Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 23:21
Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 22:29
Minu täiskasvanud laps on gei ja julgen väita, et tegelikult te ei tea, mille üle te arutlete. Teil lihtsalt pole kogemust, mida tähendab meie ühiskonnas olla normist erinev - no ei peagi muidugi olema. Jaa, suurem osa inimesi väidab mu lapsele, et ei neil ei ole homode vastu midagi.... aga vot vajadus seda selgitama minna on ikkagi. Tänu oma lapsele olen tuttav ka mitmete tema sõpradega, seal hulgas ka sugu muutnud inimestega. Nende elus pole ühtki päeva, mil nad ei tajuks, et neid võõristatakse või neile hinnangut antakse. Nad pigem ei käi oma partneriga tänaval käest kinni - sest see tõmbaks neile tähelepanu ja nad on sellest väsinud. Neil tuleb iga päev tõestada, et nad on tavalised inimesed oma annete ja oskustega, nagu me kõik, sest alati käib kõige ette eelarvamus, et inimene on gei või trans. Ah, ega ei ole mõtet seletada, kui endal ei ole seda kogemust, siis seda ka ei mõista. Lihtsalt kujutlega oma elu inimesena, kelle lihtne olemasolu paneb kellegi foorumisse teemat tegema või veel hullem - mõnitama, vihakõnesid pidama või lausa vägivalda kasutama. (Paari aasta eest pandi Lätis gei-noormees põlema näiteks.)
No vot! Ja paar tükki siin raiuvad, et see vihkamine on puhas väljamõeldis ning nõuavad mingeid tõestusi ja näiteid.
Aga ongi ju väljamõeldis. Vähemalt selline vihkamine küll, kus sõnad tulevad suust välja sisistades ja keha läbivad värinad ning tõmblused (nagu siin üks lahedalt kirjeldas).
Mina näiteks olen keskmise füüsilise puudega. Ja täpselt samuti pean taluma tänaval lakkamatult inimeste pilke. Paljud mu nn saatusekaaslased teevad seetõttu kõik, et oma puuet peita, varjavad kasutatavaid abivahendeid ja üritavad kogu jõust jätta mulje, et nad ei kasuta neid. Ka mina pean eluaeg tõestama, et ma olen tavaline inimene oma annete ja oskustega. Hoolimata magistrikraadist ja erialasest tööst suhtutakse minusse isegi eriarsti juures tihti nagu ullikesse, kes oma kehapuude tõttu on raudselt ühtlasi vaimse puudega, ehkki selle ala eriarst peaks ju ometi teadma, et konkreetne kehapuue ei mõjuta mõistust kuidagiviisi. Samuti on mulle mitmed inimesed öelnud, et nende meelest kehapuudega inimene ei saa üldse teha mõtlemist nõudvat tööd, see lihtsalt polevat võimalik ja kõik. Üks üsna suurest avalikust arvamusliidrist vanahärra teatas mulle hiljuti, et kehapuudega inimene polevat mitte iialgi võimeline mõistma ei Shakespeare´i sonette ega üldse kõrgemat kunsti. Kui üritasin üllatunult vastu vaielda, kähvas härra ainult: "Üle oma varju ei hüppa!"
Nii et jah, minagi olen väsinud terve oma elu tõestamast, et olen ka miskit väärt ja minulgi on õigus siin ilmas elada. Sest väga paljud ümbritsevad seda ei arva. Kusjuures need, kes valju häälega kuulutavad, kuidas nemad ikka nii hoolivad ja väga tolereerivad erivajadusega inimesi, võivad sisimas tegelikult olla täpselt vastupidiste põhimõtetega. Aga ma ei käi paraadidel ega näe kõikjal vihkamist. Elu on selleks liiga lühike. Ma ei arva, et inimesed vihkaksid. Nad lihtsalt on omas mullis, omade arvamistega ja las nad olla.