Kui keelamine on lapsele lõbus

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kui keelamine on lapsele lõbus

Postitus Postitas Külaline »

Mu väike laps ronib nt teleka taha, laua peale, lööb teist last jne. Ütlen et ei tohi. Ei tohi "kõlab talle et kohe tulen ja järgmisena võtan ta sülle. Või kui ütlen ei tohi hakkab ta eest jooksma ja kohe varsti jälle sama tegevus et ma tuleks ja teda hakkaks taga ajama.
See on lõbus talle.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

kui vana see väike laps on? kui ta on aastane, on see täiesti eakohane käitumine. kui viiene, siis ei ole.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 08:23 Mu väike laps ronib nt teleka taha, laua peale, lööb teist last jne. Ütlen et ei tohi. Ei tohi "kõlab talle et kohe tulen ja järgmisena võtan ta sülle. Või kui ütlen ei tohi hakkab ta eest jooksma ja kohe varsti jälle sama tegevus et ma tuleks ja teda hakkaks taga ajama.
See on lõbus talle.
Oletan, et see laps on alla-kahene? Ta õpibki praegu, mis saab, kui tema midagi teeb, ja inimeste reaktsioonid on talle huvitavad. Mõtle välja need asjad, mis on absoluutset alati keelatud (teiste löömine näiteks) ja seda tegevust keelagi absoluutselt iga kord, vajadusel tõsta ta eemale, hoia kinni, kui püüab uuesti teha, ole võimalikult lakooniline ja resoluutne, mitte kuri, aga kindlasti range. Nii väiksele peaks lisaks "Ei! Ei löö!" ütlemisele lisama, mida käega võib teha, tee tema käega oma põsele pai ja ütle: "Käsi teeb pai!" Asjad, mida sa mõtled, et võiks keelata, aga tegelikult nii hirmus väga ei viitsi ka, jäta keelamata. Üle toa muude tegevuste kõrvalt hõigatud "Ära tee!", millele ei järgne reaalset takistamist, kui ta uuesti teeb, või järgneb lõbus tagaajamine, on väga vanema sõna ja üldist autoriteeti devalveeriv. Last, nagu kutsikatki, pole mõtet taga ajada (v-a otsese ohu korral, nt autotee ääres), las jookseb eest ära, sina seisa selle objekti lähedal, mille pärast sa teda keelasid, ja kui hakkab uuesti lööma või teleka otsa ronima, tõstad ta "Ei roni teleka otsa! Ei löö!" vms öeldes alla tagasi.

Kui teemaalgatuses kirjeldatud moel käitub 3,5-aastane või vanem laps, siis tasuks konsulteerida erispetsialistidega, võibolla vajad vanemana nippe, kuidas tõhusamalt lapse käitumist korrigeerida või on lapsel tervisemure ning ta vajabki spetsiifilisemaid võtteid, et tema eneseregulatsioon ja pidurdusprotsessid saaksid erituge.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist