Jah, nõukogude ajal ei pruukinud eestlasel ja mõnel näiteks Leningradi vastalisema meelsusega venelasel omavahel mingit probleemi, sest arusaamine asjadest oli üsna sarnane. Selliseid abielusid praeguse vanema põlvkonna hulgas tean ja polnud neil häda midagi. Samas, keegi, olgu vene või mistahes muust rahvusest poiss- või tüdruksõber eesti suguvõsa sünnipäevalauas kiitmas, kuidas nemad ikka tõid kultuuri, vabastasid eestlased fashismist ja kõigest muust tagurlikust jne. - kujutate ette? Ilmselt on see ka põhjus, miks selliseid paare nõuka ajal eriti ei tekkinud.Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 00:52Noh, see on natuke teine olukord. Kui laps on juba varasemalt venelase kaasaks valinud, siis on praeguseks ilmselt juba selge, milliste poliitiliste vaadetega ta on. Kui on mõistlik venelane, pole ju hullu. Kui on aga putinist, siis lapsest loomulikult lahti ei ütleks, küll aga loodaksin, et lapsel on niipalju oidu, et ise selline suhe lõpetada.Guest kirjutas: ↑28 Juul 2025 22:45Aga kui juba on partneriks/abikaasaks venelane? Ütlete lapsest lahti?Külaline kirjutas: ↑28 Juul 2025 22:06 Kas praegu maailmas toimuva valguses oleksite nördinud, kui teie poeg või tütar hakkaks käima venelasega? Oleks teil ükskõik? Või oleksite kurb, kuri, tunneksite piinlikkust, et laps sellise valiku on teinud?
Sama tobe küsimus.
Kuidas suhtuksite, kui teie laps valiks partneriks venelase?
-
Külaline
-
Külaline
Jah, nende vanemate paaride puhul oli ka just niipidi, et mees eestlane, naine venelane. Aga lapsed said eesti mehelt eesti nimed ja pandi eesti kooli, nii et kes ei teadnud, et neil üks vanem teisest rahvusest, ei saanudki millegi järgi aru. Vene keele oskuse emalt samas said. Üks papi, kellel vene naine, seletas seda, et miks mõni vene naine eelistas eesti meest: eesti mees olevat praktiliste igapäeva asjade ajamisel tublim ja rahulikum ja see rahulikum meelelaad mõnele venelannale avaldas muljet.Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 15:30 Segapaaride puhul Eestis tavaliselt eesti mees võtab vene naise, mitte vastupidi. Eestlasest naine ja venelasest mees väga palju harvem. Venekeelse naise puhul saab laste emakeeleks suure tõenäosusega vene keel - see on väga suur miinus. Eks nad küll pursivad ka eesti keelt, aga see pole see, mis emakeel.
-
Külaline
Oli ka vastupidi. Lapsed said isalt vene perekonnanime ja läksid venekeelsesse kooli.Külaline kirjutas: ↑31 Juul 2025 00:44 Jah, nende vanemate paaride puhul oli ka just niipidi, et mees eestlane, naine venelane. Aga lapsed said eesti mehelt eesti nimed ja pandi eesti kooli, nii et kes ei teadnud, et neil üks vanem teisest rahvusest, ei saanudki millegi järgi aru. Vene keele oskuse emalt samas said. Üks papi, kellel vene naine, seletas seda, et miks mõni vene naine eelistas eesti meest: eesti mees olevat praktiliste igapäeva asjade ajamisel tublim ja rahulikum ja see rahulikum meelelaad mõnele venelannale avaldas muljet.
Lisaks on eesti mehed alati salaja venelannasid ihaldanud. Nende särtsaka loomuse ja pealehakkamise tõttu.
-
Külaline
See särtsakas loomus pereelus enam niiväga ei meeldi. Kui naine pidevalt lõugab ja temast on saanud üks priske babuulja.Guest kirjutas: ↑31 Juul 2025 13:48Oli ka vastupidi. Lapsed said isalt vene perekonnanime ja läksid venekeelsesse kooli.Külaline kirjutas: ↑31 Juul 2025 00:44 Jah, nende vanemate paaride puhul oli ka just niipidi, et mees eestlane, naine venelane. Aga lapsed said eesti mehelt eesti nimed ja pandi eesti kooli, nii et kes ei teadnud, et neil üks vanem teisest rahvusest, ei saanudki millegi järgi aru. Vene keele oskuse emalt samas said. Üks papi, kellel vene naine, seletas seda, et miks mõni vene naine eelistas eesti meest: eesti mees olevat praktiliste igapäeva asjade ajamisel tublim ja rahulikum ja see rahulikum meelelaad mõnele venelannale avaldas muljet.
Lisaks on eesti mehed alati salaja venelannasid ihaldanud. Nende särtsaka loomuse ja pealehakkamise tõttu.
-
Külaline
Täiesti vastupidist täheldanud. Eesti mees talub halvasti sellist pidevalt kädisevat, õiendavat ja tujutsevat naist. Talle ei meeldi kingituste ja lilledega lipitseda ega salli kui naine on saamatu lilleke.Guest kirjutas: ↑31 Juul 2025 13:48Oli ka vastupidi. Lapsed said isalt vene perekonnanime ja läksid venekeelsesse kooli.Külaline kirjutas: ↑31 Juul 2025 00:44 Jah, nende vanemate paaride puhul oli ka just niipidi, et mees eestlane, naine venelane. Aga lapsed said eesti mehelt eesti nimed ja pandi eesti kooli, nii et kes ei teadnud, et neil üks vanem teisest rahvusest, ei saanudki millegi järgi aru. Vene keele oskuse emalt samas said. Üks papi, kellel vene naine, seletas seda, et miks mõni vene naine eelistas eesti meest: eesti mees olevat praktiliste igapäeva asjade ajamisel tublim ja rahulikum ja see rahulikum meelelaad mõnele venelannale avaldas muljet.
Kui ammu välismaal, siis ilmselt kogemused piirduvadki nende ammustega. Vahepeal on siingi palju muutunud. Oma kogemustele toetudes võin ka väita, et üldistada ei ole võimalik, keskkond ja kasvatus loeb väga palju ning määrab lppude lõpuks inimese moraali, käitumise ja maailmavaate. Minu laps näiteks käis kahes erinevas koolis ja seltskond neis oli ikka väga erinev, nagu ka lapsevanemad.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:42Seliseid esineb 50+ generatsioonis. Nooremate hulgas ei meenu oma suguvõsas mitte ühtegi. Olles pärit täielikult eestikeelsest linnast, aga nüüd Tallinnas vene keele keskel, siis minu kaal on kõvasti eestlaste poole.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 12:04 Ilmselt positiivselt.
Ma ise olen suhteliselt puhastverd eestlane, välimuselt ja iseloomult ka, ehk siis suhteliselt kaalutev ja introvertne, aga kui vaja, siis otsekohene. Elan ammu, ammu välismaal, juba pool elu ehk üle kahekümne aasta. Pean eestlasi üldiselt siirasteks, asjalikeks ja ausateks inimesteks. Aga. Kas ma eestlast ka oma lapsele partneriks sooviks, on iseasi. Oleneb ka natuke, mis soost see laps on - minul poeg - aga eestlaste kombed paarisuhtes jätavad minu hinnangul tihti soovida.
Mehed - ei saa tihti sõna suust, ei väljenda mõtteid, tunded, jätavad kohati üleoleva ja ebaviisaka mulje. Lihtne "tere" käib ka üle jõu. Tihti selgub, et neil on armuke, s.t. ei hoia peret, enda vajadused suurelt esiplaanil. Tihti laseb oma emal pere asjadesse sekkuda, ehk siis memmepoeg. Isegi, kui venelasel on armuke, on temaga vähemalt lõbus.
Naised - tihti närvilised, "aga mis teised minust arvavad, aga minu mehest, aga minu kodust, aga minu lastest?", jne. Karjuvad laste peale ega lase perel rahus olla. Seda viimast teevad vene naised muidugi ka, aga neil ei ole vähemalt kogu aeg pind p...s.
Nii mehed kui naised - jube ahned, ka väikestes asjades, raha, raha, raha. Mees viskab naise ja lapsed majast välja, et neid mitte toetada, naised vaatavad ringi, et kus saaks "parema diili" teha.
Jah, oma iseloomu poolest meeldivad venelased, ilmselt siis ka ukrainlased, mulle rohkem kui eestlased. Puhtaid putiniste on Läänes elavate venelaste hulgas vähe. Naerge, kui tahate, aga minu jaoks on minu lapse igapäevane heaolu olulisem kui ideoloogilised lahkarvamused.
Ainuke elukaaslase kandidaat, kes mind minu poja puhul kulme kergitama paneks, oleks moslemi ekstremist. Neil on aga keelatud mittemoslemist mehega abielluda, seega tulevikus üks probleem vähem. Aga kui mul oleks tütar, hoiaksin silmad lahti. Minu elukohariigis on moslemeid palju, osa neist paraku ka radikaliseerunud.
-
Külaline
Just-just, normaalset vestlust ülal pidada oskavad ainult "libedikud".Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 23:43Ma pakun, et ei olegi sel juhul tundeid. Ei ole midagi väljendada. Ilma tunneteta midagi välja ei mõtle. Ja kui tundeid pole, siis vastumeelselt ei saa sõna suust.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 12:04….Mehed - ei saa tihti sõna suust, ei väljenda mõtteid, tunded….
Mingid libedikud, ärarääkijad valetavad teadlikult, et ära kasutada.
Naisele lillede ja kingituste ostmine on "lipitsemine", mida "normaalne mees" ei viitsi teha - aga ise ootab, et teda iga päev sooja toiduga kodus oodataks.
Mida veel siin välja mõelda. Sisendage aga sisendage endale, et nii ongi. Ei ole. Normaalne mees oskab juttu rääkida peale "ei tea" ja "võib-olla". Ta suudab oma soove konkreetselt väljendada, isegi seda, et tundeid pole. Normaalne mees ei unusta oma naise sünnipäeva ära, ega vabanda end sellega, et "mul ongi kuupäevade peale halb mälu".
-
Külaline
Loomulikult on nii, et kasvatus ja keskkond määravad, nagu ka kultuuriline taust. Olen samuti pikalt välismaal elanud ja viimastel aastatel täheldanud, et eesti meestega on mul üha raskem ühist keelt leida. Võimalik, et üldistan, aga minu kogemusele tuginedes on nad tihtipeale seksistlikud, naist võetakse kui (seks)objekti, rumalamat ja vähem elukogenumat. Et mismõttes SUL on SELLINE auto/maja/purjekas!? Kuidas? Sa oled ju naine! Kust sa raha said? Lisaks on nad rassistlikumad kui eesti naised. See võõraviha on just eesti meestel väga sees.Rissel kirjutas: ↑ Kui ammu välismaal, siis ilmselt kogemused piirduvadki nende ammustega. Vahepeal on siingi palju muutunud. Oma kogemustele toetudes võin ka väita, et üldistada ei ole võimalik, keskkond ja kasvatus loeb väga palju ning määrab lppude lõpuks inimese moraali, käitumise ja maailmavaate. Minu laps näiteks käis kahes erinevas koolis ja seltskond neis oli ikka väga erinev, nagu ka lapsevanemad.
-
Külaline
Tibake elutervet "rassismi" ei tee allamiljonilise rahva esindajale sugugi kahju. Eesti naine kipub kõige välismaise ja eksootilise ees saba keerutama.Guest kirjutas: ↑01 Aug 2025 18:00Loomulikult on nii, et kasvatus ja keskkond määravad, nagu ka kultuuriline taust. Olen samuti pikalt välismaal elanud ja viimastel aastatel täheldanud, et eesti meestega on mul üha raskem ühist keelt leida. Võimalik, et üldistan, aga minu kogemusele tuginedes on nad tihtipeale seksistlikud, naist võetakse kui (seks)objekti, rumalamat ja vähem elukogenumat. Et mismõttes SUL on SELLINE auto/maja/purjekas!? Kuidas? Sa oled ju naine! Kust sa raha said? Lisaks on nad rassistlikumad kui eesti naised. See võõraviha on just eesti meestel väga sees.Rissel kirjutas: ↑ Kui ammu välismaal, siis ilmselt kogemused piirduvadki nende ammustega. Vahepeal on siingi palju muutunud. Oma kogemustele toetudes võin ka väita, et üldistada ei ole võimalik, keskkond ja kasvatus loeb väga palju ning määrab lppude lõpuks inimese moraali, käitumise ja maailmavaate. Minu laps näiteks käis kahes erinevas koolis ja seltskond neis oli ikka väga erinev, nagu ka lapsevanemad.
Mul on aastakümneid olnud tuttavaid ja isegi sõpru erinevate rahvuste hulgast, kuid eestlane olla on minu jaoks kogu aeg oluline olnud. Sinu kirjeldatud eesti meesmühakaid ma isiklikult ei tunne ja mulle ei meeldi, kui naised eesti mehi üleolevalt maha teevad.
Muide, näiteks on inglaste hulgas igasugu seksiste ja värdjaid hoopis rohkem kui meil. Kehtib ka teiste suurrahvaste (venelased) kohta.
-
Külaline
Misasi on eluterve rassism ja kuskohalt läheb piir selle ja mitte eluterve rassismi vahel?Külaline kirjutas: ↑ Tibake elutervet "rassismi" ei tee allamiljonilise rahva esindajale sugugi kahju. Eesti naine kipub kõige välismaise ja eksootilise ees saba keerutama.
Mul on aastakümneid olnud tuttavaid ja isegi sõpru erinevate rahvuste hulgast, kuid eestlane olla on minu jaoks kogu aeg oluline olnud. Sinu kirjeldatud eesti meesmühakaid ma isiklikult ei tunne ja mulle ei meeldi, kui naised eesti mehi üleolevalt maha teevad.
Muide, näiteks on inglaste hulgas igasugu seksiste ja värdjaid hoopis rohkem kui meil. Kehtib ka teiste suurrahvaste (venelased) kohta.
-
Külaline
Aga kui on alles Eestisse tulnud venelane? Minu klassis (gümnaasium) oli üks noormees, kelle pere tuli Eestisse pärast seda kui venemaa Ukrainat ründas. Praeguseks saab temaga juba kenasti eesti keeles rääkida aga kaks aastat tagasi ta ju ei osanud. Vastukaaluks teises klassis on teine noormees, kes tuleb minuga isegi vahetunni ajal vestlema, et püüda mulle selgeks teha, et eestlased on fašistid, nii veendunud on ta oma tões ning meelsuses. Tema on Eestis sündinud ja üles kasvanud. Eesti keelt ta vihkab!Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 10:24 Minu jaoks läheb piir keeleoskuse juurest. Mul on töö juures venelastest kolleege, kes on eesti keele ilusti ära õppinud ja mulle ei tule pähegi neile kuidagi viltu vaadata. Samuti on mu lapse kooliklassis vene rahvusest lapsi - nad õpivad samamoodi eesti õppekeelega koolis, käivad samas trennis jne. Ehk siis on hästi integreerunud ja ma ei lähe vahele, kui mu laps venelasest klassikaaslasega sõbrustab.
Küll aga tekitaks tugevat kõhklust selline venelane, kes elab kolmandat põlvkonda Eestimaal, aga riigikeelt ikka ei oska. Mujal maailmas oleks niisugune olukord mõeldamatu. See näitab tema ja ta perekonna meelsust ja suhtumist, kahjuks. Ma ei tahaks, et mu laps looks suhte inimesega, kelle silmis me oleme fašistid. Aga ilmselt saab laps ise ka sellest aru.
Minu lapse sõber (samast soost ja lihtsalt sõber) on venelane. Räägib nii puhtalt eesti keelt, et mina algul pikka aega ei teadnudki, et ta eestlane ei ole. Tema kodune keel on ainult vene keel. Sellel sõbral on omakorda sõbrad kellest üks on venelane ja teine ukrainlane. Kui nad kõik korraga ühte seltskonda sattusid, pidid peaaegu kaklema minema sest sõbra sõber (venelane)vihkas nii hullusti ukrainlasi, et ei suutnud rusikaid mitte käiku lasta. Kellelgi polnud varasemalt suheldes tema meelsusest ja vihast õrna aimugi. Ja ei, talle ei anna rääkides midagi selgitada, täiesti pime viha ja veendumus, et ukrainlased on sõjas süüdi. Seilliseid lauseid räägib muidu intelligentse mulje jätnud noormees, et õudne on! Sõprus läbi.
Seega - keele põhjal küll midagi otsustada ei saa.
-
Külaline
Sa pole Türilt väljaspool käinud? Tee tiir Ida-Virumaale, vaata mitut eestlast seal kohtad! Tapa, Kohtla-Järve, Kiviõli, Sillamäe, Narva ainult venekeelsed (ja venemeelsed) ongi. Sealsed ei saa aru kui kella küsid.Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 15:06Eesti on nii väike, et siin puuduvad piirkonnad, kuhu on koondunud mingi konkreetne, riigirahvusest erinev rahvus. Ehk siis puuduvad suured asumid, kus järjest enamikus majades elab kümneid tuhandeid venelasi koos. Ka Hiinalinna-taolistes asumites peab ikkagi omandama inglise keele.
-
Külaline
On küll. Isegi kui nad ei peaks vene telekanaleid vaatama, nad käivad vene lasteaedades ja vene koolides, sealt saavad kõva ajupesu.Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 20:06Mis "igal juhul"? Sa väidad, et kõik venelased on Vene propa mõju all? Ei ole nii.Guest kirjutas: ↑29 Juul 2025 19:36Vaatavad igal juhul venemaa televisiooni ja seoses sellega on ka vene propaganda mõju all.Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2025 19:27Mis aga venelase puhul erinev on, on küsimus, kuidas ta Eestisse suhtub, kas kui Venemaa impeeriumi provintsi või kui iseseisvasse riiki.
-
Külaline
Vaata mis Maardus toimub! Põhikoolist tulevad kõik täiesti umbkeelsed aga B1 tunnistus on taskus. Hull lugu sealjuures on, et nad ei pea seetõttu hakkama keeleoskust tõendama, tunnistus on ju olemas!Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 00:05Ka Tallinnas on küllalt vene rahvusest inimesi, kes ei oska eesti keelt ja ei hakka seda ka õppima. On siin sündinud, vene koolis käinud ja nii edasi ja edasi. Nendega on nüüd liitunud ukrainlased, kellest samuti suur osa ei tunne mingit huvi eesti keele vastu ja suhtlevad pigem venelastega.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 00:02No ei puudu ju! Selles see suurim mure ongi!Külaline kirjutas: ↑29 Juul 2025 15:06Eesti on nii väike, et siin puuduvad piirkonnad, kuhu on koondunud mingi konkreetne, riigirahvusest erinev rahvus. Ehk siis puuduvad suured asumid, kus järjest enamikus majades elab kümneid tuhandeid venelasi koos.
Ma ei tea, kas elab just kümneid tuhandeid, vähem või rohkem, aga täpselt selline kogukond meil siin väikeses Eestis on ja on olnud palju aastakümneid. Narvas ja ka mujal sealkandis pole vene keelt kõnelevatel inimestel mingit vajadust olnud kunagi eesti keelt õppida, sest vaatamata Eesti väiksusest on võimalik olnud ca 70 aastat elada ja kõiki asju ajada venekeelses kogukonnas.
-
Külaline
Mida see ajupesu endast kujutab? Räägivad Venemaa ajaloost ja kiidavad Stalinit ning Putinit? Mind hakkas kohe huvitama, et mis tasandil seda ajupesu lastele siis tehakse. Kui tehakse.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2025 18:08On küll. Isegi kui nad ei peaks vene telekanaleid vaatama, nad käivad vene lasteaedades ja vene koolides, sealt saavad kõva ajupesu.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑31 Juul 2025 00:23Jah, nõukogude ajal ei pruukinud eestlasel ja mõnel näiteks Leningradi vastalisema meelsusega venelasel omavahel mingit probleemi, sest arusaamine asjadest oli üsna sarnane. Selliseid abielusid praeguse vanema põlvkonna hulgas tean ja polnud neil häda midagi. Samas, keegi, olgu vene või mistahes muust rahvusest poiss- või tüdruksõber eesti suguvõsa sünnipäevalauas kiitmas, kuidas nemad ikka tõid kultuuri, vabastasid eestlased fashismist ja kõigest muust tagurlikust jne. - kujutate ette? Ilmselt on see ka põhjus, miks selliseid paare nõuka ajal eriti ei tekkinud.
Väga hästi kujutan ette, töö tõttu kuulen sellist juttu äripäevadel pidevalt.
-
Külaline
Panin mitu markantset näidet kirja ja kustutasin ära, pole vaja avalikkusele seda kirja panna. Kes teab see teab. Pigem tuleb teha tööd, et see jama ükskord lõpuks ära lõpeks!Guest kirjutas: ↑02 Aug 2025 18:16Mida see ajupesu endast kujutab? Räägivad Venemaa ajaloost ja kiidavad Stalinit ning Putinit? Mind hakkas kohe huvitama, et mis tasandil seda ajupesu lastele siis tehakse. Kui tehakse.
-
Külaline
Sellist asja võib öelda ainult kas prurumal või vene troll.Guest kirjutas: ↑02 Aug 2025 18:16Mida see ajupesu endast kujutab? Räägivad Venemaa ajaloost ja kiidavad Stalinit ning Putinit? Mind hakkas kohe huvitama, et mis tasandil seda ajupesu lastele siis tehakse. Kui tehakse.
-
Külaline
Miks sa ära kustutasid? Nii jääb pigem mulje, et luuletasid ise midagi kokku, aga siis lõid põnnama.Külaline kirjutas: ↑ Panin mitu markantset näidet kirja ja kustutasin ära, pole vaja avalikkusele seda kirja panna. Kes teab see teab. Pigem tuleb teha tööd, et see jama ükskord lõpuks ära lõpeks!
Mina näiteks tõepoolest ei tea sellest väidetavast ajupesust midagi. Küsisin oma vanemate käest ja nemad ka ei osanud vastata.
-
Külaline
Nii et ikkagi valetasid ja tegelikult pole sul mingeid näiteid tuua.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2025 19:38Miks sa ära kustutasid? Nii jääb pigem mulje, et luuletasid ise midagi kokku, aga siis lõid põnnama.Külaline kirjutas: ↑ Panin mitu markantset näidet kirja ja kustutasin ära, pole vaja avalikkusele seda kirja panna. Kes teab see teab. Pigem tuleb teha tööd, et see jama ükskord lõpuks ära lõpeks!
Mina näiteks tõepoolest ei tea sellest väidetavast ajupesust midagi. Küsisin oma vanemate käest ja nemad ka ei osanud vastata.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 1 külaline