Riietus Estonia teatris

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Riietus Estonia teatris

Postitus Postitas Külaline »

Mõtlesin täna Estonias vaheajal kui ligipääsetav peaks olema tippkultuur.
Maailmas on palju asutusi, mis nõuavad etiketi järgimist ja piiravad igamehe vabadust riietuse, soo või vanuse osas: tipprestoranid, teatrid, aga ka nt ”adults-only” hotellid, ”men-only” klubid vms. Nimekiri on pikk…
Mis te arvate, kas me kaotaks palju kui nt meie ainsasse ooperi-ja balletiteatrisse pääseks etendust vaatama vaid kingadega, olgu nad siis vahetusjalatsid või mitte? Tahaksin ise olla veelgi radikaalsem ja vähemalt mõne etenduse või nädalapäeva puhul vōiks riietusnõue olla, nt pidulik rõivastus (ja ma ei pea silma ”pidulikke teksaseid”), meeste puhul ülikond.
Mis te arvate, kas Estonia muutuks nii kättesaadavaks vaid elitaarsemale publikule või oleks inimesed valmis ooperi-balleti-muusikalielamuse nimel enam pingutama? Küsimust võib lugeda ka nii - kas igal mehel peaks kapis olema üks universaalne must ülikond ja paar musti kingi ning naisel pidulik kleit ja kingad või on see ajast ja arust ja maailm eelistab mugavat etiketile?
Külaline

Mina olen kindlalt vastu. Mis mõttes mul peab maani kleit olema, mida kandes ei tunne ma end hästi? Ei pea. Korrektne casual on piisav. Käitumine teatris on olulisem kui riietus.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 00:00Küsimust võib lugeda ka nii - kas igal mehel peaks kapis olema üks universaalne must ülikond ja paar musti kingi ning naisel pidulik kleit ja kingad või on see ajast ja arust ja maailm eelistab mugavat etiketile?
Mu mehe kehakaal on korduvalt muutunud 35 aasta jooksul. On olnud tüse, on võtnud 25 kilo alla, samas on suurenenud ülakeha lihased. Ühest ülikonnast kindlasti ei piisanuks. On jälle kõht paisunud, uuesti õhemaks jäänud.
Olen juba üsna eakas, lähenen 60le. Jalad on muutunud, ei sobi enam ükski poest leitav pidulik king. Keha muutub, tunne muutub - ei pane enam selga 20 aastat tagasi meeldinud kleiti. Lihtsalt pole enam see. Ei istu nii hästi, kuigi kehakaal ise kõigub vaid paari kilo ringis. Ikka tuleks vahel uus osta või õmmelda lasta, et sobiks pidulikuks puhuks. No ei taha. Tõesti ei taha.
Olen seda meelt, et ei pea end lille lööma selleks, et ooperit nautida. Tähtis pole enda näitamine. Casual riietus, puhtad jalanõud, täiesti piisav.
Külaline

Saapad on teatris ikka suht nõmedad jah. Siin keegi 60-le lähenev proua kaebab, et ükski king ei sobi enam jalga. Veider, kuidas need saapad siis sobivad, millega 3 tundi teatrisaalis haudutakse?
Külaline

Olen ikka mõelnud, et küll meestel on lihtne. Kannavad oma üht ülikonda igal pool kus vaja ja ei eksi kunagi etiketi vastu. Ma muidugi pole mõelnud nii, et see üks ülikond on seesama millega kool lõpetati. Vaid nii, et kui on ülikond, siis on muretu.
Naistel on natuke keerulisem. Pidulik kleit...milline see peaks olema, et oleks pidulik. Ja millised kingad? Viimasel ajal käiakse tossudega igal pool. Pidulikud tossud- läiget, litreid. On need sobilikud?
Külaline

Olen ise olnud eluaeg pigem mugava vabaajariietuse pooldaja. Samas teatris kannan siiski natuke pidulikumat riietust. Jalas on Estonias kingad. Maani kleiti ei pea olema, olen kandnud ka musti venivaid pükse ja sobivat tuunikat. Aga päris pusas-teksades ise Estoniasse ei läheks.

Eksisteerib seltskond, kelle arvates on teksades ja T-särkides Estonia teatri külastamine justkui suure n-ö vabaduse väljendus. Et näe, panen selga, mida tahan ja mingid tagurlikud vanaaegsed reeglid mind ei koti! Tegelikult jätavad hoopiski nemad vabadusest ilmajäetute mulje: suudavad kanda kogu aja ainult üht ja sama riietust, vaheldusrikkust pole eriti.

Omal ajal rääkis õpetaja meile koolis, et keel ja riietus on mõnes mõttes sarnased - mõlemat saab valida ja mõlemal on sobiv aeg ja koht. On ju ikka erinev stiil, kas kirjutad sõbrale sms või kirjutad õpetajale kirjandit. Ja nii, nagu sa ei lähe vanaema kartulipõllule appi maani kleidis, nii ei lähe sa teksatunkedes presidendi vastuvõtule. Ka oma laste pealt praegu näen, kui suur tähtsus on nende eesti keele tundides just stiiliõpetusel ja kui palju nad harjutavad, et tekst oleks stiililt ühtlane ega kasutataks n-ö valesid sõnu, mis selle eesmärgiga teksti ei sobi. Kuidas õppida ennast väljendama keeleliselt - no umbes, et sa ei tervita Eesti presidenti: "Tsau ätt mis teed!"

Oskus riietuda ja kasutada õiget stiili õigel ajal ja õiges kohas on samuti oluline oskus. On natuke kurb, kui noor naine ei oska kanda kleiti ega astuda isegi mitte madala kontsaga kingades, ning noormees tunneb end ülikonnas nii imelikult nagu sadulaga siga.
Külaline

Mul on külmal ajal alati teatris kingad kaasas, nii ilu kui mugavuse mõttes. Riietus pidulikum kui casual, Estonias vast kõige pidulikum. Mees on tüüpiline ülikonna-vihkaja, temal on tavaline velvetid triiksärgiga (või kampsun). Kui kästaks ülikonda kanda, siis ta kindlasti pigem ei tuleks teatrisse.

Vähemalt Estonias on üsna suur osa publikust turistid. Riietuvad minumeelest kenasti ka ilma ülikondadeta. Ise nädalalõpu reisil käies ei vea ka õhtukleiti kaasa, püüan casualiga hakkama saada.

Mulle piisab, kui esietendus on pidulik. Aga tunnetuslik reegel, mitte kirjalik selline.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 07:05 Saapad on teatris ikka suht nõmedad jah. Siin keegi 60-le lähenev proua kaebab, et ükski king ei sobi enam jalga. Veider, kuidas need saapad siis sobivad, millega 3 tundi teatrisaalis haudutakse?
Eksisteerib seltskond, kelle arvates on teksades ja T-särkides Estonia teatri külastamine justkui suure n-ö vabaduse väljendus. Et näe, panen selga, mida tahan ja mingid tagurlikud vanaaegsed reeglid mind ei koti! Tegelikult jätavad hoopiski nemad vabadusest ilmajäetute mulje: suudavad kanda kogu aja ainult üht ja sama riietust, vaheldusrikkust pole eriti.
[/quote]Miks sa arvad, et nad seda vabadusest teevad? Noorte puhul on arvatavasti tegemist lihtsalt mässuga kõige vastu, mida kästakse, sellest kasvab välja, ära muretse. Keskealisi pole küll T-särgis ja kauboiteksades (teksamaterjali on ju erinevat, mustad ühevärvilised teksad on täiesti ok) teatris näinud. Paari nädala pärast lähen oma 88-aastase emaga teatrisse, mis sa arvad, kas ta on sinu arust piisavalt pidulikult riides seal? Kindlasti mitte, niigi keeruline käia, jalga paneb kindlasti mugavad saapad, püksid (need on arvatavasti üsna vanamoodsad, selles vanuses ei osteta enam eriti riideid), parima kampsuni või jaki, mis tal on. Mina ei näe selles midagi halba. Mul on hea meel, et ta on üle pika aja nõus üldse teatrisse tulema.

Mulle meeldib Helsinki ooperiteatri koduleht - seal on kohe eraldi rubriik, kus näidatakse külastajate riietusi, päris külastajate pildid ja nimed ja intervjuud (sealhulgas ka mõned eestlased). Ja iga variandi juurde on kirjutatud, miks selline rõivavalik on tehtud. Minu arust väga toetav ja tore mõte - olla inimesele toeks, julgustada teda teatrisse tulema, anda mõista, et pane puhtad riided selga, kammi pea ära ja oled oodatud.
Külaline

Estonia teatris polegi kunagi nõutud maani ballikleiti, pidulikum tavariietus on küllalt ja ei ole ju nii elitaarne ega ennekuulmatu asi! Ei arva hästi, kui teatrisse minnakse teksade, kampsuni ja botikutega (kuigi tudengina sai seda tehtud ja isegi siis ei tundunud see õige, aga mingit "smart casual" ei olnud mul :) ).
Külaline

Mina lähen tearisse seelikuga (kleiti mul pole) ja viisakama pluusiga, mehel vähemalt pintsak ja triiksärk, Estonias ja Draamateatris ülikonnaga. Mul on kingad kaasas talvisel ajal ja mees on ka kingadega. Kui lapsed veel koolis käisid, siis teatrisse ka oma parima riietusega. Ma eeldaks, et tavakülastaja panebki teatrisse oma parimad riided (need kelell õhtukleidid ja smokingud riidekapis lihtsalt pidulikud riided), ehk ongi mõnel inimesel kampsun, teksad ja vähemalt puhtad tossud parimateks riieteks, veidi siiski silma riivab.
Samas olen ise reisil käinud teatris teksade ja veidi pidulikuma pluusiga jalas saapad mees teksade ja triiksärgiga, samuti eestis erinevates teatrites bussi või rongiga sõites. Natuke tunnen ennast ebamugavalt sellises poolcasual riietuses, samas kui hakata otsima ümberriietumise võimalusi ja pagasi jätmise võimalusi, siis tuleks ilmselt juba hotellituba võtta või reisil olles suurem pagas.
Siin üks eelnev kommentaator mainis, et veider kuidas ükski king ei sobi jalga, aga saapad sobivad. Kui sul on vanemana ka kitsas jalg, siis palju õnne, kanna mis sulle meeldib. Mul on lai jalg ja mida vanemaks ma saan, seda mugavam peab jalanõu olema. Isegi sportlike jalanõude leidmine on probleem, seda enam veel viisakate jalanõude leidmine. Mul on ühed madala kontsaga suhteliselt viisakad kingad ja olid ühed suhteliselt viisakad saapad (mõlemad tuntud tootjate omad ja hinnaklassis ca 100 eurot), viimane kord kui teises linnas teatris käisin otsustasid mu Salamandri saapad ootamatult oma eksistentsi lõpetada, õnneks küll koduteel lakkas tald olemast, teatris oleks suht nõme olnud alt ära kukkuva tallada tatsata. Tänaseks on uued noname saapad küll ostetud, teatrikõlbulikkus on veel väiksem kui eelmistel saabastel. Kui mu madala tallaga kongad peaksid ootamatult eksistentsi lõpetama siis oleksin veelgi suurema probleemi ees.
Külaline

Estonia kodulehel on soovitused täiesti olemas, kuidas riietuda ja olla. Eks alati on esimene kord ja siit saab hea spikri: https://opera.ee/et/noortele/hea-teada/
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 19:47, viimane kord kui teises linnas teatris käisin otsustasid mu Salamandri saapad ootamatult oma eksistentsi lõpetada, õnneks küll koduteel lakkas tald olemast, teatris oleks suht nõme olnud alt ära kukkuva tallada tatsata.
Meenus, kuidas mul Ooperipäevadel ühel kingal tald liimist lahti lõi ja ära tuli. Olid kenad, suvised ja kõrge kontsaga, kallima otsa kingad. Ülimalt ebamugav oli kõndida, kui tallast vaid paber alles.

Teemasse ka. Saapal ja saapal on siiski vahe. Kleit/seelik on saapa osas väga nõudlik, kui asi pidulikuks läheb. Mustad püksid ehk mitte nii väga, kuid välistaks robustsed ja kontsata saapad, välistaks ka igapäevased nö tänavajalanõud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 20:37Teemasse ka. Saapal ja saapal on siiski vahe. Kleit/seelik on saapa osas väga nõudlik, kui asi pidulikuks läheb. Mustad püksid ehk mitte nii väga, kuid välistaks robustsed ja kontsata saapad, välistaks ka igapäevased nö tänavajalanõud.
Seepärast Estoniasse enam ei lähegi. Kahju, aga mis teha, kui jalanõud üldise arvamusega ei sobi.
Vihkan selliseid teemasid, kus halvustatakse ka vanemaid inimesi, kes ehk sooviksid kord aastas mõnd ooperit näha, aga jalanõud ei sobi. Ja pole mõttekas osta igal aastal selleks üheks korraks pidulikke kingi. Sest jalg muutub kiiresti, kui vananed.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 22:54
Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 20:37Teemasse ka. Saapal ja saapal on siiski vahe. Kleit/seelik on saapa osas väga nõudlik, kui asi pidulikuks läheb. Mustad püksid ehk mitte nii väga, kuid välistaks robustsed ja kontsata saapad, välistaks ka igapäevased nö tänavajalanõud.
Seepärast Estoniasse enam ei lähegi. Kahju, aga mis teha, kui jalanõud üldise arvamusega ei sobi.
Vihkan selliseid teemasid, kus halvustatakse ka vanemaid inimesi, kes ehk sooviksid kord aastas mõnd ooperit näha, aga jalanõud ei sobi. Ja pole mõttekas osta igal aastal selleks üheks korraks pidulikke kingi. Sest jalg muutub kiiresti, kui vananed.
Mine ikka, mina kavatsen küll käia, las vaatavad minu mugavaid saapaid ja mitteglamuurset välimust, mina vaatan samal ajal teatrit - igaühele midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 22:54 Saapal ja saapal on siiski vahe. Kleit/seelik on saapa osas väga nõudlik, kui asi pidulikuks läheb. Mustad püksid ehk mitte nii väga, kuid välistaks robustsed ja kontsata saapad, välistaks ka igapäevased nö tänavajalanõud.
Loodad lavale esinejaks pääseda, et nii mukid?
Külaline

Et vanainimene peab üheks käiguks lausa tikud alla ostma :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 23:14
Ilmselt nooremad ja terved ei kujuta ette, et on täitsa elusaid ning liikuvaid naisi, kes elus iial enam kontsakinga jalga panna ei saa. Näiteks mina. Minu ainsad võimalikud jalatsid on pehmed, vetruva tallaga, mitte pitsitavad. Ma tõesti ei tunne, et ma seepärast peaksin edaspidi ainult telelavastusi vaatama või pileti II rõdule ostma ning seal püsima. Ja kleite pole ma elus kunagi armastanud ega sallinud. Miks see üldse sinu asi peaks olema, mida teine seljas kannab? Kui sina tulid teatrisse ilus olema, okei, las olla, vaatan ja imetlen sind, aga ma ei mõista, mis häda pärast sa arvad, et teised kõik peaks ka tahtma ilusad olla? Ma tahaks teatrit näha ja ehk kaaslasega vaheajal kohvikus vestelda, kui tohib.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 23:27
Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 23:14
Ilmselt nooremad ja terved ei kujuta ette, et on täitsa elusaid ning liikuvaid naisi, kes elus iial enam kontsakinga jalga panna ei saa. Näiteks mina. Minu ainsad võimalikud jalatsid on pehmed, vetruva tallaga, mitte pitsitavad. Ma tõesti ei tunne, et ma seepärast peaksin edaspidi ainult telelavastusi vaatama või pileti II rõdule ostma ning seal püsima. Ja kleite pole ma elus kunagi armastanud ega sallinud. Miks see üldse sinu asi peaks olema, mida teine seljas kannab? Kui sina tulid teatrisse ilus olema, okei, las olla, vaatan ja imetlen sind, aga ma ei mõista, mis häda pärast sa arvad, et teised kõik peaks ka tahtma ilusad olla? Ma tahaks teatrit näha ja ehk kaaslasega vaheajal kohvikus vestelda, kui tohib.
Eelmine postitus ei olnud õigesti suunatud muidugi, tahtsin vastata kellelegi, kes nõuab kingi ja pidulikkust.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Veebr 2025 22:54
ei jätaks Estoniasse minemata saabaste pärast - reaalselt on seal alati rahvast igasuguses riietuses. On teksaseid, tosse, matkasaapaid, õhtukleite, tavalist casuali, kontsasid ja madalaid jalatseid. Tavaline läbilõige ühiskonnast ja peamine toimub siiski laval, mitte publikus.
Külaline

Milleks see draama? Tikk-kontsa ja sõdurisaapa vahele jääb suur hulk mudeleid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 2 külalist