Seal koolis, kus ma töötasin, oli peale venelaste ja ukrainlaste ka igasugu muudest rahvustest inimesi ka. Seal oli asiaate, araablasi, musti ma ei tea kust. Ja osad ei oska neist inglise keeltki. Istuvadki seal klassis ja kuulavad, midagi proovivad kaasa teha. Aga vahe on sees, näiteks üks asiaat pidevalt kuulas telefoni tõlkeprogrammiga tundi, ise tõlkis AI-ga kodutööd ära, järjepidevalt ise õppis eesti keelt. Tal muidugi polnud oma kogukonda, kellega seal pidevalt oma keeles lobiseda. Ja oskas seda kahe aasta pärast täiesti hästi. Aga venelased ja ukrainlased tukuvad seal tundides ja skrollivad tiktokki, sest polegi mingit soovi eesti keelt õppida. Ne ponimaju ja ongi koguu jutt.Aga kas keegi teist erivajadusega araablast on näinud? Mina olen. Jumala abiga kolis nende paljulapseline pere vist Eestist ära rikkamasse riiki. Päris murelik lugu oli.
Riik soovib keelata katsed 1.klassi
-
Külaline
-
Külaline
Mina samuti.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 09:22Mina räägin näiteks Tallinnast.Ja kui palju neid klasse on, kus muukeelsete õpilaste kriitiline piir ületatud on? Või mis piirkonnast sa räägid, Narvast?
-
Külaline
Oah jah Skandinaavias on neid palju ja nad on nendega püsti hädas. Puudega inimesi on moslemiste hulgas omajagu, sest kombeks on abielluda üpris lähedalt sugulasega. Ja mis siis, et sul juba on 3 vaimse puudega last, nad teevad neid juurde. Pluss muidugi kuna koduriigis ei pakuta neile üldse mingit haridust ega tuge, siis seda varmamad on nad oma kodinatega ära tulema. Siin me oleme, tehke midagi.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 00:52Aga kas keegi teist erivajadusega araablast on näinud? Mina olen. Jumala abiga kolis nende paljulapseline pere vist Eestist ära rikkamasse riiki. Päris murelik lugu oli.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 22:29Ei tea, seal koolis, kus mina töötasin, ei osanud nad küll ka teises, kolmandas ega neljandaski klassis ikka veel eesti keelt. Ja vanemad on üldse teine ooper, nendega polegi võimalik suhelda. Ma olin klassijuhataja, üle poole klassist olid sellised, et ega mina nende vanematega eriti midagi rääkida ei saanud, täiesti umbvenelased või siis ukrainlased, kes ka rääkisid ainult vene keelt.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 22:23 Eesti keeles suhtleb. Sa ikka veel ei saa aru, et selles seisnebki iva, miks mindi üle eestikeelsele õppele? Ainult nii õpivad lapsed rääkima piisavat eesti keelt. Jaa, jaa, see on võimalik. Õpetaja räägib järjekindlalt eesti keelt ja küll lapsed aru saama hakkavad. Algklassilapsed on üliandekad keeleõppijad.
-
Külaline
Lasnamäel said üht laamendavat algklassi poissi korrale kutsutud ja vastas rõõmsalt puhtas eesti keeles - ma ei oska eesti keelt.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 09:26Seal koolis, kus ma töötasin, oli peale venelaste ja ukrainlaste ka igasugu muudest rahvustest inimesi ka. Seal oli asiaate, araablasi, musti ma ei tea kust. Ja osad ei oska neist inglise keeltki. Istuvadki seal klassis ja kuulavad, midagi proovivad kaasa teha. Aga vahe on sees, näiteks üks asiaat pidevalt kuulas telefoni tõlkeprogrammiga tundi, ise tõlkis AI-ga kodutööd ära, järjepidevalt ise õppis eesti keelt. Tal muidugi polnud oma kogukonda, kellega seal pidevalt oma keeles lobiseda. Ja oskas seda kahe aasta pärast täiesti hästi. Aga venelased ja ukrainlased tukuvad seal tundides ja skrollivad tiktokki, sest polegi mingit soovi eesti keelt õppida. Ne ponimaju ja ongi koguu jutt.Aga kas keegi teist erivajadusega araablast on näinud? Mina olen. Jumala abiga kolis nende paljulapseline pere vist Eestist ära rikkamasse riiki. Päris murelik lugu oli.
-
Külaline
Oeh ja nüüd tahavad keskhariduse kohustuslikuks teha ehk siis tuleb need tiktokkeritest vabakuulajad kuni gümnaasiumi lõpuni ära lohistada, kelle lõputunnistusel märgitakse "nje panimaju".Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 09:26Seal koolis, kus ma töötasin, oli peale venelaste ja ukrainlaste ka igasugu muudest rahvustest inimesi ka. Seal oli asiaate, araablasi, musti ma ei tea kust. Ja osad ei oska neist inglise keeltki. Istuvadki seal klassis ja kuulavad, midagi proovivad kaasa teha. Aga vahe on sees, näiteks üks asiaat pidevalt kuulas telefoni tõlkeprogrammiga tundi, ise tõlkis AI-ga kodutööd ära, järjepidevalt ise õppis eesti keelt. Tal muidugi polnud oma kogukonda, kellega seal pidevalt oma keeles lobiseda. Ja oskas seda kahe aasta pärast täiesti hästi. Aga venelased ja ukrainlased tukuvad seal tundides ja skrollivad tiktokki, sest polegi mingit soovi eesti keelt õppida. Ne ponimaju ja ongi koguu jutt.Aga kas keegi teist erivajadusega araablast on näinud? Mina olen. Jumala abiga kolis nende paljulapseline pere vist Eestist ära rikkamasse riiki. Päris murelik lugu oli.
-
Külaline
Ilmselt suhtuvad vanemad üleolevalt ("Meie oleme ikkagi suurrahvas, seda matsikeelt küll pole vaja õppida") - ja pole ime, et lapsed ei õpigi.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 22:29Ei tea, seal koolis, kus mina töötasin, ei osanud nad küll ka teises, kolmandas ega neljandaski klassis ikka veel eesti keelt. Ja vanemad on üldse teine ooper, nendega polegi võimalik suhelda. Ma olin klassijuhataja, üle poole klassist olid sellised, et ega mina nende vanematega eriti midagi rääkida ei saanud, täiesti umbvenelased või siis ukrainlased, kes ka rääkisid ainult vene keelt.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 22:23Eesti keeles suhtleb. Sa ikka veel ei saa aru, et selles seisnebki iva, miks mindi üle eestikeelsele õppele? Ainult nii õpivad lapsed rääkima piisavat eesti keelt. Jaa, jaa, see on võimalik. Õpetaja räägib järjekindlalt eesti keelt ja küll lapsed aru saama hakkavad. Algklassilapsed on üliandekad keeleõppijad.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 22:02 Aga vaikimisi ikkagi nagu peaks vene keelt oskama. Sina oma juhtival kohal ei pea oskama vene keelt, aga kuidas suhtleb noor klassiõpetaja oma umbvenelastest või umbukrainlastest lapsevanematega????
Loodavad, et kui saboteerivad - siis Eesti riik ehmatab ära ("no näete, need vaesed lapsukesed ei suuda ju") ja hakkab vene keeles õpetama. Loodetavasti jätkub Eesti riigil mõistlikkust, et selline asi läbi näha. Ausalt tunnistada, osa muukeelset õpilaste kehva õppeedukuse põhjuseks on sihilik vastutöötamine eestikeelsele õppele. Ja mitte hakata süüdistama õpetajaid, et õpetajad on madala tasemega, ei oska õpetada.
-
Külaline
Sellepärast ongi vaja katsetega klasse. Meie laste kool on katsetega. Seal on igasuguse emakeelega lapsi, aga kõik nad räägivad koolis eesti keeles ja nende vanemad on sama motiveeritud kui eest kodukeelega laste vanemad.
-
Külaline
Kui nüüd Keskerakond jälle võimule saab, siis jääb see eestikeelsele haridusele üleminek täiesti soiku. Mul juba üks tuttav, kes on samuti umbkeelne ukrainlane, kes istub siin juba 3,5 aastat ja pole ühtegi eestikeelset sõna ära õppinud ja töötab koolis tugispetsialistina, rääkis, et Tallinna linn hakkab koolide eest trahve maksma, kui neil on koolis tööl umbkeelsed töötajad. Et tema väga ei muretse ja eesti keelt õppima ei hakka. Ja lastele räägib ka, et oh te vaesekesed, peate õppima eesti keelt, ma saan aru, et teile ei meeldi, mulle ka ei meeldi. Mulle rääkis, et see pole ikka õiglane, et siin õpilasi eesti keelega kiusatakse, et ega eestlased ka ju vene keelt õppida ei taha. Et kui ei taha, pole vaja sundida. Ma ütlesiin, et siin on ikka natuke ju vahe sees, kas Eestis pead eesti või vene keelt õppima. Et te võite kõik minna ju sinna maale, kus eesti keelega ei piinata, Venemaale või Ukrainasse näiteks. Aga ta on ikka peast nii venelane, et no lihtsalt ei jõua talle pärale, et Eestis võiks ikka õppida eesti keelt. Ja ma ei saa aru, need ukrainlased on siin suured sõbrad venelastega, eestlastega suhelda ei taha, eesti keelt õppida ei taha. Eks neid ole muidugi erinevaid, aga palju on ka täiesti venemeelseid põgenikke.Ilmselt suhtuvad vanemad üleolevalt ("Meie oleme ikkagi suurrahvas, seda matsikeelt küll pole vaja õppida") - ja pole ime, et lapsed ei õpigi.
Loodavad, et kui saboteerivad - siis Eesti riik ehmatab ära ("no näete, need vaesed lapsukesed ei suuda ju") ja hakkab vene keeles õpetama. Loodetavasti jätkub Eesti riigil mõistlikkust, et selline asi läbi näha. Ausalt tunnistada, osa muukeelset õpilaste kehva õppeedukuse põhjuseks on sihilik vastutöötamine eestikeelsele õppele. Ja mitte hakata süüdistama õpetajaid, et õpetajad on madala tasemega, ei oska õpetada.
-
Külaline
No siiski kohustuslikuks gümnaasiumi- VÕI kutseharidus. Sest kõiki, ka eestlasi, pole ju mõtet gümnaasiumisse toppida.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 11:53Oeh ja nüüd tahavad keskhariduse kohustuslikuks teha ehk siis tuleb need tiktokkeritest vabakuulajad kuni gümnaasiumi lõpuni ära lohistada, kelle lõputunnistusel märgitakse "nje panimaju".Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 09:26Seal koolis, kus ma töötasin, oli peale venelaste ja ukrainlaste ka igasugu muudest rahvustest inimesi ka. Seal oli asiaate, araablasi, musti ma ei tea kust. Ja osad ei oska neist inglise keeltki. Istuvadki seal klassis ja kuulavad, midagi proovivad kaasa teha. Aga vahe on sees, näiteks üks asiaat pidevalt kuulas telefoni tõlkeprogrammiga tundi, ise tõlkis AI-ga kodutööd ära, järjepidevalt ise õppis eesti keelt. Tal muidugi polnud oma kogukonda, kellega seal pidevalt oma keeles lobiseda. Ja oskas seda kahe aasta pärast täiesti hästi. Aga venelased ja ukrainlased tukuvad seal tundides ja skrollivad tiktokki, sest polegi mingit soovi eesti keelt õppida. Ne ponimaju ja ongi koguu jutt.Aga kas keegi teist erivajadusega araablast on näinud? Mina olen. Jumala abiga kolis nende paljulapseline pere vist Eestist ära rikkamasse riiki. Päris murelik lugu oli.
Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
-
Külaline
Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:10Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
-
Külaline
Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:10Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
-
Külaline
Eks nad loodavad, et läheb nagu Venemaa kooseisus asuvates soomeugri vabariikides: linnad muudetakse venekeelseks/venemeelseks, kus venekeelsed on enamuses ja ilma vene keeleta enam hakkama ei saa. Ei, kedagi otseselt ei sunnita kohalikust keelest loobuma, aga kui noor inimene läheb külast linna, siis linnas pole tal kohaliku keelega palju peale hakata (öeldakse "ne ponimaju") ja... Nii ta läheb. Kohaliku keele rääkijateks jäävad külamemmed ja kui nemad kaovad, ongi "korras".Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:05Kui nüüd Keskerakond jälle võimule saab, siis jääb see eestikeelsele haridusele üleminek täiesti soiku. Mul juba üks tuttav, kes on samuti umbkeelne ukrainlane, kes istub siin juba 3,5 aastat ja pole ühtegi eestikeelset sõna ära õppinud ja töötab koolis tugispetsialistina, rääkis, et Tallinna linn hakkab koolide eest trahve maksma, kui neil on koolis tööl umbkeelsed töötajad. Et tema väga ei muretse ja eesti keelt õppima ei hakka. Ja lastele räägib ka, et oh te vaesekesed, peate õppima eesti keelt, ma saan aru, et teile ei meeldi, mulle ka ei meeldi. Mulle rääkis, et see pole ikka õiglane, et siin õpilasi eesti keelega kiusatakse, et ega eestlased ka ju vene keelt õppida ei taha. Et kui ei taha, pole vaja sundida. Ma ütlesiin, et siin on ikka natuke ju vahe sees, kas Eestis pead eesti või vene keelt õppima. Et te võite kõik minna ju sinna maale, kus eesti keelega ei piinata, Venemaale või Ukrainasse näiteks. Aga ta on ikka peast nii venelane, et no lihtsalt ei jõua talle pärale, et Eestis võiks ikka õppida eesti keelt. Ja ma ei saa aru, need ukrainlased on siin suured sõbrad venelastega, eestlastega suhelda ei taha, eesti keelt õppida ei taha. Eks neid ole muidugi erinevaid, aga palju on ka täiesti venemeelseid põgenikke.Ilmselt suhtuvad vanemad üleolevalt ("Meie oleme ikkagi suurrahvas, seda matsikeelt küll pole vaja õppida") - ja pole ime, et lapsed ei õpigi.
Loodetavasti poel eestlased sellisest perspektiivist siiski huvitatud.
-
Külaline
Huvitav lugu on veel see, et selle ukrainlase tütar lõpetas siin põhikooli, oli Ehte gümnaasiumis ja siis hakkas gümnaasiumikohta otsima. Kuskile väga ei võetud, aga lõpuks ikka sai gümnaasiumikoha. Ja ka see tütar ei oska ühtki sõna eesti keelt. Siis kuulen, et osad lapsed ei saa gümnaasiumikohta, aga umbkeelne ukrainlane saab.Eks nad loodavad, et läheb nagu Venemaa kooseisus asuvates soomeugri vabariikides: linnad muudetakse venekeelseks/venemeelseks, kus venekeelsed on enamuses ja ilma vene keeleta enam hakkama ei saa. Ei, kedagi otseselt ei sunnita kohalikust keelest loobuma, aga kui noor inimene läheb külast linna, siis linnas pole tal kohaliku keelega palju peale hakata (öeldakse "ne ponimaju") ja... Nii ta läheb. Kohaliku keele rääkijateks jäävad külamemmed ja kui nemad kaovad, ongi "korras".
-
Külaline
Ise ei tule su koju keegi. Jätnud ta kutsumata, kui tellides aru said, et eesti keelt ei osata. Minu kodus ei käi ühtki umbkeelset parandajat, ma ei valdagi vene keelt.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:25Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:10Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
-
Külaline
Ära luuleta.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:40Huvitav lugu on veel see, et selle ukrainlase tütar lõpetas siin põhikooli, oli Ehte gümnaasiumis ja siis hakkas gümnaasiumikohta otsima. Kuskile väga ei võetud, aga lõpuks ikka sai gümnaasiumikoha. Ja ka see tütar ei oska ühtki sõna eesti keelt. Siis kuulen, et osad lapsed ei saa gümnaasiumikohta, aga umbkeelne ukrainlane saab.Eks nad loodavad, et läheb nagu Venemaa kooseisus asuvates soomeugri vabariikides: linnad muudetakse venekeelseks/venemeelseks, kus venekeelsed on enamuses ja ilma vene keeleta enam hakkama ei saa. Ei, kedagi otseselt ei sunnita kohalikust keelest loobuma, aga kui noor inimene läheb külast linna, siis linnas pole tal kohaliku keelega palju peale hakata (öeldakse "ne ponimaju") ja... Nii ta läheb. Kohaliku keele rääkijateks jäävad külamemmed ja kui nemad kaovad, ongi "korras".
-
Külaline
Ma tellisin ta korralikust firmast kellega on meie ühistul leping. Ma ei tohi mujalt tellida. Mina ei valinud sellist siia midagi parandama.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:42Ise ei tule su koju keegi. Jätnud ta kutsumata, kui tellides aru said, et eesti keelt ei osata. Minu kodus ei käi ühtki umbkeelset parandajat, ma ei valdagi vene keelt.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:25Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23
Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.
-
Külaline
Midagi ma ei luuleta. See umbkeelne ukrainlane sai Mustjõe gümnaasiumisse õppima. Seda küll alles septembri teisel nädalal, aga sai.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:43Ära luuleta.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:40Huvitav lugu on veel see, et selle ukrainlase tütar lõpetas siin põhikooli, oli Ehte gümnaasiumis ja siis hakkas gümnaasiumikohta otsima. Kuskile väga ei võetud, aga lõpuks ikka sai gümnaasiumikoha. Ja ka see tütar ei oska ühtki sõna eesti keelt. Siis kuulen, et osad lapsed ei saa gümnaasiumikohta, aga umbkeelne ukrainlane saab.Eks nad loodavad, et läheb nagu Venemaa kooseisus asuvates soomeugri vabariikides: linnad muudetakse venekeelseks/venemeelseks, kus venekeelsed on enamuses ja ilma vene keeleta enam hakkama ei saa. Ei, kedagi otseselt ei sunnita kohalikust keelest loobuma, aga kui noor inimene läheb külast linna, siis linnas pole tal kohaliku keelega palju peale hakata (öeldakse "ne ponimaju") ja... Nii ta läheb. Kohaliku keele rääkijateks jäävad külamemmed ja kui nemad kaovad, ongi "korras".
-
Külaline
Minul näiteks ei ole muud võimalust. Ma pean kutsuma meie kortermaja haldusfirma torumehe ja siis on see mulle näiteks avarii puhul tasuta. Ja tulebki alati umbkeelne. Mis ma teha saan kui selline haldusfirma on valitud, odav noh. Aga kui sul ikka kuuma vett lekib, siis sa ei hakka pirtsutama. Peaasi, et korda saaks. Tema räägib vene keeles ja mina eesti keeles ja kuidagi hakkama on saadud. Kusjuures ei ole nii vana, et saaks vabandada, et sai nõukaajal hariduse. Ju siis saab sealt nn torukoolidest ka nii läbi, et eesti keelt õppima ei pea.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:42Ise ei tule su koju keegi. Jätnud ta kutsumata, kui tellides aru said, et eesti keelt ei osata. Minu kodus ei käi ühtki umbkeelset parandajat, ma ei valdagi vene keelt.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:25Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23
Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.
-
Külaline
Nojah, aga ega selliseid ühikonnast kuidagi eemaldada ei saa. Nad on olemas ja eks nad valmista teistele inimestele ka omajagu peavalu - aga... Mingit imevalemit siin pole.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:25Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:10Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
Põhikooli õpetajatel teeks elu kergmaks ehk see, kui sellised "läbiveetavad" (kes ei näe õppimisega erit vaeva ja ilmselgelt perekond ka ei toeta) lubataks eraldada eraldi klassidesse. Kui ei tõstetaks lärmi selle peale, nagu hiljuti oli, et näe, Aruküla kool pani lapsed taseme järgi eri klassidesse - ahistamine! Tegelikult võiks ju õnnelik olla, et see õpitahtetum vm. põhjustel nõrgem laps saab käia kodulähedases koolis, saab nautida sellesama koolihoone tingimusi, võimalusi huvitegevuseks jne. - ei saadeta kuhugi nn. lollide kooli. Mis ju ka ei lase tekkida nähtusel, et vastavalt sellele, kas piirkonnas asub nö. tarkade kool või nö. lollide kool, tekivad kooli järgi nö. head piirkonnad ja halvad piirkonnad perekondadele. Võibolla saadakse pikapeale siiski sellest suhtumisest üle, et "näed, moodustakse taseme järgi klassid, järelikult ahistakse". Sest alguses tauniti ju ka näit. väikeklasse (ei - ikka tugiisikuga tavalises klassis peab õppima!), nüüd on tunnistatud, et väikeklassid võivad olla toimivam kui see elu eest samas klassis hoidmine. Sest antud juhul ei käi ju jutt mingi koolieelse katse alusel laste lahterdamisest (kui potentsiaal pole veel võibolla avaldunud) , vaid lastest, kes piisavalt objektiivselt tõestatult (seda tõestavad laste jooksvad hinded, aastahinded) saavad õppimisega halvemini hakkama.
-
Külaline
Kuule, torumeheks, ja veel enam nõudepesumasina remondimeheks (jah, sookvoote oleks siia vaja!) olemine nõuab ajusid. Ajukääbikud on transporditöölised, liinitöölised, pakendajad jmt. ametid mis ei nõua analüüsivõimet ja probleemilahendamise oskust.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:25Ja pärast tuleb see sul siia koju torumeheks, millestki midagi ei jaga, aga arveid esitab selliseid, et sure maha. Mul just käis selline nõudepesumasina parandaja. See tundus ka selline, et ei tea, kas lugedagi oskab. Eesti keelest ma ei hakka muidugi midagi rääkima, see on veel kõige väiksem viga.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:23Ja kuidas see parem on? Kutsekas eeldatakse noorelt palju rohkem iseseisvust ja võimekust asju korraldada. Samuti peab seal siis omandama keskhariduse ja sellele lisaks veel ametihariduse. Minu meelest veel hullem variant on neid "ne ponimaajusid" sinna suunata. Tõeline katastroof ju.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 12:10Ehk need saboteerijad satuksid siis tõenäolisemalt siiski kutseõppeasutustesse kui gümnaasiumitesse.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist