Pitsa ei ole kunagi pehme. Ehtne pitsa on krõbedal õhukesel põhjal. Ja see on kõige tavalisem Itaalia kodutoit. Eestlasel on mingi ettekujutus, et "kodune" tähendab seda, millega ainult tema personaalselt harjunud on.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 09:28Sa unustad sujuvalt ära, et ka Itaalia köök on palju-palju enamat kui ainult pehme pitsa. Globaliseerumise tingimustes võetakse iga maa köögist ainult paar kõige paremini nn pealeminevat toitu ja hakatakse neid kõikjal pakkuma ebatervisliku kiirtoiduna (Ameerikast hamburger, Itaaliast pitsa jne). Tegelikult sisaldab tõeline Itaalia köök rohkelt värsket köögivilja, tervislikku oliiviõli, veiseliha, kana ja kõike muud head ja tänu sellele pole õigete itaallaste hambumusel mitte midagi viga. Aga üle on võetud peamiselt pitsa.Külaline kirjutas: ↑22 Veebr 2025 22:19Jah, Itaalias, kus pitsa on tavaline kodutoit, elavad meil ju hambutud. Hea, et meil on ikka varnast võtta Skandinaaviast pärit frikadellisupp ja Prantsuse päritolu carbonade. Muidu elaksime puhtalt kodumaise jahukastme ja kartulitambi peal.Külaline kirjutas: ↑22 Veebr 2025 21:55 Muret teeb see, et üha rohkemad noored ei oska enam süüa tavalisi toite. Tavalised toidud on siis sellised lihtsad ja soodsad eesti toidud nagu frikadellisupp, karbonaad, keedetud kartulid ja kaste, pudrud jne. Vaid selle asemel on maitsmismeel rikutud tugevamaitselise kiirtoiduga. Pitsade-hamburgerite-friikate kõrval tundub karbonaad maitsetu ja kõva. Lisaks ei osata enam normaalse tekstuuriga liha näridagi, sest suu on harjunud ainult pehmet pitsat haukama. See omakorda toob kaasa selle, et laste lõuapärad ei arene nii nagu vaja (kuna neil ei ole tööd) ja hambad, mis väikesesse lõuga ära ei mahu, kasvavad puseriti ning vajavad klambreid.![]()
Mul meeles veel
-
Külaline
-
Külaline
Jeerum, ega saia ei panda kotleti sisse mahlasuse või mahu pärast. Seda pannakse sellepärast, et see sisaldab muna ja gluteeni, st siduvaid aineid, et kotlet panni peal ära ei laguneks. Sellepärast pole ka vahet, kas see sai on kuivanud või mitte. Leotamine muudab selle struktuuri lihaga ühilduvaks.
Tahke sai lihtsalt laguneb leotades kergemini. Värske jääb klompi. Nii lihtne see ongi.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 12:05Ei, retseptides ikka just viidatakse, et "tahket, kuivanud saia". See oli boonus, et sai jäätmeid ära kasutada.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 11:50Ega ei pidanudki just tahke olema. Aga värsket ei hakanud keegi liha sisse segama, see söödi niisama ära. Kui oli kuivanud kannikaid seisma jäänud, siis leotati pehmeks, kotlettidesse sai ära kasutada.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 11:44 Äkki seepärast, et rohkem vett sisse imaks - kõvaks läinud sai on kuivem kui värske sai?
Jäätmevaba kokkamine![]()
-
Külaline
Kas ei oleks siis sama, kui sorts vett taignasse lisada?
Äkki oli see kõva sai "sisse kirjutatud" kokkuhoiu eesmärki silmas pidades? Et ärge visake kõvaks läinud saia ära, vaid kasutage see parem ära kotletitaignas?
-
Külaline
Kes siis värsket ja pehmet saia üldse raatsis tainasse panna.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 14:43Kas ei oleks siis sama, kui sorts vett taignasse lisada?
Äkki oli see kõva sai "sisse kirjutatud" kokkuhoiu eesmärki silmas pidades? Et ärge visake kõvaks läinud saia ära, vaid kasutage see parem ära kotletitaignas?
-
Külaline
Päris kindlasti ei olnud! Siis oli inimestel ikka mingi terve mõistus säilinud, ei olnud vaja iga asja ette nämmutada. Ammugi mitte seda, et kui teil on kodus pehme sai ja kõva sai, siis kasutage taigna sees ikka seda kõvemat, pehmet on niisamagi hea süüa!Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 14:43 Äkki oli see kõva sai "sisse kirjutatud" kokkuhoiu eesmärki silmas pidades? Et ärge visake kõvaks läinud saia ära, vaid kasutage see parem ära kotletitaignas?
-
Külaline
Huvitav, miks see sai just tahke pidi olema? Vees leotades muutus ju nagunii pehmeks. Sama, mis point on riivsaial taigna sees? Et enne praadimist keerutatakse riivsaias, sellest saan aru.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 11:24
[/quote]
Kes siis kotleti sisse tol aal värsket saia pani. Igas kodus leidus tahket saia ja kotlettidesse kasutati just see ära. Värsket saia söödi niisama.
-
Külaline
Jäätmed? Jäätmetest küll toitu ei tehtud. Tahke sai pole muidugi "jäätmed" ka.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 12:05 Ei, retseptides ikka just viidatakse, et "tahket, kuivanud saia". See oli boonus, et sai jäätmeid ära kasutada.
Toitu ei visatud ära. Mõned terve mõistusega inimesed ei viska praegu ka.
-
Külaline
Pandi seda, mida parasjagu oli. Saia-leiba polnud ka poest niisama kogu aeg saada, vaid kindlatel aegadel, seepärast osteti seda ka natuke rohkem ja sellepärast kodus seda kuivanud leiba-saia oligi, millest siis tehti kotlette, saiavormi, leivasuppi jne. Aga kui ikka kuivanud saia ei olnud, ega siis kotlet tegemata ei jäänud, siis pandi värsket.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 17:54 Kes siis kotleti sisse tol aal värsket saia pani. Igas kodus leidus tahket saia ja kotlettidesse kasutati just see ära. Värsket saia söödi niisama.
-
Külaline
Mina ka. Saia asemel panen kas riivsaia või kuivikuid. Mõlemad siis vees leotatuna.Külaline kirjutas: ↑22 Veebr 2025 22:34 Ma riivin kotlettidesse hoopis porgandit.
-
Külaline
Kotletti sobib lisaks hapukoorele veel riivitud kartul. Väga maitsev on peet, aga siis on tegu juba Lindströmi kotletiga. 1 muna 500g hakkliha kohta.
Enne pannile asetamist tuleb kotletid peos edasi-tagasi kloppida.
Enne pannile asetamist tuleb kotletid peos edasi-tagasi kloppida.
-
Külaline
Ma imestan, miks kogused nii jube väikesed on. Kes see küll hakkaks tegema kotlette sajast grammikesest hakklihast? Sellest ei jagu isegi ühele täiskasvanud inimesele. Ise võtan kotletiteo ette alati ühe kilo hakklihaga. Jah, muidugi saab retseptis toodud tibatillukesi koguseid mitmega korrutada, ent milleks selline mõttetu vaev?Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 10:47Kes pani, kes ei pannud, aga mul siin on nt kokaraamat aastast 1968, kirjastus "Valgus," lk 127, hakk-kotletid:
100g veisehakkliha
20-25g tahket saia
30g vett
10g sibulat
15g riivsaia
10g rasva
soola, pipart.
-
Külaline
Mu vanaema kasutas ka kuivanud saia kotlettides ära, aga kui polnud, siis värsket küll ei pannud.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 18:08Aga kui ikka kuivanud saia ei olnud, ega siis kotlet tegemata ei jäänud, siis pandi värsket.
Mina ei näe saial mingit mõtet, ei kasuta.
Taigen tuleb hästi läbi kloppida ja ei lagune ta kuskile. Ei taha kotletti jahutooteid.
-
Külaline
Korrutada pole ju raske. Ühele inimesele antud retsept on vägagi praktiline - kõigil on erinev arv pereliikmeid. Ja neil on erinev isu. Või tulemas erinev arv külalisi. Iga küpsetaja teab põhiretsepti alusel, kui palju ta toorainet vajab.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 22:22Ma imestan, miks kogused nii jube väikesed on. Kes see küll hakkaks tegema kotlette sajast grammikesest hakklihast? Sellest ei jagu isegi ühele täiskasvanud inimesele. Ise võtan kotletiteo ette alati ühe kilo hakklihaga. Jah, muidugi saab retseptis toodud tibatillukesi koguseid mitmega korrutada, ent milleks selline mõttetu vaev?Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 10:47Kes pani, kes ei pannud, aga mul siin on nt kokaraamat aastast 1968, kirjastus "Valgus," lk 127, hakk-kotletid:
100g veisehakkliha
20-25g tahket saia
30g vett
10g sibulat
15g riivsaia
10g rasva
soola, pipart.
Mind paneb imestama pigem saia kogus võrreldes lihaga - pea neljandik. Tänapäeval küll ei tahaks lihtsas kotletis mingit saia süüa.
-
Külaline
Kes igatseb seda "3 tundi soojas vees ligunenud ja lödi" nõukaaja potsikubaari sardelli konsistentsi ja maitset, siis Rannarootsi sealihasardellid peaksid kätte andma natukene sama elamuseKülaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 00:04 Kas kõik sardellid on nüüd tuimad viimseni liha täis topitud junnid? Olen paari sorti proovinud, ei olnud head.
Viinerid on küll samad mis nõukaajal olid.
-
Külaline
Kotleti teeb mahlaseks isegi lisatud vesi, segage lihasse ikka pool tassi või tassitäis vett. Muna teeb kõvaks, saia leotan piimas ja ei pigista kuivaks (aga siis panen vett muidugi vähem.
-
Külaline
Aitäh vihje eest. Ma ka mõnikord igatsen neid lapsepõlvest pärit maitseid ja lõhnu. Need piimamabaari viinerid olid toona ikka suur asi, praegu ilmselt ei võtaks suusissegi. Samas jällegi, tookord ei topitud toitudesse nii palju täite-, maitse- ja lõhnaaineid kui nüüd. Seega sõime kõigest hoolimata tervislikumalt.Külaline kirjutas: ↑24 Veebr 2025 09:54Kes igatseb seda "3 tundi soojas vees ligunenud ja lödi" nõukaaja potsikubaari sardelli konsistentsi ja maitset, siis Rannarootsi sealihasardellid peaksid kätte andma natukene sama elamuseKülaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 00:04 Kas kõik sardellid on nüüd tuimad viimseni liha täis topitud junnid? Olen paari sorti proovinud, ei olnud head.
Viinerid on küll samad mis nõukaajal olid.Vahepeal ostan.
Teemasse ka: kotletile võib mahlasust anda ka fetajuustu kuubikute ja kappariga, aga siis on tegu vahemere-päraste kotlettidega.
-
Külaline
Mulle millegipärast maitseb. Vist jah selle nostalgilise maitse ja tekstuuri pärast. Muidu ei söö üldse vorstikesi.Külaline kirjutas: ↑24 Veebr 2025 09:54Kes igatseb seda "3 tundi soojas vees ligunenud ja lödi" nõukaaja potsikubaari sardelli konsistentsi ja maitset, siis Rannarootsi sealihasardellid peaksid kätte andma natukene sama elamuseKülaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 00:04 Kas kõik sardellid on nüüd tuimad viimseni liha täis topitud junnid? Olen paari sorti proovinud, ei olnud head.
Viinerid on küll samad mis nõukaajal olid.Vahepeal ostan.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], xqwerty ja 2 külalist