Hea tähelepanek. Vanasti ei tohtinud oma last kiita, kardeti et läheb muidu uhkeks. Miks see uhkeksminemine nii kole asi oli, sellest mina aru ei saanud. Nüüd on pendel lennanud teise äärmusesse - last peab aina kiitma, kritiseerida ega häält tõsta kunagi ei tohi, muidu ta enesehinnang äkki veel polegi maksimaalselt taevas. Miks üldse peab inimese enesehinnang olema pilvedes, sellest ma kah aru ei saa. Nii liiga madal kui liiga kõrge enesehinnang on mõlemad minu arust ühtemoodi kehvad asjad.Guest kirjutas: ↑23 Sept 2025 10:31Varem õpetati kuidagi rohkem inimesi taluma ja kannatama. Nii mulle tundub. Vanemad olid vanemad elu lõpuni ja nendega pidi suhtlema. Pidi!Guest kirjutas: ↑23 Sept 2025 10:22Ma olen varsti 60 ja mu elus pole olnud ühtki inimest, keda oleks tulnud välja lõigata. Muidugi on mõni inimene lähedasem, mõnega suhted vajuvad kuidagi ise ära, aga kedagi, kes mind otse kahjustaks, pole kunagi olnud. Kuidas siis nüüdse aja noortel on neid välja lõikamist vajavaid inimesi lausa mitmeid?Guest kirjutas: ↑23 Sept 2025 09:16
Ja nii ongi meie uus maailm täis katkiseid üksildasi inimesi, kes muudkui lõpetavad suhted kõige ja kõigiga ja lõikavad kõiki oma elust lakkamatult välja kui nood pole talle kõiges meele järele; ema ei käianud iga päev "ailäävjuu!" - selge, lõpetan temaga kõik suhted igaveseks, suguvõsas vaatas ükskord üks vanatädi su miniseelikut kuidagi liiga pika pilguga - lõpetan kõik suhted oma sugulastega igaveseks, mees ei toonud lilli - lahutan kohe ära, tolku neist lastest, kes peavad nüüd hakkama, seljakott seljas, elama üks nädal ühe ja teine nädal teise vanema juures erinevates linnades. Peaasi on ju olla oma elu tähtsaim inimene.
Nüüd aga on see lapsepõlvetraumade asi väga päevakorral. Vanemad on teinud palju vigu. Selliseid millest vanasti ei räägitudki või see oli nii tavaline asi. Said kerepeale,pahandada jne. Pandi tööleja õdesid vendi hoidma.
Elu kulges nii. Nüüd aga on laps midagi väga erilist.
Mina väga ootasin suureks saamist et elu köiks lõpuks ka minu pilli järgi. Kui ma suureks sain, ajad ja suhtumine muutus ja elu käib lapse pilli järgi:)
Mis mind aga imestama paneb... Nüüd on meil ju peale kasvanud uus põlvkond, kes peaks olema minevikutaagast vaba ja kasvatatud nii, et psühholoogid oma nõuannetega ümberringi, kõigi nende uute heade põhimõtete vaimus - et lapsega ei tohi riielda, ei tohi kritiseerida; siingi foorumis on kästud emadel, kes julgevad tunnistada, et on oma lapse peale paar korda häält tõstnud, kohe pöörduda hullumajja ravile jne... Ent ometigi ei ole küll mitte ühestki otsast märgata, et need uute põhimõtete järgi kasvatatud noored endisaegsetest kuidagi toredamad, avatumad ja vaimselt tervemad oleksid! Seewaldi laste ja noorteosakond on pungil täis, psühhiaatrite ajad on 3 kuud pikad ja need, kes löögile pääsevad, käivad ravil aastaid ja on ikka täpselt niisama haiged edasi. Lõpuks enamik õnneks kasvab oma häiretest lihtsalt välja, vanusega tuleb aru pähe ja elu õpetab, kui koolis õpetaja või tööl ülemus noore looderdamise eest läbi sõimab. Aga lapsevanem sama asja teha ei tohi, siis soovitatakse tal pöörduda kohe hullumajja ravile.