Toidult kokkuhoidmine. Tervislikult

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Toidult kokkuhoidmine. Tervislikult

Postitus Postitas Külaline »

Mul on vaja toidult kokku hoida. Aga ma tahan ikka teha seda tervislikult.
Söön hommikul kaerahelbeputru skyriga. Seda putru, mida keedan saan ka veel lõuna ajal süüa millegagi.
Mul on vaja rasva valku süsivesikuid päevas. Aga ka vitamiine ja muid asju.
Mis on odav aga tervislik? Liha pole vaja? Piima siiski?
Et kui ma ostaks midagi odavat, mida saab süüa nädala jagu. Nt fermenteeritud asi iga päev võiks olla hapukapsas paar ampsu iga päev. Piisab?
Valk oleks juust. Paar viilu. Jätkuks nädalaks ühest pakist. Leivast ka jätkub nädalaks. See on kiudaine.
Õunu vast leiaks tänavalt?
Ostaks ühe tervisliku õli millega saaks läbi mitu nädalat, mis sobib praadimiseks ka. Millise?
Külaline

Mida sa praadida mõtled?
Külaline

Guest kirjutas: 02 Okt 2025 10:40Mida sa praadida mõtled?
Leiba, kartulit, muna. Panna ahju peeti, kaalikat. Ja sedasama kaerahelbeputru praeks ka.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Okt 2025 10:47
Guest kirjutas: 02 Okt 2025 10:40Mida sa praadida mõtled?
Leiba, kartulit, muna. Panna ahju peeti, kaalikat. Ja sedasama kaerahelbeputru praeks ka.
Praadimine pole just kuigi tervislik toidu töötlemise viis. Ja eriti veel siis, kui sul jagub raha vaid seemneõlide (rapsi-, päevalilleõli) kasutamiseks.
Külaline

Ahjujuurikad on siiski tervislikud ja veidi õli vajavad nad küll.
Vahel kulub ka mõni pannkook ära. Või pannil tehtud kala. Õli peab kodus ikka olema.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ma ei tea, mis kapsas maksab, muidu, kui ta kallis ei ole, siis kapsas hakklihaga on tervislik, valku on vaja ja hakkliha on kergelt omastatav, kartulit juurde, soe toit, saab kõhu täis. Must leib, või, kaerahelbepudru piimaga, juust, õunad, kartulipudru ja praekartul, muna.. Porgand on odav, saab ühepajatoitu teha, lahtine liha vist ka eriti kallis ei ole, kui kaalikas pole kallis, saab ka sinna sisse panna. Ühepajatoitu saab hakklihaga ka teha. Ega siin suurt valikut pole, kui hapukapsas on odav, siis saab osta, hapendatud toit pidi tervislik olema. Kefiir pole ka vist väga kallis, ühest pakist saab 3 suurt kruusitäit, ehk et 3 päeva.
Külaline

Pudru-aiii! Nüüd sa alles hakkad saama vastu päid ja jalgu :lol:
Külaline

Kuule, ära jama. Otsi mingi muu töö või kui tervis ei luba pidevalt tööl käia, siis mingeid lisaotsi ikka teha saab.

Toit ei ole see koht, kust kokku hoida ja tänapäeval, meie tingimustes, ei peaks see ka vajalik olema. Aga iseenesest on see lihtne, sest enamik sellest, mida inimesed praegusel ajal toidu sildi all kokku ostavad, ei ole eluks üldse vajalik ja toob pigem kahju kui kasu.

Kui, siis tõmba kõik piimatooted maha, koogid ja muud jahutooted jäta välja, v.a. must leib. Samuti ei ole vaja tarbida igasuguseid kahtlasi jooke, nagu limonaad, segumahl, alkoholikokteilid. Alles jääb liha, kala, munad, juurviljad, puuviljad, magusaks vahel natuke sokolaadi, halvaad, vms. Joogiks vesi, must kohv või tee, vahel ehk täismahl või klaas veini.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Okt 2025 11:50 Ahjujuurikad on siiski tervislikud ja veidi õli vajavad nad küll.
Vahel kulub ka mõni pannkook ära. Või pannil tehtud kala. Õli peab kodus ikka olema.
Aurutada või keeta on ka võimalik ning ei pea ahjus igale asjale õli toppima. Pannkook üldiselt tervisliku toidu alla ei liigitu.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Ühepajatoit lihaga, raguukondid on odavad, sellest saab suppe köögiviljadega ja riisi-makaronidega, tatar, kodujuust soodukaga ostes, mulgipuder. Kana tervena on vahest odava kilohinnaga, sellest saab mitu rooga teha. Võtmesõna ongi pigem soodushind, eile nt oli Rimis lõhefilee 8.99.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 02 Okt 2025 20:21 Võtmesõna ongi pigem soodushind, eile nt oli Rimis lõhefilee 8.99.
Täna oli juba 7.99 :)
Külaline

Kui võimalik, prae tavalise külmpressitud oliivõliga. Paljud ei tea, et see sobib suurepäraselt selleks. Kui liiga kallis, siis rapsiõliga. Tegelikult ei kulu seda ju palju. Kanahakkliha pole väga kallis, valge külmutatud kala. Kui ma ise kunagi pidin uue karjääri alguses kokku hoidma, sõin mitu kuud lisaks kaerahelvestele kalapulki ja kurgi-tomatisalatit hapukoorega iga päev. Isegi ära ei tüdinenud.
Kartulipuder, kapsas, porgand, sibul, küüslauk, toimatikastmed, jogurt, need on kõik tervislikud toiduained, millest saab erinevaid toite teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Okt 2025 14:59
Guest kirjutas: 02 Okt 2025 11:50 Ahjujuurikad on siiski tervislikud ja veidi õli vajavad nad küll.
Aurutada või keeta on ka võimalik ning ei pea ahjus igale asjale õli toppima. Pannkook üldiselt tervisliku toidu alla ei liigitu.
Ma tahtsin ka just aurutamist soovitada, aga samas tean, et väga paljudele aurutatud aedviljad ei maitse. Õlis praadimisega saab toidule maitset juurde anda.

Kui sul on köögikombain, siis sellega saab väga häid salateid riivida. Porgandi-peedi-kapsa salat näiteks. Kastmeks mee ja õli segu. Hästi peeneks riivituna ja veidi seista lastuna väga maitsev. Kapsas on odav ja seda saab erinevat moodi valmistada. Minu lemmik on õhukesed viilud ahjus röstituna. Ahjust välja võttes riivid pisut parmesani peale, jälle väga maitsev. Mõistan täiesti, et kõigile näiteks kapsas ei maitsegi, aga minu jaoks oli see viletsatel aegadel üks toitudest, mida tihti sõin. Boonusena kadusid ka kilod kolinal.
Külaline

Minu näguripäevade lemmiktoidud on. Kapsahautis hakklihaga. Viimati tegin seda ahjus(kaalilaatikko) ja lisasin veidi köögikoort. Muud ained samad ja väga uus huvitav variant vanast heast kapsahautisest.

Teine asi, mida palju kasutan on tatar. Igasugused pajaroad ja salatid sellega.

Ja suur lemmik on vinegrett. Teen suure potitäie. Toitev ja tervislik.
Külaline

supid on väga tervislikud, toitvad ja odavad. Hapukapsasupile (4l) läheb vaid pool kilo liha, kilo hapukapsast, küüslauk ja peotäis kruupe.
Hernesupile ribiliha, herned ja kruubid - no ei ole kallis.
Enamik suppe saab vajadusel vähese lihaga/kalaga maitsvad (ning tõhusad) teha.

Sama pajaroogade ja vormidega - rõhk on aedviljadel.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Okt 2025 11:13 supid on väga tervislikud, toitvad ja odavad. Hapukapsasupile (4l) läheb vaid pool kilo liha, kilo hapukapsast, küüslauk ja peotäis kruupe.
Hernesupile ribiliha, herned ja kruubid - no ei ole kallis.
Enamik suppe saab vajadusel vähese lihaga/kalaga maitsvad (ning tõhusad) teha.

Sama pajaroogade ja vormidega - rõhk on aedviljadel.
Jaa, supid ka loomulikult. Need läksid mul üldse meelest. Kahest kanakoivast saab päris suure potitäie kanasuppi.

Ma oleb teinud ka borṣ̌ipõhja purkki. Jätkub päris kauaks. Olen lisanud nii kanaliha, sealiha kui ka sinki/grillvorsti. Mis parasjagu üle on poolikult kapis. See on hea kohe võtta kui toiduideed otsas on. Laps õnneks ka alati sööb seda.
0.7l põhjast saab normaalse potitäie kaheks päevaks.
Ja see on söödav isegi ilma lihaliseta. Kuna meile meeldib tummine supp, siis ma olen alati ka veel lisanud värskelt keedetud riivitud peeti ja ka hapukapsast. Ka mõned keedukartulid.
Külaline

tegin eelmise nädala lõpul eksperimendi ja ostsin Grossi poest pool suitsu seapead. Oli suur ja kobakas, maksis alla 2€ kokku.
Tahtsin lihtsalt teada, kas sealt midagi süüa ka saab ja kas pekki on väga palju, polnud seda varem kunagi ostnud.

Tulemus.
Kahel esimesel õhtul nüsisin pealmisest kihist pakse peki-tai seguseid kamaraga viile praadimiseks munapudru/salati kõrvale.
Hommikusöökide kõrvale lõikasime järgmisest kihist võileivade peale hästi taiseid viile.
Laupäeval tegin suure potitäie mulgikapsaid, sinna nüsisin eri nurkade alt ilmatu hulga seda liha sisse.
Järelejäänud pooliku pealuu koos sinna külge jäänud viimase lihaga panin pühapäeval keema, keetsin puljongi, sellest edasi suure potitäie suppi, kondid korjasin välja ja uuristasin selle küljest viimased liharaasud supi sisse. Suppi sai kokku mingi 6 liitrit, jätkub veel mitmeks päevaks.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Okt 2025 18:13 tegin eelmise nädala lõpul eksperimendi ja ostsin Grossi poest pool suitsu seapead. Oli suur ja kobakas, maksis alla 2€ kokku.
Tahtsin lihtsalt teada, kas sealt midagi süüa ka saab ja kas pekki on väga palju, polnud seda varem kunagi ostnud.

Tulemus.
Kahel esimesel õhtul nüsisin pealmisest kihist pakse peki-tai seguseid kamaraga viile praadimiseks munapudru/salati kõrvale.
Hommikusöökide kõrvale lõikasime järgmisest kihist võileivade peale hästi taiseid viile.
Laupäeval tegin suure potitäie mulgikapsaid, sinna nüsisin eri nurkade alt ilmatu hulga seda liha sisse.
Järelejäänud pooliku pealuu koos sinna külge jäänud viimase lihaga panin pühapäeval keema, keetsin puljongi, sellest edasi suure potitäie suppi, kondid korjasin välja ja uuristasin selle küljest viimased liharaasud supi sisse. Suppi sai kokku mingi 6 liitrit, jätkub veel mitmeks päevaks.
Pool pead maksis 2 eurot? Päriselt?
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Okt 2025 18:16 Pool pead maksis 2 eurot? Päriselt?
Alla 2€ oli. Mingi 1,9+ € kanti täpsemalt.
See oli eelnevalt kaalutud ja kilesse pakendatud, hinnasilt peal.
See oli mingi ilmatu kobakas,
pidin supi keetmiseks võtma kõige laiema põhjaga moosikeetmise poti, sest teised potid olid selle jurakajaoks liiga kitsad.
Külaline

osad lihatooted on tõesti odavad.
nt põgus netiotsing andis ühe tartumaa lihatööstuse hinnakirjad.
https://vasula.ee/hinnakiri/
suitsu seapea 1,2€/kg, soodushind 0,99€/kg
värske (suitsetamata) seapea 0,2€/kg
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline