Vanuses teenrid

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:06Julgeksin soovitada, et EKI lehelt saab kiiresti vastuse, mis on õige ja mis pole. Ma kirjutan palju ja sellele vaatamata sageli kontrollin grammatilisi nüansse.
Vau, milline tähtis foorum see on :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 10 Okt 2025 19:15
Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:06Julgeksin soovitada, et EKI lehelt saab kiiresti vastuse, mis on õige ja mis pole. Ma kirjutan palju ja sellele vaatamata sageli kontrollin grammatilisi nüansse.
Vau, milline tähtis foorum see on :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sa said valesti aru, ma ei kirjuta palju siia foorumisse, vaid tööga seotult. Viidates sellele, et kuigi peaksin ortograafiat une pealt oskama, leidub ikka, mida kontrollida.
Külaline

Et soovitasid teistel igat sõna suvalises lobafoorumis kontrollima hakata? Ei imesta enam miks siin kübekestki nalja ei esine. Kõik muusikateemad olete ka surnuks halvustanud.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Okt 2025 19:22 Et soovitasid teistel igat sõna suvalises lobafoorumis kontrollima hakata? Ei imesta enam miks siin kübekestki nalja ei esine. Kõik muusikateemad olete ka surnuks halvustanud.
Kaugeltki mitte, kirjavigu ma ei pane tähelegi, küll aga imelikke väljendeid. Mis huumorisse puutub, ma olen väga naljahimuline, mind on väga lihtne naerutada, kui vaid keegi teeb head nalja. Aga naljaks ei piisa sellest, kui keegi kirjutab veidrate väljenditega, mina seda paraku naljakaks ei pea.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:34Mis huumorisse puutub, ma olen väga naljahimuline, mind on väga lihtne naerutada, kui vaid keegi teeb head nalja.
Meile ka nalja pakud või ainult tarbid ... kui oleks. Aga ei ole siin kübetki. Sest siin on kõik tige ja range nagu kloostris.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Okt 2025 14:35Mina tunnetan eesti keelt õigesti küll, aga väljendan ennast lihtsalt lühemalt. Ja teemale vastajad said ka aru, mida vanuses teener tähendab. Niikaua, kuni inimesed üksteisest aru saavad, on kõik korras. Pole vaja tähenärija olla. Ei öeldagi eas teismelised, ega ei pea ka ütlema õrnas eas teismelised - öeldakse ainult teismelised, ja teismeiga on õrn iga nagunii, seda teab igaüks, ei pea samuti midagi sinna teismelised ette ütlema. Saab lühemalt. Nagu ei pea ütlema noored inimesed, saab öelda noorukid või noorsugu, jälle tuleb lühemalt.
Minu arvates on "Vanad teenrid" öelda/kirjutada küll lühem kui "Vanuses teenrid", aga ega ma pole tolmuküberneetik kah.
Külaline

Seda keeleapsu halvustame veel sajandeid!
Külaline

Sa vist ei tea, mis on keeleaps.
Külaline

Juhtub ka parimatel
https://www.delfi.ee/artikkel/120159598 ... sonaraamat
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:54
Tolmukübe kirjutas: 10 Okt 2025 14:35Mina tunnetan eesti keelt õigesti küll, aga väljendan ennast lihtsalt lühemalt. Ja teemale vastajad said ka aru, mida vanuses teener tähendab. Niikaua, kuni inimesed üksteisest aru saavad, on kõik korras. Pole vaja tähenärija olla. Ei öeldagi eas teismelised, ega ei pea ka ütlema õrnas eas teismelised - öeldakse ainult teismelised, ja teismeiga on õrn iga nagunii, seda teab igaüks, ei pea samuti midagi sinna teismelised ette ütlema. Saab lühemalt. Nagu ei pea ütlema noored inimesed, saab öelda noorukid või noorsugu, jälle tuleb lühemalt.
Minu arvates on "Vanad teenrid" öelda/kirjutada küll lühem kui "Vanuses teenrid", aga ega ma pole tolmuküberneetik kah.
See ju erinev asi. Vanad teenrid/uued teenrid, tähendab, palju keegi on töötanud ametikohal. Nt 10a töötanud, saab öelda, et ah, ta meil juba vana teener, kuigi vanust nt ainult 30a. Vanuses teener on konkreetne väljend, mis tähendab, et inimene on juba vanusesse (vanemasse ikka jõudnud ehk et vanust endale korjanud) jõudnud. Imik pole vanusesse ehk vanadusse jõudnud, tal aastake turjal. Sest mis vanus see ikka on, 1a? Vaat' 60a on juba vanus, aastad turjal..
Külaline

Vanasti polnud mingit pensioniiga ega pensionit. Lojaalsust ja head tööd muidugi hinnati ja tegelikult pererahvas enamasti ikka hoolis oma teenijatest, sest nad teadsid pererahva kõige intiimsemaid nüansse. Pika teenistuse ja lojaalsuse eest neile tegelikult oli peremehe poolt preemiaks kindlustatud pensiiga. Eks neilgi enamasti olid pered ja lapsed, kes olid pensisambaks. Tänapäeval miskipärast kujutatakse kõike, mis oli vanasti, kohutavalt raske, depressiivse ja masendavana. Tänasel päeval me kõik samuti töötame kellegi heaks, meid jälgivad kaamerad, süsteemid. Vanasti oli elu aeglasem ja uimasem.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 11 Okt 2025 08:10Imik pole vanusesse ehk vanadusse jõudnud, tal aastake turjal. Sest mis vanus see ikka on, 1a? Vaat' 60a on juba vanus, aastad turjal..
Mina ilmselt nüüd loobun.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 11 Okt 2025 08:10
Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:54
See ju erinev asi. Vanad teenrid/uued teenrid, tähendab, palju keegi on töötanud ametikohal. Nt 10a töötanud, saab öelda, et ah, ta meil juba vana teener, kuigi vanust nt ainult 30a. Vanuses teener on konkreetne väljend, mis tähendab, et inimene on juba vanusesse (vanemasse ikka jõudnud ehk et vanust endale korjanud) jõudnud. Imik pole vanusesse ehk vanadusse jõudnud, tal aastake turjal. Sest mis vanus see ikka on, 1a? Vaat' 60a on juba vanus, aastad turjal..
Ah, ära seekord jahvata. Tead isegi, et sul pole õigus.
Külaline

Mis mõttes - imikul pole vanust? Igal ilmavalgust näinud olevusel on vanus. Olgu seda vanust siis nädal, kuu või aasta.
Külaline

Äkki see väljend on mingi nõukaaja mõju, TK on ju nõuka fänn? Mul on üks tuttav, venelane, kes teeb eesti keeles vigu. Ja tema ütleb ka vanemate inimeste kohta: vanusega. Tema arust on see viisakam väljend kui öelda, et inimene on vana. Siis ta ütlebki, et vanusega inimene.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Okt 2025 12:27 Äkki see väljend on mingi nõukaaja mõju, TK on ju nõuka fänn? Mul on üks tuttav, venelane, kes teeb eesti keeles vigu. Ja tema ütleb ka vanemate inimeste kohta: vanusega. Tema arust on see viisakam väljend kui öelda, et inimene on vana. Siis ta ütlebki, et vanusega inimene.
Nõukaajal hariduse saanud inimeste eesti keel on üldjuhul korrektsem, kui hilisemal ajal hariduse saanutel.
Esiteks oli koolis emakeele tunde rohkem, lugemus suurem ja ka ülikoolides toimetasid veel eestiaegsed õppejõud.

Tolmukübe on kas kerge vaimse puudega või lihtsalt osav provokaator.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Okt 2025 12:27 Äkki see väljend on mingi nõukaaja mõju, TK on ju nõuka fänn? Mul on üks tuttav, venelane, kes teeb eesti keeles vigu. Ja tema ütleb ka vanemate inimeste kohta: vanusega. Tema arust on see viisakam väljend kui öelda, et inimene on vana. Siis ta ütlebki, et vanusega inimene.
Ja teener? Seda kasutati 100 aastat tagasi, siis oli teener ametkohana olemas. Tänapäeval on teenindaja, klienditeenindaja jne. Isegi, kui räägime uksehoidjast või hotelli pakikandjast.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Okt 2025 13:41
Nõukaajal hariduse saanud inimeste eesti keel on üldjuhul korrektsem, kui hilisemal ajal hariduse saanutel.
Esiteks oli koolis emakeele tunde rohkem, lugemus suurem ja ka ülikoolides toimetasid veel eestiaegsed õppejõud.

Tolmukübe on kas kerge vaimse puudega või lihtsalt osav provokaator.
Tolmukübe kuulub tõenäoliselt Arutle tiimi mingil tasemel, keegi ei viitsi altruistlikult oma vabast ajast lõputult teemasid algatada. Seda enam, et suurem osa neist on selgelt otsitud. Mille vastu pole mul midagi, sest sõltumata sellest, on mõnestki sugenenud päris huvitav lugemine.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Okt 2025 12:12 Mis mõttes - imikul pole vanust? Igal ilmavalgust näinud olevusel on vanus. Olgu seda vanust siis nädal, kuu või aasta.
Imikul on 1a turjal, ära unusta :lol: :D
Külaline

Guest kirjutas: 10 Okt 2025 19:37
Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 19:34Mis huumorisse puutub, ma olen väga naljahimuline, mind on väga lihtne naerutada, kui vaid keegi teeb head nalja.
Meile ka nalja pakud või ainult tarbid ... kui oleks. Aga ei ole siin kübetki. Sest siin on kõik tige ja range nagu kloostris.
Okei, ma pakun teile ka nalja, kui kord nii kenast küsid :D
Lynne Kopliz, kuulus stand up koomiks räägib oma shows:
Mehed on väga primitiivsed, on ainult kolm asja, mis on neile olulised:
1. Toit. Mida paremini sa teda toidad, seda rohkem teda näed.
2. Et naine oleks vait igas võimalikus ja võimatus olukorras. Ei esitaks küsimusi, avaldaks arvamusi ja mis veel tähtam - hinnanguid mehe tegevuse või tegevusetuse kohta.
3. Seks.
Ja kui mees hakkas mõtlema, kuidas ühendada kaks viimast punkti, leiutas ta suuseksi. Te ometigi ei arvanud, et see oli naise idee?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 10 külalist