Uus sõna turvatalastu

vana hea klassika
Külaline

Uus sõna turvatalastu

Postitus Postitas Külaline »

Kas ainult mulle tundub imelik?
https://www.postimees.ee/8075405/sonako ... rvatalastu
Turva - ok, aga mis see talastu on?
Külaline

Tala - arhitektuur
Külaline

Tala tähendab tugi.
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Väga ebaõnnestunud uudiskeelend

Mahalastu
Turvatalastu
Külaline

Minu kõrvale tundub, et tala on puudu
Külaline

Tegelikult sõna pole ses mõttes uus, et tähenduses turvatalastu - see, kes end turvata lasi, nt artist suurel laval, on ammu olemas.
Külaline

julgeolekuarhitektuur
turvatalastu
Palju lühem ei olegi, küll aga raskemini mõistetav
Külaline

Täiesti segadusttekitav, tala ei tähenda ju arhitektuuri. Turvatalastu kõlab inetult ka.
külaline

Postitus Postitas külaline »

Külaline kirjutas: 10 Aug 2024 13:32 Minu kõrvale tundub, et tala on puudu
Siis oleks ju talatu, mitte talastu.
Külaline

Sama inetu kui kunagi leiutatud rüperaal
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Aug 2024 14:13 Täiesti segadusttekitav, tala ei tähenda ju arhitektuuri. Turvatalastu kõlab inetult ka.
Pole häda midagi. Harjumatu lihtsalt. Kui talasid palju saab, ongi talastu ja võib juba arhitektuuri alla käia. Eiffeli torn koosneb ju ka suurest hulgast metalltaladest.
Vrd järvistu. Ameerikas suisa Suur Järvistu.
Külaline

Halb foneetika. Nagu arvuti poolitab puu-teekraan, kui tegemist on puute-ekraaniga, siis mina lugesin ka esimesena turvata-lastu (ehk see, kes end turvata laseb), mitte turva-talastu.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 11 Aug 2024 19:12
Külaline kirjutas: 11 Aug 2024 14:13 Täiesti segadusttekitav, tala ei tähenda ju arhitektuuri. Turvatalastu kõlab inetult ka.
Pole häda midagi. Harjumatu lihtsalt. Kui talasid palju saab, ongi talastu ja võib juba arhitektuuri alla käia. Eiffeli torn koosneb ju ka suurest hulgast metalltaladest.
Vrd järvistu. Ameerikas suisa Suur Järvistu.
Kui majast on ainult talad püsti, siis maja on poolik.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Külaline kirjutas: 12 Aug 2024 09:24 Halb foneetika. Nagu arvuti poolitab puu-teekraan, kui tegemist on puute-ekraaniga, siis mina lugesin ka esimesena turvata-lastu (ehk see, kes end turvata laseb), mitte turva-talastu.
Olen nõus. Liiga kahetimõistetava poolitusvõimalusega sõna. Ja tala on ikkagi ainult üks hoone osa, samahästi võiks ju nimetada kõlavalt arhitektuuriks ka põrandat, seina, keldrit, treppi ja katust. Aed võiks siis olla lipistu, vannituba torustu, poiss püksistu, tüdruk patsistu jne.

Samas, kui mingit uut sõna ikka väga intensiivselt kõikjal peale suruma hakatakse, on võimalik, et rahvas lõpuks harjutatakse sellega ära kah ja pikapeale kaob ajus seos turvata lastuga ära, alles jääb vaid teine variant.
Külaline

Katerin kirjutas: 12 Aug 2024 17:48
Külaline kirjutas: 12 Aug 2024 09:24 Halb foneetika. Nagu arvuti poolitab puu-teekraan, kui tegemist on puute-ekraaniga, siis mina lugesin ka esimesena turvata-lastu (ehk see, kes end turvata laseb), mitte turva-talastu.
Olen nõus. Liiga kahetimõistetava poolitusvõimalusega sõna. Ja tala on ikkagi ainult üks hoone osa, samahästi võiks ju nimetada kõlavalt arhitektuuriks ka põrandat, seina, keldrit, treppi ja katust. Aed võiks siis olla lipistu, vannituba torustu, poiss püksistu, tüdruk patsistu jne.

Samas, kui mingit uut sõna ikka väga intensiivselt kõikjal peale suruma hakatakse, on võimalik, et rahvas lõpuks harjutatakse sellega ära kah ja pikapeale kaob ajus seos turvata lastuga ära, alles jääb vaid teine variant.
Tekitab samasuguse ebameeldiva tunde nagu Tartus pargis Raatuse tn otsas "Linnutee". Ei midagi turvalist. Mõttetu üllitis.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Külaline kirjutas: 13 Aug 2024 07:46

Tekitab samasuguse ebameeldiva tunde nagu Tartus pargis Raatuse tn otsas "Linnutee". Ei midagi turvalist. Mõttetu üllitis.
Kui juba jutt imelike tänavanimede peale läks, siis Tallinnas Mähel on Käokäpa tänav. Tahaks kangesti näha seda käppadega kägu, äkki laboris aretatakse juba selliseid?
Simon says:
Kontakt:

Katerin kirjutas: 13 Aug 2024 09:24
Külaline kirjutas: 13 Aug 2024 07:46

Kui juba jutt imelike tänavanimede peale läks, siis Tallinnas Mähel on Käokäpa tänav. Tahaks kangesti näha seda käppadega kägu, äkki laboris aretatakse juba selliseid?
Käokäpp on lill, tuntud ka kui nurmenukk ( mis pole ka väga loogiline asi, kui mõtlema hakata)
Külaline

Simon says: kirjutas: 13 Aug 2024 09:31 Käokäpp on lill, tuntud ka kui nurmenukk ( mis pole ka väga loogiline asi, kui mõtlema hakata)
Samamoodi ebaloogilised on kikkapüksid ja taevavõtmed, mis on ka nurmenuku rahvapärased nimed :)
Külaline

Sõna "talastu" ei tunne isegi kõike teadev Google. Kui mitu tala moodustavad talastu, kas siis selle looikaga mitu aknet moodustavad akenstu :lol: või?
Traksik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Traksik »

Katerin kirjutas: 13 Aug 2024 09:24 Tallinnas Mähel on Käokäpa tänav. Tahaks kangesti näha seda käppadega kägu, äkki laboris aretatakse juba selliseid?
Käokäpp on harilik nurmenukk. Heal lapsel mitu nime :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist