Mõistmine

seks, suhted ja pereteemad
Vasta
Külaline

Mõistmine

Postitus Postitas Külaline »

Kui teiega on halvasti käititud, tehtud ülekohut või inetult öeldud. Või on meeles lapsepõlvest halba. Vanema joomine või saite tappa. Kas see ärritaks teid, kui seda rääkides, hakatakse probleemi põhjustaja võimalikku põhjust teile pakkuma. Nt ju tal oli halb päev. Ju ta ei osanud teisiti. Tal oli ehk raske lapsepõlv. Ta ongi närviline inimeme. Tal olid, on endal probleemid-raha vähe, kodus põetada vana ema, mees joob, oma lastega probleemid või midagi taolist
Külaline

Tulin koolist pildiga kus oli meie maakooli kõik 200 last peal. Kribu-krabu, uuriti ja püüti mind leida. Näe! See loppis näoga!
Ma jäin aastateks uskuma, et minul ongi eriline kole loppis nägu. Küsida ka kelleltki ei julgenud.
Külaline

Kindlasti mitte. Teise poole võimalike põhjuste kuulmine aitab teha rahu mõttega, et sina ise ei olnud sellise käitumise peamine põhjustaja. Teise mõistmine ei nulli kuidagi ära sinu kogemust.
Külaline

ei ärritaks - ma püüan alati juba ise leida teise käitumisele seletusi. Kui keegi käitub halvasti, siis kujutan ette, et tal on kodus asjad kehvasti, mees petab, raha otsas, laps haige vms.
Lapsepõlves kogetud halvastiütlemised ajavad pigem naerma nüüd.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 10:40
Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 10:32
Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 03:00 Kui teiega on halvasti käititud, tehtud ülekohut või inetult öeldud. Või on meeles lapsepõlvest halba. Vanema joomine või saite tappa. Kas see ärritaks teid, kui seda rääkides, hakatakse probleemi põhjustaja võimalikku põhjust teile pakkuma. Nt ju tal oli halb päev. Ju ta ei osanud teisiti. Tal oli ehk raske lapsepõlv. Ta ongi närviline inimeme. Tal olid, on endal probleemid-raha vähe, kodus põetada vana ema, mees joob, oma lastega probleemid või midagi taolist
Postitus on kusttatud
Postitus on kusttatud
Mis vamees? Vali sõnu.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 03:00 Kui teiega on halvasti käititud, tehtud ülekohut või inetult öeldud. Või on meeles lapsepõlvest halba. Vanema joomine või saite tappa. Kas see ärritaks teid, kui seda rääkides, hakatakse probleemi põhjustaja võimalikku põhjust teile pakkuma. Nt ju tal oli halb päev. Ju ta ei osanud teisiti. Tal oli ehk raske lapsepõlv. Ta ongi närviline inimeme. Tal olid, on endal probleemid-raha vähe, kodus põetada vana ema, mees joob, oma lastega probleemid või midagi taolist
Reeglina hakatakse õigustama siis, kui seal taga on midagi muud veel. Näiteks kui laps kurdab kodus, et õpetaja pani talle ühe, kuna kahtlustas spikerdamises, aga spikerdamine on tõestamata ja pelgalt õpetaja oletus - siis võib vanem hakata õpetajat õigustama, öeldes et ju siis sel vaesel õpetajal oli raske päev, palju tööd ja väike palk. Sest vanema jaoks on õpetaja autoriteet ja ta soovib autoriteediga häid suhteid hoida.
Külaline

Enam ei ärrita. Olen nende jasjadega rahu teinud. Põle ju mõtet raisata oma närvirakke millelegi nii mõttetule. Minu kohta on ka igasugu asju öeldud ja tundliku ning madala enesehinnanguga lapsena võtsin seda kõike jubedalt südamesse. Paljud asjad jäid aastateks hinge närima ja selle tulemusel ei suhelnud ma mitu aastat mõne sugulasega. Inimene oli kusagil pulmas vähe joogise peaga minu kohta paar lolli fraasi lendu lasknud, need hakkasid oma elu elama ja paar "naljanina" tuletasid seda mulle veel aastaid meelde.

