Milliseid kalu te ei söö?

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 10:41
Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 22:21 Ei söö kasvanduste kalu nagu pangaasiust, forelli, lõhet vms. Ei söö kunagi külmutatud kala supermarketist. Sööme ainult vabalt püütud punast kala, sest lõhe ja forell tegelikult on hea maitsega kalad ja meeldivad ka lastele. Tõsi küll - vabapüügi forell või lõhe pole pooltki nii punased kui kasvanduste omad.
Kust sa tead, milline poes müüdav kala on kasvandusest, milline vabalt püütud?

Miks kasvanduse kala halb on?
Alati on juures hinnasilt ja seal peab ka olema kirjas, kust kala pärit on. Supermarketites peab seda väikses kirjas otsima, aga olen leidnud ka rimist vabapüügi forelli mingi hetk - palju kahvatuma värvusega kui tavaliselt. Miks kasvanduse kala ei ole nii hea kui vabapüügi kala? Guugelda kalafarmide kohta. Nende pidamine saastab väga ümbritsevat merd, kalad on söögiga antavaid antibiotse ja kasvuhormoone täis, kuna elavad seal oma unnas ülerahvastatult, pooled surnud, haigused levivad, moondumised jne. Ma ei ole mingi ökosõdalane, aga noh, sellest saavad ju kõik aru, et masskasvatus ja väikses ruumis pidamine ei taga me söögilauale kvaliteeti. Sama kehtib ka kõikide teiste loomade kohta. Suurtest kanafarmidest ja nende tingimustest on ka ju juttu olnud palju. Õnneks on valikuvõimalus Eestis siiski olemas. Jah, kui elad sisemaal ja kalavalik saab piirduda vaid sellega, mida saab marketist, on veidi keerulisem. Aga kõik kohalikud kalurifirmad on ka veebis ja fb-s olemas ja neilt saab tellida igale poole värsket kraami.
Tallinlasena käin igal laupäeval sadamas kalaturul, sageli ka turul kalasaalis. Sealt leiab alati vabapüügi kalu. Tean, et väikestes kohtades üle ranniku ja ka sisemaal on oma kalapäevad, kui kohalikud kalurid müüvad. Ja no kui tõesti elad järve äärses külas, siis kohaliku gruppi postitades leiad mitu venda, kes sulle hea meelega enda püütud kalu on nõus tooma :). Rookima nad ilmselt ei hakka, mulle see ka ei meeldi, aga noh, vahelduseks päris huvitav uus oskus :)
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Mina olen suur kalafänn ja võin öelda, et söön vist küll kõiki kalasorte v.a angerjas, mille suhtes mul on pisuke eelarvamus. Lapsepõlvest mäletan, et isa kutsus seda kala "laibasööjaks", kuna see ahmib omale sisse kõike, mis ta teele ette jääb. Ma ei hakka neid meremehejutte siin ümber rääkima, aga ta tõi mõned mitte just väga toredad näited selle kohta. Samas ma eeldan, et seda teevad kõik kalad, ehk siis söövad seda, mis merest/jõest leida on. Vahel siis ka lindude, loomade laipu ja mis seal salata- inimeste laipu.
Külaline

Tutiga Täi kirjutas: 30 Juun 2024 11:51 Mina olen suur kalafänn ja võin öelda, et söön vist küll kõiki kalasorte v.a angerjas, mille suhtes mul on pisuke eelarvamus. Lapsepõlvest mäletan, et isa kutsus seda kala "laibasööjaks", kuna see ahmib omale sisse kõike, mis ta teele ette jääb. Ma ei hakka neid meremehejutte siin ümber rääkima, aga ta tõi mõned mitte just väga toredad näited selle kohta. Samas ma eeldan, et seda teevad kõik kalad, ehk siis söövad seda, mis merest/jõest leida on. Vahel siis ka lindude, loomade laipu ja mis seal salata- inimeste laipu.
Äh räägi ikka, mul tekkis uudishimu mis meremehejutud olla võisid? Angerjat ei söö, minujaoks limane ussimoodi kala
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 12:17
Tutiga Täi kirjutas: 30 Juun 2024 11:51 Mina olen suur kalafänn ja võin öelda, et söön vist küll kõiki kalasorte v.a angerjas, mille suhtes mul on pisuke eelarvamus. Lapsepõlvest mäletan, et isa kutsus seda kala "laibasööjaks", kuna see ahmib omale sisse kõike, mis ta teele ette jääb. Ma ei hakka neid meremehejutte siin ümber rääkima, aga ta tõi mõned mitte just väga toredad näited selle kohta. Samas ma eeldan, et seda teevad kõik kalad, ehk siis söövad seda, mis merest/jõest leida on. Vahel siis ka lindude, loomade laipu ja mis seal salata- inimeste laipu.
Äh räägi ikka, mul tekkis uudishimu mis meremehejutud olla võisid? Angerjat ei söö, minujaoks limane ussimoodi kala
Meie peres on mitmeid meremehi ja nemad on rääkinud, et angerjat on leitud veest välja tõmmatud laipade kõhust. Mul on samas seda raske uskuda, sest see kala on väga osav ja kiire "liikleja" ja oleks veits hämmastav, kui ta ennast sealt enne kaldale sattumist ei vabastaks.
Külaline

Mina tean, et silmu kala pidi just see "laibasööja" kala olema. Mitte angerjas.
Mul oli eksäi kalamees. Ka tema ei rääkinud kunagi angerja kohta midagi halba. Pigem pidi delikatess olema.
Silm aga vaese mehe angerjas.

Jõesilm on parasiitne röövkala[2]. Imilehtri abil puurib ta end ohvri külge ning toitub nende verest, kudedest ja siseelunditest. Kõige tavalisemad saakloomad on räim, kilu, meriforell, lõhe, säinas, tursk ja meritint[2]. Kuid kalavarudele ta erilist kahju ei tekita, sest ta on vilets ujuja ning sellepärast langevad tema saagiks eeskätt haiged ja vigased kalad. Ta liigub edasi maotaoliselt loogeldes.
Külaline

Sa räägid silmust, mitte angerjast. Angerjas on ülimaitsev.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 12:52
Sa räägid silmust, mitte angerjast. Angerjas on ülimaitsev.
Jah võibolla tõesti, aga mäletan, et mainiti ka angerjat tema kommete pärast. Ehk mu mälu petab, pean nende meremeeste käest üle küsima.
Külaline

Narva suitsusilmud marineerituna on väga maitsvad. Iga kell eelistan neid angerjale. Angerjate koha pealt tean, et kaalutakse neid ohustatud liigiks kuulutada. Sargassost nad meie vetesse enam looduslikult ei jõua ja ostetakse poegi ehk siis klaasangerjaid, mis siin lahti lastakse. Sellega oli ka suur skandaal talvel, kui osteti kümnete tuhandete eest ja siis Keskkonnaamet vms lasi nad liiga külma vette, enamus hukkus.Ja nagu ikka - keegi ei vastutanud. Samas esimese vabariigi ajal ajasid saarlased hullu pappi kokku nende püügi ja Euroopasse müügiga. Angerjat kutsuti toona mere seaks, kuna rasvane.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 12:33 Mina tean, et silmu kala pidi just see "laibasööja" kala olema. Mitte angerjas.
Mul oli eksäi kalamees. Ka tema ei rääkinud kunagi angerja kohta midagi halba. Pigem pidi delikatess olema.
Silm aga vaese mehe angerjas.

Jõesilm on parasiitne röövkala[2]. Imilehtri abil puurib ta end ohvri külge ning toitub nende verest, kudedest ja siseelunditest. Kõige tavalisemad saakloomad on räim, kilu, meriforell, lõhe, säinas, tursk ja meritint[2]. Kuid kalavarudele ta erilist kahju ei tekita, sest ta on vilets ujuja ning sellepärast langevad tema saagiks eeskätt haiged ja vigased kalad. Ta liigub edasi maotaoliselt loogeldes.
Jõudsid ette! Tahtsin just sama kirjutada. Silm on prügikorjaja kala. Angerjas siiski delikatess.
Külaline

Jõudsid ette! Tahtsin just sama kirjutada. Silm on prügikorjaja kala. Angerjas siiski delikatess.
No ega kellegi elukombed siis delikatessiks ei tee. Mõne arvates on kindlasti silm suurem delikatess kui angerjas ja esineb ka vastupidist arvamust. Mulle ausalt öeldes ei maitse kumbki.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Silmusid ei suuda süüa, aga nad ei ole liigipõhiselt kalad ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 11:24
Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 11:02
Supermarketis polegi vabalt püütud lõhet ega forelli.
Kust sa siis ostad seda vabapüügi kala?
Ise püüan.
Külaline

Tegelikult teab ju iga inimene, milline on mere-, jõe- või järvekala, mida ei saagi kasvandustes toota. Heeringas, räim, kilu, lest, ahven, latikas, koha, haug, paalia, säinas jne. Neid on ju hulgim.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Külaline kirjutas: 30 Juun 2024 23:06

Tegelikult teab ju iga inimene, milline on mere-, jõe- või järvekala, mida ei saagi kasvandustes toota. Heeringas, räim, kilu, lest, ahven, latikas, koha, haug, paalia, säinas jne. Neid on ju hulgim.
Paalia on küll päris kindlasti kasvandusetest kasvatatav.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 23:24
Kõuts kirjutas: 29 Juun 2024 22:19
Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 21:54
Miis purki? Angerjas on parim suitsutatuna. Kas su vanemate korraldatud perepidudel seda ei pakutud? Minu angerjasöömised algasid lapsepõlves. Nagu ka silmusöömised, mis mulle ei meeldi.
Nt marineeritud angerjas purgis. Ostame tihti, Leoki Kala oma, väga hea on. Õige matsega marinaad, mõnusalt kallerdanud. Mitu firmat teeb ka suitsuangerjat marinaadis ja purgis. See mulle eriti ei meeldi, vänge. Mõnel mage, mõnel liiga soolane. Lihtsalt suitsuangerjat ei suuda süüa - no maitseb, väga maitseb, aga paar ampsu ja kõik. Ajab iiveldama. Magu kattub rasvakihiga ja hakkab vastu. Lapsepõlves sõin omaarust meelsamini, enam ei saa.
Mida te end kõik vägistate? Suitsuangerjas kaalubki mingi 400g ja on mõeldud, et igaüks võtav 2-3 paksu tükki. Nagu lõhemarigi-võtad kvaliteetset Ketat kilo, iga inimene võtav paar supilusikatäit ja ülejäänu läheb kassile.
Meie pere pole kahjuks nõnda rikas, et kassi kaaviari ja angerjatega toita.
Külaline

silmu ei söö ja lapsepõlvest on kammelja-trauma.
Angerjas meeldib tarretises, suitsu on mulle liiga rasvane ning vänge.
Külaline

Ma tegelikult pidasin küsides silmas lõhet ja forelli. Need peaksid ju küll ka kasvanduse kalad olem.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Juul 2024 20:14

Ma tegelikult pidasin küsides silmas lõhet ja forelli. Need peaksid ju küll ka kasvanduse kalad olem.
Vabapüügi lõhet ja forelli saab kohalike kalameeste käest. Aga üldiselt nende püük on haruldus ja viiakse see üks või paar isendit oma koju.
külaline

Postitus Postitas külaline »

Minule ei maitse kuiv mitterasvane valge kala ja seda eriti ei söö ja mitte kunagi restoranis ei telli. Maitseb punane rasvane kala (lõhe enam kui forell, ta ongi rasvasem), väga maitseb heeringas. Räim on ebameeldiv igal kujul, juba alates koduse räimepraadimise lõhnast, mis on väga vastumeelne. Angerjas maitseb väga, eriti marineeritud suitsuangerjas. Silm on nii ja naa, ma mingit laibasöömist ei karda (te arvate, et Narva jões on mingid inimlaibad pidevalt liikvel või kuskohast see hirm tuleb küll? praegu meil ei ole ju sõda??), pigem silmu ei taha seetõttu, et tal on mudamaitse. Kui on korralikult ja pigem tugevamalt marineeritud, siis söön. Mulle ei meeldi ka silmu tekstuur eriti.
Muid mereande - kaheksajalad, kalmaar, teod, homaarid, krevetid- andke ainult ette ja võimalikult palju.
Külaline

külaline kirjutas: 03 Juul 2024 15:29 Minule ei maitse kuiv mitterasvane valge kala ja seda eriti ei söö ja mitte kunagi restoranis ei telli. Maitseb punane rasvane kala (lõhe enam kui forell, ta ongi rasvasem), väga maitseb heeringas. Räim on ebameeldiv igal kujul, juba alates koduse räimepraadimise lõhnast, mis on väga vastumeelne. Angerjas maitseb väga, eriti marineeritud suitsuangerjas. Silm on nii ja naa, ma mingit laibasöömist ei karda (te arvate, et Narva jões on mingid inimlaibad pidevalt liikvel või kuskohast see hirm tuleb küll? praegu meil ei ole ju sõda??), pigem silmu ei taha seetõttu, et tal on mudamaitse. Kui on korralikult ja pigem tugevamalt marineeritud, siis söön. Mulle ei meeldi ka silmu tekstuur eriti.
Muid mereande - kaheksajalad, kalmaar, teod, homaarid, krevetid- andke ainult ette ja võimalikult palju.
Ega silmu, kui laibakala, ei mõeldagi inimlaipade kalana. Vaid just teiste kalade omana. Sellest ka see mudane maitse, et ta käib ja toitub nendest haigetest kaladest, kes põhjast üles ei saa ja vegeteerivad seal all mudas poolsurnuna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Adierol ja 7 külalist