Päevade algus teismeslisel
-
Külaline
Päevade algus teismeslisel
Poleks arvanud, et selline mure vaevama hakkab. Nimelt saab tütar aasta lõpus 15, aga menstruatsioon pole veel alanud. Kas peaksime käima naistearstil või on veel "aega "oodata. Mis üldse võib olla põhjuseks?
-
Külaline
Aasta lõpuni on ometi veel 6 kuud aega? 14-aastaselt algamine on täiesti normaalne, eriti kui on väiksem tüdruk.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 15:54 Poleks arvanud, et selline mure vaevama hakkab. Nimelt saab tütar aasta lõpus 15, aga menstruatsioon pole veel alanud. Kas peaksime käima naistearstil või on veel "aega "oodata. Mis üldse võib olla põhjuseks?
-
Külaline
Kui on väga kõhna, siis algavadki hiljem kui keskmiselt.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 16:35Aasta lõpuni on ometi veel 6 kuud aega? 14-aastaselt algamine on täiesti normaalne, eriti kui on väiksem tüdruk.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 15:54 Poleks arvanud, et selline mure vaevama hakkab. Nimelt saab tütar aasta lõpus 15, aga menstruatsioon pole veel alanud. Kas peaksime käima naistearstil või on veel "aega "oodata. Mis üldse võib olla põhjuseks?
-
Külaline
Minul algasid päevad pool aastat varem kui on sinu teismelise praegune vanus. Ehk siis olin 14 aastat ja 0 kuud vana. Kui vanalt teil hakkasid ja kas olite teismelina kondikubu või pigem täidlasem?
-
Külaline
Enne päevade algust on tavaliselt rindade kasv juba alanud, isegi kui suurust pole, on valulikud jne. Kuidas sellega?Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 15:54 Poleks arvanud, et selline mure vaevama hakkab. Nimelt saab tütar aasta lõpus 15, aga menstruatsioon pole veel alanud. Kas peaksime käima naistearstil või on veel "aega "oodata. Mis üldse võib olla põhjuseks?
-
Külaline
Pärilikkus ja alakaal on kõige sagedasemad põhjused. Pärilikkus tähendab seda, et kui emal algasid hilja, siis tütrel ka.
-
Külaline
Alakaalu puhul loogiline - loodus on ette näinud, et naine ei tohi rasedaks jääda, kui ta nälgibGuest kirjutas: ↑14 Juul 2025 18:46 Pärilikkus ja alakaal on kõige sagedasemad põhjused. Pärilikkus tähendab seda, et kui emal algasid hilja, siis tütrel ka.
-
Külaline
Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
Palju aastaid hiljem avastati mul raske hormonaalne haigus. Teismelisena ei julgenud arsti juurde selle probleemiga minna. Ja ise nii tark ka ei olnud, et oleksin osanud kahtlustada endal hormonaalset haigust. Tõenäoliselt on mul see eluaeg olnud.
Palju aastaid hiljem avastati mul raske hormonaalne haigus. Teismelisena ei julgenud arsti juurde selle probleemiga minna. Ja ise nii tark ka ei olnud, et oleksin osanud kahtlustada endal hormonaalset haigust. Tõenäoliselt on mul see eluaeg olnud.
-
Külaline
Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:29 Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
-
Külaline
Vene ajal kõik oli nagu toimis nagu paremini, korraldus ja organiseeritus oli parem. Praegu on nii, kui ise enda eest ei seisa, siis jäädki ripakile.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:34Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:29 Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
-
Külaline
Jajah, muidugi oli vene ajal kõik parem, eriti tore oli see, kuidas kõik pidid rivis kooliõe juures seisma nii umbes viiekaupa ja õde siis küsis reas igaühelt, kas päevad on alanud. Tohutult tore ja kasulik muidugi!! Ja poisid pidid samamoodi reas õele munandeid näitama, kas on ikka laskunud õigesti. Nii nunnu ja hoolitsev nõukogude võimu poolt!Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:37Vene ajal kõik oli nagu toimis nagu paremini, korraldus ja organiseeritus oli parem. Praegu on nii, kui ise enda eest ei seisa, siis jäädki ripakile.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:34Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:29 Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
-
Külaline
Muidugi mitte. Ooteruumis ootas u 5 tüdrukut ja siis ükshaaval polikliinikuarsti kabinetti, kus siis vesteldi sel teemal. Sealjuures meid võttis vastu arst, mitte õde. Siis ei olnud arstidel nii suur koormus. Õde tegeles rohkem pikkuse mõõtmisega ja registeerimisega.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:42Jajah, muidugi oli vene ajal kõik parem, eriti tore oli see, kuidas kõik pidid rivis kooliõe juures seisma nii umbes viiekaupa ja õde siis küsis reas igaühelt, kas päevad on alanud. Tohutult tore ja kasulik muidugi!! Ja poisid pidid samamoodi reas õele munandeid näitama, kas on ikka laskunud õigesti. Nii nunnu ja hoolitsev nõukogude võimu poolt!Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:37Vene ajal kõik oli nagu toimis nagu paremini, korraldus ja organiseeritus oli parem. Praegu on nii, kui ise enda eest ei seisa, siis jäädki ripakile.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:34
Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.
-
Külaline
See oli noorsoopolikliinikus, ilmselt oled tallinlane. Kui vastu võttis kooliõde, siis oli kõik täpselt nii, nagu kirjeldasin. Privaatsust ei eksisteerinud nõuka ajal meditsiinis.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:47Muidugi mitte. Ooteruumis ootas u 5 tüdrukut ja siis ükshaaval polikliinikuarsti kabinetti, kus siis vesteldi sel teemal. Sealjuures meid võttis vastu arst, mitte õde. Siis ei olnud arstidel nii suur koormus. Õde tegeles rohkem pikkuse mõõtmisega ja registeerimisega.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:42Jajah, muidugi oli vene ajal kõik parem, eriti tore oli see, kuidas kõik pidid rivis kooliõe juures seisma nii umbes viiekaupa ja õde siis küsis reas igaühelt, kas päevad on alanud. Tohutult tore ja kasulik muidugi!! Ja poisid pidid samamoodi reas õele munandeid näitama, kas on ikka laskunud õigesti. Nii nunnu ja hoolitsev nõukogude võimu poolt!Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:37
Vene ajal kõik oli nagu toimis nagu paremini, korraldus ja organiseeritus oli parem. Praegu on nii, kui ise enda eest ei seisa, siis jäädki ripakile.
-
Külaline
Mind tsiteerid. Meil oli samamoodi, aga kõik klassi tüdrukud kamandati aluspükste väele arsti kabinetti. Seal siis mõõdeti, kaaluti ning küsiti kõikide ees kõva häälega, kas päevad on alanud. Mu klassiõdedel kõikidel olid, aga mul mitte. Ja oli ikka ebamugav küll seal niimoodi kõikide ees aru anda.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:34Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:29 Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
-
Külaline
No siis sulle peaks ju praegune aeg hästi meeldima, kui mitte kedagi ei huvita, kas sul on päevad või mõni muu surmahäda küljes. Saad täiesti privaatseks jääda.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 23:19
Mind tsiteerid. Meil oli samamoodi, aga kõik klassi tüdrukud kamandati aluspükste väele arsti kabinetti. Seal siis mõõdeti, kaaluti ning küsiti kõikide ees kõva häälega, kas päevad on alanud. Mu klassiõdedel kõikidel olid, aga mul mitte. Ja oli ikka ebamugav küll seal niimoodi kõikide ees aru anda.
-
Külaline
Eks seal oli vahe sees, kas oli aasta 1960 või 1990. Vb sõltus ka kontreetsest kohast. Meil alevis oli polikliinik ja mingit alasti ühisrivistamist ei toimunud. Kaalumiseks riideid seljast ära ei võetud, vaid öeldi, et siit tuleb 1-2 kg riideid maha arvestada. Ei olnud mingi täppiskaalumine. Keegi oma haigusega ripakile ei jäänud, isegi kui oli pärit sellisest perest, kus vähimatki huvi ei tuntud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 23:19Mind tsiteerid. Meil oli samamoodi, aga kõik klassi tüdrukud kamandati aluspükste väele arsti kabinetti. Seal siis mõõdeti, kaaluti ning küsiti kõikide ees kõva häälega, kas päevad on alanud. Mu klassiõdedel kõikidel olid, aga mul mitte. Ja oli ikka ebamugav küll seal niimoodi kõikide ees aru anda.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:34Meil mingis vanuses, kui kõik meie klassi lapsed saadeti arsti juurde (nõuka ajal saadeti tundide ajal vaktsiini saama või tuberkuloosikontrolli tegema või hambaarstile või pikkust-kaalu mõõtma jne), siis küsiti kõikidelt tüdrukutelt, kas päevad on juba alanud.Guest kirjutas: ↑14 Juul 2025 22:29 Minul algasid, kui olin 16. Või äkki isegi 17? Ei olnud kõhn. Põhjust ei tea. Edasi käisid päevad ca 2 korda aastas ja siis kestsid paar nädalat.
-
Külaline
Jajah, raviti ka siis, kui sa ei soovinud. Ja kui kopsutiisikuse ravimise plaan oli täitmata, siis raviti tiisikusest terveks ka neid, kes terved olid. Plaan tuli ju täita. Mingit kaebamise võimalust ei olnud. Ja selleks, et soovitud arstile pääseda, tuli lipata kommikarbi või konjakiga, mõnel juhul ka ümbrikuga. Küll olid ikka head ajad need vene ajad ...Guest kirjutas: ↑15 Juul 2025 06:26Keegi oma haigusega ripakile ei jäänud, isegi kui oli pärit sellisest perest, kus vähimatki huvi ei tuntud.
-
Külaline
Tüüpiline jutt sellelt, kes on nõukogude ajast lugenud ainult raamatust ja siis ka nõukogude aja varasemast ja kõige viletsamast ajast. Kes tahtis mingit erikohtlemist, eks see siis pidi jooksma nende kommikarpide ja konjakitega, minu sugulastest keegi ei jooksnud. Ja miks oleksid teismelised tahtnud kuhugi heast peast arstile saada. Arstil oli kohustus kõik õpilased üle kontrollida.Guest kirjutas: ↑15 Juul 2025 09:08Jajah, raviti ka siis, kui sa ei soovinud. Ja kui kopsutiisikuse ravimise plaan oli täitmata, siis raviti tiisikusest terveks ka neid, kes terved olid. Plaan tuli ju täita. Mingit kaebamise võimalust ei olnud. Ja selleks, et soovitud arstile pääseda, tuli lipata kommikarbi või konjakiga, mõnel juhul ka ümbrikuga. Küll olid ikka head ajad need vene ajad ...Guest kirjutas: ↑15 Juul 2025 06:26Keegi oma haigusega ripakile ei jäänud, isegi kui oli pärit sellisest perest, kus vähimatki huvi ei tuntud.
-
Külaline
Miks teema jälle nõukajale viia?
Me elame tänases päevas. Nüüd on hoopis teised meetodid meditsiinis sellisele asjale läheneda.
Kui muret teeb, siis naistearstil võib ju ära käia. Arvatakse ekslikult, et sinna on asja vaid siis, kui elatakse suguelu ja päevad käivad.
Mina oma tutvusringkonnast olen kuulnud, et osadel vastupidi liiga noorelt hakkavad päevad. Nii umbes 9-10 aastaselt ja siis arstid aga tahaks usinasti hormoonide blokaatoreid toppida.
Me elame tänases päevas. Nüüd on hoopis teised meetodid meditsiinis sellisele asjale läheneda.
Kui muret teeb, siis naistearstil võib ju ära käia. Arvatakse ekslikult, et sinna on asja vaid siis, kui elatakse suguelu ja päevad käivad.
Mina oma tutvusringkonnast olen kuulnud, et osadel vastupidi liiga noorelt hakkavad päevad. Nii umbes 9-10 aastaselt ja siis arstid aga tahaks usinasti hormoonide blokaatoreid toppida.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Tuuletu ja 3 külalist