Defineerime läbustamise
-
Külaline
Defineerime läbustamise
Teema on ajendatud ühest teisest teemast, kus jälle kurdetakse selle üle, miks küll keegi esineb anonüümsena ja oh kui kole on ikka, et on nn läbustajaid, ja miks moded neid korrale ei kutsu ja kuidas küll on kedagi taas solvatud, alavääristatud, pahatahtlik oldud ja kaitstagu ometi mind ja kogu foorumit (kes see veel on?) hirmsate inimeste eest!
Ma ei saa sellest aru. Anonüümsed on ju täiesti selgelt ja loogiliselt põhjendanud, miks nad postitavad anonüümsena - et 1) ei saaks ajapikku kildudest kokku panna nende isikut ja 2) et postitusi ei loetaks eelarvamusega. Minu jaoks on need põhjendused väga veenvad ja sellepärast olen ka ise anonüümne. Milles ometi probleem? Laske ma arvan. Need isikutuvastamise nõudjad just ongi pahatahtlikud - nad soovivad teada, kes räägib, et siis rahuldada oma uudishimu ning kujundada eelarvamus. See on see sisim soov neil. Mina poleks vastu, kui ühe teema piires oleks ühe anonüümi postid ära tuntavad, see edendab vahel diskussiooni. Aga üldiselt, taltsutage oma uudishimu.
Teiseks, defineerime ometi kord selgelt ära, mis see läbustamine on. Kas iga teravam postitus, kus kellegi aadressil midagi öeldakse? Sa ei kannata ju isegi seda välja, kui su tundmatu anonüümse virtuaalisiku kohta midagi öeldakse, näiteks "jobu". Kuidas sa siis suudad taluda, et nii öeldakse sulle kui registreeritud ja tuvastatud isikule? Järgmine samm ongi nõuda täielikku "heatahtlikkust" ehk kirjutagem kõik sellest, kuidas päike paistab ja lilled lõhnavad ja kuidas mu mees mulle täna jälle kimbu roose tõi. Iga arvamus, iga hinnang on kurjast ja juba peavad jälle moded appi tulema ja su õrna hinge ära päästma.
Lõpetage ära! Foorumis ei maksa käia õrnahingelistel ja oma hädaldamisega seda ära tappa. Postitage instasse oma ilupilte, õhake nende all kooris ja pange südameid. Kui teravaid arvamustevahetamisi välja ei kannata, pole tekstifoorum sinu koht. Mõtle selle üle. Ärge hakake jälle sõnavabadust piirama ja hädaldama, võtke elu enda kätte ja seiske enda eest. Või minge kuhugi pehmemasse kohta. (See ei ole p...sse saatmine, vaid pehme koht tähendab siin kaunite lillepiltide foorumit, kus on võimalik pehmetel patjadel hõljuda, hiuli-hoo.)
Või siis ettepanek: defineerime selle läbustamise ära. Selgelt ja konsensuslikult, et oleks selge, mida tohib siin postitada ja mida ei.
Definitsioonid kommentaaridesse, palun. Ja ma tahan näha, kui heatahtlikult siin siis eriarvamustesse suhtutakse. Andke eeskuju, olge sallivad ja ärge läbustage.
Ma ei saa sellest aru. Anonüümsed on ju täiesti selgelt ja loogiliselt põhjendanud, miks nad postitavad anonüümsena - et 1) ei saaks ajapikku kildudest kokku panna nende isikut ja 2) et postitusi ei loetaks eelarvamusega. Minu jaoks on need põhjendused väga veenvad ja sellepärast olen ka ise anonüümne. Milles ometi probleem? Laske ma arvan. Need isikutuvastamise nõudjad just ongi pahatahtlikud - nad soovivad teada, kes räägib, et siis rahuldada oma uudishimu ning kujundada eelarvamus. See on see sisim soov neil. Mina poleks vastu, kui ühe teema piires oleks ühe anonüümi postid ära tuntavad, see edendab vahel diskussiooni. Aga üldiselt, taltsutage oma uudishimu.
Teiseks, defineerime ometi kord selgelt ära, mis see läbustamine on. Kas iga teravam postitus, kus kellegi aadressil midagi öeldakse? Sa ei kannata ju isegi seda välja, kui su tundmatu anonüümse virtuaalisiku kohta midagi öeldakse, näiteks "jobu". Kuidas sa siis suudad taluda, et nii öeldakse sulle kui registreeritud ja tuvastatud isikule? Järgmine samm ongi nõuda täielikku "heatahtlikkust" ehk kirjutagem kõik sellest, kuidas päike paistab ja lilled lõhnavad ja kuidas mu mees mulle täna jälle kimbu roose tõi. Iga arvamus, iga hinnang on kurjast ja juba peavad jälle moded appi tulema ja su õrna hinge ära päästma.
Lõpetage ära! Foorumis ei maksa käia õrnahingelistel ja oma hädaldamisega seda ära tappa. Postitage instasse oma ilupilte, õhake nende all kooris ja pange südameid. Kui teravaid arvamustevahetamisi välja ei kannata, pole tekstifoorum sinu koht. Mõtle selle üle. Ärge hakake jälle sõnavabadust piirama ja hädaldama, võtke elu enda kätte ja seiske enda eest. Või minge kuhugi pehmemasse kohta. (See ei ole p...sse saatmine, vaid pehme koht tähendab siin kaunite lillepiltide foorumit, kus on võimalik pehmetel patjadel hõljuda, hiuli-hoo.)
Või siis ettepanek: defineerime selle läbustamise ära. Selgelt ja konsensuslikult, et oleks selge, mida tohib siin postitada ja mida ei.
Definitsioonid kommentaaridesse, palun. Ja ma tahan näha, kui heatahtlikult siin siis eriarvamustesse suhtutakse. Andke eeskuju, olge sallivad ja ärge läbustage.
-
Külaline
Arulage sõim ja solavmine on läbustamine minu hinnangul.
Hinnake oma kirjutusi ajakirjandusliku hea tava silma läbi, kui teie tekst arvamusartiklina läbi ei läheks on tegemist “läbuga”.
Krehvtiseid arvamusavaldusi saab teha ka vastaspoolt ******* ***** …..,, kutsumata.
Kes soovib oma sisemist ängi ja viha roppuste ja sõimuga leevendada, otsigu mõni tühi aas ja andke nagu torust tuleb.
Hinnake oma kirjutusi ajakirjandusliku hea tava silma läbi, kui teie tekst arvamusartiklina läbi ei läheks on tegemist “läbuga”.
Krehvtiseid arvamusavaldusi saab teha ka vastaspoolt ******* ***** …..,, kutsumata.
Kes soovib oma sisemist ängi ja viha roppuste ja sõimuga leevendada, otsigu mõni tühi aas ja andke nagu torust tuleb.
-
Külaline
Läbustamine on teemast mööda isiklik halvustamine ja argumentide asemel vastase mõnitamine. Huvitaval kombel on tavaliselt sellest arusaamisega just neil probleeme, kes seda harrastavad ja ei mõista, mis siis jälle valesti oli.
-
Külaline
Teemaalgatajaga nõus.
Mis puudutab solvamist, siis solvumine on solvuja probleem. Mulle ei lähe absoluutselt korda, mida mu kohta öeldakse. Kui solvud-järelikult läks täppi-
Mis puudutab solvamist, siis solvumine on solvuja probleem. Mulle ei lähe absoluutselt korda, mida mu kohta öeldakse. Kui solvud-järelikult läks täppi-
-
Külaline
Jah aga igav on lugeda sellist kahe vaidleja võimuvõitlustKülaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:37 Teemaalgatajaga nõus.
“Sina oled l*****”
“Vaat tegelt oled hoopis sina üks *****”
“Ja sina see kõige l****** veel”
Kes seda 2B tasemel vaidlemist lugeda viitsib peale vaidlejate endi. Hea kui ära modereeritakse, saab arutelu kvaliteetsemaks.
-
idiga
Internet on täis nimekirju teemadest, mida ei soovitata puudutada. Diskussioonfoorumite probleem on see, et inimesed hakkavad just neid teemasid arutama, mida igapäevaelusei puudutata. Väikse foorumi probleem on lisaks isiklikuks minemine, kuigi foorum on ülesehituselt tiptop, siis on probleem muus. Nõu küsimine, mis laadi potti osta või kogemusi sellest, missugune päiksekaitsekreem paneb näo kipitamine on teemad, mis võivad ajada tülli, aga siiski on tegu ikkagi selge nõu küsimisega.
-
Külaline
Pigem toimub ärapanemine, ja toimus juba eelmises foorumis, teisiti kui otse. Minnakse sügavuti. Oleks siis, et sina oled l..., see pole veel midagi.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:40Jah aga igav on lugeda sellist kahe vaidleja võimuvõitlustKülaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:37 Teemaalgatajaga nõus.
“Sina oled l*****”
“Vaat tegelt oled hoopis sina üks *****”
“Ja sina see kõige l****** veel”
Kes seda 2B tasemel vaidlemist lugeda viitsib peale vaidlejate endi. Hea kui ära modereeritakse, saab arutelu kvaliteetsemaks.
-
Külaline
Ja siis? Kõik ära keelata, kes ära panevad? Pane vastu, sul on ju ka suu peas. Või mine mööda, ära pane puid alla.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:53
Pigem toimub ärapanemine, ja toimus juba eelmises foorumis, teisiti kui otse. Minnakse sügavuti. Oleks siis, et sina oled l..., see pole veel midagi.
Ausalt öelda, mina pole näinud sellist lihtkaklust, kus üks ütleb teisele l... ja siis teine ütleb esimesele s... ja nii edasi. Ikka kõik põhjendavad ka.
-
Külaline
Jah? Jah see on probleem??? Miks te instas ei ole, miks te siin olete? Siin toodetakse arvamustekste, mitte päikeseloojangupoeesiat.idiga kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:49 Internet on täis nimekirju teemadest, mida ei soovitata puudutada. Diskussioonfoorumite PROBLEEM on see, et inimesed hakkavad just neid teemasid arutama, mida igapäevaelusei puudutata.
-
Külaline
anonüümsus annab teravuse või ka lodevuse.
otsekohene arvamus, kriitika tuleb igati kasuks, kasvatades lugejas enesekindlust ja lisades teistsuguse vaatenurgaga tutvust.
samas võimaldab anonüümsus kiusamist, mõnitamist jms. sel juhul saab ka end harjutada põhjendusega, et mõnitajal endal on väga võimsad kiiksud.
netiavarus ongi üks mega surfamine, kus paari olulise killu nimel tuleb läbi sõeluda tonn sõnalist pahna.
tekib kiirlugemise oskus ja lahmijate jamasse mittesüvenemine ja kiirkustutamle.
pole anonüümsust pole arutelu.
otsekohene arvamus, kriitika tuleb igati kasuks, kasvatades lugejas enesekindlust ja lisades teistsuguse vaatenurgaga tutvust.
samas võimaldab anonüümsus kiusamist, mõnitamist jms. sel juhul saab ka end harjutada põhjendusega, et mõnitajal endal on väga võimsad kiiksud.
netiavarus ongi üks mega surfamine, kus paari olulise killu nimel tuleb läbi sõeluda tonn sõnalist pahna.
tekib kiirlugemise oskus ja lahmijate jamasse mittesüvenemine ja kiirkustutamle.
pole anonüümsust pole arutelu.
-
Külaline
Põhjus, miks päriselus ollakse sotsiaalselt kompetentsed ja hästi hakkama saavad, ongi see, et teatud teemad nagu rumalad naljad, politiika, muud maailmavaatelised teemad jäetakse puudutamata. Samuti sellepärast, et enda ümber on inimesed, kes ei ole erineva tausta, vanusegrupi ja elukogemusega, mistõttu ei saa tekkida selliseid läbustamisprobleeme. Läbustamine tekib sellest, et inimene otsustab, et raamatu lugemise asemel on parem kakelda teemadel, milles võitu ei saa kumbki pool.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:19Jah? Jah see on probleem??? Miks te instas ei ole, miks te siin olete? Siin toodetakse arvamustekste, mitte päikeseloojangupoeesiat.idiga kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:49 Internet on täis nimekirju teemadest, mida ei soovitata puudutada. Diskussioonfoorumite PROBLEEM on see, et inimesed hakkavad just neid teemasid arutama, mida igapäevaelusei puudutata.
-
Külaline
Kõikide inimeste elueesmärk pole pidevalt vaielda, usud ka. Eriti, kui on vaja mitmeid asju teha.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:17Ja siis? Kõik ära keelata, kes ära panevad? Pane vastu, sul on ju ka suu peas. Või mine mööda, ära pane puid alla.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:53
Pigem toimub ärapanemine, ja toimus juba eelmises foorumis, teisiti kui otse. Minnakse sügavuti. Oleks siis, et sina oled l..., see pole veel midagi.
Ausalt öelda, mina pole näinud sellist lihtkaklust, kus üks ütleb teisele l... ja siis teine ütleb esimesele s... ja nii edasi. Ikka kõik põhjendavad ka.
-
Külaline
Mis järgmiseks? Lähen teiste viieaastastega liivakasti mängima?Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:17Ja siis? Kõik ära keelata, kes ära panevad? Pane vastu, sul on ju ka suu peas. Või mine mööda, ära pane puid alla.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:53
Käitumine on sedavõrd küpsem, et selline lapselik ärapanemine ei köida. Minujaoks mentaalselt laste teema, kes pole veel täiskasvanuks saanud ja end korralikult artikuleerima õppinud.
-
Külaline
Läbustamine on see, kui enam ei argumenteerita, vaid hakatakse ründama isikut. Näiteks räägitakse lahutusest üldiselt ja siis üks inimene, selle asemel, et vastata mingite argumentidega ütleb hoopis: aga sina ole üldse vait, ise oled paks, lahutatud, keegi sind ei taha. Mõni isik siin harrastab järjekindlalt sellist stiili.
-
Külaline
Alati võiks endalt küsidaKülaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:43 Läbustamine on see, kui enam ei argumenteerita, vaid hakatakse ründama isikut. Näiteks räägitakse lahutusest üldiselt ja siis üks inimene, selle asemel, et vastata mingite argumentidega ütleb hoopis: aga sina ole üldse vait, ise oled paks, lahutatud, keegi sind ei taha. Mõni isik siin harrastab järjekindlalt sellist stiili.
Kuidas saan sellest küsimusest või vastusest abi. Kas pean rääkima paksudest, kui see probleem mind ennast ei puuduta. Kas pean andma nõu lastetutele, kui see probleem mind ei puuduta. Kas pean tingimata poliitikast rääkima. Kas pean rääkima suhetest, kui tegelikult olen eluga hakkama saav täiskasvanud inimene olnud juba mitu dekaadi, kes saab endale suhteid vajadusel leida ilma probleemideta, miinus mugavustsoon. See ümber pilli tantsimine ei muuda enda elu paremaks.
-
Külaline
Päriselus sa lihtsalt ei puutu enamasti sellistega kokku, neil on oma suhtlusringkond, sinul oma. Mõned nimetavad seda "teiseks eestiks". Siin saavad need aga kokku, mõlema väärtushinnangud on väga erinevad ja üksteist ei mõisteta.
Siin on umbes kolm niisugust suhtlejat, kes alati suurema enamusega põrkuvad. Nad kasutavad sealjuures oma tavapärast suhtlusstiili, millega teised aga põrmugi harjunud pole. Omavahel peavad nad seda ägedaks.
Siin on umbes kolm niisugust suhtlejat, kes alati suurema enamusega põrkuvad. Nad kasutavad sealjuures oma tavapärast suhtlusstiili, millega teised aga põrmugi harjunud pole. Omavahel peavad nad seda ägedaks.
-
Külaline
Inimesed võivad arutada ükskõik mis teemal. Ma võin rääkida toitumisest, kuigi pole paks, ma võin rääkida, mis ma petmisest arvan, kuigi mind pole petetud. Mõne inimese argumenteerimisoskus siin on nagu lapsel. Näiteks ütled, et EKRE tegi midagi halvasti, siis vastuargument on see, et aga vaata, mis Reform tegi. Või siis lihtsalt sõim, et ise oled reformikas. Ei räägita asjast, vaid viiakse jutt täiesti teisele teemale või lihtsalt rünnatakse isikut. Sina teed umbes sama praegu. Hakkad lobisema teemavälist jama.Alati võiks endalt küsida
Kuidas saan sellest küsimusest või vastusest abi. Kas pean rääkima paksudest, kui see probleem mind ennast ei puuduta. Kas pean andma nõu lastetutele, kui see probleem mind ei puuduta. Kas pean tingimata poliitikast rääkima. Kas pean rääkima suhetest, kui tegelikult olen eluga hakkama saav täiskasvanud inimene olnud juba mitu dekaadi, kes saab endale suhteid vajadusel leida ilma probleemideta, miinus mugavustsoon. See ümber pilli tantsimine ei muuda enda elu paremaks.
-
Külaline
Neile, kes ütlevad, et poliitikat, maailmavaadet, rumalaid nalju (tema arvates) ja muud sellist ei tohiks foorumis olla: miks sa siin oled? Millest me tohime siis rääkida? Sellised foorumid tekivad ja elavadki just sellepärast, et inimesed tunnevad vajadust end turvaliselt väljendada, ilma et sind kodusest sootsiumist või töökohalt välja ei puksitaks. Järelikult on vaja neil teemadel rääkida.
Heidetakse ette, et inimesed raamatulugemise asemel kaklevad foorumis? Päriselt ka või? Miks sina raamatut ei loe, vaid siin absoluutselt sisutühje postitusi teed, mille teemal pole tõesti midagi arutada ega kakelda.
Ei taha kakelda? Aga ära siis kakle! Loe raamatuid või räägi elus inimestega ilmast, moest või mine paigalda keelküüni ja vestle küünetehnikuga sellest, millised mehed teile meeldivad.
Järgi omaenda vaateid.
Heidetakse ette, et inimesed raamatulugemise asemel kaklevad foorumis? Päriselt ka või? Miks sina raamatut ei loe, vaid siin absoluutselt sisutühje postitusi teed, mille teemal pole tõesti midagi arutada ega kakelda.
Ei taha kakelda? Aga ära siis kakle! Loe raamatuid või räägi elus inimestega ilmast, moest või mine paigalda keelküüni ja vestle küünetehnikuga sellest, millised mehed teile meeldivad.
-
Külaline
Ma just räägin, et ärapanemine toimub artikuleerides ja põhjendades. See, kes siin praegu täiesti argumentatsioonivabalt ära paneb, oled sina. Ära anna hinnaguid, räägi, milline on üks ilma arvamusteta arvamusvahetus. Näita ette.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:39Mis järgmiseks? Lähen teiste viieaastastega liivakasti mängima?Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 16:17Ja siis? Kõik ära keelata, kes ära panevad? Pane vastu, sul on ju ka suu peas. Või mine mööda, ära pane puid alla.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 15:53
Käitumine on sedavõrd küpsem, et selline lapselik ärapanemine ei köida. Minujaoks mentaalselt laste teema, kes pole veel täiskasvanuks saanud ja end korralikult artikuleerima õppinud.
-
Külaline
Siin mitmed inimesed kasutavad tavapäraseid demagoogiavõtteid, võiks nendest tuua välja mõned:
-Arutelu aluse vahetamine: arutelu käigus hakatakse samade argumentidega arutlema hoopis teise küsimuse üle või muudetakse sõna tähendust peale mõne selle sõna objektiga seotud asja tõestamist.
-Möödarääkimine: vastuargumentidega mittearvestamine, teema vahetamine jmt.
-Arusaamatuse teesklemine: keeldutakse vastase võtmeargumente mõistmast, kinnitatakse, et need on arusaamatult ja ebaloogiliselt esitatud.
-Keelamine: arutelu käigus mõne argumendi või väite esitamise ebaaus keelamine ("selle üle me ei arutle!", "see on juba otsustatud" vms).
-Ringtõestus: soovitav esitatakse tegelikkusena, väide esitatakse eeldusena jne (naised on kõik meestevihkajad vms)
-Väljajätteline infoesitus: võetakse arvesse ainult osa argumente või tehakse infokaoga üldistus, mida hiljem eelistatakse selle alusinfole. Esitatakse väide ilma erandite, piirangute, kitsenduste ja ebatäpsuste mainimiseta.
-Müra: tuuakse sisse ülearuseid argumente, et muuta teema raskemini hoomatavaks.
-Sildistamine: paari vastase argumendi põhjal liigitatakse vastane mõnda tuntud koolkonda ja käitutakse, nagu vastane esitaks ka muus selle koolkonna põhitõdesid (näiteks: A: "minu arvates on tootmine inimese jaoks hädavajalik", B: liigitab A ultraparempoolseks ja sellest tulenevalt üdini destruktiivseks ning ebaausaks inimeseks ja hakkab talle rääkima monopolidest, looduskaitsest ja maksusüsteemist, võib-olla veel üdini emotsionaalsel ja vihasel toonil, A: "ma tahan ainult öelda, et inimene peab sööma ja jooma ikkagi ju", B: jätkab oma teemat veel vihasemalt).
Mitut võtet enda juures ära tunnete?
-Arutelu aluse vahetamine: arutelu käigus hakatakse samade argumentidega arutlema hoopis teise küsimuse üle või muudetakse sõna tähendust peale mõne selle sõna objektiga seotud asja tõestamist.
-Möödarääkimine: vastuargumentidega mittearvestamine, teema vahetamine jmt.
-Arusaamatuse teesklemine: keeldutakse vastase võtmeargumente mõistmast, kinnitatakse, et need on arusaamatult ja ebaloogiliselt esitatud.
-Keelamine: arutelu käigus mõne argumendi või väite esitamise ebaaus keelamine ("selle üle me ei arutle!", "see on juba otsustatud" vms).
-Ringtõestus: soovitav esitatakse tegelikkusena, väide esitatakse eeldusena jne (naised on kõik meestevihkajad vms)
-Väljajätteline infoesitus: võetakse arvesse ainult osa argumente või tehakse infokaoga üldistus, mida hiljem eelistatakse selle alusinfole. Esitatakse väide ilma erandite, piirangute, kitsenduste ja ebatäpsuste mainimiseta.
-Müra: tuuakse sisse ülearuseid argumente, et muuta teema raskemini hoomatavaks.
-Sildistamine: paari vastase argumendi põhjal liigitatakse vastane mõnda tuntud koolkonda ja käitutakse, nagu vastane esitaks ka muus selle koolkonna põhitõdesid (näiteks: A: "minu arvates on tootmine inimese jaoks hädavajalik", B: liigitab A ultraparempoolseks ja sellest tulenevalt üdini destruktiivseks ning ebaausaks inimeseks ja hakkab talle rääkima monopolidest, looduskaitsest ja maksusüsteemist, võib-olla veel üdini emotsionaalsel ja vihasel toonil, A: "ma tahan ainult öelda, et inimene peab sööma ja jooma ikkagi ju", B: jätkab oma teemat veel vihasemalt).
Mitut võtet enda juures ära tunnete?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot], Triibu ja 10 külalist