Õppimine
-
Külaline
põhikoolil on kindlasti õpetaja osa aine omandamisel väga suur.
Gümnaasiumis peaks juba nii palju aru olema, et isegi kehva õpetajaga ise aine omandada.
Gümnaasiumis peaks juba nii palju aru olema, et isegi kehva õpetajaga ise aine omandada.
-
Külaline
Kõige tähtsam on ikka inimene ise ehk õppur. Mina õppisin Tallinnas sellises keskpärases keskkools, hilljem TTÜ-s ja nüüd oma elule tagasi vaadates võin öelda, et minust sai täiesti normaalne inimene, olen tööd teinud pigem kõrgepalgalistel kohtadel ja oma elu ära kindlustanud. pensionini on veel natukene minna. Teiste sõnadega-tark ja huvitav õpetaja ei pruugi kõva peaga ja laisast õpilasest geeniust välja voolida. Keskpärane õpetaja võib jälle targast õpilasest geeniuse valmis meisterdada.
-
Külaline
Mida kehvem õppur, seda suurem roll on õpetajal. Samas õpetaja selle võimlemise eest, et mõne puupea kolmeni viis, mingit tasu ega tänu ei saa. Silma torkavad ikka need, kelle puhul on saavutused suured, nende õpetamise eest saab kiita. Siis võib õpetaja roll hoopis väiksem olla ja mingit erilist geniaalsust pole vajagi. Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi, miks ei õpetanud, kui eksamil läbi kukutakse. Kui inimesel endal üldse motivatsiooni pole õppida, siis on päris raske sellist inimest õpetada ja ka õpetaja jaoks väga vähemotiveeriv.
Ega kõik ei pea õppima. Lihttöölisi on ka vaja, kõik nagunii ei lähe ülikooli. Kui ei huvita, las istub ninapidi telefonis, mis sel õpetajal seal võimelda. Jääb klassi kordama, pole ka probleem, las istub mitu aastat ühes klassis. Kas tänapäeval üldse istuma jäetakse?
-
Külaline
Jah, kui õpilased on padulaisad/motiveerimatud või klassi on sattunud palju kroonilisi korrarikkujaid, siis ei tasu oodata, et õpetaja on võlur ja jumal, kes suudab kõike hallata ja kõik õpilased suure huviga õppima panna. Siis tuleb ikkagi tunnistada, et olgu see tund kui huvitav tahes, iga laiska ja motiveerimatut pole üpetaja võimuses muuta.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Mida kehvem õppur, seda suurem roll on õpetajal. Samas õpetaja selle võimlemise eest, et mõne puupea kolmeni viis, mingit tasu ega tänu ei saa. Silma torkavad ikka need, kelle puhul on saavutused suured, nende õpetamise eest saab kiita. Siis võib õpetaja roll hoopis väiksem olla ja mingit erilist geniaalsust pole vajagi. Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi, miks ei õpetanud, kui eksamil läbi kukutakse. Kui inimesel endal üldse motivatsiooni pole õppida, siis on päris raske sellist inimest õpetada ja ka õpetaja jaoks väga vähemotiveeriv.
Teisalt, olen ise näinud palju õpetajaid/õppejõude ja mõned neist on olnud tõesti oma ainet nii surmigavalt õpetavad, et isegi kõige usinamad õpilased on istunud tunnis/loengus tülpinud ilmega mõeldes, et millal ometi läbi saab. Või ülikoolis välditi kokkupuudet õppejõuga nii palju kui võimalik (iseseisvalt õpiti) ja mindi vaid eksamit tegema.
Probeem, et õpetaja ei oska oma ainet huvitavaks teha, on olemas. Aimu saabki sellest nii, et siis hakkavad tunni igavuse üle kurtma ka usinad ja laitmatult käituvad õpilased (kes tavaliselt ei kurda).
Siin peaks ikka olema õige kuldne kesktee. Ehk et muidugi õpib õpilane endale, aga ka õpetaja roll on õpilast suunata ja toetada.
Muide, minu tütar pole eluaeg matemaatika vastu huvi tundnud, aga nüüd korraga, gümnaasiumi astudes, on matas ainult viied reas ja saadeti Kängurule ja veel mingile matemaatika olümpiaadile ja... Noor ise rõõmust särades muudkui räägib mata-tundidest. No täitsa uskumatu. Ja selguski, et uues koolis on nende klassil selline matemaatikaõpetaja, kes lapsed heas mõttes ära võlub. Oskab teha aine huvitavaks, äkki tundub kõik nii lihtne ja loogiline. Kuidas ta seda teeb, ma täpselt ei olegi aru saanud. Aga pidi olema sõbralik, mitte kunagi ei nähva lapsele, kes kohe aru ei saa ja küsib, et "No kuidas sa siis aru ei saanud!", seletab rahulikult teema üle. Ja terve klass on sillas.
Muide, minu tütar pole eluaeg matemaatika vastu huvi tundnud, aga nüüd korraga, gümnaasiumi astudes, on matas ainult viied reas ja saadeti Kängurule ja veel mingile matemaatika olümpiaadile ja... Noor ise rõõmust särades muudkui räägib mata-tundidest. No täitsa uskumatu. Ja selguski, et uues koolis on nende klassil selline matemaatikaõpetaja, kes lapsed heas mõttes ära võlub. Oskab teha aine huvitavaks, äkki tundub kõik nii lihtne ja loogiline. Kuidas ta seda teeb, ma täpselt ei olegi aru saanud. Aga pidi olema sõbralik, mitte kunagi ei nähva lapsele, kes kohe aru ei saa ja küsib, et "No kuidas sa siis aru ei saanud!", seletab rahulikult teema üle. Ja terve klass on sillas.
-
Külaline
Ongi õpetaja süüdi - miks telefone ära ei korjata koolipäeva alguses? Mul on poeg 7. klassis, mingeid telefone keegi tunni ajal ei kasuta, need on õpetaja käes hoiul kuni päeva lõpuni. Ei tuleks kõne allagi selline asi, et tunniks toimuks midagi muud peale õppimise.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi
-
Külaline
See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud. Meie koolis pole nii. Kui mõni õpetaja on omaalgatuslikult üritanud telefone kokku korjata, on vanemate poolt kisa taevani.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:15Ongi õpetaja süüdi - miks telefone ära ei korjata koolipäeva alguses? Mul on poeg 7. klassis, mingeid telefone keegi tunni ajal ei kasuta, need on õpetaja käes hoiul kuni päeva lõpuni. Ei tuleks kõne allagi selline asi, et tunniks toimuks midagi muud peale õppimise.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi
-
Külaline
Jah, nii on.Külaline kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:05 põhikoolil on kindlasti õpetaja osa aine omandamisel väga suur.
Ma mäletan nii hästi oma alg- ja põhikooliaega, kuidas mulle meeldis õppida ja koolis käia. Oli ainult üks probleem- meie klassijuhataja, kes oli samas ka matemaatika õpetaja ei sallinud mind silmaotsaski. Olin hästi aktiivne laps, kes eriti paigal ei püsinud ja selliseid ju nõukaajal ei sallitud.
Püüdsin talle meelejärele olla, sain oma ülesannetega kiiresti ja kergesti hakkama ja seejärel oli mul tunnis lihtsalt igav. See muidugi oli probleemiks, nihelesin ja otsisin omale tegevust. Samas ma nii püüdsin sobituda, kiitust pälvida, aga eriti see mul ei õnnestunud. Gümnaasiumi alguseks ma vihkasin kooli, aga kuidagimoodi ma ennast sealt läbi vedasin.
-
Külaline
Sellest oli ju mingi aeg suur teema üleval. Telefonide ära võtmist peeti laste inimõiguste rikkumiseksKülaline kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:37See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud. Meie koolis pole nii. Kui mõni õpetaja on omaalgatuslikult üritanud telefone kokku korjata, on vanemate poolt kisa taevani.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:15Ongi õpetaja süüdi - miks telefone ära ei korjata koolipäeva alguses? Mul on poeg 7. klassis, mingeid telefone keegi tunni ajal ei kasuta, need on õpetaja käes hoiul kuni päeva lõpuni. Ei tuleks kõne allagi selline asi, et tunniks toimuks midagi muud peale õppimise.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi
-
Külaline
Vanemate tegemata töö! Kuidas ei suuda kodus selgeks teha, et tunnis ei näpita mobiili?Külaline kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:15Ongi õpetaja süüdi - miks telefone ära ei korjata koolipäeva alguses? Mul on poeg 7. klassis, mingeid telefone keegi tunni ajal ei kasuta, need on õpetaja käes hoiul kuni päeva lõpuni. Ei tuleks kõne allagi selline asi, et tunniks toimuks midagi muud peale õppimise.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi
Kui ikka muud üle ei jää, tuleb mobiil juba kodus enne koolipäeva algust ära korjata. Või siis saata laps koolini ja eemaldada ta kooliuksel mobiilist ja pärast tundide lõppu see talle tagasi viia.
-
Külaline
No aga siis ei saa vanemad ka kurta, et lapsed tunnis ei õpi.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:37See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud. Meie koolis pole nii. Kui mõni õpetaja on omaalgatuslikult üritanud telefone kokku korjata, on vanemate poolt kisa taevani.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:15Ongi õpetaja süüdi - miks telefone ära ei korjata koolipäeva alguses? Mul on poeg 7. klassis, mingeid telefone keegi tunni ajal ei kasuta, need on õpetaja käes hoiul kuni päeva lõpuni. Ei tuleks kõne allagi selline asi, et tunniks toimuks midagi muud peale õppimise.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 13:25 Ma ise töötan koolis tugispetsialistina, käin tunde vaatlemas ja tuleb ikka masendus peale küll. Tunni ajal istuvad telefonis, ei kuula, ei tee kaasa, õpetaja võimleb seal ette ja taha, aga pärast on ikka õpetaja süüdi
-
Külaline
Meie laste koolis seda küll keegi vanematega kokku ei leppinud. Ega koolikorda ei pea vanematega kooskõlastama. Vanematele anti teada, et nii on ja ongi kõik. Pole kuulnud, et kellelgi sellega probleeme oleks.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:37 See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud.
-
Külaline
Ilmselgelt sa polegi palju asju kuulnud, millega koolis kõik probleeme on.Guest kirjutas: ↑21 Mai 2025 17:00Meie laste koolis seda küll keegi vanematega kokku ei leppinud. Ega koolikorda ei pea vanematega kooskõlastama. Vanematele anti teada, et nii on ja ongi kõik. Pole kuulnud, et kellelgi sellega probleeme oleks.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:37 See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud.
-
Külaline
Sa võid siin hüpata palju tahad, aga fakt on siiski see, et koolis kehtib koolikord. No olgu, mõistlikul määral - näiteks ei peaks kool sekkuma, kui mõni noormees otsustab kanda pikki juukseid. See pole tõesti kooli asi. Aga tunnis õpirahu tagamine peab küll olema kooli ülesanne ja ongi. Kool, täpsemalt õpetaja klassis, on ajast aega võtnud õpilastelt ära tunnis segavaid esemeid. Nii nagu õpetaja ei luba klassis tunni ajal teha tatikuule, kirjutada kirjakesi ega mängida palli, nii ei pea õpetaja lubama ka õpilastel istuda nutitelefonides. Ja ajada siin "süü" lapsevanemate kaela on kohatu - sest vanemaid ju kooli ei lubata, nad ei saa tunnis tagapingis istuda ega oma last korrale kutsuda. Vanemad saavad kodus küll rääkida, aga reaalselt tunnis peab korda hoidma siiski õpetaja.Guest kirjutas: ↑21 Mai 2025 17:46Ilmselgelt sa polegi palju asju kuulnud, millega koolis kõik probleeme on.Guest kirjutas: ↑21 Mai 2025 17:00Meie laste koolis seda küll keegi vanematega kokku ei leppinud. Ega koolikorda ei pea vanematega kooskõlastama. Vanematele anti teada, et nii on ja ongi kõik. Pole kuulnud, et kellelgi sellega probleeme oleks.Guest kirjutas: ↑20 Mai 2025 20:37 See peab olema kooli üldine seisukoht, vastav kord kehtestatud ja vanematega kokku lepitud.
-
Külaline
Vanema "süü" on selles, et ta õigustab oma lapse mölaklikku käitumist. Kui ikka õigust täis teismeline oma telefoni ära ei anna, kas arvate, et õpetaja hakkab tal seda käest ära väänama?Guest kirjutas: ↑22 Mai 2025 10:06Sa võid siin hüpata palju tahad, aga fakt on siiski see, et koolis kehtib koolikord. No olgu, mõistlikul määral - näiteks ei peaks kool sekkuma, kui mõni noormees otsustab kanda pikki juukseid. See pole tõesti kooli asi. Aga tunnis õpirahu tagamine peab küll olema kooli ülesanne ja ongi. Kool, täpsemalt õpetaja klassis, on ajast aega võtnud õpilastelt ära tunnis segavaid esemeid. Nii nagu õpetaja ei luba klassis tunni ajal teha tatikuule, kirjutada kirjakesi ega mängida palli, nii ei pea õpetaja lubama ka õpilastel istuda nutitelefonides. Ja ajada siin "süü" lapsevanemate kaela on kohatu - sest vanemaid ju kooli ei lubata, nad ei saa tunnis tagapingis istuda ega oma last korrale kutsuda. Vanemad saavad kodus küll rääkida, aga reaalselt tunnis peab korda hoidma siiski õpetaja.Guest kirjutas: ↑21 Mai 2025 17:46Ilmselgelt sa polegi palju asju kuulnud, millega koolis kõik probleeme on.Guest kirjutas: ↑21 Mai 2025 17:00
Meie laste koolis seda küll keegi vanematega kokku ei leppinud. Ega koolikorda ei pea vanematega kooskõlastama. Vanematele anti teada, et nii on ja ongi kõik. Pole kuulnud, et kellelgi sellega probleeme oleks.
Kui laps ikka tahab oma mänge mängida, siis selleks ei pea teda kooli saatma. Las istub kodus telefonis ja sureb lollina. Koolis ei ole võimalik 45st minutist poolt lastega telefonide üle vaidlemisele raisata.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 8 külalist