Mina näiteks jälle ei jõua õhtul peale tööd, sest siis tahaks puhata, jalutada, trenni teha. Ja nädalavahetusel on peale koristamise ka muid asju teha. Nädalavahetuste õhtud on kinni. Minul näiteks pole aega ühelgi päeval lõunani magada, nii läheb pool päeva raisku. Ma käin ülikoolis, tööl, trennis, mul pole sellist aega, et lõunani niisama molutada. Ja võivad need teismelised või nooremad inimesed ka vabalt hiljemalt kell 10 ärgata, lõunani magatakse siis, kui ollakse hommikuni üleval. Ja seda pole üldse vaja, siis ollaksegi ka nädala sees kogu aeg väsinud.Guest kirjutas: ↑24 Mai 2025 20:11Mina magan ise ka vahel lõunani, see ma ei näe selles midagi halba. Miks üldse peab hommikul koristama? Koristage õhtul. Teismelised võivad ka siis koristada, kui päeval koolist koju jõuavad ja mind veel pole. Ma ei saa üldse aru, miks seda nädalavahetusel peab tegema või kõik koos. Nädalavahetusel tahavad kõik puhata. Ja magada nii kaua, kuni und on.Guest kirjutas: ↑24 Mai 2025 17:54 Siin sõltub kõik ikkagi sellest, mis kellani siis ka tegelikult see öörahu aeg kestab? On ikka väga suur vaks vahet sees, kas koristama hakatakse pühapäeva hommikul kl 6.30 või kl 13.00. Aga kui teismelised leiavad, et on okei magada kella üheni lõunal? Seega peab mingi konkreetse mõistliku aja paika panema, nii et hundid söönud ja lambad terved. Ma ise paneksin pühapäeva hommikul ärkamise ajaks umbes kl 10. Et siis oleks kokkulepe, et kuni kella 10-ni on majas vaikus ja rahu, pärast seda võib töödega pihta hakata.
Ema ärkas vara ja hakkas toimetama
-
Külaline
-
Külaline
Miskipärast tekitas hullu furoori siin see minu kommentaar ämmaga elades, seda muidugi oma tõlgenduses, kus liiga elava kujutlusvõimega lisati jutule korralikult juurde. Ma ei tea, miks on vajadus pastakast probleeme välja imeda, aga minul olid suhted ämmaga algusest lõpuni väga head. Olime lähedasemad kui mina oma emaga. See aga ei tähenda, et ma peaks kõigele kaasa kiitma. Ta oligi sellise iseloomuga, et kui tal midagi viga oli, siis said kõik sellest kohe ka tema käitumisest vägagi ilmselgelt aru. Passiivagressiivne käitumine oli täiesti tavaline sellisel puhul. Aga ma ei tea, siin ei tohi vist üldse midagi öelda, mõnel kohe kuklakarvad turris ja kukub klaviatuurisõdalast mängima.
-
Külaline
Meil oli kindel kord majas ja kõigil oma ülesanded. Isa imes tolmu, tegi suuremad praed ja salatid nende kõrvale, samuti ka aega nõudvamad magustoidud. Pesumasin oli Riga + eraldi tsentrifuug, isa väntas läbi ja tsentrifuugis suuremaid asju. Mahtus 1 tekikott korraga, nii et võttis ikka aega.Külaline kirjutas: ↑24 Mai 2025 14:49 Aga keda see ema oma toimetamistega kiusab ja häirib, äkki pakute, et ise koristate ja toimetate? Siis ei saa ju ema teid segada.
Mina koristasin ja pesin köögi ja esiku põranda, oma toast rääkimata. Tavaliselt siis, kui laupäeval koolist tulin.
Ei olnud emal vaja üksi kodu eest hoolitseda, pere söögi pärast muretseda ega ka kogu pere pesu käsitsi pesta. Kõike tehti koos.
Aga kui ema miskipärast tigedas tujus oli, jumal teab, mille pärast, hakkas ta pühapäeva hommikul üle koristama. Nt kell kuus hommikul oli vaja just minu voodialust harja ja lapiga uuesti pesta või kolistades kirjutuslaua sahtlite sisu välja kallata ja põhjasid puhastama hakata. Ainus päev, kui ma saanuks veidigi kauem magada. Ja ei, meil polnud eelnevalt olnud ühtki ütlemist ega tüli sel teemal. Alati tegi ta seda vaid pühapäevadel.
Seega mina oma peres pean inimeste und pühaks. Meil kaetakse kohvimasin ka paksu tekiga, kui keegi lähemas ruumis magab. Rääkimata muu lärmi tekitamisest.
-
Külaline
Mina ise emana tahaks ka VÄGA iga jumala päev vähemalt kella 11ni põõnata. Ma olen hommikuse unega.
Aga vot hommikul ma külls koristada ei viitsi. Ma pigem teengi seda õhtul, kui lapsed magavad.
Ma saan aru, et teema vist ongi pigem sellest, et vabal päeval(nädalavahetusel) ema siis hakkab kraamima. Ja ka nüüd viimastest saab lugeda, et rakendatakse ka lapsi sellesse ühe päeva kraamimisse?
AGA kui jooksvalt kõik korras hoida(ka koos lastega) siis tegelikult ei olegi vaja mingit suurt koristust.
Tänapäeval on ju kõik üsnagi lihtne. Masin peseb pesu, nõusi ka. Välja võtmise vaev vaid.
Aga vot hommikul ma külls koristada ei viitsi. Ma pigem teengi seda õhtul, kui lapsed magavad.
Ma saan aru, et teema vist ongi pigem sellest, et vabal päeval(nädalavahetusel) ema siis hakkab kraamima. Ja ka nüüd viimastest saab lugeda, et rakendatakse ka lapsi sellesse ühe päeva kraamimisse?
AGA kui jooksvalt kõik korras hoida(ka koos lastega) siis tegelikult ei olegi vaja mingit suurt koristust.
Tänapäeval on ju kõik üsnagi lihtne. Masin peseb pesu, nõusi ka. Välja võtmise vaev vaid.
-
Külaline
Meie peres pole olnud varahommikul koristamise ja kraamimise kommet - ei emal, ei vanaemal. Ka mul endal ei ole seda.
Küll oli emal (ja vanaemal) põhimõte, et hommikusöök oleks valmis enne, kui lapsed üles tõusevad. Seega tõusid nad alati vähemalt tund aega enne lapsi, panid köögis raadio vaikselt mängima ja hakkasid toimetama. Köögis passiiv-agressivselt ei ei kolistatud, aga lausa hiirvaikselt ka ei oldud. Meie, teised pereliikmed, olime hommikuste tausthäältega nii harjunud, et magasime ikkagi enam-vähem kella kümneni. Kui kella kümneks üleval ei olnud, siis tehti juba magamistoa uks lahti ja utsitati sööma tulema, et söök jahtub muidu ära. Lausa poole päevani magamist meie peres ei soositud (ka mitte teismelistel) - taheti ikka, et kõik hiljemalt 10 ajal ära sööks, saaks nõud ära pesta. Ja siis teiste toimetuste juurde asuda. Kahe-kolme ajal söödi vaba päeval järgmine söök - lõuna, kella kaheksa ajal õhtusöök. Kooliealine laps võis õhtul üleval olla üheteiskümneni.
Ise selline usin hommikune perenaine ei ole - mul tõusevad lapsed (kaks kooliealist, üks koolieelik) vabal päeval enne kui ma ise! Üks laps, kes on totaalne hommikuinimene, juba kella seitsme paiku ja teised kaks seitsme-kaheksa vahel, lähevad elutupa ja panevad endale multikad käima või mängivad. Mina poolunes kuulen laste ülestõusmist, teleka häält ja rääkimist elutoast - kuid kohe üles ma ei tõuse, jään nii umbes üheksani voodisse poolunne tukkuma või ka niisama ärkvel olles lamama. Mulle nimelt meeldib peale ärkamist mitte kohe voodist tõsuta, vaid natuke veel voodis olla. Kella 9 paiku tõusen, ütlen elutoas olevatele lastele tere hommikust ja hakkan hommikusööki valmistama. Mees tõuseb kõige hiljem (tavaliselt siis, kui oleme lastega juba hommikusöögi ära söönud).
