Hellitamisest ja külmusest

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ja see on üks põhjus miks ma olen lapse peale vihakseks saanuna vitsa andmist vältinud - et äkki ma vihasena ei hinda objektiivselt, reageerin üle.
No ja juba maha rahunenuna lihtsalt ei hakka enam vitsutama, siis on ammu mingi teine lahendus lapsega toimimiseks pähe turgatanud.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juun 2026 14:58
Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 14:49
Guest kirjutas: 03 Juun 2026 18:47
Kuidas see loogiline on? Ütled, et vägivalda ei tohi kasutada, aga ise kasutad seda? Varsti tõmmatakse sulle endale üle kurgi, siis saad omi vilju maitsta.
Kasutan vägivalda lõbu pärast? Millest küll selline järeldus? Minu kolm last on ammu täiskasvanud, ainult üks neist on saanud korra tutistada. Muuks pole kordagi põhjust olnud. Aga kui oleks olnud, siis oleks ka vitsa saanud.
Inimestele meeldib ikka meenutada positiivseid mälestusi.
Vahel lihtsalt pole negatiivseid, ausõna
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juun 2026 14:49
Guest kirjutas: 03 Juun 2026 18:26

Vägivald ongi sageli lahendus. Aktsepteeritav ei ole piinamine ja peksmine lõbu pärast.
Kuidas see loogiline on? Ütled, et vägivalda ei tohi kasutada, aga ise kasutad seda? Varsti tõmmatakse sulle endale üle kurgi, siis saad omi vilju maitsta.
Kasutan vägivalda lõbu pärast? Millest küll selline järeldus? Minu kolm last on ammu täiskasvanud, ainult üks neist on saanud korra tutistada. Muuks pole kordagi põhjust olnud. Aga kui oleks olnud, siis oleks ka vitsa saanud.
Ma ei tea, millest sa selle lõbu ja järelduse täpselt välja lugesid, minu kommentaarist küll mitte.

Endiselt ei saa aru, kuidas õpetatakse vägivallaga last mitte vägivalda kasutama. Umbes samast ooperist, nagu röökides öelda, et ära karju. Minu isa karistas ka mu vendi füüsiliselt, kuniks ühel päeval ise neilt peksa sai, nii et silm ja kere sinised. Siis rohkem enam ei puutunud.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 16:47
Guest kirjutas: 04 Juun 2026 14:58
Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 14:49

Inimestele meeldib ikka meenutada positiivseid mälestusi.
Vahel lihtsalt pole negatiivseid, ausõna
Ma ei mäleta isegi mis ma eelmisel aastal tegin, aga ühel on meeles 3 lapse täiskasvanuks kasvatamine.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Juun 2026 17:01
Guest kirjutas: 04 Juun 2026 14:49
Ma ei tea, millest sa selle lõbu ja järelduse täpselt välja lugesid, minu kommentaarist küll mitte.

Endiselt ei saa aru, kuidas õpetatakse vägivallaga last mitte vägivalda kasutama. Umbes samast ooperist, nagu röökides öelda, et ära karju. Minu isa karistas ka mu vendi füüsiliselt, kuniks ühel päeval ise neilt peksa sai, nii et silm ja kere sinised. Siis rohkem enam ei puutunud.
Ma mõtlen ka, et olgu, väikest last on võimalik füüsiliselt karistada - aga kuidas lüüa teismelist, kes on enda suurune või isegi pikem? Siis ju juhtubki nii, nagu eelmine postitaja on kirjeldanud. Ehk vanem peab ikkagi midagi muud välja mõtlema.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 17:16Ma ei mäleta isegi mis ma eelmisel aastal tegin, aga ühel on meeles 3 lapse täiskasvanuks kasvatamin
Nt minu jaoks on lapse füüsiline karistamine nii erandlik sündmus, et mäletan seda ühte laksu elu lõpuni.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 22:53
Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 17:16Ma ei mäleta isegi mis ma eelmisel aastal tegin, aga ühel on meeles 3 lapse täiskasvanuks kasvatamin
Nt minu jaoks on lapse füüsiline karistamine nii erandlik sündmus, et mäletan seda ühte laksu elu lõpuni.
Eks sa oled ka eriline.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 22:54
Eks sa oled ka eriline.
Mis mõttes eriline? Kas kellegi jaoks on laste füüsiline karistamine ikka veel nii igapäevane asi, et ei mäletagi enam, kui palju lakse või vitsa nad said?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 23:18
Eks sa oled ka eriline.
Mis mõttes eriline? Kas kellegi jaoks on laste füüsiline karistamine ikka veel nii igapäevane asi, et ei mäletagi enam, kui palju lakse või vitsa nad said?
Ebareaalne. Ma pole elus näinud ema kes ei karjuks oma laste peale. Lihtsalt ei ole näinud. Eriline saabki olla keegi kes pole last kunagi kasvatanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 23:32
Eks sa oled ka eriline.
Ebareaalne. Ma pole elus näinud ema kes ei karjuks oma laste peale. Lihtsalt ei ole näinud. Eriline saabki olla keegi kes pole last kunagi kasvatanud.
Jutt oli siin füüsilisest karistamisest - löömisest, tutistamisest, vitsa andmisest.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 23:50
Jutt oli siin füüsilisest karistamisest - löömisest, tutistamisest, vitsa andmisest.
Arusaadav. Kes sellist tegu tunnistaks?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 23:51
Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 23:50

Arusaadav. Kes sellist tegu tunnistaks?
Need, kes ise on peksa saanud.
Ise olen saanud 2 korda ja õigusega. Oma üks lastest on saanud ühe laksu pepu peale.
Tunnistan vabalt. Nii oli.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juun 2026 22:12Ma mõtlen ka, et olgu, väikest last on võimalik füüsiliselt karistada - aga kuidas lüüa teismelist, kes on enda suurune või isegi pikem? Siis ju juhtubki nii, nagu eelmine postitaja on kirjeldanud. Ehk vanem peab ikkagi midagi muud välja mõtlema.
Lisaks võib juhtuda igasuguseid muid asju. Mõni hakkab redutama, sest miks ta peakski minema tagasi koju, kus on ebaturvaline ja kus vanematega pole head suhted. Luuakse oma "perekond" väljaspool kodu ja sealt need kambad ja kohad tekivad, kuhu põgeneda. Kui pole lapsepõlves loodud lapsega lähedast, usalduslikku ja turvalist suhet, siis teismeeas on näha selle tulemused. Kui laps on veel oma kambas, siis pole sa kodus enam mingi autoriteet ka, kui see oli see, mida oma hirmuvalitsusega lootsid saavutada. Last karistades peaks mõtlema, kas see karistus talle ka midagi õpetab või suurendab ainult distantsi vanemaga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Google [Bot] ja 11 külalist