Kust tead, et ta on olemas? Mina näiteks tean, et teda ei ole olemas, ei teagi, mis nüüd saab.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 19:20Jumal on minu jaoks midagi, mis eksisteerib minu usust sõltumatult. Teadmine, et ta on olemas, annab tuge
Usklikud inimesed
-
Külaline
-
Külaline
Minul jälle oli risti vastupidine kogemus. Olin 1. klassis, kui perega jõuluõhtul esimest korda kirikusse sattusin. Mäletan, et juurdlesin jumalateenistuse ajal kõvasti selle üle, et kuidas kindlaks teha, kas sellel jumala-jutul on mingi tõepõhi all või mitte, ja et kuidas seda üldse vettpidavalt kindlaks teha. Ja mulle tuli enda arvates täiesti lollikindel idee. Nimelt sain alati jõuludeks ühe kingipaki ja mõtlesin, et palun väga, kui see jumal on olemas, siis tehku nii, et ma seekord saan terve kotitäie kingitusi! Mõtlesin, et no ma tahaks näha, kuidas selline asi saab juhtuda. Ja kui saab selline mõistusevastane imeasi juhtuda, siis ainult juhul, kui see jumal tõesti on olemas. No vaat ja läksime koju pärast jumalateenistust ja kuuse all oli reaalselt mulle terve kotitäis kingitusi! Ma ei saa midagi parata, et see jättis mu 7-aastasele mõttemaailmale tõeliselt võimsa ja püsiva jälje.Guest kirjutas: ↑15 Jaan 2026 19:37 See meenutas mulle lapsepõlve: olin saanud vanemalt, kelle juures elasin siis korralduse mingi töö või tegevuse ära teha. Ma unustasin selle lihtsalt ära ja meenus just siis, kui vanaema seda kontrollima oli tulemas. Mõtlesin siis kirglikult paludes, et kui ma seekord karistusest pääsen, siis usun, et jumal on olemas (vanaema rääkis ikka jumalast, nii et ma teadsin teemast). No karistus tuli ja minule veendumus, et see kõik ongi bullshit. Olin siis kuskil 7-8 aastane.
-
Külaline
Midagi ei saa, sest see ei oma mingit tähtsust. Uskliku inimese maailmapilti ei kõiguta sinu uskmatus ja ta ei vaja ka mingeid lisatõendeid, sest tema jaoks on neid tõendeid juba piisavalt.
-
Külaline
Siin see vahe ongi, et usklike jaoks on Jumal olemas. Ja jumal ei pea üldse isikuline kuju olema. See võib ükskõik mis kujul neil olemas olla.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 11:51Midagi ei saa, sest see ei oma mingit tähtsust. Uskliku inimese maailmapilti ei kõiguta sinu uskmatus ja ta ei vaja ka mingeid lisatõendeid, sest tema jaoks on neid tõendeid juba piisavalt.
Ja senikaua, kui seda julmalt teistele peale ei suru ega teisi ohusta, siis las nad usuvad ja elavad selle järgi. Aga kui inimene ikka hakkab paha tegema selgitades, et "Jumal" käskis, siis on küll midagi väga valesti.
-
Külaline
Iga täiearuline täiskasvanud inimene, olenemata sellest, kas või mis usku ta on, saab aru, et igasugused halvad teod, seaduserikkumised jne (rääkimata veel sellest, et "jumal käskis") ei ole okei mitte üheski võtmes.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 13:21Siin see vahe ongi, et usklike jaoks on Jumal olemas. Ja jumal ei pea üldse isikuline kuju olema. See võib ükskõik mis kujul neil olemas olla.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 11:51Midagi ei saa, sest see ei oma mingit tähtsust. Uskliku inimese maailmapilti ei kõiguta sinu uskmatus ja ta ei vaja ka mingeid lisatõendeid, sest tema jaoks on neid tõendeid juba piisavalt.Guest kirjutas: ↑16 Jaan 2026 07:56
Kust tead, et ta on olemas? Mina näiteks tean, et teda ei ole olemas, ei teagi, mis nüüd saab.
Ja senikaua, kui seda julmalt teistele peale ei suru ega teisi ohusta, siis las nad usuvad ja elavad selle järgi. Aga kui inimene ikka hakkab paha tegema selgitades, et "Jumal" käskis, siis on küll midagi väga valesti.
-
Külaline
Loomulikult. Aga osad on kahjuks liiga hullud usufanaatikud, et kasutavad seda ka halbade tegude ettekäändeks. Ehk siis peituvad usu taha.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 14:34Iga täiearuline täiskasvanud inimene, olenemata sellest, kas või mis usku ta on, saab aru, et igasugused halvad teod, seaduserikkumised jne (rääkimata veel sellest, et "jumal käskis") ei ole okei mitte üheski võtmes.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 13:21Siin see vahe ongi, et usklike jaoks on Jumal olemas. Ja jumal ei pea üldse isikuline kuju olema. See võib ükskõik mis kujul neil olemas olla.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 11:51
Midagi ei saa, sest see ei oma mingit tähtsust. Uskliku inimese maailmapilti ei kõiguta sinu uskmatus ja ta ei vaja ka mingeid lisatõendeid, sest tema jaoks on neid tõendeid juba piisavalt.
-
Külaline
Ja osad on fanaatikud ilma usuta. Hull on hull, vahet ei ole, kas ta on samal ajal ka usklik või ateist. Teda defineerib tema hullus, mitte see, mida ta hommikusöögiks sõi, millist värvi mantel tal on või millesse ta usub või mida eitab.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 15:41 Loomulikult. Aga osad on kahjuks liiga hullud usufanaatikud, et kasutavad seda ka halbade tegude ettekäändeks. Ehk siis peituvad usu taha.
-
Külaline
Aga ma ei väidagi ju vastupidistKülaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 16:35Ja osad on fanaatikud ilma usuta. Hull on hull, vahet ei ole, kas ta on samal ajal ka usklik või ateist. Teda defineerib tema hullus, mitte see, mida ta hommikusöögiks sõi, millist värvi mantel tal on või millesse ta usub või mida eitab.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 15:41 Loomulikult. Aga osad on kahjuks liiga hullud usufanaatikud, et kasutavad seda ka halbade tegude ettekäändeks. Ehk siis peituvad usu taha.
-
Külaline
Milleks siis usklikke eraldi välja tuua? Hull on hull, sellel ei ole midagi pistmist religiooniga.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 17:41Aga ma ei väidagi ju vastupidistKülaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 16:35Ja osad on fanaatikud ilma usuta. Hull on hull, vahet ei ole, kas ta on samal ajal ka usklik või ateist. Teda defineerib tema hullus, mitte see, mida ta hommikusöögiks sõi, millist värvi mantel tal on või millesse ta usub või mida eitab.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 15:41 Loomulikult. Aga osad on kahjuks liiga hullud usufanaatikud, et kasutavad seda ka halbade tegude ettekäändeks. Ehk siis peituvad usu taha.
-
Külaline
Sest osad uhuud kasutavad usku ära.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 18:12Milleks siis usklikke eraldi välja tuua? Hull on hull, sellel ei ole midagi pistmist religiooniga.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 17:41Aga ma ei väidagi ju vastupidistKülaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 16:35
Ja osad on fanaatikud ilma usuta. Hull on hull, vahet ei ole, kas ta on samal ajal ka usklik või ateist. Teda defineerib tema hullus, mitte see, mida ta hommikusöögiks sõi, millist värvi mantel tal on või millesse ta usub või mida eitab.
Ma ju alguses ütlesin ka, et las usuvad eks. Aga kui see usk hakkab halba tegema siis ma olen üsna negatiivselt meeleatatud.
Religioon ju tapab aastas tuhandeid inimesi.
Miks siis ei ole religiooniga asi seotud?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot], Triibu ja 9 külalist