Tervisemüüte

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 14 Mai 2025 14:36
Tolmukübe kirjutas: 14 Mai 2025 14:28
Külaline kirjutas: 14 Mai 2025 11:48 Veel üks müütidest, mille üle olen oma sugulastega pikalt vaielnud: juuste rasueritust saab vähese pesemisega kuidagi "treenida", tihe pesemine ei ole hea. Ei teagi, kust selline valearvamus on tulnud.

Tegelikult on nii, et juukseid tuleb pesta siis, kui peanahk on rasune. Kes iga päev, kes ülepäeviti, kes iga 3 päeva tagant, kes kord nädalas. See on nii individuaalne. Tuleb lihtsalt peanaha- ja juuksetüübile sobivad tooted valida.
See ei ole müüt. Mul on endal rasused juuksed, võtsin ükskord kätte ja otsustasin pesta nii tihti siis, et nad enam rasused pole. Mida tihedamini ma pesin, seda rutem juuksed rasuseks läksid. Fakt.
Minul on ka rasune nahk. Töötan kodukontoris, seega ei pea iga päev esinduslik välja nägema ja pesema. Võin kinnitada, et 5+ aastat juuste harvem pesemist ei ole neid mitte kuidagi treeninud. Lähevad täpselt samamoodi ülejärgmiseks päevaks mustaks nagu viis aastat tagasi.
Juuste pesemise teemal:
Ka samastun sellega, et mingit imelist isepuhastumist ei toimu.
Olen katsetanud. Kõige pikem periood oli 2 nädalat pesemata pead.

Ma nüüd olen 5a oma loomuliku värviga. Juus on peen ja üldiselt ludus vastu pead. Tavaline tume kartul. Kui ma veel värvisin, ma ütleks, et töödeldud ja kuivem/paksem juus isegi püsis kauem puhas.

AGA siis ma avastasin, et kui ma pesen kaks korda šhampooniga, siis püsivad kauem puhtad. Seda soovitust olen ka juuksuritelt kuulnud(et 2x pesta järjest).
Muidu pesin ka üle päeva aga 2x pestes on juuksed päriselt 3-4 päeva puhtad. Järgmine päev lausa nii puhtad ja siledad, et isegi patsikumm peas ei püsi.
Külaline

Ma pesen niikuinii kaks korda, esimese korraga ei hakka šampoon õieti vahutamagi.

Minu jaoks on see rasuse peanahaga võitlemine mõttetu, kuna juuksed ise on samal ajal kuivad. Mida rohkem aga neid niisutad ja omale tooteid pähe paned, seda vähem aega nad puhtad püsivad. Nt paned juukseotstele õli, spreid või seerumit, hiljem kammid selle omale juurtesse tagasi, sest iga päev ju kammi ei pese.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Mai 2025 12:48 Ma pesen niikuinii kaks korda, esimese korraga ei hakka šampoon õieti vahutamagi.

Minu jaoks on see rasuse peanahaga võitlemine mõttetu, kuna juuksed ise on samal ajal kuivad. Mida rohkem aga neid niisutad ja omale tooteid pähe paned, seda vähem aega nad puhtad püsivad. Nt paned juukseotstele õli, spreid või seerumit, hiljem kammid selle omale juurtesse tagasi, sest iga päev ju kammi ei pese.
Mul ka rasune peanahk, aga juuksed ise kuivapoolsed.

Olen aru saanud, et lahendus pole mitte püüda vahesid pesemiste vahel pikemaks venitada (see ei tööta) ega püüda rasvast peanahka mingi tugevatoimelise šampooniga väga puhtaks pesta, sest selle peale kuivusele kalduvad juuksed "solvuks" ja muutuks kuivaks.

Vaid pesta rasust peanahka nii tihti kui vaja, aga pehmetoimelise šampooniga, mille peale kuivemapoolsed juuksed ei "solvu" ega muutu liiga kuivaks. Sobib šampoon, mille pesuaine ei ole tüüpiline sodium lauryl sulfate, vaid midagi pehmematoimelisemat (sodium olefin sulfonate, sodium coco-sulfate ja mis nad on). Ja mis on pigem kergem, kohevust andev kui et väga toitev - sest peanahk tõesti ei armasta toitvate koostsiosade kuhjamist (reageeriks veel rasvasemeks muutumiega, hullemal juhul rasvase kõõmaga). Panen balsamit ainult juukseotstele ja loputan hoolikalt nii, et ei lase peanahka "balsamiveega" kokku puutuda.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Mai 2025 00:35
Guest kirjutas: 16 Mai 2025 12:48 Ma pesen niikuinii kaks korda, esimese korraga ei hakka šampoon õieti vahutamagi.

Mul ka rasune peanahk, aga juuksed ise kuivapoolsed.

Olen aru saanud, et lahendus pole mitte püüda vahesid pesemiste vahel pikemaks venitada (see ei tööta) ega püüda rasvast peanahka mingi tugevatoimelise šampooniga väga puhtaks pesta, sest selle peale kuivusele kalduvad juuksed "solvuks" ja muutuks kuivaks.

Vaid pesta rasust peanahka nii tihti kui vaja, aga pehmetoimelise šampooniga, mille peale kuivemapoolsed juuksed ei "solvu" ega muutu liiga kuivaks. Sobib šampoon, mille pesuaine ei ole tüüpiline sodium lauryl sulfate, vaid midagi pehmematoimelisemat (sodium olefin sulfonate, sodium coco-sulfate ja mis nad on). Ja mis on pigem kergem, kohevust andev kui et väga toitev - sest peanahk tõesti ei armasta toitvate koostsiosade kuhjamist (reageeriks veel rasvasemeks muutumiega, hullemal juhul rasvase kõõmaga). Panen balsamit ainult juukseotstele ja loputan hoolikalt nii, et ei lase peanahka "balsamiveega" kokku puutuda.
Palsam.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Minu arust see on ka müüt, et piim on lastetoit. Rasvast piima on vaja juua, et kaltsiumi saaks. Täiskasvanud manustavad piima sama hästi, kui lapsed.
Külaline

Minu jaoks on müüt see, et küüsi PEAB lõikama sirgelt, muidu tekivad sissekasvanud küüned.

Meie pere puhul see nii ei ole.
Mitte kuidagi ei õnnestu ei endal ega lastel küüsi sirgelt lõigata. Eriti varbaküüned. Kui ma jätan nurgad lõikamata, siis jalanõude sees(ei ole kitsad, täitsa normaalse ruumiga), siis need nurgad teevad kõrvaloleva varba lihtsalt puruks ja veriseks. Ka mul endal. Aibult suure varba küüs õnnestub ehk veidi rohkem sirgemalt lõigata.
Meil ilmselt on pärilikult teistmoodi küünekuju.
Sissekasvanud küünt ei ole veel kellelgi tekkinud ka ümaralt lõigates.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Mai 2025 09:26 Minu arust see on ka müüt, et piim on lastetoit. Rasvast piima on vaja juua, et kaltsiumi saaks. Täiskasvanud manustavad piima sama hästi, kui lapsed.
Ma ei tea ühtki inimest, kes jooks toidu kõrvale piima. Jah-kohvi peale, kastmesse või pannkoogi sisse, aga niisama kindlasti mitte.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juun 2025 14:21 Minu jaoks on müüt see, et küüsi PEAB lõikama sirgelt, muidu tekivad sissekasvanud küüned.

Meie pere puhul see nii ei ole.
Mitte kuidagi ei õnnestu ei endal ega lastel küüsi sirgelt lõigata. Eriti varbaküüned. Kui ma jätan nurgad lõikamata, siis jalanõude sees(ei ole kitsad, täitsa normaalse ruumiga), siis need nurgad teevad kõrvaloleva varba lihtsalt puruks ja veriseks. Ka mul endal. Aibult suure varba küüs õnnestub ehk veidi rohkem sirgemalt lõigata.
Meil ilmselt on pärilikult teistmoodi küünekuju.
Sissekasvanud küünt ei ole veel kellelgi tekkinud ka ümaralt lõigates.
Nurgad viilitakse, mitte ei lõigata.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Piima saab niisama juua, joogijanu kustutamiseks, vee või limpsi asemel. Mul mitu sugulast teeb sedamoodi. Mina saan oma piimaannuse kohvi peal kätte - nimelt joon piimaga pooleks kaks suurt kruusitäit igal hommikul, sinna läheb ca 400ml piima.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 06 Juun 2025 14:39 Piima saab niisama juua, joogijanu kustutamiseks, vee või limpsi asemel. Mul mitu sugulast teeb sedamoodi. Mina saan oma piimaannuse kohvi peal kätte - nimelt joon piimaga pooleks kaks suurt kruusitäit igal hommikul, sinna läheb ca 400ml piima.
Ausalt öeldes ei jooda ka limpsi. Joogiks ikka puhas vesi, nagu ka väikestel lastel. Piim on toit, limps on rämps.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Guest kirjutas: 06 Juun 2025 14:46
Tolmukübe kirjutas: 06 Juun 2025 14:39 Piima saab niisama juua, joogijanu kustutamiseks, vee või limpsi asemel. Mul mitu sugulast teeb sedamoodi. Mina saan oma piimaannuse kohvi peal kätte - nimelt joon piimaga pooleks kaks suurt kruusitäit igal hommikul, sinna läheb ca 400ml piima.
Ausalt öeldes ei jooda ka limpsi. Joogiks ikka puhas vesi, nagu ka väikestel lastel. Piim on toit, limps on rämps.
No joodakse muidugi, liitrite viisi, nagu ka magusaid mahlu jm värki.
Kasulik muidugi pole, aga toitutaksegi üsna ebatervislikult ju.
Ja piima juuakse ka palju, minu pereski mees ja osa lastest joovad piima toidu kõrvale ja niisama ka, suur kruusitäis korraga. Sugulaste hulgas ka palju piimajoojaid. Ostan piima korraga 2 2-liitrist pakki ja nädalas vähemalt 2 korda.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Juun 2025 14:30
Tolmukübe kirjutas: 17 Mai 2025 09:26 Minu arust see on ka müüt, et piim on lastetoit. Rasvast piima on vaja juua, et kaltsiumi saaks. Täiskasvanud manustavad piima sama hästi, kui lapsed.
Ma ei tea ühtki inimest, kes jooks toidu kõrvale piima. Jah-kohvi peale, kastmesse või pannkoogi sisse, aga niisama kindlasti mitte.
See, et sina ei tea, ei tähenda, et neid ei oleks.

Piima tegelikult juuakse väga palju.

Mina ise tarbin ka vaid kohvi peale või kui kõrvetised on, võtan pool klaasi. Aga ma tean, et inimesed joovad ka niisama piima.
Külaline

Piim vist pole otseselt kahjulik, aga mitte ka nii kasulik, nagu kaua aega on räägitud. Mul on kolesterool kõrge ja ei soovitatud üldse piimatooteid tarvitada. Lisaks on rosaatsea, nahaarst ütles ka, et piima ei tohi juua, sest seal sees on palju antibiootikumide jääke ja need mõjuvad nahale halvasti.
Külaline

Mina joon niimoodi viina, aga sageli ilma kohvita. Mitu sugulast teevad samamoodi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist