Teema on keeranud raskest nõukogude ajast heietamiseks.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 12:52Ehk siis ikkagi olenes inimese positsioonist ja sellest, kus asutuses töötas jne. Oli paremaid asutusi, mis jagasid kortereid ja nö. halvemaid asutusi, millel polnud midagi jagada.
Mida tähendab teie jaoks vaesus?
-
Külaline
-
Külaline
Nõukaajal olid sellised baastoiduaibed nagu leib-sai, piimatooted ja kuivained ikka väga odavad. Söönuks said ka väga madala palgaga inimesed. Praegu lähed poodi, ostad joguri ja leiva ning hulk raha on läinud.Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2025 17:34Kle, pakk võid maksis 68 kopikat, pool liitrit piima 26, kõige odavam limonaad mingi 15 vist. Nii et su mälu petab. Aga ärgem ladkugem siin nõukanostalgiasse, eks.Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2025 15:33 Vene ajal oli nii, et ema andis mulle rublase, et poes käia ja ma sain leiva, saia, paki võid, limonaadi, piima ja suure jupi vorsti poest. Nüüd ei saa enam midagi, igal pool on turvakaamerad
-
Külaline
Eks ta ole jah, kuid siiski, arvutused näitavad, et täna saab miinimumpalga eest rohkem (sh toiduaineid) kui nõukaajal keskmise palga eest.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 13:03Nõukaajal olid sellised baastoiduaibed nagu leib-sai, piimatooted ja kuivained ikka väga odavad. Söönuks said ka väga madala palgaga inimesed. Praegu lähed poodi, ostad joguri ja leiva ning hulk raha on läinud.Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2025 17:34Kle, pakk võid maksis 68 kopikat, pool liitrit piima 26, kõige odavam limonaad mingi 15 vist. Nii et su mälu petab. Aga ärgem ladkugem siin nõukanostalgiasse, eks.Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2025 15:33 Vene ajal oli nii, et ema andis mulle rublase, et poes käia ja ma sain leiva, saia, paki võid, limonaadi, piima ja suure jupi vorsti poest. Nüüd ei saa enam midagi, igal pool on turvakaamerad
-
Külaline
Kuna nõukaajal muid ihalusi eriti ei olnudki, st need ei olnud enamusele kättesaadavad, siis tunneb inimene ikka, et vanasti oli odavam.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40Eks ta ole jah, kuid siiski, arvutused näitavad, et täna saab miinimumpalga eest rohkem (sh toiduaineid) kui nõukaajal keskmise palga eest.
-
Külaline
Mul on mulje, et nõukaajal olid igapäevased vajadused odav ära katta: toit, väljas söömine, kommunaalkulud, bussipiletid, kinopiletid, ajalehed ja raamatud jne. Kallid olid riided, jalanõud, mööbel ja tehnika. Nüüd on justkui vastupidi: palk kulub söögi, arvete ja nipe-näpe peale ära nagu poleks olnudki teist. Kuigi ühtegi suuremat asja pole ostnudKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40
Eks ta ole jah, kuid siiski, arvutused näitavad, et täna saab miinimumpalga eest rohkem (sh toiduaineid) kui nõukaajal keskmise palga eest.
-
Külaline
Ilmselt kui täna ka osta peamiselt teraviljajahu ja kruupe, piima, kõige lihtsamat leiba-saia, võid, odavat (nõukaajal lillaks läinud) tervet kana ja odavat liha, odavat vorsti ja ei midagi muud eriti, saaks ka odavalt läbi. Aga praegu ju tahetakse ikka igasugust head-paremat. Nt mingist jogurtist võisid nõukkaajal ainult unistada. Petti ja keefirit said.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 18:19Mul on mulje, et nõukaajal olid igapäevased vajadused odav ära katta: toit, väljas söömine, kommunaalkulud, bussipiletid, kinopiletid, ajalehed ja raamatud jne. Kallid olid riided, jalanõud, mööbel ja tehnika. Nüüd on justkui vastupidi: palk kulub söögi, arvete ja nipe-näpe peale ära nagu poleks olnudki teist. Kuigi ühtegi suuremat asja pole ostnudKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40
Eks ta ole jah, kuid siiski, arvutused näitavad, et täna saab miinimumpalga eest rohkem (sh toiduaineid) kui nõukaajal keskmise palga eest.![]()
-
Külaline
Väljas söömine?????? Hahahahaaaaa!Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 18:19Mul on mulje, et nõukaajal olid igapäevased vajadused odav ära katta: toit, väljas söömine, kommunaalkulud, bussipiletid, kinopiletid, ajalehed ja raamatud jne. Kallid olid riided, jalanõud, mööbel ja tehnika. Nüüd on justkui vastupidi: palk kulub söögi, arvete ja nipe-näpe peale ära nagu poleks olnudki teist. Kuigi ühtegi suuremat asja pole ostnudKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40
Eks ta ole jah, kuid siiski, arvutused näitavad, et täna saab miinimumpalga eest rohkem (sh toiduaineid) kui nõukaajal keskmise palga eest.![]()
Kas sa mõtled sööklaid? Seda toitu ei sööks täna koer ka mitte, mida seal pakuti. Hais oli juba tõlge.
-
Külaline
Olin tudengipäevil üsna vaene, teaduskonna kõrval oli ühe ühika all korralik söökla, väga head toidud olid. Odavad ja lihtsad. Käisime seal lõunat söömas pidevalt.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:17Väljas söömine?????? Hahahahaaaaa!Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 18:19Mul on mulje, et nõukaajal olid igapäevased vajadused odav ära katta: toit, väljas söömine, kommunaalkulud, bussipiletid, kinopiletid, ajalehed ja raamatud jne. Kallid olid riided, jalanõud, mööbel ja tehnika. Nüüd on justkui vastupidi: palk kulub söögi, arvete ja nipe-näpe peale ära nagu poleks olnudki teist. Kuigi ühtegi suuremat asja pole ostnudKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40
Kas sa mõtled sööklaid? Seda toitu ei sööks täna koer ka mitte, mida seal pakuti. Hais oli juba tõlge.
Sardellikas haises hapukapsa järele küll võikalt jah, aga töölissööklaid oli üle linna igal pool, nendel polnud midagi viga.
-
Külaline
vaene on see, kes ei saa endale soovitud ja tervislikku toitu lubada. ei saa reisimas käia, ega viisakat (alla kümne aasta vana, nelikveoga, turvaline) autot lubada. vaesel ei ole oma korterit ega maakodu. ta peab igapäevaselt tööl käima.
see on minu seisukohast. kindlasti on inimesi, keda ei huvita reisimine, kes tahab auto asemel hoopis laeva ja kellele meeldib tööl käia.
see on minu seisukohast. kindlasti on inimesi, keda ei huvita reisimine, kes tahab auto asemel hoopis laeva ja kellele meeldib tööl käia.
-
Külaline
Tohoh, kes peab tööl käima, on siis mõne arust vaene.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:33 vaene on see, kes ei saa endale soovitud ja tervislikku toitu lubada. ei saa reisimas käia, ega viisakat (alla kümne aasta vana, nelikveoga, turvaline) autot lubada. vaesel ei ole oma korterit ega maakodu. ta peab igapäevaselt tööl käima.
-
Külaline
No muidugi onKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:45Tohoh, kes peab tööl käima, on siis mõne arust vaene.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:33 vaene on see, kes ei saa endale soovitud ja tervislikku toitu lubada. ei saa reisimas käia, ega viisakat (alla kümne aasta vana, nelikveoga, turvaline) autot lubada. vaesel ei ole oma korterit ega maakodu. ta peab igapäevaselt tööl käima.
-
Külaline
rõhk sõnal igapäevaselt. vahel ikka vaja veidi tööd teha, aga üle kahe päeva nädalas sellele ei kulutaks.
-
Külaline
Käisime perega tihti restoranis, toit oli väga hea.Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 19:17Väljas söömine?????? Hahahahaaaaa!Külaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 18:19Mul on mulje, et nõukaajal olid igapäevased vajadused odav ära katta: toit, väljas söömine, kommunaalkulud, bussipiletid, kinopiletid, ajalehed ja raamatud jne. Kallid olid riided, jalanõud, mööbel ja tehnika. Nüüd on justkui vastupidi: palk kulub söögi, arvete ja nipe-näpe peale ära nagu poleks olnudki teist. Kuigi ühtegi suuremat asja pole ostnudKülaline kirjutas: ↑29 Jaan 2025 16:40
-
Külaline
see oli vist irooniana mõeldud - aga jah, minu arvates on elu selleks liiga lühike, et see kibestumise ja rabamisega täita.
-
Külaline
Kas töötamine on rabamine? Selle peale ei tule, et saab tööl käia ja tööd teha suurima rõõmuga?Külaline kirjutas: ↑30 Jaan 2025 09:39see oli vist irooniana mõeldud - aga jah, minu arvates on elu selleks liiga lühike, et see kibestumise ja rabamisega täita.
-
Külaline
See, kes peab tööl käima, et raha teenida, ei ole veel vaene, ta ei ole lihtsalt rikas. Küsimus ei olnud ju selle kohta, et kes on rikas, vaid et kes on vaene.
See, kes on rikas, ei pea tõesti tööl käima, vähemalt mitte raha pärast. Tal jätkub raha terveks eluks.
Ka keskklass tähendab minu jaoks seda, et inimene saab säästlikult elades vähemalt aasta või paar hakkama ilma, et peaks tööl käima. See, kes vajab iga palgapäeva, et arveid maksta, ei ole aga veel tingimata vaene, vaid madalam keskklass, nn. tavaline inimene. Siin loevad muud asjad, kas tal on oma eluase, milline see on, kui palju väärt, kui palju on tal muud vara, kas ja kui palju on ülalpeetavaid, kas eluase on võlgu.
Kui on üürikorter või võlgu ostetud eluase, millest veel suur osa maksmata, ning kogu palk läheb laenude maksmiseks ja jooksvateks kuludeks, ning säästud puuduvad, on tõesti pigem tegu vaesusega.
Ei hakka rääkima äärmuslikest juhtudest, et ei saa saapaid või liha osta, need ei ole tänapäeva Euroopas vast väga omal kohal. Ka taaskasutusest võib leida korralikud saapad. Liha mõned korrad nädalas saab osta igaüks.
See, kes on rikas, ei pea tõesti tööl käima, vähemalt mitte raha pärast. Tal jätkub raha terveks eluks.
Ka keskklass tähendab minu jaoks seda, et inimene saab säästlikult elades vähemalt aasta või paar hakkama ilma, et peaks tööl käima. See, kes vajab iga palgapäeva, et arveid maksta, ei ole aga veel tingimata vaene, vaid madalam keskklass, nn. tavaline inimene. Siin loevad muud asjad, kas tal on oma eluase, milline see on, kui palju väärt, kui palju on tal muud vara, kas ja kui palju on ülalpeetavaid, kas eluase on võlgu.
Kui on üürikorter või võlgu ostetud eluase, millest veel suur osa maksmata, ning kogu palk läheb laenude maksmiseks ja jooksvateks kuludeks, ning säästud puuduvad, on tõesti pigem tegu vaesusega.
Ei hakka rääkima äärmuslikest juhtudest, et ei saa saapaid või liha osta, need ei ole tänapäeva Euroopas vast väga omal kohal. Ka taaskasutusest võib leida korralikud saapad. Liha mõned korrad nädalas saab osta igaüks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: dmy, kana, Kirile, libakägu, Tutiga Täi ja 5 külalist