Nunnad hoos
-
Külaline
Nunnad hoos
Meie Kuremäe kloostri nunnadele tehti korraldus lahkuda Moskva patriarhaadi alluvusest ja minna üle oikumeenilisse õigeusu kirikusse keskusega Konstantinoopolis (Istanbul, Türgi). Nunnad keelduvad, sest lahkumise korral jäetakse nad ilma Vene õigeusu kiriku liikmesusest, mis viib kloostri kui religioosse organisatsiooni laialisaatmiseni.
Mul jääb arusaamatuks, mis vahet seal on, kelle alluvuses sa jumalat teenid. Kui jäävad Vene kiriku liikmelisusest ilma, siis võetakse nad ju teise kiriku liikmeteks ikka. Liituvad oikumeenilisse õigeusu kirikuga, mille keskus on Konstantinoopolis. Õigeusk jääb ju samaks neil, elukoht jääb ka samaks, elavad oma elu edasi nagu enne, aga teise kiriku all. Millest see suur vastuseis tegelikult siis? Et ikkagi rahvuse küsimus või?
Mul jääb arusaamatuks, mis vahet seal on, kelle alluvuses sa jumalat teenid. Kui jäävad Vene kiriku liikmelisusest ilma, siis võetakse nad ju teise kiriku liikmeteks ikka. Liituvad oikumeenilisse õigeusu kirikuga, mille keskus on Konstantinoopolis. Õigeusk jääb ju samaks neil, elukoht jääb ka samaks, elavad oma elu edasi nagu enne, aga teise kiriku all. Millest see suur vastuseis tegelikult siis? Et ikkagi rahvuse küsimus või?
Esimese Vabariigi ajal sai see klooster samuti Moskva alt vabaks, kui ma ei eksi. Võetakse loomulikult Konstantinoopoli alla, aga ilmselt on asi selles, et enamus nunnasid on slaavi päritolu ja kuidas sa nüüd Moskvale selja keerad. Veri on paksem kui vesi. Eks nad võivad muidugi rääkida- ei ei meie poliitikaga ei tegele, aga Moskva patriarh Kirill kiidab seda püha sõda (või erioperatsiooni) takka ja innustab vene sõdureid rindele minema. Ikka emakese Venemaa nimel. See klooster on ju seotud sellesama sõda õhutava Kirilliga ja tema alluvuses. See oli lühidalt.
-
Külaline
-
Külaline
Üks põhjus, millest ei taheta rääkida, on raha, ma arvan. Suurel Venemaal liigub õigeusukirikus rohkem raha. Eesti õigeusukirik on selle kõrval väike ja supp palju lahjem. Ja elavad nad seal Vene maailmas, kloostri juht ka Venemaalt tulnud, ilmselt mingi Eesti ühiskonnaga ei tunne mingit sidet.
-
Külaline
Seda enam võiks nad kõik venemaale minna. Sidet ei ole meie riigiga, raha tuleb venemaalt, ise kõik venelased, miks nad siit sugugi lahkuda ei taha? Nad oleks ju edasi kloostris, ainult et venemaal.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 19:54 Üks põhjus, millest ei taheta rääkida, on raha, ma arvan. Suurel Venemaal liigub õigeusukirikus rohkem raha. Eesti õigeusukirik on selle kõrval väike ja supp palju lahjem. Ja elavad nad seal Vene maailmas, kloostri juht ka Venemaalt tulnud, ilmselt mingi Eesti ühiskonnaga ei tunne mingit sidet.
-
Külaline
Oo, see on nii hea propagandarelv Venemaa käes. Tüüpiline "vaadake-kuidas-meie-süütutele-usklikele-liiga-tehakse, igavesed natsid". Ja muidugi ekre kiidab takka.
-
Külaline
Mina saan neist aru. Sa ise ju ka taarausulisena ei tajaks, et su kirik homsest näiteks Vanuatu Puukallistajate Ühingu alla hakkaks kuuluma.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 18:17 /.../
Mul jääb arusaamatuks, mis vahet seal on, kelle alluvuses sa jumalat teenid. Kui jäävad Vene kiriku liikmelisusest ilma, siis võetakse nad ju teise kiriku liikmeteks ikka.
/.../
-
Külaline
Mina olen Kuremäel kloostris käinud paar korda. Mitte ühtegi eesti keelt kõnelevat inimest seal ei ole. Ilmselgelt elavad nad seal nagu riik riigis ja päris Eesti eluga puudub neil igasugune side.
-
Külaline
Nüüd sain veidi selgust. Nunnad ei julge patriarhilt paluda neid Moskva küljest lahti siduda. Tahavad, et Eesti riik ise venemaa patriarhiga räägiks. Aga meie omad keelduvad sõda õigustava patriarhiga mingeid läbirääkimisi pidama. Ütlevad, et nunnad peavad selle asjaga ise hakkama saama. Eks näis siis.
-
Külaline
Minu arust ütleb siseministeeriumi usuasjade ja kodanikuühiskonna osakonna nõunik Ringo Ringvee väga selgelt, et nunnadelt ei oodata poliitikas osalemist, kuid kloostrilt oodatakse Eesti vabariigi seaduste täitmist. Riigikogu on Moskva patriarhaadi kuulutanud Venemaa föderatsiooni sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks, mistõttu on muutust vaja.
„See on piisavaks aluseks Eestis tegutsevale kloostrile hinnata end kas Eesti väärtuste kandjaks või jätkata Kremli pantvangiks olemist ja näidata end kui ohvrit,“ ütles Ringvee. „Te ei ole ohvrid. Mõelge, kus täna asuvad tegelikult ohvrid ja mida nemad teie patriarhi heakskiidul üle elavad.“
Ringvee sõnul ei sunni keegi kloostrit loobuma Kristuse õpetusest. „On kahetsusväärne väita vastupidist. Riigikogus menetluses olev eelnõu kaitseb kloostri vabadust elada kristliku usutunnistuse järgi,“ sõnas ta. „Kahjuks on Moskva patriarhaat eemaldunud Kristuse õpetusest, õigustades agressiooni, sõda ja vaenulikkust demokraatlike ühiskondade, sealhulgas Eesti suhtes.“
https://www.delfi.ee/artikkel/120357634 ... ma-seadust
„See on piisavaks aluseks Eestis tegutsevale kloostrile hinnata end kas Eesti väärtuste kandjaks või jätkata Kremli pantvangiks olemist ja näidata end kui ohvrit,“ ütles Ringvee. „Te ei ole ohvrid. Mõelge, kus täna asuvad tegelikult ohvrid ja mida nemad teie patriarhi heakskiidul üle elavad.“
Ringvee sõnul ei sunni keegi kloostrit loobuma Kristuse õpetusest. „On kahetsusväärne väita vastupidist. Riigikogus menetluses olev eelnõu kaitseb kloostri vabadust elada kristliku usutunnistuse järgi,“ sõnas ta. „Kahjuks on Moskva patriarhaat eemaldunud Kristuse õpetusest, õigustades agressiooni, sõda ja vaenulikkust demokraatlike ühiskondade, sealhulgas Eesti suhtes.“
https://www.delfi.ee/artikkel/120357634 ... ma-seadust
-
Külaline
Kuremäe ja Petseri klooster eksisteerivad täna AINULT seetõttu, et jäid omal ajal Eesti võimu alla JA LIITUSID Eesti õigeusu kirikuga. Venemaal saadeti kõik kloostrid laiali ning mungad ja nunnad tootvale tööle või vangi.
-
Külaline
Eee. Kui mu taarakirik praegu kuulub Tonga Puukallistajate ühenduse alla, siis mis peaks mul selle vastu olema, kui see hakkaks Vanuatu Puukallistajate ühingu alla kuuluma? Eriti veel, kui ma ise elan Vanuatu saarel.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 20:37Mina saan neist aru. Sa ise ju ka taarausulisena ei tajaks, et su kirik homsest näiteks Vanuatu Puukallistajate Ühingu alla hakkaks kuuluma.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 18:17 /.../
Mul jääb arusaamatuks, mis vahet seal on, kelle alluvuses sa jumalat teenid. Kui jäävad Vene kiriku liikmelisusest ilma, siis võetakse nad ju teise kiriku liikmeteks ikka.
/.../
-
Külaline
Lisaks veel et Valamo klooster, kuulus Valaam, õigeusu tähtsaim klooster sõitis osade munkadega Soome ja taastati seal eksiilis. Venemaale jäänud hooned hävitati ja mungad tapeti. Selline on nüüd tänu selle abi eest Eestile ja Soomele! Pange tähele ja jätke meelde: venelane on lurjus!
-
Külaline
Petseri klooster oleks vene võimu all ilmselt lammutatud ja mungad tapetud, niisama kui lammutati Moskva suurimad kirikud 20-30-ndatel ja mida venelased enam kuidagi meenutada ei taha. Kirikud lammutati, papid tapeti, kloostrid saadeti laiali. Üle terve Venemaa. Kirikute vara rööviti ja müüdi maha.
-
Külaline
On ikka ajudeta jõhkardid. Ok, oled vaimulike peale vihane. Saada maalt välja või tõesti pane tootvale tööle, aga milleks kõik maha lõhkuda ja märatseda, see on mulle vastuvõtmatu.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 22:17 Petseri klooster oleks vene võimu all ilmselt lammutatud ja mungad tapetud, niisama kui lammutati Moskva suurimad kirikud 20-30-ndatel ja mida venelased enam kuidagi meenutada ei taha. Kirikud lammutati, papid tapeti, kloostrid saadeti laiali. Üle terve Venemaa. Kirikute vara rööviti ja müüdi maha.
-
Külaline
Alguses nägi nõukogude võim kirikutes kloostrites vaenlasi ja lammutas/likvideeris. Hiljem aga mõtles nõukogude võim järele ja muutus kavalamaks - ärme lõhu neid alles jäänud kirikuid, las usklikud toimetavad, aga sokutame oma agendid sisse. Eks need praegused Moskva kiriku harud välismaal ole samasugused. Jut käib ette-tah, et me nii vaimsed, ni vaimsed ega tea maisest elust midagi, tegelikkus võib olla midagi muud.Külaline kirjutas: ↑18 Veebr 2025 11:13On ikka ajudeta jõhkardid. Ok, oled vaimulike peale vihane. Saada maalt välja või tõesti pane tootvale tööle, aga milleks kõik maha lõhkuda ja märatseda, see on mulle vastuvõtmatu.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 22:17 Petseri klooster oleks vene võimu all ilmselt lammutatud ja mungad tapetud, niisama kui lammutati Moskva suurimad kirikud 20-30-ndatel ja mida venelased enam kuidagi meenutada ei taha. Kirikud lammutati, papid tapeti, kloostrid saadeti laiali. Üle terve Venemaa. Kirikute vara rööviti ja müüdi maha.
-
Külaline
Hoopis proosalisem oli see asi - 20-ndatel oli punaste riigil lihtsalt kulda vaja ja kirikutes seda jagus. Ühtlasi sai muidugi lahti ka konkurendist, talupoeg oli ikka väga kiriku küljes vaimselt kinni, ka need kõige vaesemad. Nüüd sai kirikuid näidata kui süüdlast talurahva näljas, näe kui palju neil rikkust on, aga rahvas nälgib. Seda muidugi rahvale ei öeldud, et kirik oli pakkunud ise, et ostab nälgivale rahvale süüa, kuid rahva toitmine polnud ju ometi riigivõimu eesmärk. See ettepanek lükati tagasi, rüüstati kirikud, kulda kasutati riigile relvade ja suhete ostmiseks maailmas, rahvas nälgis edasi ja kirik tehti rahva näljas süüdlaseks.Külaline kirjutas: ↑18 Veebr 2025 11:43Alguses nägi nõukogude võim kirikutes kloostrites vaenlasi ja lammutas/likvideeris. Hiljem aga mõtles nõukogude võim järele ja muutus kavalamaks - ärme lõhu neid alles jäänud kirikuid, las usklikud toimetavad, aga sokutame oma agendid sisse. Eks need praegused Moskva kiriku harud välismaal ole samasugused. Jut käib ette-tah, et me nii vaimsed, ni vaimsed ega tea maisest elust midagi, tegelikkus võib olla midagi muud.Külaline kirjutas: ↑18 Veebr 2025 11:13On ikka ajudeta jõhkardid. Ok, oled vaimulike peale vihane. Saada maalt välja või tõesti pane tootvale tööle, aga milleks kõik maha lõhkuda ja märatseda, see on mulle vastuvõtmatu.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 22:17 Petseri klooster oleks vene võimu all ilmselt lammutatud ja mungad tapetud, niisama kui lammutati Moskva suurimad kirikud 20-30-ndatel ja mida venelased enam kuidagi meenutada ei taha. Kirikud lammutati, papid tapeti, kloostrid saadeti laiali. Üle terve Venemaa. Kirikute vara rööviti ja müüdi maha.
-
Külaline
Minu poolest las elavad. See väike grupp venekeelseid nunnasid nüüd küll mingi propagandarelv ei ole. Laske neil olla ja oma jumalat teenida.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 20:43 Mina olen Kuremäel kloostris käinud paar korda. Mitte ühtegi eesti keelt kõnelevat inimest seal ei ole. Ilmselgelt elavad nad seal nagu riik riigis ja päris Eesti eluga puudub neil igasugune side.
-
Külaline
Keegi ei takista neil endale sobival viisil Jumalat teenida. Probleem on nende orgnisatsioonis, mis allub Moskvale, mitte nunnades ega nende palve-elus.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 22:07Minu poolest las elavad. See väike grupp venekeelseid nunnasid nüüd küll mingi propagandarelv ei ole. Laske neil olla ja oma jumalat teenida.Külaline kirjutas: ↑17 Veebr 2025 20:43 Mina olen Kuremäel kloostris käinud paar korda. Mitte ühtegi eesti keelt kõnelevat inimest seal ei ole. Ilmselgelt elavad nad seal nagu riik riigis ja päris Eesti eluga puudub neil igasugune side.
-
Külaline
Mida halba on meie riigile kõigi nende aastate jooksul juhtunud läbi selle kloostri ja nende väheste nunnade? Olgu see organisatsioon ja alluvus milline tahes. Mida Moskva on teinud? Olete mingit propagandat näinud meedias kloostri poolt? Kogu aeg on riigile sobinud, mingit ohtu pole nähtud.Külaline kirjutas: ↑23 Veebr 2025 23:21Keegi ei takista neil endale sobival viisil Jumalat teenida. Probleem on nende orgnisatsioonis, mis allub Moskvale, mitte nunnades ega nende palve-elus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot], xqwerty ja 12 külalist