Küll oli emal (ja vanaemal) põhimõte, et hommikusöök oleks valmis enne, kui lapsed üles tõusevad. Seega tõusid nad alati vähemalt tund aega enne lapsi, panid köögis raadio vaikselt mängima ja hakkasid toimetama. Köögis passiiv-agressivselt ei ei kolistatud, aga lausa hiirvaikselt ka ei oldud. Meie, teised pereliikmed, olime hommikuste tausthäältega nii harjunud, et magasime ikkagi enam-vähem kella kümneni. Kui kella kümneks üleval ei olnud, siis tehti juba magamistoa uks lahti ja utsitati sööma tulema, et söök jahtub muidu ära. Lausa poole päevani magamist meie peres ei soositud (ka mitte teismelistel) - taheti ikka, et kõik hiljemalt 10 ajal ära sööks, saaks nõud ära pesta. Ja siis teiste toimetuste juurde asuda. Kahe-kolme ajal söödi vaba päeval järgmine söök - lõuna, kella kaheksa ajal õhtusöök. Kooliealine laps võis õhtul üleval olla üheteiskümneni.
Ise selline usin hommikune perenaine ei ole - mul tõusevad lapsed (kaks kooliealist, üks koolieelik) vabal päeval enne kui ma ise! Üks laps, kes on totaalne hommikuinimene, juba kella seitsme paiku ja teised kaks seitsme-kaheksa vahel, lähevad elutupa ja panevad endale multikad käima või mängivad. Mina poolunes kuulen laste ülestõusmist, teleka häält ja rääkimist elutoast - kuid kohe üles ma ei tõuse, jään nii umbes üheksani voodisse poolunne tukkuma või ka niisama ärkvel olles lamama. Mulle nimelt meeldib peale ärkamist mitte kohe voodist tõsuta, vaid natuke veel voodis olla. Kella 9 paiku tõusen, ütlen elutoas olevatele lastele tere hommikust ja hakkan hommikusööki valmistama. Mees tõuseb kõige hiljem (tavaliselt siis, kui oleme lastega juba hommikusöögi ära söönud).
-
Külaline
Sinu peres on tegu ilmselt puudega inimestega. Tavalises peres pole kubjast.Guest kirjutas: ↑24 Mai 2025 16:57Miks ei või kogu pere enne välja magada ja seejärel koristada? Miks üldse peab kellegi uneajal seda tegema? Meie peres nt on nii, et mina jagan tööülesanded laiali ja ütlen, mis ajaks midagi tehtud peab olema. Igaüks siis ise vaatab, millal teeb. Kõiki töid saab reeglina planeerida, mitte nii, et viska kõik nurka, millega parajasti tegelesid ja kuku tegema seda, mida mina tahan.Guest kirjutas: ↑24 Mai 2025 14:49 Aga keda see ema oma toimetamistega kiusab ja häirib, äkki pakute, et ise koristate ja toimetate? Siis ei saa ju ema teid segada.
-
Külaline
Sujuvalt on jutt läinud aiaaugule ja koristamisele. Tõenäoliselt hommikul ema ei koristanud, vaid tegi (kapiustega "klõpsutades" ja potikolinal, oh õudu!) Ülejäänud perele hommikusööki valmis, putru või pannkooke! Ja "laps" viriseb veel aastaid tagantjärele...Guest kirjutas: ↑24 Mai 2025 16:57 Miks ei või kogu pere enne välja magada ja seejärel koristada? Miks üldse peab kellegi uneajal seda tegema?
Tulles tänapäeva, siis mul praeguses kodus on hoopis abikaasa see, kes pühapäeva tihti haamri ja trelliga alustab. Eks siin ikka aeg-ajalt tekib vajadust midagi parandada, mööbel kokku panna, mõni riiul seina riputada jms. Suvisel ajal on ka niitmine ja muud välitööd, mis tuppa ära kostavad. Mees on mul hommikune ärkaja, tema on tihti juba kella kuuest üleval. Ega ta meelega kedagi üles ajada ei taha, aga samas kella kuuest kella kaheteistkümneni üksnes arvutist ajalehti lugeda läheb kah tüütuks. Nii ta ajapikku toimetama asubki. Ei, ta ei niida muru kell 9 hommikul, aga trelliga puurimise peale oleme vahel üles ärganud küll. Ise vabandab, et üritas vaikselt toimetada.
Ise olen pannkoogitaina teinud tihti eelmisel õhtul valmis ja pannud külmikusse, et hommikul saaks kohe küpsetama asuda ja mikserihääl lapsi üles ei ajaks.
Ise olen pannkoogitaina teinud tihti eelmisel õhtul valmis ja pannud külmikusse, et hommikul saaks kohe küpsetama asuda ja mikserihääl lapsi üles ei ajaks.
-
Külaline
-
Külaline
Kuidas laste õhtuni uni on vähem tähtis kui hommikune? Kas siis õhtuti võib laste une ajal kolistada ja koristada, aga hommikul on see kuidagi halvem?Külaline kirjutas: ↑24 Mai 2025 21:13 Mina ise emana tahaks ka VÄGA iga jumala päev vähemalt kella 11ni põõnata. Ma olen hommikuse unega.
-
Külaline
Ei, ma ei kolista esiteks. Lapiga tolmu pühkides tekib väga vähe müra või kui puhast pesu kokku lapin.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2025 15:16Kuidas laste õhtuni uni on vähem tähtis kui hommikune? Kas siis õhtuti võib laste une ajal kolistada ja koristada, aga hommikul on see kuidagi halvem?Külaline kirjutas: ↑24 Mai 2025 21:13 Mina ise emana tahaks ka VÄGA iga jumala päev vähemalt kella 11ni põõnata. Ma olen hommikuse unega.
Lapsed magavad teises toas ja ööuni üldiselt on neil väga sügav, et saaksin isegi tolmuimejaga(mul on see vaiksem variant) teised toad üle tõmmata aga õhtuti ma seda ei tee. Ikka päeval kui kõik üleval on.
Põranda pesemine ka müra ja kolistamist ei tekita. Kasside liivakasti puhastamibe samuti. Laste tuba ma sel ajal ei korista, kui nad magavad. Ja kapiuksi oskan ma ka vaikselt kinni panna.
-
Külaline
Aga sel juhul ju pole vahet, kas teha seda hommikul või õhtul, kui teised magavad. Teema oli sellest, kui tegevusega häiritakse teiste und, pole vahet, kas hommikul või lõunal või õhtul. Sinu näide ei haakunud teemaga kuidagi ju.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2025 15:38Ei, ma ei kolista esiteks. Lapiga tolmu pühkides tekib väga vähe müra või kui puhast pesu kokku lapin.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2025 15:16Kuidas laste õhtuni uni on vähem tähtis kui hommikune? Kas siis õhtuti võib laste une ajal kolistada ja koristada, aga hommikul on see kuidagi halvem?Külaline kirjutas: ↑24 Mai 2025 21:13 Mina ise emana tahaks ka VÄGA iga jumala päev vähemalt kella 11ni põõnata. Ma olen hommikuse unega.
Lapsed magavad teises toas ja ööuni üldiselt on neil väga sügav, et saaksin isegi tolmuimejaga(mul on see vaiksem variant) teised toad üle tõmmata aga õhtuti ma seda ei tee. Ikka päeval kui kõik üleval on.
Põranda pesemine ka müra ja kolistamist ei tekita. Kasside liivakasti puhastamibe samuti. Laste tuba ma sel ajal ei korista, kui nad magavad. Ja kapiuksi oskan ma ka vaikselt kinni panna.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 7 külalist