Miks tehakse jaanituld valel ajal?
-
Külaline
Miks tehakse jaanituld valel ajal?
Teema ajendatud sellest, et Eestis on viimasel ajal tekkinud komme pidada jaaniõhtu ära mitte 23. juunil, mil on tõeline jaaniöö, vaid hoopiski 22., 21., 20. või koguni 19. juunil.
Tahaks jaaniõhtul ju ikkagi pidutseda, tantsida ja šašlõkki süüa. Oma perega muidugi istume ja sööme, aga kõigil ei ole suured pered ja niisama istumist ja söömist on meil niigi iga päev. Tekib tahtmine ikka nagu päris peo järele, aga seda pole. Tihti sõidame jaaniõhtut veetma maakodusse, tahaks minna kohalikule külajaanitulele ka. Viimast korda aga tehti seal jaanituld õigel päeval aastal 2017. Kõikidel ülejäänud aastatel on jaanipidu toimunud hoopis eelmistel päevadel ja õigel päeval pole midagi.
Ma tahaks teada, et mis on selle asja mõte? Miks ei korraldata suuri jaanipidusid tihti enam õigel päeval, vaid peetakse need mitu päeva varem ära? Siis võiks ju hakata uut aastat vastu võtma ka 27. detsembril näiteks.
Tahaks jaaniõhtul ju ikkagi pidutseda, tantsida ja šašlõkki süüa. Oma perega muidugi istume ja sööme, aga kõigil ei ole suured pered ja niisama istumist ja söömist on meil niigi iga päev. Tekib tahtmine ikka nagu päris peo järele, aga seda pole. Tihti sõidame jaaniõhtut veetma maakodusse, tahaks minna kohalikule külajaanitulele ka. Viimast korda aga tehti seal jaanituld õigel päeval aastal 2017. Kõikidel ülejäänud aastatel on jaanipidu toimunud hoopis eelmistel päevadel ja õigel päeval pole midagi.
Ma tahaks teada, et mis on selle asja mõte? Miks ei korraldata suuri jaanipidusid tihti enam õigel päeval, vaid peetakse need mitu päeva varem ära? Siis võiks ju hakata uut aastat vastu võtma ka 27. detsembril näiteks.
-
Külaline
Ei tea jah. Pikk öö. Saaks olla nii sugulastega kui ka küla jaanitulele minna.
Äkki seepärast et nii on võimalik olla pikemalt nii ühel kui teisel peol, kui on erinevatel päevadel.
Äkki seepärast et nii on võimalik olla pikemalt nii ühel kui teisel peol, kui on erinevatel päevadel.
-
Külaline
Ju ajastatakse umbes nii, et väga suured üritused, kus on parimad esinejad, ei satuks ühele päevale. Et siis rahvas saabki olla ühel päeval Valgeranna jaanitulel, teisel päeval Keilas, kolmandal Raplas jne. Siis jätkub rahvast igale poole.
-
Külaline
Huh, enamik rahvast ei viitsi küll viis päeva jutti kimada mööda Eestimaad ja pidutseda. Enamik rahvast läheb jaanitulele oma kodukohta ja ühe korra. Jaaniõhtu on aastas siiski vaid ühel õhtul.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:24 Ju ajastatakse umbes nii, et väga suured üritused, kus on parimad esinejad, ei satuks ühele päevale. Et siis rahvas saabki olla ühel päeval Valgeranna jaanitulel, teisel päeval Keilas, kolmandal Raplas jne. Siis jätkub rahvast igale poole.
-
Külaline
On sul selle kohta mingi statistika välja tuua?Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:36Huh, enamik rahvast ei viitsi küll viis päeva jutti kimada mööda Eestimaad ja pidutseda. Enamik rahvast läheb jaanitulele oma kodukohta ja ühe korra. Jaaniõhtu on aastas siiski vaid ühel õhtul.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:24 Ju ajastatakse umbes nii, et väga suured üritused, kus on parimad esinejad, ei satuks ühele päevale. Et siis rahvas saabki olla ühel päeval Valgeranna jaanitulel, teisel päeval Keilas, kolmandal Raplas jne. Siis jätkub rahvast igale poole.
Mina olen aru saanud, et inimesed on jõulude ja jaanide ajal just väga liikuvad.
Ja mingis vanuses noored trallivad ilmselt kõik need Pühajärve jaanituled jmt üritused läbi.
-
Külaline
Ja kas sul endal on mingi statistika välja tuua, et enamik eestimaalasi käib reeglina igal aastal kõigil viiel päeval läbi enam-vähem kõik Eestimaa jaanituled?Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:42On sul selle kohta mingi statistika välja tuua?Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:36Huh, enamik rahvast ei viitsi küll viis päeva jutti kimada mööda Eestimaad ja pidutseda. Enamik rahvast läheb jaanitulele oma kodukohta ja ühe korra. Jaaniõhtu on aastas siiski vaid ühel õhtul.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:24 Ju ajastatakse umbes nii, et väga suured üritused, kus on parimad esinejad, ei satuks ühele päevale. Et siis rahvas saabki olla ühel päeval Valgeranna jaanitulel, teisel päeval Keilas, kolmandal Raplas jne. Siis jätkub rahvast igale poole.
Mina olen aru saanud, et inimesed on jõulude ja jaanide ajal just väga liikuvad.
Ja mingis vanuses noored trallivad ilmselt kõik need Pühajärve jaanituled jmt üritused läbi.
Minul Statistikaameti poolt sellist statistikat sulle välja tuua ei ole, kuid meie peres ega tuttavate seas pole mitte keegi kunagi nii teinud ja ka noored (mul endal on hilisteismelised lapsed) on seni käinud alati ainult ühel jaanitulel, rohkematel mitte. Näiteks õpilasmalevate ja suvelaagrite esimene laine toimub vahemikus 10.-22. juunini, seega on noored kuni jaanipäevani suvelaagrites ja malevas. Ka täiskasvanutel on sel ajal väga tihe tööaeg, pole aega viis päeva ringi kihutada ja pidu panna. Nagunii on suvi tihedalt täis planeeritud küll klassikokkutulekuid, küll muid üritusi.
-
Külaline
Eks ilmselt sellepärast, et 21-22 oli see aasta nädalavahetus. Ja need, kes päris pühadel tööl graafikuga olema peavad, saavad ka võimaluse mõnel jaaniüritisel osaleda.
-
Külaline
Selle loogika järgi võiks ju kõiki pühasid 3-5 päeva tähistada, et need, kes on õigel päeval tööl, saaksid ka pidustustest osa! Uue aasta vastu võtmist näiteks? Või Vabariigi aastapäeva? Aga ainult jaanipäeva käib trall nädal aega enne.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:54 Eks ilmselt sellepärast, et 21-22 oli see aasta nädalavahetus. Ja need, kes päris pühadel tööl graafikuga olema peavad, saavad ka võimaluse mõnel jaaniüritisel osaleda.
-
Külaline
Pilk kalendrisse ütleb, miks näiteks sel aastal jaanipeod juba 20ndal hakkasid. Ja eks pidude korraldajad tahavad inimesi ka oma lõkete ümber, tantsuplatsidele ja müügilettide ette. Kui jaanipidusid peetakse vaid 23. kuupäeval siis tulekski igaühel valida vaid üks pidu ja lõke. Vaatasin just eile ürituste kavasid, Pärnumal oli 23ndal neli jaanipidu kuhu võinuks minna, 22 oleks kaks pidu olnud. Ja need kõik olid omavalituste korraldatud tasuta rahvapeod, piletiga üritused veel sinna lisaks.
-
Külaline
Imelik, et sellisest asjast püüad mingit vaidlust üles kiskuda.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:50Ja kas sul endal on mingi statistika välja tuua, et enamik eestimaalasi käib reeglina igal aastal kõigil viiel päeval läbi enam-vähem kõik Eestimaa jaanituled?Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:42On sul selle kohta mingi statistika välja tuua?Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:36
Huh, enamik rahvast ei viitsi küll viis päeva jutti kimada mööda Eestimaad ja pidutseda. Enamik rahvast läheb jaanitulele oma kodukohta ja ühe korra. Jaaniõhtu on aastas siiski vaid ühel õhtul.
Minul Statistikaameti poolt sellist statistikat sulle välja tuua ei ole, kuid meie peres ega tuttavate seas pole mitte keegi kunagi nii teinud ja ka noored (mul endal on hilisteismelised lapsed) on seni käinud alati ainult ühel jaanitulel, rohkematel mitte. Näiteks õpilasmalevate ja suvelaagrite esimene laine toimub vahemikus 10.-22. juunini, seega on noored kuni jaanipäevani suvelaagrites ja malevas. Ka täiskasvanutel on sel ajal väga tihe tööaeg, pole aega viis päeva ringi kihutada ja pidu panna. Nagunii on suvi tihedalt täis planeeritud küll klassikokkutulekuid, küll muid üritusi.
Eks igaüks vaatabki enda elukorralduse järgi. Inimeste elukorraldus on ju erinev. Sina oled vanuses, kus lapsed on teismelised. Ise oled juba rahulikus ja mugavas vanuses, kus enam ei tõmba mööda Eestit trallima. Sinu lapsed on teismelised, kes ise veel ei liigu. Ja siis ehk tundubki, et kogu Eestimaa elanikkond elab samasuguses rütmis nagu sina.
Mina tean, et mingu tuttavad küll tripivad palju ringi. Ja noorte all, kes näiteks pühajärve jaanitulel või pühajärve beach partylt panevad edasi järgmisele peole, pidasin ma silmas ikka noori täiskasvanuid, kel endal juba rattad all. Selliseid inimesi on küll ja veel.
-
Külaline
Aga jõulukontserdid näiteks hakkavad ka umbes alates 18.detsemrist vaikselt pihta. Mitte ei ole vaid jõululaupäeval.Külaline kirjutas: ↑24 Juun 2025 11:43Selle loogika järgi võiks ju kõiki pühasid 3-5 päeva tähistada, et need, kes on õigel päeval tööl, saaksid ka pidustustest osa! Uue aasta vastu võtmist näiteks? Või Vabariigi aastapäeva? Aga ainult jaanipäeva käib trall nädal aega enne.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:54 Eks ilmselt sellepärast, et 21-22 oli see aasta nädalavahetus. Ja need, kes päris pühadel tööl graafikuga olema peavad, saavad ka võimaluse mõnel jaaniüritisel osaleda.
-
Külaline
Kui külas tehti küla jaanituli varem ära, käisid need peol, kes tahtsid.
Jaanipäeval teeb igaüks oma peo, kes tahavad.
Nüüd, ainult kes lähevad sinna külla jaanipäeval on pettunud, et külapidu on valel ajal.
Nüüd, ainult kes lähevad sinna külla jaanipäeval on pettunud, et külapidu on valel ajal.
-
Külaline
Kõik ei viitsi ega jaksa ise pidusid korraldada. Vahel tahaks lasta end lõdvaks ja lihtsalt minna kuskile peole. See "tee oma pidu" tähendab enamasti lihtsalt perega ja ühe-kahe sõbraga koduaias lõkke ääres vaikselt istumist ja söömist. Kusjuures nüüd ei tohi ka paljudes piirkondades oma aias enam lahtist tuld teha. Peavad olema täidetud paljud tingimused (kaugus majast, spetsiaalne lõkkease, mitte lihtsalt et maapinnale laod kivid ringi ja teed seal).Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 12:31 Kui külas tehti küla jaanituli varem ära, käisid need peol, kes tahtsid.
-
Külaline
12.38 . Ka õige. Paljud elavad kortermajades.
See õige päev polegi mingi pidu siis. Vaid vaba päev. Polegi mingit lõket ega saslõkki ega midagi, kui keegi sind külla ei kutsu sel päeval.
See õige päev polegi mingi pidu siis. Vaid vaba päev. Polegi mingit lõket ega saslõkki ega midagi, kui keegi sind külla ei kutsu sel päeval.
-
Külaline
Sellepärast, et 25 peab tööl olema ja kui 23 lõke ja pidu teha siis ei ole alati kindel, et inimene kaine on, et tagasi koju sõita. Seega on meil alati pidu ja lõke 22 ja kindel, et sõitma minnes, ei ole joovet. Me veedame jaanid saarel alati. Ning üldiselt ju need peod kestavad hommikuni.
-
Külaline
Minule meeldib, et on valida, mis päeval tahad minna. Või siis käid hoopis mitmel, ka tore. Eile näiteks oli väga halb ilm, mina ei tahtnudki kuskile minna, aga üleeile käisin ühel jaanitulel, seega sain ikka peo ka.
-
Külaline
Elame Tallinnas ja jaanipäeva kontserdile sõitsime laupäeval hoopis Rakveres, puhtalt esinejate pärast. Võtsime hotelli, spaatasime, käisime pubis söömas ning olime öösel kella 2-ni kontserdil. Pärast seda veel 3 vaba päeva-mõnus.Külaline kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:36Huh, enamik rahvast ei viitsi küll viis päeva jutti kimada mööda Eestimaad ja pidutseda. Enamik rahvast läheb jaanitulele oma kodukohta ja ühe korra. Jaaniõhtu on aastas siiski vaid ühel õhtul.Guest kirjutas: ↑24 Juun 2025 10:24 Ju ajastatakse umbes nii, et väga suured üritused, kus on parimad esinejad, ei satuks ühele päevale. Et siis rahvas saabki olla ühel päeval Valgeranna jaanitulel, teisel päeval Keilas, kolmandal Raplas jne. Siis jätkub rahvast igale poole.
Minu viis kopikat siia teemasse.
Ma arvan seda, et üks põhjus on artsitid-muusikud. Et need saaks käia erinevatel jaanituledel ja et neid saaks näha rahvas eri Eestimaa paikades.
Keegi siin tõi võrdluse sisse muusikute jõulutuuridega. Need algavad ka juba varem. Mingi artist annab küla jaanitulele palju juurde, ikkagi kultuuriline meelelahutus. Mulle selle aasta pikk nädalavahetus sobis, kokku neli vaba päeva. Ma ei ole selles niiväga kinni, et pean kodus just 23 õhtul jaanituld tegema. Plaanisin veeta maal kaks päeva ja siis oli võimalik valida ilmateadet vaadates, et ei satuks vihma kätte. Mina valisin näiteks pühapäev-esmaspäev kombinatsiooni ja pääsesin kuiva nahaga, sai koduhoovis lõket teha. Mind suured külajaanituled enam ei köida, jäägu need noorematele.
Ma arvan seda, et üks põhjus on artsitid-muusikud. Et need saaks käia erinevatel jaanituledel ja et neid saaks näha rahvas eri Eestimaa paikades.
Keegi siin tõi võrdluse sisse muusikute jõulutuuridega. Need algavad ka juba varem. Mingi artist annab küla jaanitulele palju juurde, ikkagi kultuuriline meelelahutus. Mulle selle aasta pikk nädalavahetus sobis, kokku neli vaba päeva. Ma ei ole selles niiväga kinni, et pean kodus just 23 õhtul jaanituld tegema. Plaanisin veeta maal kaks päeva ja siis oli võimalik valida ilmateadet vaadates, et ei satuks vihma kätte. Mina valisin näiteks pühapäev-esmaspäev kombinatsiooni ja pääsesin kuiva nahaga, sai koduhoovis lõket teha. Mind suured külajaanituled enam ei köida, jäägu need noorematele.
-
Külaline
Selles see häda ongi, et igale kontserdile enne jaanipäeva poogitakse juurde sõna "jaanid". Aga ausalt öelda miks üht kontserti jaanipäevaks peaks nimetama? Jaanipäev on hoopis teist laadi üritus, kus saab tantsida, juttu ajada, süüa, trallitada. Muusika on kogu selle melu taustaks, mitte ei vahita tuimalt kuhugi lava suunas. Vaatad, kuidas netis kõik taovad vastu rinda - oi-oi küll mina olen kõva konservatiiv. Päriselus aga ei armasta eestlane enam mitte mingeid rahvatraditsioone.
Jaanipäevad võiks tõesti toimuda õigel ajal, võiksid olla rahvalikud ja muud kontserdid enne seda olgu oma õige nimega. Selline tunne, et jaanipäeval tuleb sõita Rootsi või Lätti, kus jaanipäev on endiselt traditsiooniline lõbus rahvalik melu. Mängud, pärjad, laulud jne.
Jaanipäevad võiks tõesti toimuda õigel ajal, võiksid olla rahvalikud ja muud kontserdid enne seda olgu oma õige nimega. Selline tunne, et jaanipäeval tuleb sõita Rootsi või Lätti, kus jaanipäev on endiselt traditsiooniline lõbus rahvalik melu. Mängud, pärjad, laulud jne.
-
Külaline
Nagu näha, pole sa ühelgi sellisel üritusel käinud. Keegi ei käsi sind lava poole vaadata, joo ja söö nagu tahad. Istu maas, räägi juttu või tantsi ja trallita. Jaanipäev ei peaks kindlasti toimuma ühel ajal-siis jääks palju rõõmu nautimata. Tee oma pidu õigel ajal, kui soovid, teised soovivad huvitavamaid asju.Külaline kirjutas: ↑24 Juun 2025 16:48 Selles see häda ongi, et igale kontserdile enne jaanipäeva poogitakse juurde sõna "jaanid". Aga ausalt öelda miks üht kontserti jaanipäevaks peaks nimetama? Jaanipäev on hoopis teist laadi üritus, kus saab tantsida, juttu ajada, süüa, trallitada. Muusika on kogu selle melu taustaks, mitte ei vahita tuimalt kuhugi lava suunas. Vaatad, kuidas netis kõik taovad vastu rinda - oi-oi küll mina olen kõva konservatiiv. Päriselus aga ei armasta eestlane enam mitte mingeid rahvatraditsioone.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist