Kaastunne
Kaastunne
Mida arvate, kas on negatiivne, või positiivne emotsioon? Mina arvan, et üldjoontes ikkagi negatiivne. Tavaline inimene ei lähe kellegi kaela halisema; aga just sellised manipuleerivad kaastundega. Kaastundlikku inimest on kerge ära kasutada. Või siis kaastunne, aga valikuline, nt oma lähedase suhtes, kes ka sinu jaoks midagi teinud on. Aga valikulist kaastunnet vist eriti ei eksisteeri, kes on kaastundlik, sellele saab ikkagi aferist külje alla ujuda. Ja oled sa siis kaastundlik, aga ise ju kannatad, kas ta teeb su rahast paljaks, sätib kaela peale, vms. Et kaastunne ei ole positiivne emotsioon ega hädavajalik. Näide: mõni tunneb kiisukestele kaasa ja annetab kassiabile, aga sinna annetada saab ka ilma kaastundeta, lihtsalt mõtled, et kaitsetud loomad (ja kassid meeldivad - mulle meeldivad) ja annetadki, kui üleliigset raha on. Selleks, et midagi head teha, ei pea sul grammigi kaastunnet olema. Kas olete nõus? Või on teil näiteid, kus kaastundlik inimene laseb endale koti pähe tõmmata?
-
Külaline
Kaastunne on iseenesest täitsa positiivne emotsioon ju. Meie kõik oleme elus olnud aeg-ajalt sellises seisus, et saame abi tänu teiste inimeste kaastundele. Seega on kaastunne aidanud inimkonnal ellu jääda.
Aga jah, Tolmukübeme kirjeldatud aspektist võetuna - kaastunne on üks neist asjust, mis tänapäeva postmodernistlikus maailmas devalveerunud on. Elu näitab, et need, kes lakkamatult oma suure kaastundega kekkavad, ei teagi, misasi see tegelikult on, ja sellest on kahju. Kaastunne ei peaks olema rahateenimise või eneseupitamise vahendiks.
Aga jah, Tolmukübeme kirjeldatud aspektist võetuna - kaastunne on üks neist asjust, mis tänapäeva postmodernistlikus maailmas devalveerunud on. Elu näitab, et need, kes lakkamatult oma suure kaastundega kekkavad, ei teagi, misasi see tegelikult on, ja sellest on kahju. Kaastunne ei peaks olema rahateenimise või eneseupitamise vahendiks.
Kus ta siis mõttetu on. Natuke abstraktsemat teemat ka sisse, mitte ainult sellist, palju poes vorst maksab.Külaline kirjutas: ↑11 Mai 2025 18:29Mõttetu heietus.
-
Külaline
Ennem võik ikka mõisted ja tähendused endale selgeks teha, kui midagi "arutleda" tahad.
Nagu siin välja toodud juba on, siis sa räägid aiast ja aiaaugust segamini.
-
Külaline
Jää pigem selle vorstisasja juurde, kui on kange vajadus uusi teemasid teha.
-
Külaline
Appi, Tolmukübe, kas sa päriselt arvad, et saab olla "üleliigset" raha? Kui kulutad vähem kui teenid, siis ülejäänud raha saab ju hoiusele panna või investeerida. Keegi ei mõtle nii, et "mul on raha üle, äkki annetaks kuskile".Tolmukübe kirjutas: ↑11 Mai 2025 12:31 Mida arvate, kas on negatiivne, või positiivne emotsioon? Mina arvan, et üldjoontes ikkagi negatiivne. Tavaline inimene ei lähe kellegi kaela halisema; aga just sellised manipuleerivad kaastundega. Kaastundlikku inimest on kerge ära kasutada. Või siis kaastunne, aga valikuline, nt oma lähedase suhtes, kes ka sinu jaoks midagi teinud on. Aga valikulist kaastunnet vist eriti ei eksisteeri, kes on kaastundlik, sellele saab ikkagi aferist külje alla ujuda. Ja oled sa siis kaastundlik, aga ise ju kannatad, kas ta teeb su rahast paljaks, sätib kaela peale, vms. Et kaastunne ei ole positiivne emotsioon ega hädavajalik. Näide: mõni tunneb kiisukestele kaasa ja annetab kassiabile, aga sinna annetada saab ka ilma kaastundeta, lihtsalt mõtled, et kaitsetud loomad (ja kassid meeldivad - mulle meeldivad) ja annetadki, kui üleliigset raha on. Selleks, et midagi head teha, ei pea sul grammigi kaastunnet olema. Kas olete nõus? Või on teil näiteid, kus kaastundlik inimene laseb endale koti pähe tõmmata?
Annetatakse mingil põhjusel, ja enamasti on selleks põhjuseks kaastunne, noh vähemalt tavainimestel. See, et sa mõtled, et loomad on kaitsetud, nad ei saa ise ennast aidata, ma siis aitan neid - see ongi kaastunne, empaatia.
Võivad ka muud põhjused olla. Nt mõni tuntud inimene võib annetada suurema summa selleks, et endale reklaami teha, kui hea ja kaastundlik kodanik ta on. Aga niisama ilma põhjuseta ei hakka keegi oma raha kellelegi andma.
Mina annetan kasside varjupaigale, SOS Lastekülale ja MTÜle Nähtamatud loomad. Sest ma tunnen kaasa - kassidele, vanemateta lastele ja farmiloomadele. Farmiloomadele võib-olla isegi kõige rohkem, sest nende elu on kõige masendavam üleüldse.
-
Külaline
Kuidas sa neid teise inimese omanduses olevaid farmiloomi aitad?Külaline kirjutas: ↑14 Mai 2025 13:44 Farmiloomadele võib-olla isegi kõige rohkem, sest nende elu on kõige masendavam
-
Külaline
See kassi ja koeraaramstus on selline silmaklappidega loomaarmastus, mis teisi loomi, kes selle käigus kas tahtlikult või tahtmatult hukkuvad, täielikult ignoreeerib. No mina saan mõistusega niimoodi aru, et inimene on oma vastutusalas olevatel kassidel kontrollimatilt sigida lasknud ja need kassihordid põhjustavad päris loodusele veelgi suuremat kahju kui ainult sellest inimesest oleks. Lisaks on kõik kassid ainult lihatoidulised loomad ja koerad osaliselt lihatoidulised ning see meeletu kogus liha (kohati kuni 30% lihatoodangust ja ikka neist intensiivfarmidest) ja miljonid tonnid kala, mis nende söötmiseks kulub… kas on ikka mõistlik iga poolpõdurat kassinirakata ja vana koera elus hoida.
Ei ole mõistlik, humaansem on haiged loomad magama panna, neil on ju ka valud haigustest tingitud või kui süsti saavad, ja muidu paha olla. Selle peale ma ei mõelnudki, et kassiabile laekuvast rahast ju selliseid ka elus hoitakse. Minu arust päris haige ja vana looma ravimine on üks sadistlik tegevus. Oli sugulase tuttav, tal oli vana kass, sellel hammastega probleeme, lasi 4 hammast korraga välja tõmmata, loomal ju pärast haav valutab, ja see on suur haav, kuhu tal minna on, humaansem on süst ära teha. Ma saan aru, kui on noor kass, et elu veel ees.Külaline kirjutas: ↑15 Mai 2025 09:24kas on ikka mõistlik iga poolpõdurat kassinirakata ja vana koera elus hoida.
-
Külaline
Ma varem annetasin loomade varjupaikadele, aga enam mitte. Liiga palju on sealt kuulda kummalistest juhtumustest.
Meie kodu lähedal on ka üks varjupaik. Nendega on see probleem, et nad on terve oma õue katnud paljude tohutu suurte prožektoritega ja põletavad neid sisuliselt ööpäev läbi. Öösiti ei saa ümberkaudsed elanikud magada, kuna nende hiiglaslikud prožektorid põlevad akendest sisse, nii et kumavad isegi läbi pimendusruloode isegi nendesse majadesse, mis asuvad u poole kilomeetri kaugusel. Oleks siis veel, et hommiku saabudes lülitatakse oma valgustid välja, aga ei - isegi lõunal ereda päikese käes põlevad need ikkagi. No olgu - kuid ikka ja jälle loen ma sotsiaalmeediast just selle varjupaiga omaniku pisaraist nõretavaid postitusi, "Issake, te ei kujuta ette, kui suured meie elektriarved on, me ei saa enam loomi aidata! Aidake meil ometi meie elektriarveid maksta!" No tõesti...?
Teine näide. Tuttav noor võttis hiljuti ühest varjupaigast koera, ja varjupaik nõudis talt koera eest loovutustasuks 400 eurot. Tegemist on 18-aastase raske puude ja puuduva töövõimega noorega, ning puudetoetus on tema ainukene sissetulek. Ta käis varjupaigas vabatahtlikuna abistamas, kuni kiindus ühesse koerasse. See oli segavereline täiskasvanud koer. Kui ta mulle sellest rääkis, siis mu mõistus lihtsalt keeldus uskumast, et nagu päriselt ka röövib varjupaik haigelt lapselt kogu tema kuu puuderaha nahaalselt ära? Ent ta näitas mulle koera ostutšekki. Ehkki loovutamise lepingus oli kirjas klausel, et tegemist olla "vabatahtliku annetusega", pani varjupaigatöötaja ta tegelikult ikkagi fakti ette, et maksa mulle 400 eurot või koera ei saa!
Niisuguste imelike kogemuste valguses mina enam varjupaikade laustoetamist õigeks ei pea. Või siis tõesti ainult selliseid, mille tegevust tunnen seestpoolt piisavalt hästi ja mille osas usun, et need konkreetsed kohad tegutsevad eetiliselt.
Meie kodu lähedal on ka üks varjupaik. Nendega on see probleem, et nad on terve oma õue katnud paljude tohutu suurte prožektoritega ja põletavad neid sisuliselt ööpäev läbi. Öösiti ei saa ümberkaudsed elanikud magada, kuna nende hiiglaslikud prožektorid põlevad akendest sisse, nii et kumavad isegi läbi pimendusruloode isegi nendesse majadesse, mis asuvad u poole kilomeetri kaugusel. Oleks siis veel, et hommiku saabudes lülitatakse oma valgustid välja, aga ei - isegi lõunal ereda päikese käes põlevad need ikkagi. No olgu - kuid ikka ja jälle loen ma sotsiaalmeediast just selle varjupaiga omaniku pisaraist nõretavaid postitusi, "Issake, te ei kujuta ette, kui suured meie elektriarved on, me ei saa enam loomi aidata! Aidake meil ometi meie elektriarveid maksta!" No tõesti...?
Teine näide. Tuttav noor võttis hiljuti ühest varjupaigast koera, ja varjupaik nõudis talt koera eest loovutustasuks 400 eurot. Tegemist on 18-aastase raske puude ja puuduva töövõimega noorega, ning puudetoetus on tema ainukene sissetulek. Ta käis varjupaigas vabatahtlikuna abistamas, kuni kiindus ühesse koerasse. See oli segavereline täiskasvanud koer. Kui ta mulle sellest rääkis, siis mu mõistus lihtsalt keeldus uskumast, et nagu päriselt ka röövib varjupaik haigelt lapselt kogu tema kuu puuderaha nahaalselt ära? Ent ta näitas mulle koera ostutšekki. Ehkki loovutamise lepingus oli kirjas klausel, et tegemist olla "vabatahtliku annetusega", pani varjupaigatöötaja ta tegelikult ikkagi fakti ette, et maksa mulle 400 eurot või koera ei saa!
Niisuguste imelike kogemuste valguses mina enam varjupaikade laustoetamist õigeks ei pea. Või siis tõesti ainult selliseid, mille tegevust tunnen seestpoolt piisavalt hästi ja mille osas usun, et need konkreetsed kohad tegutsevad eetiliselt.
-
Külaline
Jah, nende aitamine on keeruline. Ega muud moodi väga ei saagi aidata, kui ainult seaduste muutmisega. Praegu on selle MTÜ fookuses näiteks kanade puurispidamise keelustamine. Paljudes riikides on see juba keelatud, loodetavasti varsti ka Eestis.
-
Külaline
Kas see on mingi sedasorti seadus, et Eestis puurikanu pidada ei tohi, aga toiduainetööstus ja poed võivad kuskilt Lätist ja Poolast puurimune rahulikult edasi importida? Mida see sellisel kujul täpsemalt Eestis paremaks teeks? Niigi impordib Eestis juba praegu pooled munad sisse, mis tundub absurdselt suur number. Kes siin üldse veel toiduaneid toodab? Inimesed, kes väidetavalt tohutult pooldavad õrrekanade mune ostavad ju ülekaalukalt praegugi puurimune ja teadagi, mis põhjustel.Guest kirjutas: ↑15 Mai 2025 10:03Jah, nende aitamine on keeruline. Ega muud moodi väga ei saagi aidata, kui ainult seaduste muutmisega. Praegu on selle MTÜ fookuses näiteks kanade puurispidamise keelustamine. Paljudes riikides on see juba keelatud, loodetavasti varsti ka Eestis.
-
Külaline
Läti, Leedu ja Poola lähevad ka vaikselt üle puurivabale pidamisele. Lätis on näiteks juba aastaks 2027 kanad valdavas enamuses puurivabad. Eesti on selles mõttes isegi maha jäänud. https://nahtamatudloomad.ee/nahtamatute ... u-eelnouleGuest kirjutas: ↑15 Mai 2025 14:29Kas see on mingi sedasorti seadus, et Eestis puurikanu pidada ei tohi, aga toiduainetööstus ja poed võivad kuskilt Lätist ja Poolast puurimune rahulikult edasi importida? Mida see sellisel kujul täpsemalt Eestis paremaks teeks? Niigi impordib Eestis juba praegu pooled munad sisse, mis tundub absurdselt suur number. Kes siin üldse veel toiduaneid toodab? Inimesed, kes väidetavalt tohutult pooldavad õrrekanade mune ostavad ju ülekaalukalt praegugi puurimune ja teadagi, mis põhjustel.Guest kirjutas: ↑15 Mai 2025 10:03Jah, nende aitamine on keeruline. Ega muud moodi väga ei saagi aidata, kui ainult seaduste muutmisega. Praegu on selle MTÜ fookuses näiteks kanade puurispidamise keelustamine. Paljudes riikides on see juba keelatud, loodetavasti varsti ka Eestis.
Õrrekanade munad ei olegi nii palju kallimad. Mina ostan ainult vabapidamise kanade mune, nende hind on jah krõbe. Aga see on prioriteetide küsimus, ma joon parem kraanivett ja ostan vähem krõpsu ja magusat, aga ei toeta kaitsetute kanade piinamist.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Kirile ja 8 külalist