Kas 65-sed saadetakse sundkorras töölt minema?Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 15:13Vanaduspensionile jäädakse alates 2026. aastast 65-aastaselt. See ei ole mingi vanus tänapäeval. See "pooled sõbrannad on selleks ajaks surnud" on tänapäeval ikka 80+ inimeste teema. Aga selleks ajaks jõuaks 15-20 aastat mõnusalt sõbrannadega chillida, selle asemel, et kusagil kolkas sukka kududa.
Mis saab üksikust vanainimesest, kel pole oma kinnisvara?
-
Külaline
-
Külaline
Tuleb ette küll jah. Meie asutuses on 60+ inimesed alati koondamisjärjekorras esimesed. Nende tööle pole midagi ette heita, lihtsalt tehakse nii. Ja 60+ inimesi muidugi tööle ka keegi ei võta, kui mõni on veel jäänud, siis sellest ajast, kui ta oli noorem. Töötan riigiasutuses, kus on pidevalt koondamislained, siis võetakse jälle inimesi juurde.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 20:40Kas 65-sed saadetakse sundkorras töölt minema?Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 15:13Vanaduspensionile jäädakse alates 2026. aastast 65-aastaselt. See ei ole mingi vanus tänapäeval. See "pooled sõbrannad on selleks ajaks surnud" on tänapäeval ikka 80+ inimeste teema. Aga selleks ajaks jõuaks 15-20 aastat mõnusalt sõbrannadega chillida, selle asemel, et kusagil kolkas sukka kududa.
-
Külaline
Kus juures ei maksa. Kui voodihaige pole ja saad omadega sotsiaalmajas hakkama, siis jääb pensionist veel vägagi üle. Ravimid on üle 65a. tasuta. Majas pestakse aknad ära, niidetakse muru jne. tasuta. Kõik on juba sotsiaalmaksu sees. Liikuvad pensionärid käivad reisimas ja elavad täiesti hästi oma pensioni eest.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 19:44Ja maksavad selle eest nii, et vähe poleKülaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 19:28Minu teada on Inglismaal sellised majad. Kõik tehakse vanuritele ette-taha ära ja elavad seal nagu miskad.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 19:19Parim lahendus oleks üürimajad, mis ongi mõeldud ainult pensionäridele ja puudega inimestele. Eelkõige siis neile, kes saavad igapäevaselt enamvähem ise hakkama, aga tahaks rohkem turvatunnet, et abi on kohe lähedal. Seal pakutakse hooldaja, meditsiini teenust, toitlustamist jne. Kõigil on oma korter, aga sama katuse all on ühisruumid, kus teistega aega veeta ja roheline hooviala, kus võib peenraid teha. Koridorid on laiad, käsipuudega, liftidega, alarmnuppudega jne.
-
Külaline
Rootsis on ka sarnased seeniorkodud olemas. Sinna on järjekord, sest nende üürihinnad on odavad. Olen lugenud ka kommuunidest, kus eramajas elavad koos sarnase eluvaatega inimesed. Kõik tööd-tegemised on ilusti ära jaotatud, et kes mida ja millal teeb. Minu meelest tore mõte niimoodi koos elada.
-
Külaline
Mis siin vanainimesest rääkida, ma pean noorte inimeste peret, kus 800 eurose korteriüüri maksab kohalik omavalitsus kinni. Mees ega naine kumbki püsivalt tööl ei käi - abivajajad, tuleb välja.
-
Külaline
Peab ju olema mingi alus, mis põhjusel see kinni makstakse. Päris niisama ei ole, et nõuan ja saangi.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 22:45 Mis siin vanainimesest rääkida, ma pean noorte inimeste peret, kus 800 eurose korteriüüri maksab kohalik omavalitsus kinni. Mees ega naine kumbki püsivalt tööl ei käi - abivajajad, tuleb välja.
-
Külaline
Huvitav, kus nüüd need tegelased on, kes perekoolis alati üür vs ostmine teemas alati hakkasid ostmist laitma? Et mujal maailmas on ikka nii ja naa... Et üürimine on ikka palju õigem. Ja, et on täitsa ebanormaalne ennast mingi kinnisvaraga nö ühte kohta kinni aheldada.
-
Külaline
See on rumala inimese jutt.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 23:02 Huvitav, kus nüüd need tegelased on, kes perekoolis alati üür vs ostmine teemas alati hakkasid ostmist laitma? Et mujal maailmas on ikka nii ja naa... Et üürimine on ikka palju õigem. Ja, et on täitsa ebanormaalne ennast mingi kinnisvaraga nö ühte kohta kinni aheldada.
Oma kodu ostmiseks on alati õige aeg. Üürimine on rumalus.
Päris vanas eas pole mõtet kodu osta, ega hauda kaasa ei võta. Enne lahkumist jõuad üüri vähem maksta kui on korteri maksumus ja ülejäänud raha eest käid reisimas, restos, maksad hooldajale vms. Pole ju mõtet raha magama panna kui tead, et muud moodi saab odavamalt.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 23:02 Huvitav, kus nüüd need tegelased on, kes perekoolis alati üür vs ostmine teemas alati hakkasid ostmist laitma? Et mujal maailmas on ikka nii ja naa... Et üürimine on ikka palju õigem. Ja, et on täitsa ebanormaalne ennast mingi kinnisvaraga nö ühte kohta kinni aheldada.
maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabKülaline kirjutas: ↑02 Veebr 2025 17:15Aga kui lapsed ei taha enda juurde, või siis ise ei taha laste juurde?
Ma kavatsen ka tulevikus kuskil sots korteris ehk elada. Lastelt midagi ei taha.
Maal on need korterid odavad küll, aga kommunaalid vist päris röögatud?
-
Külaline
Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabKülaline kirjutas: ↑02 Veebr 2025 17:15Aga kui lapsed ei taha enda juurde, või siis ise ei taha laste juurde?
Ma kavatsen ka tulevikus kuskil sots korteris ehk elada. Lastelt midagi ei taha.
Maal on need korterid odavad küll, aga kommunaalid vist päris röögatud?seni aga nühin veel jupp maad tööd teha.
ma ei anna ära - pärandan selle peale surma lihtsalt pesamunale. mul on kinnisvara jah veits rohkem, kui hädapärast vajaKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:46Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabKülaline kirjutas: ↑02 Veebr 2025 17:15
Aga kui lapsed ei taha enda juurde, või siis ise ei taha laste juurde?
Maal on need korterid odavad küll, aga kommunaalid vist päris röögatud?seni aga nühin veel jupp maad tööd teha.
-
Külaline
Eestis, Imaveres on ka pensionäride maja olemas - nimetatakse Kodutareks. Ühekorruseline pikk maja. Pilte sellest majast saab näha siit:Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2025 22:38 Rootsis on ka sarnased seeniorkodud olemas. Sinna on järjekord, sest nende üürihinnad on odavad. Olen lugenud ka kommuunidest, kus eramajas elavad koos sarnase eluvaatega inimesed. Kõik tööd-tegemised on ilusti ära jaotatud, et kes mida ja millal teeb. Minu meelest tore mõte niimoodi koos elada.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12028 ... G_6lIRSiFw
Mis on Imavere Kodutare? Pisike kodu koos aiamaaga
Järva valla avalike suhete peaspetsialist Arnika Tegelmann sõnastas Maalehe tarbeks lihtsalt ja selgelt, mida kujutab endast enam kui kümnendi tegutsenud Imavere Kodutare.
Valminud 2011, arhitekt Raine Karp. Majas on 12 korterit: kaks 2toalist (42,4 m2, mõeldud eakatele abielupaaridele) ja kümme 1toalist (21,6–29 m2).
Korteris on dušinurgaga tualettruum; kööginurk köögitehnikaga. Kaasa võib tuua isiklikke asju. Elanik maksab korteri eest üüri 2 eurot/m2 pluss kommunaalid, kokku umbes 100 eurot kuus, mis katab kõik kulud, nii et vald peale maksma ei pea, raha jääb üle ka investeeringuteks.
Kes soovib, saab lasta paigaldada pesumasina ka korterisse, kuid maja ühes ruumis on ühiskasutuses pesupesemisruum koos pesumasina ja kuivatiga. Lisaks on elanike kasutada laoruum, kus hoida isiklikke asju.
Kõik korterid on praegu hõivatud. Et korterit üürida, tuleb teha vallavalitsusele avaldus. Korterid on mõeldud Järva valla elanikele, eelistatud on Imavere piirkonna inimesed.
Maja ees on aiamaa. Imavere päevakeskus toetab maja elanikke, pakkudes huvitegevust.
Kodutare idee autori, endise Imavere vallavanema, nüüdse Järva vallavolikogu aseesimehe Jüri Ellrami sõnul on Kodutare mõeldud inimestele, kes ei tule oma majas enam toime, elavad keskusest kaugemal, poes käia ja maja kütta ei jaksa ning peaks minema hooldekodusse. Kodutares majandab eakas end oma pensioniga ise ära, see tagab inimväärikuse.
-----
Ehk siis tegelikult kui räägitakse "maale kolimisest", siis ei ole ju ainult kas varianti - Tallinn/Tartu - ja teiseks kõrvalised maakohad, kus "buss ei käi, poodi pole, no kuidas see pensionär seal elab".
Kasvõi Imaveres-taolistes keskustes on ju vajalik pensionäri eluks, kellel tervist veel niipalju on, et hooldekodu tingimata ei vaja, olemas. Ei pea ju kõiki selliseid pensionäre tingimata Tallinna/Tartusse (kus maa on kallis) koondama. Maal asuv nn. tõmbekeskus võib olla pensionäri jaoks variant.
-
Külaline
Päris keset põlde asuvas korteris maal (on selliseid kolhoosiaegseid kortermaju) võib olla natuke jama jah, aga tunnen paljusid väikelinnas või alevis (ehk siis Tallinna elaniku jaoks "maal") korteris elvaid pensionäre - ja neil on mõnus elu. Käivad poes, käivad kultuuriüritustel, käivad huviringides. Sõidavad tasuta bussiga maakonnalinna kaubanduskeskusesse ja üritustele, kui tuju tuleb. Mitmetel on veel nö. "pärismaakodu" (talu) ka alles. Seal käiakse suvel, kui loodus lokkab ja päev on pikk. Aga talvel pimedal ajal "metsaonnis" sotsiaalsemat tüüpi pensionärile ei meeldi ja seetõttu elavad enamus aega korteris.kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabKülaline kirjutas: ↑02 Veebr 2025 17:15Aga kui lapsed ei taha enda juurde, või siis ise ei taha laste juurde?
-
Külaline
Nagu meil paljudel. Aga kuhu ülejäänud kinnisvara paned, et just laste juures pead elama?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 10:00ma ei anna ära - pärandan selle peale surma lihtsalt pesamunale. mul on kinnisvara jah veits rohkem, kui hädapärast vajaKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:46Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33
maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabseni aga nühin veel jupp maad tööd teha.
![]()
-
Külaline
Sotsiaalmaja Karksi-Nuias
https://sakala.postimees.ee/7409670/uue ... ur-noudlus
Majas 15m2 kööktoad duši ja wc-ga. Siin-seal Eestis neid minimaalsete elamiskuludega maju ehitakse. Eks ülejäänud (kes neisse majadesse ei mahu) pea eraomanikult midagi üürima. 10a tagasi sai pensionieelik veel 15 000 eest (ise tasapisi kogus kokku) korraliku paneelmaja korteri omanikuks. Nüüd on see raskem, sest ka väikelinnades on hinnad tõusnud.
https://sakala.postimees.ee/7409670/uue ... ur-noudlus
Majas 15m2 kööktoad duši ja wc-ga. Siin-seal Eestis neid minimaalsete elamiskuludega maju ehitakse. Eks ülejäänud (kes neisse majadesse ei mahu) pea eraomanikult midagi üürima. 10a tagasi sai pensionieelik veel 15 000 eest (ise tasapisi kogus kokku) korraliku paneelmaja korteri omanikuks. Nüüd on see raskem, sest ka väikelinnades on hinnad tõusnud.
-
Külaline
Ära andma? Hauda kaasa ju ei võta sedaKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:46Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabKülaline kirjutas: ↑02 Veebr 2025 17:15
Aga kui lapsed ei taha enda juurde, või siis ise ei taha laste juurde?
Ega siin mõeldud, et enne surma ära antakse. See on küll loll tegu. Nähtud küll ja veel neid lugusid, kui vanurid kinkelepinguga enne surma heauskselt seda teevad ja siis on kuuse all. Ikka testament on see õige asi, kuidas toimida.
-
Külaline
Ära andma-tähendab elu jooksul andmist. Pärast surma jätmine tähendab pärandamist.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 14:57Ära andma? Hauda kaasa ju ei võta sedaKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:46Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?kana kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:33
maal korteris elu on ikka erakordselt mage. sel juhul juba privaatne metsaonn. korjad metsast kütteks agu ja tood allikast vett. aga mina mõtlen, et laste juures võiks päris mõnus olla. saaksin omale privaatse toa ja aitaksin lastel aeda kujundada. samas - mu pesamuna elab minu juures. kuna jätan talle enda korteri, võin ka seal elada, kui soovin. eks näis, mis vanamutti kõnetabseni aga nühin veel jupp maad tööd teha.
.
Ega siin mõeldud, et enne surma ära antakse. See on küll loll tegu. Nähtud küll ja veel neid lugusid, kui vanurid kinkelepinguga enne surma heauskselt seda teevad ja siis on kuuse all. Ikka testament on see õige asi, kuidas toimida.
-
Külaline
No see inimene kirjutaski, et jätab oma korteri lapsele, keegi kommentaator hakkas ära andmise kohta pärima.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 15:13Ära andma-tähendab elu jooksul andmist. Pärast surma jätmine tähendab pärandamist.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 14:57Ära andma? Hauda kaasa ju ei võta sedaKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 08:46
Miks sa oma korteri ära annad? Eriti jube otsus. On sul neid nii palju?.
ei peagi. aga võin, kui tahan. kinnisvaraga mõtlen. kas üürin välja, müün maha, jätan lastele - variandidKülaline kirjutas: ↑04 Veebr 2025 13:08Nagu meil paljudel. Aga kuhu ülejäänud kinnisvara paned, et just laste juures pead elama?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 11 külalist