Eestis on riigikeel eesti keel ja seega ka klienditeenindajad ja arstid ei pea oskama vene keelt, vaid klient peab muretsema tõlgi. See teema oli ka ajakirjanduses mõni aeg tagasi, et noored arstid lähevad välismaale või nõuavad, et patsient muretseks tõlgi. Eestis pole kahte riigikeelt.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:33Aga kuidas sina räägid Leedu, Läti, Hiina, Jaapani, Prantsuse vms inimesega, kes ei oska eesti, inglise, vene ega ühtegi sinu räägitavat keelt? Oskadki kohe kõiki maailma keeli? Või pead siiski tõdema, et on inimesi kellega sa suhelda ei saa?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34
mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!
Kuna mina ei tööta klienditeeninduses, siis tõepoolest ei ole mul vaja iga inimese rääkida osata. Kui inimene pöördub minu poole keeles, mida ma ei oska, pakun talle välja neid keeli, mida ma oskan ja kui neist ükski ei sobi, ei ole midagi teha. Suhelda ta minuga ei saa. Kui väljaspool Eestit reisin, siis ikka piirkondades, kus inglise keelega hakkama saab ja Eestis ei ole üldiselt ka eesti ja inglise keelega hakkamasaamisega probleemi. Kui tänaval keegi vene keeles teed küsib, siis pöördub lihtsalt järgmise poole, kui mu inglise keelsest selgitusest aru ei saa ning teeninduses ma tõesti eeldan, et teenindaja suudab vähemalt väga elemtaarsel tasemel eesti keelest aru saada ja vastata. Muideks Lätit ja Leedut ma külastan päris tihti ja seal küll ingilse keeles suhtlemisega probleemi ei ole. Võimalik muidugi, et kuskil maapiirkonna pensionärid ei oskaks minuga inglise keeles suhelda, aga ma nedega ei puutu kokku. Poodides, hotellides ja söögikohtades igatahes inglise keelt räägitakse ja juhuslike inimestega suhtlemine ei ole kohustuslik.
Rimi lollitab kliente
-
Külaline
-
Külaline
See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:55Mis selles imelikku on, kui ei osata vene keelt, aga osatakse hoopis inglise ja saksa keelt? Mine küsi ameeriklaste, hispaanlaste, prantslaste ja rootslaste käest, kui paljud neist vene keelt oskavad. Eestlaste lömitamine venelaste ees on lihtsalt vastik.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:21Püha taevas! See saksa on siis vähemalt inglise keelele lisaks?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 09:06
Mina ka ei oska. Olen 30, koolis oli võõrkeele valik saksa ja vene, valisin esimese. Elan piirkonnas, kus venelasi väga vähe ja tööalaselt ei ole samuti vaja olnud. Tean vene keeles alla 10 sõna.
-
Külaline
Ma olen 36 ja ka vene keelt ei oska. Koolis õppimisest kasu nii palju on, et tean : menja sa vut, ja ljublu tebja ja vremja.
Küll aga oskan ingilse ja soome keelt. Seda viimast ka seepärast, et elan siin. Siia kolides oli keel 0.
Küll aga oskan ingilse ja soome keelt. Seda viimast ka seepärast, et elan siin. Siia kolides oli keel 0.
-
Külaline
Jutuks hea küll. Kas reaalsuses see toimib ka? Ei usu.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:58Eestis on riigikeel eesti keel ja seega ka klienditeenindajad ja arstid ei pea oskama vene keelt, vaid klient peab muretsema tõlgi.
-
Külaline
Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:06See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:55Mis selles imelikku on, kui ei osata vene keelt, aga osatakse hoopis inglise ja saksa keelt? Mine küsi ameeriklaste, hispaanlaste, prantslaste ja rootslaste käest, kui paljud neist vene keelt oskavad. Eestlaste lömitamine venelaste ees on lihtsalt vastik.
-
Külaline
Üle 50 tallinlased oskavad ja suuremates linnades elanud, aga näiteks maalt pärit inimesed ei oska. Neil polnud mingit praktikat ja õpetamisel ei pööratud sellele ka suuremat rõhku.
-
Külaline
Tule tänapäeva. Kuskil lasnamäel ilmselt jah räägivad ka tänapäeva 30-sed vene keelt. Ma olen selles vanuses, elan Tallinnas ja vene keelt ei oska, samuti ei oska seda enamus minuvanused. Oskavad need, kellel on peres venelane või ka natuke need, kes on teatud piirkondades üles kasvanud. Ei ole uhke selle üle, et vene keelt ei oska aga kurb ka mitte, täiesti neutraalne, sest mul ei ole vaja kellegagi kuskil seda rääkida. Välismaallastega räägin inglise keeles ja kahte teist võõrkeelt oskan suhtlustasandil samuti.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:06See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:55
Mis selles imelikku on, kui ei osata vene keelt, aga osatakse hoopis inglise ja saksa keelt? Mine küsi ameeriklaste, hispaanlaste, prantslaste ja rootslaste käest, kui paljud neist vene keelt oskavad. Eestlaste lömitamine venelaste ees on lihtsalt vastik.
-
Külaline
Miks peaks oskama eesti ajal sündinud inimene naaberriigi võõrkeelt? Läti keelt oskad?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:06See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:55
Mis selles imelikku on, kui ei osata vene keelt, aga osatakse hoopis inglise ja saksa keelt? Mine küsi ameeriklaste, hispaanlaste, prantslaste ja rootslaste käest, kui paljud neist vene keelt oskavad. Eestlaste lömitamine venelaste ees on lihtsalt vastik.
Tundub, et sa ise oled arusaamatul põhjusel jube uhke oma vene keele oskuse üle, oskad hansalaadal kaubelda, ja edasi?
-
Külaline
Kahjuks on väga paljudes töökuulutustes ikkagi nõutav vene keel. Nii on siiani meil Eestis.
-
Külaline
Kuulge, teema on Rimist ja halvast teenindusest. Tehke keeleoskusest eraldi teema.
-
Külaline
Miks see võimalik ei ole? Miks ma peaksin oskama? Vene keelt õppisin koolis 35 aastat tagasi, siis mingil määral oskasin. Edasises elus ei ole vene keelt vaja läinud ja kui praktikat ei ole, siis loomulikult ei ole toona õpitu enam kuigivõrd meeles. Inglise keelt kasutan igapäevaselt, vene keelt mitte ja ei näe küll põhjust, miks ma vene keele mitte oskamise pärast häbenema peaksin. Su ainus saavutus elus ongi vist vene keele oskus, et seda nii tähtsaks pead.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:06See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:55
-
Külaline
Ei kamanda, aga suht igav on lugeda, mitut keelt keegi räägib ja mis keeles lätlaste ja ukrainlastega suhtleb.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 19:47Kuule, ära kamanda.
-
Külaline
Whaat? Sinusugust tunda oleks häbiKülaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:10 Ma olen 36 ja ka vene keelt ei oska. Koolis õppimisest kasu nii palju on, et tean : menja sa vut, ja ljublu tebja ja vremja.
-
Külaline
Ja siis? Mul jumala ükskõik sinustKülaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:46Whaat? Sinusugust tunda oleks häbiKülaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:10 Ma olen 36 ja ka vene keelt ei oska. Koolis õppimisest kasu nii palju on, et tean : menja sa vut, ja ljublu tebja ja vremja.
-
Külaline
Kas sa elad kuskil maal? Tallinnas läheb vene keelt tarvis ja kui inimene ei oska eesti keelt, räägin loomulikult vene keeles, nagu ka inglise keelt kõnelevaga ei jaura eesti keeles.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:01Miks see võimalik ei ole? Miks ma peaksin oskama? Vene keelt õppisin koolis 35 aastat tagasi, siis mingil määral oskasin. Edasises elus ei ole vene keelt vaja läinud ja kui praktikat ei ole, siis loomulikult ei ole toona õpitu enam kuigivõrd meeles. Inglise keelt kasutan igapäevaselt, vene keelt mitte ja ei näe küll põhjust, miks ma vene keele mitte oskamise pärast häbenema peaksin. Su ainus saavutus elus ongi vist vene keele oskus, et seda nii tähtsaks pead.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:06
See on ilmselt vanem inimene, kellele on vene keele õppimine ja selgeks saamine paratamatus ja arvab, et on seeläbi nüüd mingi eriline intelligent.
-
Külaline
mina elan Tallinna kesklinnas ja siin ei lähe vene keelt tarvis - kuigi venelasi on üsna palju, räägivad nad kõik erineval tasemel eesti või vähemalt inglise keelt. Vähemalt need, kellega on suhtlemist. Murrang toimus sõjaga.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:05Kas sa elad kuskil maal? Tallinnas läheb vene keelt tarvis ja kui inimene ei oska eesti keelt, räägin loomulikult vene keeles, nagu ka inglise keelt kõnelevaga ei jaura eesti keeles.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:01Miks see võimalik ei ole? Miks ma peaksin oskama? Vene keelt õppisin koolis 35 aastat tagasi, siis mingil määral oskasin. Edasises elus ei ole vene keelt vaja läinud ja kui praktikat ei ole, siis loomulikult ei ole toona õpitu enam kuigivõrd meeles. Inglise keelt kasutan igapäevaselt, vene keelt mitte ja ei näe küll põhjust, miks ma vene keele mitte oskamise pärast häbenema peaksin. Su ainus saavutus elus ongi vist vene keele oskus, et seda nii tähtsaks pead.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59
Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.
Inglise keeles suhtlemise vastu pole mitte midagi, lihtsalt vene keel on põhimõtteline ei.
-
Külaline
Ma räägin leedukate ja lätlastega inglise keeles. Ja kui käin Eestist väljas - viimase 10 aasta jooksul olen käinud Soomes, Rootsis, Taanis, Saksamaal, Hispaanias, Kanaaridel ja Austraalias -, siis neis riikides ei ole küll vene keelega mitte muhvigi teha!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00
Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?
Vaatan, siia on lahti lastud mingi suurvene šovinist, kes püüab just nimelt vene keelt mõelda mingiks ülima intelligentsuse näitajaks. Palun põhjenda, miks just nimelt vene keele oskus seda olema peaks? Aga inglise, saksa, hispaania, prantsuse, suahiili.... jne keelte oskus intelligentsust ei näita? Et siis, inimene, kes oskab neid kõiki viimatimainitud keeli, ei ole intelligentne, aga piisab vaid ühest, ehk vene keele oskusest - ja ongi kohe vägev intelligent, kelle IQ on jube kõrge?
Saad aru, maailmas on väga palju keeli, kõvasti üle 200. Mitte ükski inimene ei suuda neid kõiki ära õppida. Hea, kui inimene oskab suhtlemist võimaldaval tasandil nt 3 keelt ja paari keelt tönkamisi. Ta ise saab valida, milliseid keeli õpib, ja valiku langetamise aluseid on tal mitmeid: v-o otsustab ta õppida hispaania keelt, kuna vanaisa on hispaanlane, või õpib ta ära soome keele, kuna asus tööle Soome ettevõttesse, äkki otsustab ta ära õppida viipekeele, kuna laps sündis kurdina jne. Kas ta on siis kohe madala intelligentsusega, kui just vene keel mis iganes põhjusel tema poolt väljavalituks ei osutu, vaid ta on otsustanud valida muud keeled?
Arvestades keelte paljusust võib öelda sedagi, et keel ei ole mitte intelligentsuse, vaid ka poliitika väljendus. Jah, keel on poliitika. Inimestel on vabadus valida, milliseid keeli nad soovivad õppida. Eestlasi ärritab venekeelse elanikkonna üleolev suhtumine siinsesse riigikeelesse. Kui nt soomlane kolib Tallinnasse elama, siis ta õpib paari kuuga eesti keele ära. V-o mitte küll vabalt, aga suhtlustasandil saab täitsa hakkama. Seevastu venelased erinevad teistest rahvustest, kes Eestis elavad, selle poolest, et neist paljud on Eestis sündinud ja üles kasvanud, aga nad ei soovi siinset riigikeelt ära õppida, vaid ootavad, et eestlased peavad hoopis nende keele ära õppima. Et siis eestlased olevat "intelligentsed". Sellise suhtumise taustal on eestlaste ärritus paraku mõistetav.
-
Külaline
Ok, aga tuleks nüüd algse teema juurde tagasi.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:42Ma räägin leedukate ja lätlastega inglise keeles. Ja kui käin Eestist väljas - viimase 10 aasta jooksul olen käinud Soomes, Rootsis, Taanis, Saksamaal, Hispaanias, Kanaaridel ja Austraalias -, siis neis riikides ei ole küll vene keelega mitte muhvigi teha!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34
mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!