Mingil hetkel aga sain aru, et nende inimeste nõme käitumine ütleb rohkem nende endi kui minu kohta. Tegin endaga ja mõttes ka nendega rahu ja mingit viha mul nende suhtes pole. Eks nad ei osanud paremini ja käitusid nagu nende vanemad ees olid käitunud. On väga oluline aru saada, et eluga tuleb edasi minna.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2025 17:12
Enam ei ärrita. Olen nende jasjadega rahu teinud. Põle ju mõtet raisata oma närvirakke millelegi nii mõttetule. Minu kohta on ka igasugu asju öeldud ja tundliku ning madala enesehinnanguga lapsena võtsin seda kõike jubedalt südamesse. Paljud asjad jäid aastateks hinge närima ja selle tulemusel ei suhelnud ma mitu aastat mõne sugulasega. Inimene oli kusagil pulmas vähe joogise peaga minu kohta paar lolli fraasi lendu lasknud, need hakkasid oma elu elama ja paar "naljanina" tuletasid seda mulle veel aastaid meelde.

Mingil hetkel aga sain aru, et nende inimeste nõme käitumine ütleb rohkem nende endi kui minu kohta. Tegin endaga ja mõttes ka nendega rahu ja mingit viha mul nende suhtes pole. Eks nad ei osanud paremini ja käitusid nagu nende vanemad ees olid käitunud. On väga oluline aru saada, et eluga tuleb edasi minna.
Jutt hea ja ilus kõik, aga kui sinu kohta öeldud laim hakkab oma elu elama nii, et jõuab otsapidi mõjutama su ülemuse või õpetaja või kasvõi ema või lapse hinnangut sinust? Selle tulemusel jätab ülemus sul palga tõstmata, ei eduta jne.

Mul endal on üks kolleeg, kes räägib täpselt sama juttu, eriti siis, kui keegi talle kurtma tuleb. Et äh, ära tee üldse väljagi, on oluline aru saada, et eluga tuleb edasi minna!
Ja paradoksaalsel kombel just temal endal õnnestub see nõuanne veel kõige vähem. Ei tea kedagi teist, kes nii vähesest nii pikaks ajaks täielikult kettasse minna suudab.
Külaline

Mu last kiusatakse koolis. Ma tean, et kiusamisele otsitakse põhjusi, miks ta nii halvasti käitub. Ta o katki või midagi taolist.
Aga olles praegu selles olukorras oma lapsega, tundub see nii vale. Kas mu laps,keda kiusab teine laps, peab hakkama veel mõistma, et tal on mingi põhjus miks ta kiusab. Kiusataval on nagu 2 probleemi. See et teda kiusatakse. Ja siis peaks mõistma ka veel kiusatavat. Nt et ta ei saa piisavalt tähelepanu
Külaline

Ma vahel lihtsalt keeldun mõistmast ja põhjusi otsimast. Jah, sul võivad olla traumad, kehv päev ja veel sada põhjust. Aga see ei ole õigustus, et mulle haiget teha. Mitte mina ei pea alati ja igas olukorras mõistma, vastutus on sellel, kes solvab või kähvab. Ma pole ka ise mingi ingel, olen samuti emotsionaalse üleväsimusega teistele närviliselt vastanud. Aga mul on sellest kahju, minu vastutus. Mitte teistel.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Mai 2025 11:11 Mu last kiusatakse koolis. Ma tean, et kiusamisele otsitakse põhjusi, miks ta nii halvasti käitub. Ta o katki või midagi taolist.
Aga olles praegu selles olukorras oma lapsega, tundub see nii vale. Kas mu laps,keda kiusab teine laps, peab hakkama veel mõistma, et tal on mingi põhjus miks ta kiusab. Kiusataval on nagu 2 probleemi. See et teda kiusatakse. Ja siis peaks mõistma ka veel kiusatavat. Nt et ta ei saa piisavalt tähelepanu
Jah. Ja samamoodi toimub ka kiusu ohvri süüdistamine - et kindlasti on viga ikkagi ohvris, et järelikult temas midagi on, mis paneb kellegi teda kiusama. Et kas on ohvril madal enesehinnang või on tal halb kodu vms.

Aga see, et teisel lapsel on mis iganes põhjusel madalam enesehinnang või on ta mingil muul põhjusel haavatavam, ei anna ju ometi põhjust teda kiusata ega õigusta kiusaja tegu mitte kuidagi.
Külaline

Imelik arutelu. Ega siis selle halba põhjustava inimese käitumise mõistmine ei pisenda kuidagi ohvri kogemust. Ohvril võib olla kergem, kui ta mõistab, et põhjus polnud temas, vaid selles halvasti käituvas isikus. See ei tähenda ometi seda, et ohvri kogemust kuidagi pisendataks või seda halba käitumist õigustatakse. Kellegi käitumise mõistmine ei tähenda seda, et seda käitumist hukka ei mõistetaks.
Külaline

On võimalik, et kiusajal polegi mingit probleemi mida mõista või seletada lahti? Hoitud, armastatud , tunnustatud laps jõukast perest. Talle pakub see lihtsalt lõbu.
Külaline

KÕik jama ja ebaõiglus, mis lapsepõlves toimub, jääb inimesele alatiseks meelde. Ja peegeldub hilisemas elus, suhetes ühel või teisel viisil. Lahti lasta ja andeks anda pole lihtne. Mul kulus endal täiskasvanuks saades 10 aastat, et ühe lapsevanema käitumisega rahu teha. Ma ei hakanud seda iial mõistma, sest ise ei oleks iial suuteline sarnaseid otsuseid tegema, aga ma leidsin mõistmise. Sain aru, et see, kuidas inimesed käituvad või valikud, mida nad teevad, ON NENDE TASE. See on just see, milleks nad suutelised on, see, mis on olnud nende arusaamise ja oskamise tase. Kõikidelt ei saa sama palju nõuda, täpselt nagu ei saa ka kunagi eeldada, et me saame kogu selle armastuse, mille oleme ära teeninud. Nii see lihtsalt ei toimi. AInult nii saadki selle selja taha jätta ja ise targemaid valikuid teha, vastavalt oma tasemele. Nõuab siiski suurt analüüsivõimet, et mitte astuda sama mustri lõksu.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Jaan 2025 03:32 Tulin koolist pildiga kus oli meie maakooli kõik 200 last peal. Kribu-krabu, uuriti ja püüti mind leida. Näe! See loppis näoga!
Ma jäin aastateks uskuma, et minul ongi eriline kole loppis nägu. Küsida ka kelleltki ei julgenud.
Mul tuleb sellega seoses meelde, kui läksin ühte asutusse töövestlusele ja enne tutvusin nende kodulehega. Ja vaatasin, et küll on imelik asutus, kõik töötajad on haruldaselt inetu välimusega. Mõni nägi välja nagu mingi kodutu. Kui sinna tööle asusin, selgus, et olid väga kenad inimesed kõik, mõni lausa ilus. Aga siis sain teada, et seal on tööl inimene, kes teeb asutuse lehte ja kelle eriline anne on teha koledaid pilte. Kohe nii koledaid, et asutuse üritustel tegi üks IT mees enne võimalikult palju pilte, kui see isik kohale jõudis, sest õnneks oli tal kombeks hilineda, siis sai mõne normaalse pildi ka. Aga kuna ta oli ühe ministri isa, siis sellepärast teda seal meie asutuses hoiti ja ise ta oli ka endast väga heal arvamusel ja suur solvuja. See asutuse leht oli ka selline õnnetus, et sure maha. Kirjutas näiteks mulle, et ma kirjutaks mingi informatiivse artikli, aga jaotas selle nii, et üks osa oli ühes lehes ja teine osa ilmus kuu aja pärast. Ma ütlesin, et see on infrot pakkuv artikkel, mitte mingi järjejutt. Nii ei saa ju mingit infot, kui artikkel on poolik. Aga teda see üldse ei huvitanud. Siis saatis mulle kirja, et noh, sinust ka vaja pilt teha asutuse kodulehele. Ma siis sättisin ennast ja olin valmis, aga tema ütles, et äkki lükkame edasi, saad pea ära kammida või midagi. Ma ütlesin, et see ongi minu kammitud pea. Selle peale ütles, et no eks sa ise tead, kui kõige parem välja ei näe. Ja saingi siis oma isikliku kolepildi ka sinna asutuse kodulehele. Mitu korda juhtus, et inimesed tulid minuga kohtuma ja ütlesid, et oi, te näete hoopis teistsugune välja, kui ma kodulehelt vaatasin. Üks ütles imestunult, et te olete ju päris kena naisterahvas. Sõbranna vaatas ka meie asutuse kodulehe pilte ja naeris südamest, et kuidas annab kenadest inimestest selliseid jubedaid pilte küll teha. Näiteks ühest tegi sellise pildi, et pea oli nagu pisike nupp üleval kõrgel ja põhiliselt domineeris rinnapiirkond, seega jäi mulje, et inimene on ülimalt paks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline