No kus nüüd ajas oksad laiali...Selle asemel mõtle, kui paljusid sõnu sa ikka väga valesti kasutad.Tolmukübe kirjutas: ↑27 Veebr 2026 10:36 Nüüd nimetatakse õieti ja õigesti koguni sünonüümideks, ja õieti tehakse. Ma juba ammu kasutan õieti õigesti asemel. Keegi siin õiendas hiljuti, et õieti pole õige. Mis tal õiendada? Keel on arenev organism, ikka ajas muutub. Igaüks väljendab end, kuidas tahab, mis täna nö vale, see homme õige.
õieti - Otsing
Sõnaveeb
https://sonaveeb.ee › unif › dlall › dsall › õieti › est
Õieti ja õigesti on sünonüümid tähenduses 'õigel moel, mitte valesti'. Keelekorralduses lähtutakse põhimõttest, et üldkeele sõnade tähendusi ei normita. Vt ka ...
Noh, kas kuklakarvad juba turris?
-
Külaline
Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
-
Külaline
No hea jutt ikka küll, et kirjutan valesti, ära kraaksu, sest 20 aasta pärast on see võib-olla õigesti. Asi pole selles, mis on praegu õigesti või valesti, vais selles, et sulle käib üle jõu jälgida hetkel kehtivaid reegleid, sest sa ei tea neid ja pole õppinud. See näitab sinu haridustaset ja mõtteviisi.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
-
Külaline
Sa oled ju ise esimene, kes teiste kallal kraaksub. Tuletame meelde kas või seda piinlikku seika sõna "neiu" käänamisega, millega hoopis ennast lolliks tegid.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
Eks inimesed on erinevad. Sina võid nööri mööda käia ja ennast mingi valdkonna olemasolevate reeglite järgi painutada, kõik ei pea seda tegema.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:57No hea jutt ikka küll, et kirjutan valesti, ära kraaksu, sest 20 aasta pärast on see võib-olla õigesti. Asi pole selles, mis on praegu õigesti või valesti, vais selles, et sulle käib üle jõu jälgida hetkel kehtivaid reegleid, sest sa ei tea neid ja pole õppinud. See näitab sinu haridustaset ja mõtteviisi.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
-
Külaline
Aga miks teiste kallal kraaksud siis? Viimasel ajal on silma jäänud, et sina oled siin kõige suurem "parandaja". Paned mingeid valesid linke ka juurde ja targutad keeleteemadel kõige rohkem. Rohkem pole kedagi silma jäänud, kes seda teeks. Ise teed jämedaid vigu. Mina näiteks valdan keelt sinust paremini, aga parandama sind küll ei hakka. Ma ei usu, et sellest targemaks läheksid, sest sul puudub oma vigade nägemise ja tunnistamise oskus.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:53Eks inimesed on erinevad. Sina võid nööri mööda käia ja ennast mingi valdkonna olemasolevate reeglite järgi painutada, kõik ei pea seda tegema.Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:57No hea jutt ikka küll, et kirjutan valesti, ära kraaksu, sest 20 aasta pärast on see võib-olla õigesti. Asi pole selles, mis on praegu õigesti või valesti, vais selles, et sulle käib üle jõu jälgida hetkel kehtivaid reegleid, sest sa ei tea neid ja pole õppinud. See näitab sinu haridustaset ja mõtteviisi.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
Mina ei näe siin midagi piinlikku, elu koosneb ka millestki muust, kui piinlikusest. Neiu ja neid on erinevad sõnad, ma ajasin nad sassi, mis siin piinlikku on.. ? Inimesed ikka eksivad. Eksimine on inimlik, vbl oled kuulnud? Eksimine ei ole lolliks tegemine, kõik me eksime, siis kõik on lollid või.. ? Või mida sa öelda tahadki.. ?Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:36Sa oled ju ise esimene, kes teiste kallal kraaksub. Tuletame meelde kas või seda piinlikku seika sõna "neiu" käänamisega, millega hoopis ennast lolliks tegid.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
-
Külaline
Miks te nii vihased siin olete? Nautige parem veel elu kuni MS meieni ei ole jõudnud.
Nii nagu moraalijüngrid on vihased, nii on ka keelejüngrid vihased, tuleb nii välja. Jünger on ikka vihane, sest ta on õigust täis - küll tema teab, kuidas (teine inimene) olema peab.
-
Külaline
Veelkord: sa oled siin ise kõige suurem parandaja, sageli teed seda valesti. Sinu jutt ja teod ei lähe kokku. Oma vigade kohta ütled, et normaalne on eksida, reegleid polegi vaja jälgida, samas kasutad võimalust ennast upitada sellega, et parandad teisi asjades, mida arvad teadvat (aga tegelikult sageli ei tea).
Teine teema on muidugi see, et sinu arust pole vahet haritud ja harimatu inimese vahel, aga sinu jutust tuleb sageli välja, et sul haridust pole. Haridus nimelt arendab mõtlemist, aga sinu mõtlemine on tavamõistete tasemel, süsteemmõistete juurde, kus on vaja asju seostada, leida analooge, analüüsida, näha süsteemi, see käib sinu jaoks juba üle jõu. Aga noh, see viimane lõik oli niisama mõtisklus, ma ennustan, et see ei jõua sinuni, seega tegin seda rohkem enda tarbeks.
-
Külaline
Piinlik on sellepärast, et sa mitte lihtsalt ei eksinud, vaid kõigepealt juhtisid ise olematule veale tähelepanu ja kukkusid õpetama. Ja pärast ei suutnud vaidlemist lõpetada, kui juba mitu inimest sulle püüdsid selgitada kuidas on õige.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:59Mina ei näe siin midagi piinlikku, elu koosneb ka millestki muust, kui piinlikusest. Neiu ja neid on erinevad sõnad, ma ajasin nad sassi, mis siin piinlikku on.. ? Inimesed ikka eksivad. Eksimine on inimlik, vbl oled kuulnud? Eksimine ei ole lolliks tegemine, kõik me eksime, siis kõik on lollid või.. ? Või mida sa öelda tahadki.. ?Külaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 12:36Sa oled ju ise esimene, kes teiste kallal kraaksub. Tuletame meelde kas või seda piinlikku seika sõna "neiu" käänamisega, millega hoopis ennast lolliks tegid.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 11:55 Mis tähendab valesti? See, mis täna on valesti, on kümne aasta pärast õigesti. Ja miks selle aja jooksul nii palju kraaksuda on vaja, et valesti, ja valesti.. ? Nagu juba kirjutasin, keel on elus, areng seisneb muutustes, nii et... Vähem teiste kallal naaksumist, rohkem oma asjdega tegelemist. Näiteks kohvi. Praegu on teatud seltskond, kes selle peale urisema paneb, aga mõne aja möödudes saab nende nina ees EKI't lehvitada ja öelda, et kohvi on lubatud. Praegu ei saa veel, nii kaua saavad sellised õiendada, aga kas on mõtet seni nendele tähelepanu pöörata? Ei ole. Igaüks tegelgu oma vigadega, mitte ärgu õiendagu teiste kallal.
-
Külaline
Seda sina iial ei unustaKülaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 14:15Piinlik on sellepärast, et sa mitte lihtsalt ei eksinud, vaid kõigepealt juhtisid ise olematule veale tähelepanu ja kukkusid õpetama. Ja pärast ei suutnud vaidlemist lõpetada, kui juba mitu inimest sulle püüdsid selgitada kuidas on õige.
Ei ta unustaKülaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 14:52Seda sina iial ei unustaKülaline kirjutas: ↑28 Veebr 2026 14:15Piinlik on sellepärast, et sa mitte lihtsalt ei eksinud, vaid kõigepealt juhtisid ise olematule veale tähelepanu ja kukkusid õpetama. Ja pärast ei suutnud vaidlemist lõpetada, kui juba mitu inimest sulle püüdsid selgitada kuidas on õige.![]()
-
Külaline
Mina olen ka selle poolt. Tean küll, et kirjakeeles on nii õige, aga tundub kuidagi peenutsev js võõras. Mäletan lapsepõlvest, et kõnekeeles keegi ei rääkinud küüs ja kaas. Kui eestlane nii räägib, siis ei saa see vale olla.
-
Külaline
Kui oleks kuskil mujal üles kasvanud, mtite matside seas, siis arvaksid teisiti. Igaüks ongi selline, kust keskkonnast ta pärit on. Minu lapsepõlves jälle ei räägitud nii ja minu jaoks kõlab see väga valesti. Mõne jaoks on ka pluuse ja taldrek igapäevased toredad sõnad ja ei saa pahaks panna, kui nende peres nii räägiti. See ei tee seda õigeks.Mäletan lapsepõlvest, et kõnekeeles keegi ei rääkinud küüs ja kaas.
Siin tekib küsimus, kas murdesõnad on siis mingid valed sõnad. Leian, et murre rikastab keelt, mitte vastupidi. Kui hiidlane ütleb taldrek, kas see pole siis õige? Või peavad kõik ühte jalga astuma?
[HMS] Hiiu sõnaraamat - taldrek
EKI.ee
https://eki.ee › dict › hiiu
taldrek <taldregu, taldregud>, talrek <talregu, talregud> taldrik ▫ kukkund taldregu pääld maha Rei; jättĭs talregŭd pesemătă Phl. talrek vt taldrek.
EKI.ee
taldrek <taldregu, taldregud>, talrek <talregu, talregud> taldrik ▫ kukkund taldregu pääld maha Rei; jättĭs talregŭd pesemătă Phl. talrek vt taldrek.
-
Külaline
Kui ta räägib murrakut, siis jäägugi selle juurde, kui kirjakeelt, siis on nii. Ega inglise keele sõnad ka valed pole, aga eestikeelsesse teksti siiski ei kõlba.Tolmukübe kirjutas: ↑28 Veebr 2026 17:07 Siin tekib küsimus, kas murdesõnad on siis mingid valed sõnad. Leian, et murre rikastab keelt, mitte vastupidi. Kui hiidlane ütleb taldrek, kas see pole siis õige? Või peavad kõik ühte jalga astuma?
EKI.ee
-
Külaline
Meenus minu iidammusest nõukaaegsest lapsepõlvest kuidas suuur klassikaaslane (oli pea igat klassi korranud) mulle märkuse tegin kui rääkisin, et küüNi lõikasin. Muud ta ei osanud, aga seda teadis
. Tegelt imelik, et teadis. Olime ühtemoodi maamatside lapsed.
-
donna Anna
- Kontakt:
Eestlased ongi kõik matsid, need mujal kasvanud tegelegu oma asjadegaGuest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 16:19Kui oleks kuskil mujal üles kasvanud, mtite matside seas, siis arvaksid teisiti. Igaüks ongi selline, kust keskkonnast ta pärit on. Minu lapsepõlves jälle ei räägitud nii ja minu jaoks kõlab see väga valesti. Mõne jaoks on ka pluuse ja taldrek igapäevased toredad sõnad ja ei saa pahaks panna, kui nende peres nii räägiti. See ei tee seda õigeks.Mäletan lapsepõlvest, et kõnekeeles keegi ei rääkinud küüs ja kaas.
-
Külaline
donna Anna kirjutas: ↑28 Veebr 2026 20:09Eestlased ongi kõik matsid, need mujal kasvanud tegelegu oma asjadegaGuest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 16:19Kui oleks kuskil mujal üles kasvanud, mtite matside seas, siis arvaksid teisiti. Igaüks ongi selline, kust keskkonnast ta pärit on. Minu lapsepõlves jälle ei räägitud nii ja minu jaoks kõlab see väga valesti. Mõne jaoks on ka pluuse ja taldrek igapäevased toredad sõnad ja ei saa pahaks panna, kui nende peres nii räägiti. See ei tee seda õigeks.Mäletan lapsepõlvest, et kõnekeeles keegi ei rääkinud küüs ja kaas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist