Esimene auto lapsele

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Minu arust võivad vanemad aidata, aga noor peab ka ise panustama. Mina olen märganud, et need noored, kellel vanemad kõik ostavad, ei oska seda pärast üldse hinnata, ikka on alati vähe.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 18:18
Guest kirjutas: 31 Juul 2025 08:47
Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 00:17 Ostis ise esimese :mrgreen: auto. Ei kasvata s...kotte.
Kust õppiv noor, 18-19a vanune laps peaks selle raha võtma?
Tavaliselt käiakse selles vanuses ikka juba tööl, kasvõi suviti. 1000 eurot kokku saada ei ole just eriline vaev.
Alla 3000 ronti pole ka mõtet osta-laps jääb teepeale ja maksab end remondi eest sodiks. Ise sõidad nii odava autoga, et teistele soovitad?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 18:20 Minu arust võivad vanemad aidata, aga noor peab ka ise panustama. Mina olen märganud, et need noored, kellel vanemad kõik ostavad, ei oska seda pärast üldse hinnata, ikka on alati vähe.
Auto ja korteri sissemakse pole kõik vaid käputäis sellest, kui palju raha hakkab noorel edaspidi minema. Pangalaen juba 1000 eurot kuus, lisaks võib-olla perekonna loomine.
Külaline

Audi TT, paar aastat vanem kui täisealiseks saamise päeval load saanud laps. Mina valisin ja ostsin, stiilipuhas kahekohaline pill, ilma võimaluseta hulka sõpru kaasas vedada, erksavärvilise nahksisu ja manuaalkastiga. Laps elas samuti kodus ja sai vajadusel kasutada kõiki teisi majapidamise autosid ka. Kaks aastat hiljem, vahtralehe lõppedes müüsime Audi ühele noorele, samuti äsja load saanud neiule.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 13:16 Minu poeg läheb nüüd sügisel autokooli ja hiilib vanaisa autot, millega vanaisa enam ei sõida, sest tervis on halb. Neil on tehtud plaan, et poeg siis hakkab vanaisa sõidutama, vanaisa istub kõrval. Sest vanaisa ei saa sõita ja poeg on alles 16, ta ei tohi üksi sõita….
Kuni 18 a saamiseni peab lapse enda vanem olema kõrval ja olema kehtivate juhilubadega
Vanaisa ei saa olla juhendaja õppesõidul ega ka siis kui piimaload on olemas.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 19:51
Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 13:16 Minu poeg läheb nüüd sügisel autokooli ja hiilib vanaisa autot, millega vanaisa enam ei sõida, sest tervis on halb. Neil on tehtud plaan, et poeg siis hakkab vanaisa sõidutama, vanaisa istub kõrval. Sest vanaisa ei saa sõita ja poeg on alles 16, ta ei tohi üksi sõita….
Kuni 18 a saamiseni peab lapse enda vanem olema kõrval ja olema kehtivate juhilubadega
Vanaisa ei saa olla juhendaja õppesõidul ega ka siis kui piimaload on olemas.
Vanaisa ei olegi juhendaja õppesõidul, vaid kõrval siis, kui load on juba käes. Mina lugesin, et 16 aastane võib sõita koos kogenud isikuga, kellele on järgmised nõuded:

✅ Kogenud isik peab vastama järgmistele tingimustele:
Vanus: peab olema vähemalt 22-aastane.

Juhistaaž: peab omama kehtivat B-kategooria juhiluba vähemalt 2 aastat järjest.

Joove: ei tohi olla alkoholi- või narkojoobes.

Olema samas autos – ta peab istuma ees, kõrvalistmel.

Ei tohi ise olla algaja juht – see tähendab, et tema enda juhiluba ei tohi olla ajutine või piiratud.

Ma küll ei tea, et enda vanem peab kõrval olema. Kehtivad juhiload peavad sellel kogenud juhil muidugi olema,
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 19:55Ma küll ei tea, et enda vanem peab kõrval olema. Kehtivad juhiload peavad sellel kogenud juhil muidugi olema,
Ma ka ei teadnud seda. Aga kui piiratud luba toomas
käisime siis sealselt ametnikult küsisin ja ta vastas, et ainult vanem. Rääkisin ka sellest seadusepunktist.

§ 95. Piiratud juhtimisõigus
(1) Piiratud juhtimisõigus on noorema kui käesoleva seaduse § 103 lõikes 1 sätestatud isiku õigus juhtida mootorsõidukit käesolevas paragrahvis nimetatud juhtudel ja korras.
(2) Piiratud juhtimisõiguse võib B-kategooria mootorsõiduki juhtimiseks anda 16- ja 17-aastasele isikule. Piiratud juhtimisõigusega isik võib autot juhtida tingimusel, et tema kõrval on seaduslik esindaja või seadusliku esindaja kirjaliku nõusolekuga isik, kellel peab olema B-kategooria mootorsõiduki kehtiv juhiluba vähemalt kaks aastat ning kes ei tohi olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis.

Kui seaduslik esindaja on lapsevanem, siis justkui lapsevanema kirjaliku nõusolekuga isik võiks olla, aga see ametnik hakkas rääkima midagi, st seaduslik esindaja on kohtu poolt määratud jne. Ma ei hakanud pikemalt sel teemal jutustama temaga.

Kui saad teada kuidas tegelikult on, siis anna siia ka teada.
Näiteks kas vanem õde või vend võib kõrval olla kui muud tingimused on ka täidetud.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 20:20
Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 19:55Ma küll ei tea, et enda vanem peab kõrval olema. Kehtivad juhiload peavad sellel kogenud juhil muidugi olema,
Ma ka ei teadnud seda. Aga kui piiratud luba toomas
käisime siis sealselt ametnikult küsisin ja ta vastas, et ainult vanem. Rääkisin ka sellest seadusepunktist.

§ 95. Piiratud juhtimisõigus
(1) Piiratud juhtimisõigus on noorema kui käesoleva seaduse § 103 lõikes 1 sätestatud isiku õigus juhtida mootorsõidukit käesolevas paragrahvis nimetatud juhtudel ja korras.
(2) Piiratud juhtimisõiguse võib B-kategooria mootorsõiduki juhtimiseks anda 16- ja 17-aastasele isikule. Piiratud juhtimisõigusega isik võib autot juhtida tingimusel, et tema kõrval on seaduslik esindaja või seadusliku esindaja kirjaliku nõusolekuga isik, kellel peab olema B-kategooria mootorsõiduki kehtiv juhiluba vähemalt kaks aastat ning kes ei tohi olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis.

Kui seaduslik esindaja on lapsevanem, siis justkui lapsevanema kirjaliku nõusolekuga isik võiks olla, aga see ametnik hakkas rääkima midagi, st seaduslik esindaja on kohtu poolt määratud jne. Ma ei hakanud pikemalt sel teemal jutustama temaga.

Kui saad teada kuidas tegelikult on, siis anna siia ka teada.
Näiteks kas vanem õde või vend võib kõrval olla kui muud tingimused on ka täidetud.
See pole õige. Seaduslik esindaja peab muidugi andma nõusoleku, aga kõrval võib istuda ka mõni teine inimene, mitte ei pea see olema vanem või keegi kohtu poolt määratud isik.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 1 külaline