Halloween

vana hea klassika
Külaline

Halloween

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas suhtute halloveeni? Kas teil on peres lahkhelisid vanemate ja laste vahel seoses selle päevaga? Kuidas te need lahkhelid lahendate, lubate lapsed halloweeni jooksma, kui ise pole selle poolt? Sest lapsed on väga mõjutatud lasteaia ja kooli poolt tehtud mõjutuse osas, et see on üks tore trall.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Ei ole poolt, aga sellise surve vastu on võimatu midagi teha. Miks ei taha koolid ja lasteaiad aru saada, et selle traditisooni impordi taga on kasuahnus ehk äri? Et poed saaksid nänni müüa.
Külaline

Egalitaar kirjutas: 31 Okt 2024 08:37 Ei ole poolt, aga sellise surve vastu on võimatu midagi teha. Miks ei taha koolid ja lasteaiad aru saada, et selle traditisooni impordi taga on kasuahnus ehk äri? Et poed saaksid nänni müüa.
Mille taga ei ole äri?
Külaline

Mul pole halloweeni vastu midagi. Kõrvitsad ja sügisesed kompositsioonid meeldivad väga. Enda lapsed on juba teismelised ega käi midagi jooksmas enam. Meenub ainult üks kord, kui laps käis halloweeni jooksmas. Kui keegi ukse taha tuleb, siis kommi ikka annan. Kuigi väga ei usu, kuna siin Tallinna kesklinnas seda kommet üldjuhul pole.
Külaline

Meil on koolis vabatahtlik osalemine. Paar esimest aastat ikka lõi kaasa. Nüüd eelteismelisena ei hooli väga sellest.

Aga kodus iga aasta ikka kõrvitsalaterna oleme teinud. Varsti ilmselt sellest ka ükskõik tal.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 08:39
Egalitaar kirjutas: 31 Okt 2024 08:37 Ei ole poolt, aga sellise surve vastu on võimatu midagi teha. Miks ei taha koolid ja lasteaiad aru saada, et selle traditisooni impordi taga on kasuahnus ehk äri? Et poed saaksid nänni müüa.
Mille taga ei ole äri?
Erinevalt teistest pühadest on halloween meie jaoks olnud algusest peale puhtalt ärilise taustaga. Meediareklaamide, filmide ja nänni abil seda siin turustati. Koolid ja lasteaiad ei tohiks halloweeni sõnagi suhu võtta.

PS: Ise naljatan vahest, et halloween ja hollywood kõlavad sarnaselt... :lol:
Külaline

Lapsi mul pole, seega selles osas ei saa sõna võtta, küll aga on vastukarva see vabatahtlik-kohustuslik kostümeerituna kontoris töötamine ja kohutav tingel-tangel, mis terve päev kontoris käib.
Külaline

[quote=Egalitaar post_id=50971 time=1730359420
Erinevalt teistest pühadest on halloween meie jaoks olnud algusest peale puhtalt ärilise taustaga. Meediareklaamide, filmide ja nänni abil seda siin turustati. Koolid ja lasteaiad ei tohiks halloweeni sõnagi suhu võtta.

PS: Ise naljatan vahest, et halloween ja hollywood kõlavad sarnaselt... :lol:
[/quote]

Mis see hollywood siia puutub? Tead ikka, et halloweeni viisid ameerikasse euroopa immigrandid?
Külaline

Anonymous kirjutas: 31 Okt 2024 09:29 Mis see hollywood siia puutub? Tead ikka, et halloweeni viisid ameerikasse euroopa immigrandid?
No igatahes mitte Eesti immigrandid. Eestis on juba kostüümides ringijooksmiseks mardipäev ja kadripäev.
Mulle pmst ei meeldi see Ameerika variant, et kommi välja teenimise asemel toimub kommi välja pressimine ähvardusega.
Minu laps õnneks ei tea sellest kombest midagi, teab ainult, et kostüüme kantakse. Aga me ei ela Eestis, vaid selles Euroopa osas, kus karneval on oluline kultuuri osa ja kohe varsti ongi karnevalihooaeg tulemas. Siis saab kostüüme, rongkäike ja komme nii palju kui kulub. Absoluutselt pole vaja mingit Halloweeni lisaks toppida, mis pmst kopeerib juba olemasolevaid tähtpäevi.
Külaline

50+ ja no ei ole "minu" püha.
Kõrvitsate raiskamist laternateks õigeks ei pea, kommilunimine on vastumeelne. Ust ei ava sel õhtul, kannatan koputamised vaikselt redutades kuidagiviisi ära (kortermaja).
Külaline

Kõik meie pühad on kusagilt imporditud kiriku või vallutajate poolt. Kõik pühad on ajaga väga kapitalistlikuks muutunud.
Vastasel juhul tähistaksime seniajani lepatriinu Uku päeva ja kaunistaksime tuba vanaema maja tahant saadud õlgedega.

Inimestel käib võistlus, kes suudab rohkem tuhandeid jõulude ajal huugama panna, ja nüüd on probleem, kui osta endale paarikümne euro eest kõrvitsaid või muid kaunistusi ja laps saab kollikostüümi kanda.

Olgem ausad - kohalikud sügispühad ei paku nii palju - hingedepäeval võib küünla põlema panna ja mardipäeval tahmase näoga laulda. Hingel onv aja sügiskaamosesse midagi toredat. Minu meelest on halloween tore ja mänguline püha. Võib kehastuda kelleks iganes, võib pühitseda hirmsalt või armsalt. Iga naabri ukse taha lapsed ei lähe ka, vaid tähistatud uste taha. Miks see kedagi teist peaks segama.
Külaline

Mina täitsa mõistan, miks lastele Halloween rohkem meeldib kui mardi- ja kadripäev. Näidake mulle last, kes ennast vanaks rääbakaks sandiks tahaks kostümeerida. Mind ennastki see ei huvitanud, mis siis tänapäeva lastest rääkida.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 10:16 Mina täitsa mõistan, miks lastele Halloween rohkem meeldib kui mardi- ja kadripäev. Näidake mulle last, kes ennast vanaks rääbakaks sandiks tahaks kostümeerida. Mind ennastki see ei huvitanud, mis siis tänapäeva lastest rääkida.
Tõsi ta on. Ja mittemingit etteastest ka ei pea õppima.lihtsalt käid ja koputad ustele ja saad kommi.
Külaline

Minu laps päriselt tähistab mardi- ja kadripäeva sama moodi. Käib rahvatantsus, õpib seal vastavaid laule ja tantse. Trenikaaslastega käivad uste tga. Inimesed ei tee uksi lahtigi või vabandavad, et neil pole lastele midagi anda kadri ja mardipäevadel.

Olge siis korralikud isamaalised kodanikud ja tähistage neid 'omi' pühasidki vähemalt!
Halloweeni ajal on kodud kaunistatud, kuhu minna ja lapsed saavad vähemalt mingi toreda kogemuse. Mitte näha kuidas kadrilaulu peale tuled ära lastakse
Külaline

Ei tähista halloweeni, mõttetu kommertspüha ja koledad dekoratsioonid. Grammid ja fatsebukid umbes sellest.
Külaline

Mis selles on kommertslikku? Ostad poest kostüüme ja dekoratsioone? Aga kui ise teed, siis pole ju.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 12:42 Mis selles on kommertslikku? Ostad poest kostüüme ja dekoratsioone? Aga kui ise teed, siis pole ju.
Ei ole tõesti sellist aega võtta ise tegemiseks. Ei paku huvi too püha, nii lihtsalt on. Instagramis saab näha kõiksugu koledaid maalinguid ja odavaid kostüüme, maitselagedaid dekoratsioone ja neoonvärvides magusat, sellest täitsa piisab
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 12:44
Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 12:42 Mis selles on kommertslikku? Ostad poest kostüüme ja dekoratsioone? Aga kui ise teed, siis pole ju.
Ei ole tõesti sellist aega võtta ise tegemiseks. Ei paku huvi too püha, nii lihtsalt on. Instagramis saab näha kõiksugu koledaid maalinguid ja odavaid kostüüme, maitselagedaid dekoratsioone ja neoonvärvides magusat, sellest täitsa piisab
Aga kommi ikka lastele ostad kui nad tulevad?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 12:47
Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 12:44
Aga kommi ikka lastele ostad kui nad tulevad?
Ei osta! Majas on küll lapsi, aga need pole minu lapsed, ja võõrastele kommi ostmiseks raha küll ei kuluta….Ostku ise. Kui keegi peakski koputama, siis vastus on lihtne: “Meid pole kodus.” ;)
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 10:13 Kõik meie pühad on kusagilt imporditud kiriku või vallutajate poolt. Kõik pühad on ajaga väga kapitalistlikuks muutunud.
Vastasel juhul tähistaksime seniajani lepatriinu Uku päeva ja kaunistaksime tuba vanaema maja tahant saadud õlgedega.

Inimestel käib võistlus, kes suudab rohkem tuhandeid jõulude ajal huugama panna, ja nüüd on probleem, kui osta endale paarikümne euro eest kõrvitsaid või muid kaunistusi ja laps saab kollikostüümi kanda.

Olgem ausad - kohalikud sügispühad ei paku nii palju - hingedepäeval võib küünla põlema panna ja mardipäeval tahmase näoga laulda. Hingel onv aja sügiskaamosesse midagi toredat. Minu meelest on halloween tore ja mänguline püha. Võib kehastuda kelleks iganes, võib pühitseda hirmsalt või armsalt. Iga naabri ukse taha lapsed ei lähe ka, vaid tähistatud uste taha. Miks see kedagi teist peaks segama.
Ei oleks ma ka ilma vallutusteta muust maailmast erinev endiselt muinasaegsed inimesed. Inimesed võtavad ka vabatahtlikult neile meeldivaid kombeid, religioone, elustiili jne üle. Kõik oleks sama.

Kuna lapsed pole suurem asi traditsioonide austajad, siis järelikult selles halloweenis ikka on midagi, mis neid kõnetab ja meelitab. Vastu tahtmist pühasid populaarseks ikka ei tee küll. Ajalooliselt on ju tohutult palju igasugu pühasid olnud, aga tänase päevani on edasi kestnud ikka need, mis inimestele päriselt meeldivad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist