Prügi sorteerimine on nii f... tüütu

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 10:14 Terve see kliima paanika on nii mõttetu.
Eks suured prügilademed on ka ilma kliimapaanikata nõme nähtus. Samuti loodusese visatud ja seal kaua aega mitte lagunevad ühekorratooted - plastlusikad, joogikõrred, vatitikud on nõme nähtus ka kliimapaanikata. Saan täiesti aru, et mõistlikum oleks, kui materjale säästlikult kasutada ja ümber töödelda. Ja et ühekorratooted teha puust, bambusest või mingist kehvemast (selles mõttes, et kiiresti laguneb) bioplastist - vähemalt laguneb kiiremini ära, kui keegi hooletu suva kohta loobib, selle vastu pole mul midagi.

Eraldi kogumine , kui pärast ei osata sellega midagi peale hakata ja ikkagi läheb ühte, on aga mõttetu (et saaks linnukese kirja "olime keskkonnasõbralikud"?) tõesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 10:50 kõige nõmedamad on ravimipakendid - no milleks 10 tabletikest purgi põhja peal ja siis 5x samapalju tühja ruumi? Pluss muidugi papist pakend veel ümber.
Või tabletid ühekaupa fooliumlehtedel - 7 tabletti reas ning 3 nö tühja kohta. No pangu lahtiselt ühte purki kõik 35 tabletti!
Vitamiine ostan alati valides paugi, kus kõik lahtiselt sees.
Võllahuumor, aga viimasel ajal on tablette hakatud pakendama nii, et suitsiidsetel isikutel kuluks nende kättesaamiseks võimalikult palju aega ja vaeva (mille kestel nad siis loodetavasti ehk ümber mõtlevad). Osa antidepressante ja teisi selliseid ravimeid, mille puhul on suurem risk üritada sooritada suitsiidi, on hakatud panema topeltpakenditesse ehk siis kõigepealt on fooliumleht ja selle lehe peal veel omakorda paber, mida tuleb küünega teatud nurga alt lahti kangutada. See teeb raskeks korraga suure koguse tablettide sissesöömise.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 14:20Osa antidepressante ja teisi selliseid ravimeid, mille puhul on suurem risk üritada sooritada suitsiidi, on hakatud panema topeltpakenditesse ehk siis kõigepealt on fooliumleht ja selle lehe peal veel omakorda paber, mida tuleb küünega teatud nurga alt lahti kangutada. See teeb raskeks korraga suure koguse tablettide sissesöömise.
Pigem on see kaitse laste eest, et need kogemata kätte ei saaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 14:20
Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 10:50 kõige nõmedamad on ravimipakendid - no milleks 10 tabletikest purgi põhja peal ja siis 5x samapalju tühja ruumi? Pluss muidugi papist pakend veel ümber.
Või tabletid ühekaupa fooliumlehtedel - 7 tabletti reas ning 3 nö tühja kohta. No pangu lahtiselt ühte purki kõik 35 tabletti!
Vitamiine ostan alati valides paugi, kus kõik lahtiselt sees.
Võllahuumor, aga viimasel ajal on tablette hakatud pakendama nii, et suitsiidsetel isikutel kuluks nende kättesaamiseks võimalikult palju aega ja vaeva (mille kestel nad siis loodetavasti ehk ümber mõtlevad). Osa antidepressante ja teisi selliseid ravimeid, mille puhul on suurem risk üritada sooritada suitsiidi, on hakatud panema topeltpakenditesse ehk siis kõigepealt on fooliumleht ja selle lehe peal veel omakorda paber, mida tuleb küünega teatud nurga alt lahti kangutada. See teeb raskeks korraga suure koguse tablettide sissesöömise.
ma ei tea jah, nii erikuradi tülikas on neid tablette võtta. Võiks arvata et 1000-st tabletivõtjast on 900 suitsiidsete mõtetega. Tegelikult on 1000 kohta äärmisel juhul üks, aga tablakaid kougivad lahti kõik, tüli on tekitatud kõigile. Ise muide tõmban paberi kõigepealt kogu tablakalehelt ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 11:36Ka patareid ning aegunud ravimid lähevad olmeprügisse,
Ei, nii ei tohi! Ega ma ise ka nii rangelt seda sorteerimist ei toimeta, aga selline asi on mu jaoks liig. Väga pohhuist inimene järelikult. Pole ok.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 11:09 Kauplustel peaks endil olema prügisorteerimise võimekus. Pean silmas, et näiteks ostes mänguasja, võib ostja pakendi samasse kohta tagasi viia. Pood siis eraldab papi ja plastiku jne. Eriti tahaks poodi tagasi viia koduelektroonika ümbrised.
Jalanõude pappkarbid jätan juba mõnda aega poodi.
Tõesti alustaks ülepakendamise lõpetamisest. Siis looks võimalused pakendi ümbertöötlemiseks ja alles siis hakkaks tarbijal kõri pigistama.
Just. Miks peab näiteks hambapastatuub veel karbis olema?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 18:51
Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 11:36Ka patareid ning aegunud ravimid lähevad olmeprügisse,
Ei, nii ei tohi! Ega ma ise ka nii rangelt seda sorteerimist ei toimeta, aga selline asi on mu jaoks liig. Väga pohhuist inimene järelikult. Pole ok.
Aga miks ma peaksin hoolima sellest, mis mitmesaja või tuhande aasta pärast saab?
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 19:13
Aga miks ma peaksin hoolima sellest, mis mitmesaja või tuhande aasta pärast saab?
Oled pohhuist ja jutt ei ole tuhandest aastast, vaid palju vähemast. Mul endal tuua näide oma kodust: elan suguvõsale kuulunud kodus. Vanasti polnud mingit prügivedu siinkandis olemaski, mistõttu lähisugulased, kes siin enne elasid, viskasid kõik prügi aeda auku. Mina lõin pere, sain lapsed, aga lapsed ei saa murul joosta, kuna muru seest tuleb välja palju klaasikilde. Samuti ei julge kasvatada aias söödavaid taimi, kuna kõik patareid ja ka värvipotid loobiti samuti auku ja siiani on murul pärast vihma rohi vikerkaarevärviline. Nii et kahjuks peab paika piibli ütlus, et vanemate patud nuheldakse laste kaela kolmanda ja neljanda põlveni.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 22:38

Oled pohhuist ja jutt ei ole tuhandest aastast, vaid palju vähemast. Mul endal tuua näide oma kodust: elan suguvõsale kuulunud kodus. Vanasti polnud mingit prügivedu siinkandis olemaski, mistõttu lähisugulased, kes siin enne elasid, viskasid kõik prügi aeda auku. Mina lõin pere, sain lapsed, aga lapsed ei saa murul joosta, kuna muru seest tuleb välja palju klaasikilde. Samuti ei julge kasvatada aias söödavaid taimi, kuna kõik patareid ja ka värvipotid loobiti samuti auku ja siiani on murul pärast vihma rohi vikerkaarevärviline. Nii et kahjuks peab paika piibli ütlus, et vanemate patud nuheldakse laste kaela kolmanda ja neljanda põlveni.
Ka meie maakodu aias tuleb peenardest välja klaasikilde. Patareid olid maetud õnneks ühes aianurgas (mujal neid ei ole). Vanaraud on visatud metsa auku, võibolla veel midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Veebr 2025 22:38

Ma ei mõista. Sa pole suutnud terve elu jooksul endale oma kinnisvara soetada. Selle kokkuhoitud raha eest võiks nii mõndagi teha, näiteks lasta territoorium läbi kaevata ja sõeluda. Uskumatu, et lillegi ei liigutata, üks häda ainult, mida keegi kunagi tegi.
Külaline

Jah, seda küll, et kuhu vanasti prügi pandi? Linnas veel oli prügivedu. Aga maal meil küll polnud. Mis põles, see põletati ahjus või lõkkes. Söödavad jäätmed anti loomadele või kompostiti. Aga klaas? Katkine klaas, seda ei võetud taarana ka vastu.
Külaline

Mis mitmesajast aastast sa jahud, kui prügimäed on kosmosest näha ja ookeanis on prügi samapalju tonne kui kalu?!
Külaline

Need näiteid ei toodud ju selleks, et väita, et eelmise põlvkonna inimesed on süüdi, et nad tegid nii või naa.

Need näited toodi lihtsalt sellepärast, et näidata, miks prügisse peab hoolikalt suhtuma ja miks suvalisse kohta kuhjatud suvaline prügi on üldse probleem. Jah, ilmselt kõik teavad, et prügi kogumise süsteemi polnud ja sellepärast aeda patareisid maetigi. Mis aga ei tähenda, et ei tohiks välja öelda, et see ON probleem, et omal ajal nii tehti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist