AI teadmised

vana hea klassika
Vasta
Külaline

AI teadmised

Postitus Postitas Külaline »

Kust võtab AI oma teadmised? Olen siit mitu korda saanud lugeda, et selle probleemiga pöördu AI poole.
Ma kujutan ette, et selle programmi on koostanud inimene, teadusepõhised artiklid sisestatud. Aga kuidas jõudis AI selleni, et soovitas ühel vaimse probleemiga inimesel end ära tappa? Kas võib olla nii, et sisestatud sai sinna programmi mingi nn jututoa või kommentaariumi soovitused või nimelt pahatahtlikud andmed?
Külaline

Guest kirjutas: 02 Juul 2025 09:49 Kust võtab AI oma teadmised? Olen siit mitu korda saanud lugeda, et selle probleemiga pöördu AI poole.
Ma kujutan ette, et selle programmi on koostanud inimene, teadusepõhised artiklid sisestatud. Aga kuidas jõudis AI selleni, et soovitas ühel vaimse probleemiga inimesel end ära tappa? Kas võib olla nii, et sisestatud sai sinna programmi mingi nn jututoa või kommentaariumi soovitused või nimelt pahatahtlikud andmed?
Aga see pole ju tõestatud väide, vaid kellegi enesetapja sugulase väide, et nii oli.
Külaline

See AI ongi ju tegelikult meie endi poolt välja õpetatud tööriist.

Selgitvalt siis, et näiteks pöördud oma küsimusega, no ütleme, panga chat nupu poole. Harva, kui sealt asjaliku vastuse saad, enamasti tuleb vastus stiilis "saan aru, et soovid abi välismakse puhul?", ehk et ta korrutab sulle vastuseks su oma teksti.

Veel pisut sellist edasi-tagasi vestlust, kus klient chatimullile asjalikult selgitab, milles ta abi vajab, kuniks jutumullike alla annab ja pakub sulle klienditeenindaja poolt helistamist. See ongi see osa, kus sina kliendina tegelikult seda vestlusmootorit aitad. Oled neile justkui tasuta konsultant. Kõik sisu analüüsitakse ja vastavalt sellele tehakse muudatused. Kõik selleks, et personali vähendada ja anda nii palju kui võimalik robotitele lahendada.
Külaline

Kui inimene räägib ai-le, olen mõelnud enesetapust,siis järgmisele küsijale võib ta öelda -oled sa mõelnud enesetapust. Kas nii ai areneb?
Külaline

Huvitav kaua tõlkijatel tööd jagub, nende töö võiks AI esimesena ära võtta.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 13:41 Kui inimene räägib ai-le, olen mõelnud enesetapust,siis järgmisele küsijale võib ta öelda -oled sa mõelnud enesetapust. Kas nii ai areneb?
AI ei ole nii algeline, aeg on edasi liikunud. Kunagi ammu oli tõesti see, et inimesed õpetasid juturobotile mingeid lollusi ja roppusi, praegu ei ole selline asi võimalikki, igasugused piirangud ja regulatsioonid on peal.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Juul 2025 15:48 Huvitav kaua tõlkijatel tööd jagub, nende töö võiks AI esimesena ära võtta.
Tarbetekstide tõlkijatel ongi suuresti võtnud. Mina kasutasin nt juba 20 aasta eest programmi Trados, mis oli veel üpris algeline.
Ilukirjanduse tõlkimiseks läheb AI-l veel aega.

Üldiselt on mõistusega inimese kontroll vajalik. Vastasel korral loeme nt veebikaubamajade tootekirjeldustest "mustade vibudega pluus" (bows) või viimase aja naljakaim "juhtmevaba rinnahoidja) (wireless).
OK, see pole ohtlik, aga mõnes valdkonnas (meditsiin, ohutus) võib olla.
Külaline

Testisin just diagnoosi ühe terviseprobleemi korral, omades ise ka teadmisi sellest - pean ütlema, et üllatas mind oma põhjalikkusega. Vähemalt inglise keeles, eesti keeles ilmselt teadmised palju lahjemad. Ülikoolis õppiv laps kasutab edukalt kodutööde raamistiku loomisel, kuigi allikad tuleb kõik üle kontrollida- kolmandik on sellised, mida kasutada ei saa. Nii, et ühest küljest vähendab küll õppimisele kuluvat aega, aga samas tuleb siiski ka ise kõik üle kontrollida ja päris palju lugeda. Sealjuures on tel veel tasuline variant.
Külaline

Mina olen pisut konspiratiivse mõtlemise poole kaldu ja mina isiklikult AI käest midagi väga tundlikku ei küsiks.

Kogu meie otsingute ajalugu jätab jälje ja kogu mu tegevusest netis, suhtlusest, hobidest, absoluutselt kõigest on jälg maas. Selle informatsiooni abil saab AI minu profiili koostada ja ütleme, vajadusel "organitele" edastada. Liigume üha enam jälgimisühiskonna suunas ja varsti pole võimalik enam oma elu privaatselt elada, ilma, et kõik kusagile salvestatud oleks. Google näiteks kogub ja müüb seda teavet, hetkel küll jah sihitud reklaami huvides, aga kes ütleb, et muud jõud seda võimalust info hankimiseks ära ei kasuta?

Juba praegu on nii, et kui googeldad "pesunöör", siis saad nädal aega jutti sellega seotud reklaami. Arvan, et tulevikus läheb see veelgi intensiivsemaks ja lõpuks ongi inimkond täieliku jälgimise all. Nii äriliste- kui turvakaalutluste tõttu. Politsei hoiab niimoodi kriminaalidel silma peal, aga oma osa saavad ka täiesti tavalised inimesed, kellel pole midagi varjata, kuid kes sellegipoolest ei soovi olla jälgitav.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Juul 2025 09:39 Mina olen pisut konspiratiivse mõtlemise poole kaldu ja mina isiklikult AI käest midagi väga tundlikku ei küsiks.

Kogu meie otsingute ajalugu jätab jälje ja kogu mu tegevusest netis, suhtlusest, hobidest, absoluutselt kõigest on jälg maas. Selle informatsiooni abil saab AI minu profiili koostada ja ütleme, vajadusel "organitele" edastada. Liigume üha enam jälgimisühiskonna suunas ja varsti pole võimalik enam oma elu privaatselt elada, ilma, et kõik kusagile salvestatud oleks. Google näiteks kogub ja müüb seda teavet, hetkel küll jah sihitud reklaami huvides, aga kes ütleb, et muud jõud seda võimalust info hankimiseks ära ei kasuta?

Juba praegu on nii, et kui googeldad "pesunöör", siis saad nädal aega jutti sellega seotud reklaami. Arvan, et tulevikus läheb see veelgi intensiivsemaks ja lõpuks ongi inimkond täieliku jälgimise all. Nii äriliste- kui turvakaalutluste tõttu. Politsei hoiab niimoodi kriminaalidel silma peal, aga oma osa saavad ka täiesti tavalised inimesed, kellel pole midagi varjata, kuid kes sellegipoolest ei soovi olla jälgitav.
Selle jälgimisühiskonna pärast muretsevad alati "eikeegid", kes "võimu" nii või naa ei huvita.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Juul 2025 10:49 Selle jälgimisühiskonna pärast muretsevad alati "eikeegid", kes "võimu" nii või naa ei huvita.
See "eikeegi" vähemalt teab, mis on vaba ja demokraatliku ühiskonna alustalad. Inimeste süstemaatiline jälgimine sinna ei peaks kuuluma, aga paraku see nii on.
Külaline

Ma olen alati imestanud, et mida siis tegelikult kardetakse? Ok, lükatakse "pesunööre" ette, aga neid saab vähendada ja kui järjekindlalt seda teed, siis jääbki vähemaks. Minule küll ülemäära midagi ei pakuta, ju siis profiil ütleb, et ei ole mõjutatav. Mul on omad lemmikpoed ja juhujama kuskilt ei otsi, isegi Temu on loovutanud.
Nii, see profiil, kui AI hakkaks tõsiselt minu otsingute abil mind profileerima, siis oleks tulemus ebakindel, sest skaala on väga lai ja keda see huvitab? Tegelikult ei tea keegi, kelle huvides sa midagi otsid, võib olla googeldad hoopis sõbranna või abikaasa terviseprobleemi.... Muidugi, kui kellegi otsingud viivad kahtlastele saitidele, siis ehk küll tekitab muret, aga ülejäänud inimeste jaoks ei peaks see privaatsus nii suur probeem olema. Eriti, kui arvestada, mida me vastu saame -põhjaliku analüüsi misiganes nähtuse või probleemi kohta ja kui oskad targalt küsida, saad ka targa vastuse, mis kokkuvõttes toob tohutu ajavõidu.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 19:35Ma olen alati imestanud, et mida siis tegelikult kardetakse? Ok, lükatakse "pesunööre" ette, aga neid saab vähendada ja kui järjekindlalt seda teed, siis jääbki vähemaks. Minule küll ülemäära midagi ei pakuta, ju siis profiil ütleb, et ei ole mõjutatav. Mul on omad lemmikpoed ja juhujama kuskilt ei otsi, isegi Temu on loovutanud.
Nii, see profiil, kui AI hakkaks tõsiselt minu otsingute abil mind profileerima, siis oleks tulemus ebakindel, sest skaala on väga lai ja keda see huvitab? Tegelikult ei tea keegi, kelle huvides sa midagi otsid, võib olla googeldad hoopis sõbranna või abikaasa terviseprobleemi.... Muidugi, kui kellegi otsingud viivad kahtlastele saitidele, siis ehk küll tekitab muret, aga ülejäänud inimeste jaoks ei peaks see privaatsus nii suur probeem olema. Eriti, kui arvestada, mida me vastu saame -põhjaliku analüüsi misiganes nähtuse või probleemi kohta ja kui oskad targalt küsida, saad ka targa vastuse, mis kokkuvõttes toob tohutu ajavõidu.
Mulle ei lükata isegi "pesunööre" ette, sest sisestan iga päev mitukümmend täiesti eri valdkondadesse kuuluvad otsiterminit, samuti küsin ChatGPT-lt väga erinevaid küsimusi. Palusin tal kord isegi enda portree teha, aga see oli täitsa mööda. Nojah, kui uurid viimase tunni jooksul McDonald'si burgeri pihvi ja automatiseeritud geograafiliste infosüsteemide kohta, siis võib juhtuda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist