See on ju teine inimene, issand jumal. Mina ei kirjutanud seda, keda sa enne suurte kirjavigade pärast kritiseerisid. Minu arust selline inimene, kes ei mõista isegi aga ette koma panna, ei peaks ise kirjaoskuse osas sõna võtma. Ja loomulikult võib ka filoloogiharidusega inimene teha mõne vea, ka emakeelt kõnelevad inimesed teevad vigu. See oli siis suur imeasi, mille üle sa eelmisel korral imestasid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:30Pööra nüüd tähelepanu enda kirjutatud lause ülesehitusele.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 14:15Kas sa saaksid siit lahkuda, tüütuks läheb sinu kurjus?Külaline kirjutas: ↑21 Aug 2025 11:32Räägid omast kogemusest? Eestikeelse teksti mõistmine tundub raske + kirjavead ning vaatamata kõrgharidusele, tunnistad vigade tegemist ka inglise keeles. Ära siis sina igaks juhuks tõesti oma lastele inglise keelt õpeta.
Ma leian, et inimene, kes ei valda enda poolt viidatud kõrgtasemele kumbagi kõnealust keelet, ei tohiks siin teemas teistele moraali lugeda.
Välismaal sündinud eesti lapsed ei räägi eesti keelt
-
Külaline
-
Külaline
Issand jumal, see olin ju mina.Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:52See on ju teine inimene, issand jumal. Mina ei kirjutanud seda, keda sa enne suurte kirjavigade pärast kritiseerisid. Minu arust selline inimene, kes ei mõista isegi aga ette koma panna, ei peaks ise kirjaoskuse osas sõna võtma. Ja loomulikult võib ka filoloogiharidusega inimene teha mõne vea, ka emakeelt kõnelevad inimesed teevad vigu. See oli siis suur imeasi, mille üle sa eelmisel korral imestasid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:30Pööra nüüd tähelepanu enda kirjutatud lause ülesehitusele.
Ma leian, et inimene, kes ei valda enda poolt viidatud kõrgtasemele kumbagi kõnealust keelet, ei tohiks siin teemas teistele moraali lugeda.
-
Külaline
See mu point ju oligi, et vigu tehakse vähemal või suuremal määral nagunii. Kõrgtasmel keeleoskajaid on vähe, see aga ei peaks olema takistuseks kõnelemisel ega enda laste õpetamisel. Tore, et ka ise nüüd selleni jõudsid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:52See on ju teine inimene, issand jumal. Mina ei kirjutanud seda, keda sa enne suurte kirjavigade pärast kritiseerisid. Minu arust selline inimene, kes ei mõista isegi aga ette koma panna, ei peaks ise kirjaoskuse osas sõna võtma. Ja loomulikult võib ka filoloogiharidusega inimene teha mõne vea, ka emakeelt kõnelevad inimesed teevad vigu. See oli siis suur imeasi, mille üle sa eelmisel korral imestasid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:30Pööra nüüd tähelepanu enda kirjutatud lause ülesehitusele.
-
Külaline
Point?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:11See mu point ju oligi, et vigu tehakse vähemal või suuremal määral nagunii. Kõrgtasmel keeleoskajaid on vähe, see aga ei peaks olema takistuseks kõnelemisel ega enda laste õpetamisel. Tore, et ka ise nüüd selleni jõudsid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:52See on ju teine inimene, issand jumal. Mina ei kirjutanud seda, keda sa enne suurte kirjavigade pärast kritiseerisid. Minu arust selline inimene, kes ei mõista isegi aga ette koma panna, ei peaks ise kirjaoskuse osas sõna võtma. Ja loomulikult võib ka filoloogiharidusega inimene teha mõne vea, ka emakeelt kõnelevad inimesed teevad vigu. See oli siis suur imeasi, mille üle sa eelmisel korral imestasid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:30
Pööra nüüd tähelepanu enda kirjutatud lause ülesehitusele.
-
Külaline
Jah, minesta nüüd.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:21Point?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:11See mu point ju oligi, et vigu tehakse vähemal või suuremal määral nagunii. Kõrgtasmel keeleoskajaid on vähe, see aga ei peaks olema takistuseks kõnelemisel ega enda laste õpetamisel. Tore, et ka ise nüüd selleni jõudsid.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 15:52
See on ju teine inimene, issand jumal. Mina ei kirjutanud seda, keda sa enne suurte kirjavigade pärast kritiseerisid. Minu arust selline inimene, kes ei mõista isegi aga ette koma panna, ei peaks ise kirjaoskuse osas sõna võtma. Ja loomulikult võib ka filoloogiharidusega inimene teha mõne vea, ka emakeelt kõnelevad inimesed teevad vigu. See oli siis suur imeasi, mille üle sa eelmisel korral imestasid.
-
Külaline
Ma räägin ju Eestisse kolimisest, mitte kummagi vanema keele oskamisest.Guest kirjutas: ↑20 Aug 2025 09:03Pole seal segaperes ka midagi keerulist. On isakeel ja on emakeel. Sellele võib lisanduda vanemate vaheline keel ja kohalik keel. Lapsed õpivad need kõik ära. Neil on kontakt on emapoolse kultuuri ja isapoolse kultuuriga, saavad suhelda sugulastega.Guest kirjutas: ↑18 Aug 2025 11:43Noh, sinu puhul on see loogiline, et elate Eestis, kuna olete mõlemad eestlased. Segaperes see nii lihtne ei ole.Guest kirjutas: ↑18 Aug 2025 08:54 Ja mina tulin just selle jaoks lapsi Eestisse kasvatama, et neil oleks korralik emakeele põhi, vanavanematega soe suhe (mida kaugel elades ongi väga raske tekitada ja keelebarjäärita), kultiuuritaust olemas. Nüüd välismaale tagasi minnes on nad ikkagi esmajoones eestlased (nagu mõlemad vanemad). Muud keeled tulevad lisaks ja on ammu õpitud, aga identiteet on kindlapiirilisem. Pigem on mul jälle mure, et kohalik keel nüüd järele jõuaks, aga kuna seda saab praktiseerida igapäevaselt, kül see ka tuleb ja areneb, eesti keel on neil tugeva aluspõhjana selge.
-
Külaline
Sai tehtud.Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:40Jah, minesta nüüd.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:21Point?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 16:11
See mu point ju oligi, et vigu tehakse vähemal või suuremal määral nagunii. Kõrgtasmel keeleoskajaid on vähe, see aga ei peaks olema takistuseks kõnelemisel ega enda laste õpetamisel. Tore, et ka ise nüüd selleni jõudsid.
-
Külaline
Mismoodi see asjasse puutub? Ma vastasin küsimusele, miks ma saksa keelele taani keelt eelistan. Puhtalt minu enda otsus, sest oskan taani keelt paremini ja mulle meeldib rohkem selles keeles suhelda.Guest kirjutas: ↑21 Aug 2025 06:18Kui nüansirikkalt su mees eesti keelt räägib?Külaline kirjutas: ↑18 Aug 2025 11:42Eelkõige vist seepärast, et kuna ma tolleks ajaks oskasin juba ka päris hästi taani keelt, siis tundus loogilisem rääkida mehega tema emakeelt, mitte vahetada inglise keel saksa keele vastu, mis pole kummagi emakeel. Sellisel juhul võinuks me ju lihtsalt inglise keelt omavahel edasi rääkida. Mu taani keel on ka nõksa parem kui saksa keel, väljendan end taani keeles nüansirikkamalt.
Aga olgu, vastan siis su küsimusele ka: mu mees ei räägi eesti keelt kuigi palju, aga saab sellest aru.
-
Külaline
Kuidas ta aru saab kui keelt ei oska?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:10Mismoodi see asjasse puutub? Ma vastasin küsimusele, miks ma saksa keelele taani keelt eelistan. Puhtalt minu enda otsus, sest oskan taani keelt paremini ja mulle meeldib rohkem selles keeles suhelda.Guest kirjutas: ↑21 Aug 2025 06:18Kui nüansirikkalt su mees eesti keelt räägib?Külaline kirjutas: ↑18 Aug 2025 11:42Eelkõige vist seepärast, et kuna ma tolleks ajaks oskasin juba ka päris hästi taani keelt, siis tundus loogilisem rääkida mehega tema emakeelt, mitte vahetada inglise keel saksa keele vastu, mis pole kummagi emakeel. Sellisel juhul võinuks me ju lihtsalt inglise keelt omavahel edasi rääkida. Mu taani keel on ka nõksa parem kui saksa keel, väljendan end taani keeles nüansirikkamalt.
Aga olgu, vastan siis su küsimusele ka: mu mees ei räägi eesti keelt kuigi palju, aga saab sellest aru.
-
Külaline
Kirjutati ju, et ei räägi, mitte, et ei oska üldse. Mina nt ei suuda enam rääkida vene keeles, ükski sõna ei tule õigel hetkel meelde. Aga aru saan küll kõigest. Saksa keelega sama. Praktika puudub väga ammusest ajast.Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:26Kuidas ta aru saab kui keelt ei oska?Aga olgu, vastan siis su küsimusele ka: mu mees ei räägi eesti keelt kuigi palju, aga saab sellest aru.
-
Külaline
Ma ei ole küll inimene, kellelt sa küsid, aga kas sa ei ole kunagi kuulnud passiivsest keeleoskusest? Mina olen kunagi õppinud natuke rootsi keelt ja saan päris palju aru, samas rääkida ei oska. Nii et ära nori!Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:26Kuidas ta aru saab kui keelt ei oska?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:10Mismoodi see asjasse puutub? Ma vastasin küsimusele, miks ma saksa keelele taani keelt eelistan. Puhtalt minu enda otsus, sest oskan taani keelt paremini ja mulle meeldib rohkem selles keeles suhelda.
-
Külaline
Mina pole ka see kellelt küsid, aga kui ikka sakslast ei taipa, siis mida teha?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 22:43Ma ei ole küll inimene, kellelt sa küsid, aga kas sa ei ole kunagi kuulnud passiivsest keeleoskusest? Mina olen kunagi õppinud natuke rootsi keelt ja saan päris palju aru, samas rääkida ei oska. Nii et ära nori!Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:26Kuidas ta aru saab kui keelt ei oska?Külaline kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:10
Mismoodi see asjasse puutub? Ma vastasin küsimusele, miks ma saksa keelele taani keelt eelistan. Puhtalt minu enda otsus, sest oskan taani keelt paremini ja mulle meeldib rohkem selles keeles suhelda.
-
Külaline
Tüüpiline patriarhaat. Naine ja lapsed punnitagu naba paigast ja ninast veri välja, et härra keelt rääkida, härra ise ei liiguta naise emakeele rääkimiseks lillegi.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 17:10Mismoodi see asjasse puutub? Ma vastasin küsimusele, miks ma saksa keelele taani keelt eelistan. Puhtalt minu enda otsus, sest oskan taani keelt paremini ja mulle meeldib rohkem selles keeles suhelda.Guest kirjutas: ↑21 Aug 2025 06:18Kui nüansirikkalt su mees eesti keelt räägib?Külaline kirjutas: ↑18 Aug 2025 11:42Eelkõige vist seepärast, et kuna ma tolleks ajaks oskasin juba ka päris hästi taani keelt, siis tundus loogilisem rääkida mehega tema emakeelt, mitte vahetada inglise keel saksa keele vastu, mis pole kummagi emakeel. Sellisel juhul võinuks me ju lihtsalt inglise keelt omavahel edasi rääkida. Mu taani keel on ka nõksa parem kui saksa keel, väljendan end taani keeles nüansirikkamalt.
-
Külaline
Kus riigis sellised inimesed elavad? Mul on sõpru ja tuttavaid, kes on 2. ja 3. generatsiooni araablased. Nende endi sõnade järgi saavad nad igapäevased asjad araabia keeles räägitud, aga kõige muuga jäävad jänni. Aastakümneid ja põlvkondade viisi erinevas keeleruumis elamine, kogu haridus, töö- ja elukeskkond on muus keeles, see ikka jätab oma jälje. Kodust keelt osatakse ainult lapsetasandil. Ainult Eestis elavad venelased saavad oma mullis elada ja seeläbi oma keelt ja kanget aktsenti säilitada.Guest kirjutas: ↑24 Aug 2025 13:51 Ja siis on meil teine äärmus - araablased, kes suruvad oma kultuuri ja keelt nii peale, et ka teise generatsiooni araablastel tugev aktsent kui sünniriigi keelt räägivad…
-
Külaline
Miks nii? Eesti keel on väga raske keel ja eestlased on head teiste keelte omandajad. See on nii geneetiliselt kujunenud. Sest meie riiki on paljud rahvad okupeerinud.Külaline kirjutas: ↑25 Aug 2025 07:58
Tüüpiline patriarhaat. Naine ja lapsed punnitagu naba paigast ja ninast veri välja, et härra keelt rääkida, härra ise ei liiguta naise emakeele rääkimiseks lillegi.
-
Külaline
Eesti keel ei ole sugugi raske keel ja seda on rääkinud isegi Eesti doktorant - välismaalane, kes siia tuli ja eesti keele ära õppis. Suurt käänete arvu ei pidanud ta mingiks probleemiks, sest tüvele tuleb lisada lihtsalt lõpp, mis on võrdväärne eessõnade lisamisega näiteks inglise keeles. Asi on lihtsalt selles, et saksa, taani ja inglise keel kuuluvad ühte ja samasse keelkkonda ja seepärast väga sarnased keeled. Eestlastele lihtsalt meeldib mõelda, et nende keel on enneolematult raske.Guest kirjutas: ↑25 Aug 2025 13:45Miks nii? Eesti keel on väga raske keel ja eestlased on head teiste keelte omandajad. See on nii geneetiliselt kujunenud. Sest meie riiki on paljud rahvad okupeerinud.Külaline kirjutas: ↑25 Aug 2025 07:58
Tüüpiline patriarhaat. Naine ja lapsed punnitagu naba paigast ja ninast veri välja, et härra keelt rääkida, härra ise ei liiguta naise emakeele rääkimiseks lillegi.
-
Külaline
Rõõm kuulda, et sellel ühel inimesel lausa ludinal läks aga üldiselt peetakse eesti keelt siiski raskesti õpitavaks.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:21Eesti keel ei ole sugugi raske keel ja seda on rääkinud isegi Eesti doktorant - välismaalane, kes siia tuli ja eesti keele ära õppis. Suurt käänete arvu ei pidanud ta mingiks probleemiks, sest tüvele tuleb lisada lihtsalt lõpp, mis on võrdväärne eessõnade lisamisega näiteks inglise keeles. Asi on lihtsalt selles, et saksa, taani ja inglise keel kuuluvad ühte ja samasse keelkkonda ja seepärast väga sarnased keeled. Eestlastele lihtsalt meeldib mõelda, et nende keel on enneolematult raske.Guest kirjutas: ↑25 Aug 2025 13:45Miks nii? Eesti keel on väga raske keel ja eestlased on head teiste keelte omandajad. See on nii geneetiliselt kujunenud. Sest meie riiki on paljud rahvad okupeerinud.Külaline kirjutas: ↑25 Aug 2025 07:58
-
Külaline
HahahaaaaKülaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 15:35Suurt käänete arvu ei pidanud ta mingiks probleemiks, sest tüvele tuleb lisada lihtsalt lõpp
Eriti lihtne on osastavale käändele 'lihtsalt lõppu' lisada, onju.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline