Lapsele investeerimine
-
Külaline
Lapsele investeerimine
Kes investeerib oma lapse jaoks mingil konkreetsel platvormil, siis mis lahenduse olete valinud ja miks selle konkreetse?
-
Külaline
Mis platvormil sa ise investeerid? Kas üldse investeerid? Kõigepealt peaksid ise endale investeerimise selgeks tegema. Ja siis alles mõtlema lapsele investeerimise peale.Guest kirjutas: ↑30 Dets 2025 18:05 Kes investeerib oma lapse jaoks mingil konkreetsel platvormil, siis mis lahenduse olete valinud ja miks selle konkreetse?
-
Külaline
Võib ju mõlemat teha.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
Ja finantsharidus on ka oluline osa haridusest, mida koolis eriti ei õpetata. Mina investeerin lastele mitte selleks, et neile mingi meeletu varanduse kaasa anda, vaid peamiselt selleks, et harida raha ja investeerimise teemadel.
Näiteks on hea neile näidata, et näe, emme paneb pisikesed summad teie kontodele, aga mõne aastaga on see kasvanud nii suureks, nagu emme ja issi kuupalgad kokku. Osa portfellist on hoiusel, osa aktsiafondides - kumb kiiremini kasvab?
-
Külaline
Ja harimiseks pole raha vaja? Elab õpingute ajal õhust ja armastusest? Minu jaoks pole normaalne, et peab samal ajal õppima ja tööl ribadeks tõmbama, et end ära elatada. Olen seda ise teinud ega soovi samasugust tulevikku oma lapsele.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
Lisaks on noortel keeruline saada oma kinnisvara ja üürimine on kallis. Vähim, mida teha saab, on mingi puhver anda omalt poolt.
-
Külaline
Miks sa arvad, et investeeringud kasvõi meie inflatsiooniga suudavad sammu pidada? 15 aastaga kasvatad selle 10000 heal juhul umbes 22000 peale. 10 000 reaalne ostujõud 15 aasta pärast on umbes sama mis 18000-l. Teenustasud ja loomulikult tulumaks (ja võibolla midagi) tuleb ka väärtpaberite müümisel maksta, sealt juba läheb min 2200 eur. 2000 eur siis kokkuvõttes teenidki (lootuses et inflatsioon jälle 25% peale ei tõuse, nagu meil siin hiljuti paar aastat see oli). Lapsukestel saab siis kahe kuu üüri selle eest tulevikus ära maksta. Mida lapsed sellest õppima peaks?Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 08:19Võib ju mõlemat teha.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
Ja finantsharidus on ka oluline osa haridusest, mida koolis eriti ei õpetata. Mina investeerin lastele mitte selleks, et neile mingi meeletu varanduse kaasa anda, vaid peamiselt selleks, et harida raha ja investeerimise teemadel.
Näiteks on hea neile näidata, et näe, emme paneb pisikesed summad teie kontodele, aga mõne aastaga on see kasvanud nii suureks, nagu emme ja issi kuupalgad kokku. Osa portfellist on hoiusel, osa aktsiafondides - kumb kiiremini kasvab?
-
Külaline
Ma ei vasta üldse sisuliselt, sest pole selles teemas pädev, aga kas parem oleks, et inflatsioon seda raha kontol sööb või parem oleks, et seda investeeringut üldse poleks?Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 10:30Miks sa arvad, et investeeringud kasvõi meie inflatsiooniga suudavad sammu pidada? 15 aastaga kasvatad selle 10000 heal juhul umbes 22000 peale. 10 000 reaalne ostujõud 15 aasta pärast on umbes sama mis 18000-l. Teenustasud ja loomulikult tulumaks (ja võibolla midagi) tuleb ka väärtpaberite müümisel maksta, sealt juba läheb min 2200 eur. 2000 eur siis kokkuvõttes teenidki (lootuses et inflatsioon jälle 25% peale ei tõuse, nagu meil siin hiljuti paar aastat see oli). Lapsukestel saab siis kahe kuu üüri selle eest tulevikus ära maksta. Mida lapsed sellest õppima peaks?Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 08:19Võib ju mõlemat teha.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
-
Külaline
Hoiame mõlema lapse raha LHV kasvukontol. Lapsed saavad sünnist saadik kumbki igakuiselt 50 eurot, lisaks sünnipäevadeks kingitud rahad. Hetkel on vanused 2,5 ja 4 ning kahepeale kogunenud 9000 eurot.
-
Külaline
Kust sa selliseid numbreid võtad? Kohe näha, et sul pole õrna aimugi, kuidas investeerimine töötab.Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 10:30Miks sa arvad, et investeeringud kasvõi meie inflatsiooniga suudavad sammu pidada? 15 aastaga kasvatad selle 10000 heal juhul umbes 22000 peale. 10 000 reaalne ostujõud 15 aasta pärast on umbes sama mis 18000-l. Teenustasud ja loomulikult tulumaks (ja võibolla midagi) tuleb ka väärtpaberite müümisel maksta, sealt juba läheb min 2200 eur. 2000 eur siis kokkuvõttes teenidki (lootuses et inflatsioon jälle 25% peale ei tõuse, nagu meil siin hiljuti paar aastat see oli). Lapsukestel saab siis kahe kuu üüri selle eest tulevikus ära maksta. Mida lapsed sellest õppima peaks?Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 08:19Võib ju mõlemat teha.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
5-6 aastat tagasi kui hakkasin lastele investeerima, siis mul ei olnud mingit 10000 taskust võtta (ja isegi kui oleks, siis poleks sellist summat laste portfellidesse lambist lisanud). Alustasin täitsa nullist ja olen iga kuu lisanud umbes veerandi lasterahadest. Praegu siis kannan 40€ iga kuu kahe lapse peale kokku. Ning kogunenud on praeguseks 4000€.
Ei ole küll suur summa, aga ikkagi palju parem kui null, ja aega kasvada on ka veel päris mitu aastat. Seda tahangi lastele õpetada, et pole suuri summasid vaja, saab ka väga väikese rahaga alustada. Tahaks muidugi, et nad sellega midagi mõistlikku peale hakkaks tulevikus, aga isegi kui niisama ära laristavad, siis ma ei hakka need 40€ kuus taga nutma. Enda portfell niikuinii 25 korda suurem kui nende omad kokku.
-
Külaline
Statistikaameti ostujõu kalkulaatorit kasutasin ja LHV väärtpaberitehingu kalkaatorit. Võibolla väänatakse seal numbreid ilusamaks, ega ma seda ei tea tõesti. Äkki sina kui suurem insvesteerimisspetsialist siis parandad neid arvutusi omalt poolt natuke?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 14:50Kust sa selliseid numbreid võtad? Kohe näha, et sul pole õrna aimugi, kuidas investeerimine töötab
-
Külaline
Keegi ju ei kindlusta, et väärtpaberitesse investeerimine üldse mingi kasumiga lõppeb. Parim näide kohalikult börsilt oli see turvaline “rahvaaktsia” Enefit Green, mida 60 000 rahatarka osta rabasid. Kes kasumisse jäid… eks vast mingid siseringi tegelinskid nagu alati. Lisaks läks kogu see börsiseiklus meile kõigile - maksumaksjatele, ligi 70 miljonit maksma. Väga rahatark manööver riigi parimate spetsialistide poolt tõesti. Aga eks keskmine lihtinimene oma 50 eur kuus on investeerimismaastikul kõvasti teadlikum ja osavam.
-
Külaline
Mis selle Enefitiga siis oli? Ostsin 2,90, ülevõtmine oli 3,40.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 15:50 Keegi ju ei kindlusta, et väärtpaberitesse investeerimine üldse mingi kasumiga lõppeb. Parim näide kohalikult börsilt oli see turvaline “rahvaaktsia” Enefit Green, mida 60 000 rahatarka osta rabasid. Kes kasumisse jäid… eks vast mingid siseringi tegelinskid nagu alati. Lisaks läks kogu see börsiseiklus meile kõigile - maksumaksjatele, ligi 70 miljonit maksma. Väga rahatark manööver riigi parimate spetsialistide poolt tõesti. Aga eks keskmine lihtinimene oma 50 eur kuus on investeerimismaastikul kõvasti teadlikum ja osavam.
-
Külaline
Alustades nullist ja pannes igakuiselt 50 eurot, on 18 aasta pärast jooksvalt investeeritud 10 850 ja intressitulu 8436.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 10:30Miks sa arvad, et investeeringud kasvõi meie inflatsiooniga suudavad sammu pidada? 15 aastaga kasvatad selle 10000 heal juhul umbes 22000 peale. 10 000 reaalne ostujõud 15 aasta pärast on umbes sama mis 18000-l. Teenustasud ja loomulikult tulumaks (ja võibolla midagi) tuleb ka väärtpaberite müümisel maksta, sealt juba läheb min 2200 eur. 2000 eur siis kokkuvõttes teenidki (lootuses et inflatsioon jälle 25% peale ei tõuse, nagu meil siin hiljuti paar aastat see oli). Lapsukestel saab siis kahe kuu üüri selle eest tulevikus ära maksta. Mida lapsed sellest õppima peaks?Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 08:19Võib ju mõlemat teha.Guest kirjutas: ↑04 Jaan 2026 23:13 Inesteeri parem lastesse, nende harimisse.
-
Külaline
Panin oma numbrid suvalisse investeerimiskalkulaatorisse.Guest kirjutas: ↑05 Jaan 2026 15:25Statistikaameti ostujõu kalkulaatorit kasutasin ja LHV väärtpaberitehingu kalkaatorit. Võibolla väänatakse seal numbreid ilusamaks, ega ma seda ei tea tõesti. Äkki sina kui suurem insvesteerimisspetsialist siis parandad neid arvutusi omalt poolt natuke?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 14:50Kust sa selliseid numbreid võtad? Kohe näha, et sul pole õrna aimugi, kuidas investeerimine töötab
Algsumma: 0
Igakuine panus: 40
Töötlus: SP500 keskmine tootlus
Periood: 15 aastat
Lõpptulemus: > 14000
Sinu eeldus on, et on mingisugune (higi ja pisaratega, paar aastat ainult tatart süües kogutud) rahasumma. Värisevate kätega paned ta kuskile kasvama, midagi juurde ei pane ja ootad 15 aasta pärast pudrumägesid.
Minu eeldus on, et alguses on sul ümmargune null. Investeerid iga kuu väikese (kahekohalise) summa, mis on täiest märkamatu ega muuda kuidagi sinu praeguse elu kvaliteedi. 15 aasta pärast on sul nullist erinev (eeldatavasti viiekohaline) summa.
-
Külaline
Ausalt öeldes, pole veel 20 aasta jooksul näinud, et kasumis poleks. Dividendid netona minimaalselt 6 protsenti aastas, lisaks väärtpaberite hinna tõus.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 15:50 Keegi ju ei kindlusta, et väärtpaberitesse investeerimine üldse mingi kasumiga lõppeb. Parim näide kohalikult börsilt oli see turvaline “rahvaaktsia” Enefit Green, mida 60 000 rahatarka osta rabasid. Kes kasumisse jäid… eks vast mingid siseringi tegelinskid nagu alati. Lisaks läks kogu see börsiseiklus meile kõigile - maksumaksjatele, ligi 70 miljonit maksma. Väga rahatark manööver riigi parimate spetsialistide poolt tõesti. Aga eks keskmine lihtinimene oma 50 eur kuus on investeerimismaastikul kõvasti teadlikum ja osavam.
-
Külaline
Lapsele jääb kinnisvara ja ärimaad. Põhimõtteliselt poleks tal vajagi tööd teha, aga ta ei tea seda, ega saagi teadma veel pikka aega. Hetkel siis õpib ülikoolis ja me oleme tugevalt suunanud just õppima ja isiklikku karjääri arendama.
-
Külaline
Kinnisvara jääb muidugi niivõinaa. Kuidas on võimalik, et su ülikoolis õppiv laps seda ei tea?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:18 Lapsele jääb kinnisvara ja ärimaad. Põhimõtteliselt poleks tal vajagi tööd teha, aga ta ei tea seda, ega saagi teadma veel pikka aega. Hetkel siis õpib ülikoolis ja me oleme tugevalt suunanud just õppima ja isiklikku karjääri arendama.
-
Külaline
Seda ta muidugi teab, aga ei tea ärimaadest midagi, nende väärtus ületab kinnisvara oma rohkem kui kahekordselt ja ainult kasvab.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:27Kinnisvara jääb muidugi niivõinaa. Kuidas on võimalik, et su ülikoolis õppiv laps seda ei tea?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:18 Lapsele jääb kinnisvara ja ärimaad. Põhimõtteliselt poleks tal vajagi tööd teha, aga ta ei tea seda, ega saagi teadma veel pikka aega. Hetkel siis õpib ülikoolis ja me oleme tugevalt suunanud just õppima ja isiklikku karjääri arendama.
-
Külaline
Meie peres ja kasvatuses ei huvita mingi vara väärtus kedagi, vaid see, kui palju see passiivselt toodab. Ei hakka ju müüma ja lihtsalt raha laiaks lööma. Ma keeraks hauas külge, kui mu laps müüks miljonite eest vara maha ja lihtsalt elaks selle laiaks. See ei ole ju normaalne kasvatus, see on mingi ajupuudelise teema.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:53Seda ta muidugi teab, aga ei tea ärimaadest midagi, nende väärtus ületab kinnisvara oma rohkem kui kahekordselt ja ainult kasvab.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:27Kinnisvara jääb muidugi niivõinaa. Kuidas on võimalik, et su ülikoolis õppiv laps seda ei tea?Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:18 Lapsele jääb kinnisvara ja ärimaad. Põhimõtteliselt poleks tal vajagi tööd teha, aga ta ei tea seda, ega saagi teadma veel pikka aega. Hetkel siis õpib ülikoolis ja me oleme tugevalt suunanud just õppima ja isiklikku karjääri arendama.
-
Külaline
Täpselt nii, sellepärast meiegi oleme algusest peale haridusele suurt rõhku pannud. Igaüks peaks tegema tööd, mis rõõmu ja huvi valmistab, ja õppima pingutama. Me eeldamegi, et ta loob oma karjääri ja näeb vaeva. Kui ükskord pärib vara, millest tal aimugi pole, saab otsustada, millal müüb ja investeerib, igal juhul on selleks ajaks juba piisavalt nutikaks saanud.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 19:15Meie peres ja kasvatuses ei huvita mingi vara väärtus kedagi, vaid see, kui palju see passiivselt toodab. Ei hakka ju müüma ja lihtsalt raha laiaks lööma. Ma keeraks hauas külge, kui mu laps müüks miljonite eest vara maha ja lihtsalt elaks selle laiaks. See ei ole ju normaalne kasvatus, see on mingi ajupuudelise teKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:53Seda ta muidugi teab, aga ei tea ärimaadest midagi, nende väärtus ületab kinnisvara oma rohkem kui kahekordselt ja ainult kasvab.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:27
Kinnisvara jääb muidugi niivõinaa. Kuidas on võimalik, et su ülikoolis õppiv laps seda ei tea?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist