Šašlõkk või grillitud liha?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 16 Juun 2026 22:16
Guest kirjutas: 16 Juun 2026 20:11 Tänavune Sõnause sõnavõistlus keskendus toidusõnavarale. Muude toidusõnade hulgas tõstis komisjon esile sõna "vardaliha" tähenduses "šašlõkk".
Kuidas tundub staargrillijale (ja muidugi tema mehele), kas varras on siiski kuidagi seotud sõna "šašlõkk" tähendusega või mitte?
Ma pole küll staargrillija, aga mulle tundub, et "vardaliha" kõlab nagu liha, mis on vardast. Nagu kanaliha, veiseliha jne. Mina ütlen lihtsalt grillitud liha ja mul suva, kas see on grillitud orgi otsas või resti peal. Igal juhul on see tehtud süte kohal.
Šašlõki kohta ütled grillitud liha? See on hoopis muu asi. Grill-liha on maitsestatud liha.
https://ostukorvid.ee/tooted/ab010087-3 ... e-lk-500-g

Pead ikka verinoor olema, sest vähemalt 30+ inimesed teevad küll lihal ja lihal vahet. Aga noh, võimalik, et inimestel puudub grillimise minevik ja ei tee seda eriti praegugi. Eks ole ka selliseid.
Külaline

Igal juhul on see tehtud süte kohal.
Tõesti või? Ja gaasigrilli või elektrigrilliga tehtud liha pole enam järsku grll-liha?
Külaline

Guest kirjutas: 16 Juun 2026 22:23
Guest kirjutas: 16 Juun 2026 20:11 Tänavune Sõnause sõnavõistlus keskendus toidusõnavarale. Muude toidusõnade hulgas tõstis komisjon esile sõna "vardaliha" tähenduses "šašlõkk".
Kuidas tundub staargrillijale (ja muidugi tema mehele), kas varras on siiski kuidagi seotud sõna "šašlõkk" tähendusega või mitte?
Ma pole küll staargrillija, aga mulle tundub, et "vardaliha" kõlab nagu liha, mis on vardast. Nagu kanaliha, veiseliha jne. Mina ütlen lihtsalt grillitud liha ja mul suva, kas see on grillitud orgi otsas või resti peal. Igal juhul on see tehtud süte kohal.
Šašlõki kohta ütled grillitud liha? See on hoopis muu asi. Grill-liha on maitsestatud liha.

Pead ikka verinoor olema, sest vähemalt 30+ inimesed teevad küll lihal ja lihal vahet. Aga noh, võimalik, et inimestel puudub grillimise minevik ja ei tee seda eriti praegugi. Eks ole ka selliseid.
50+ olen. Mis mõttes "grill-liha on maitsestatud liha"? Kas šašlõkk on siis maitsestamata liha? Paned lihtsalt toored magedad lihatükid tulele?
Külaline

No püha jumal. Kõik grillil(söe, gaasi või elektri) küpsetatatud liha on grillliha ju 🤣

Milline see grillvorst siis teie arvates on?
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 16:00 No püha jumal. Kõik grillil(söe, gaasi või elektri) küpsetatatud liha on grillliha ju 🤣
Küsimus oligi ju, et kas te nimetate seda grill-lihaks või šašlõkiks. Mina ka ei nimeta midagi šašlõkiks. Minu jaoks imelik võõrsõna ja grillitud liha on grillitud liha, vahet pole, kas orgi otsas lõkke kohal või mingi udupeene gaasigrilli kohal tehtud.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 15:55
Guest kirjutas: 16 Juun 2026 22:23

50+ olen. Mis mõttes "grill-liha on maitsestatud liha"? Kas šašlõkk on siis maitsestamata liha? Paned lihtsalt toored magedad lihatükid tulele?
Maitsestatud lihatükk, mis on palju suurem, kui šašlõkiliha. Sul on vist teadmised päris nullis, kas te lapsepõlves siis vanematega kuskil suvilas ei grillinud? T%änapäeval kuskil üritustel ei liigu, kus šašlõkki müüakse?
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 16:37
Guest kirjutas: 17 Juun 2026 16:00 No püha jumal. Kõik grillil(söe, gaasi või elektri) küpsetatatud liha on grillliha ju 🤣
Küsimus oligi ju, et kas te nimetate seda grill-lihaks või šašlõkiks. Mina ka ei nimeta midagi šašlõkiks. Minu jaoks imelik võõrsõna ja grillitud liha on grillitud liha, vahet pole, kas orgi otsas lõkke kohal või mingi udupeene gaasigrilli kohal tehtud.
Päris rumal.
Külaline

Sa ei ole eriti haritud.

https://majandus.postimees.ee/883590/mi ... des-erinev
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 16:49
Sa ei ole eriti haritud.

https://majandus.postimees.ee/883590/mi ... des-erinev
Šašlõkkist teebki šašlõkki just selle valmistusviis ja marinaad. Ülejäänud on lihtsalt grillliha.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 17:21 Šašlõkkist teebki šašlõkki just selle valmistusviis ja marinaad. Ülejäänud on lihtsalt grillliha.
Ma panen alati grillitava liha enne marinaadi. Pärast vaatan, kuidas mugavam grillida on, kas varda otsas või restile, oleneb, kui suured lihatükid välja tulnud on.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 17:58
Guest kirjutas: 17 Juun 2026 17:21 Šašlõkkist teebki šašlõkki just selle valmistusviis ja marinaad. Ülejäänud on lihtsalt grillliha.
Ma panen alati grillitava liha enne marinaadi. Pärast vaatan, kuidas mugavam grillida on, kas varda otsas või restile, oleneb, kui suured lihatükid välja tulnud on.
No jaa aga selles see point ju ongi, et päris igasuguses marinaadis liha ei ole klassikaline Šašlõkk.
Külaline

Ma tahan hoopis verivorsti, aga poes ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 19:15 Ma tahan hoopis verivorsti, aga poes ei ole.
Oi ajasid isu peale. Mul tavaliselt on sügavas alati mõni pakk varuks. Hetkel kahjuks ei ole :(
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 18:11
No jaa aga selles see point ju ongi, et päris igasuguses marinaadis liha ei ole klassikaline Šašlõkk.
Kas tavaline grill-liha on siis "mitteklassikaline šašlõkk" või mida sa silmas pead? Poes on müügil ka nt keefirimarinaadis šašlõkk (ongi lihtsalt keefir ja jogurt marinaadiks) - kas see siis ei ole tegelikult šašlõkk? https://pood.rongupagar.ee/toode/saslok ... arinaadis/
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 19:15 Ma tahan hoopis verivorsti, aga poes ei ole.
Haa, mul on sügavkülmas. Piparkoogitainast on ka!
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 19:38Haa, mul on sügavkülmas. Piparkoogitainast on ka!
Müü ära!
Külaline

Nii selveri kui rimi e-pood näitab et on, aga mina küll eile kummastki ei leidnud verivorste.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 21:44
Külaline kirjutas: 17 Juun 2026 19:38Haa, mul on sügavkülmas. Piparkoogitainast on ka!
Müü ära!
Palju pakud?
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juun 2026 19:31
Guest kirjutas: 17 Juun 2026 18:11
Kas tavaline grill-liha on siis "mitteklassikaline šašlõkk" või mida sa silmas pead? Poes on müügil ka nt keefirimarinaadis šašlõkk (ongi lihtsalt keefir ja jogurt marinaadiks) - kas see siis ei ole tegelikult šašlõkk? https://pood.rongupagar.ee/toode/saslok ... arinaadis/
Minu jaoks on see ikka lihtsalt grillitud liha.
Külaline

Vikipeedia ütleb, et šašlõkiks nimetatakse Ida-Euroopas, Kaukaasias ja Kesk-Aasias kuubikuteks lõigatud ja varda otsas küpsetatud liha. Ja algne (või siis nüüdseks klassikaline) variant oli lambalihast. Ausalt, ei näe põhjust, miks eestlased peaksid grillitud liha kohta (olgu vardas või mitte) mingit turgi päritolu sõna kasutama.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Andy, Kirile, SeaTongue ja 7 külalist