Vaatan, siia on lahti lastud mingi suurvene šovinist, kes püüab just nimelt vene keelt mõelda mingiks ülima intelligentsuse näitajaks. Palun põhjenda, miks just nimelt vene keele oskus seda olema peaks? Aga inglise, saksa, hispaania, prantsuse, suahiili.... jne keelte oskus intelligentsust ei näita? Et siis, inimene, kes oskab neid kõiki viimatimainitud keeli, ei ole intelligentne, aga piisab vaid ühest, ehk vene keele oskusest - ja ongi kohe vägev intelligent, kelle IQ on jube kõrge?
Saad aru, maailmas on väga palju keeli, kõvasti üle 200. Mitte ükski inimene ei suuda neid kõiki ära õppida. Hea, kui inimene oskab suhtlemist võimaldaval tasandil nt 3 keelt ja paari keelt tönkamisi. Ta ise saab valida, milliseid keeli õpib, ja valiku langetamise aluseid on tal mitmeid: v-o otsustab ta õppida hispaania keelt, kuna vanaisa on hispaanlane, või õpib ta ära soome keele, kuna asus tööle Soome ettevõttesse, äkki otsustab ta ära õppida viipekeele, kuna laps sündis kurdina jne. Kas ta on siis kohe madala intelligentsusega, kui just vene keel mis iganes põhjusel tema poolt väljavalituks ei osutu, vaid ta on otsustanud valida muud keeled?
Arvestades keelte paljusust võib öelda sedagi, et keel ei ole mitte intelligentsuse, vaid ka poliitika väljendus. Jah, keel on poliitika. Inimestel on vabadus valida, milliseid keeli nad soovivad õppida. Eestlasi ärritab venekeelse elanikkonna üleolev suhtumine siinsesse riigikeelesse. Kui nt soomlane kolib Tallinnasse elama, siis ta õpib paari kuuga eesti keele ära. V-o mitte küll vabalt, aga suhtlustasandil saab täitsa hakkama. Seevastu venelased erinevad teistest rahvustest, kes Eestis elavad, selle poolest, et neist paljud on Eestis sündinud ja üles kasvanud, aga nad ei soovi siinset riigikeelt ära õppida, vaid ootavad, et eestlased peavad hoopis nende keele ära õppima. Et siis eestlased olevat "intelligentsed". Sellise suhtumise taustal on eestlaste ärritus paraku mõistetav.
-
Külaline
Ei, ma ei ela maal. Aga mis see asjasse puutub? Sa töötad kuskil teeninduses, müüja vmt? Siis jah läheb vene keelt ka vaja ilmselt. Mina ei tööta poes ja mingit vajadust suvaliste venekeelsetega mul rääkida ei ole. Kui venekeelsel inimesel on soov minuga rääkida, siis räägib eesti keeles või kui on turist, siis inglise keeles. Enamus Tallinna venelasi siiski räägib vähemalt mingil tasemel eesti keelt. Mu venelastest kolleegid räägivad kõik vabalt eesti ning inglise keelt, nii et suhtlemegi omavahel eesti keeles, kui seltskonnas ka partnerid muudest riikidest, siis inglise keeles.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:05Kas sa elad kuskil maal? Tallinnas läheb vene keelt tarvis ja kui inimene ei oska eesti keelt, räägin loomulikult vene keeles, nagu ka inglise keelt kõnelevaga ei jaura eesti keeles.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:01Miks see võimalik ei ole? Miks ma peaksin oskama? Vene keelt õppisin koolis 35 aastat tagasi, siis mingil määral oskasin. Edasises elus ei ole vene keelt vaja läinud ja kui praktikat ei ole, siis loomulikult ei ole toona õpitu enam kuigivõrd meeles. Inglise keelt kasutan igapäevaselt, vene keelt mitte ja ei näe küll põhjust, miks ma vene keele mitte oskamise pärast häbenema peaksin. Su ainus saavutus elus ongi vist vene keele oskus, et seda nii tähtsaks pead.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 16:59
Vastasin ju sinsetele 50-tuuris ininestele, kes väidavad, et ei oska. Kuidas on see võimalik? Ka tänapäeva 30-sed räägivad vene keelt ja siis on keegi 50, kes ei oska? Lihtsalt väike ja rumal inimene, muud midagi. Uhke veel ka selle üle.
Muideks ma ei räägi ka näitkes türgi või hiina keelt, aga oma türklasest ja hiinlasest kolleegiga saan suheldud vabalt, türklasega räägime eesti keeles, hiinlasega inglise keeles.