Kas alla 3 aastane ei ole alla 12

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kas alla 3 aastane ei ole alla 12

Postitus Postitas Külaline »

Alla 12-aastase lapse põetamine või alla 19-aastase kindlustatud inimese põetamine, kellel on puue.
Kuni 60 päeva
(esmase hoolduslehe alguse kuupäev on alates 15.05.2024.a.)
Alla 3-aastase lapse või alla 16-aastase puudega lapse hooldamine lapse ema haiguse või sünnitusabi osutamise ajal
Kuni 10 päeva
Või miks põetamise põhjus oluline on?
Ema haige, siis laps lastekodusse?
https://www.tervisekassa.ee/inimesele/h ... gushuvitis
Külaline

No esimene punkt räägib lapse enda põletamisest. Laps on haige. Teine punkt räägib lapse hooldamisest, kui ema on haige. Laps ise on terve, aga kolmest ju üksi ei jäta, kui ema ise haige.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 14:12Laps ise on terve, aga kolmest ju üksi ei jäta, kui ema ise haige.
Et kui ema 10 päevaga ei tervene, siis laps lastekodusse?
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 14:49 Et kui ema 10 päevaga ei tervene, siis laps lastekodusse?
No kui ema on nii hädine, et pole ainumastki lähedast, kes lapse järgi vaataksid, siis tuleb lastekodusse anda jah.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 14:12 No esimene punkt räägib lapse enda põletamisest. Laps on haige. Teine punkt räägib lapse hooldamisest, kui ema on haige. Laps ise on terve, aga kolmest ju üksi ei jäta, kui ema ise haige.
Mina lihtsalt selgitasin sõnastust. Mina ole seda seadust teinud ja ei oska öelda, kuidas see täpselt mõeldud on. Aga kui ikka on pikk haigus siis ehk võtab isa lapsehoolduspuhkuse, et seda alla kolmest hoida. Hea et niigi palju võimaldatakse.

Kui mine pea 30 aastat tagasi 5 päeva haiglas olin, siis võttis laste isa lihtsalt puhkuse ja oli ise kodus aastase ja 2.5-aastasega.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 15:09
Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 14:49 Et kui ema 10 päevaga ei tervene, siis laps lastekodusse?
No kui ema on nii hädine, et pole ainumastki lähedast, kes lapse järgi vaataksid, siis tuleb lastekodusse anda jah.
Olen nõus. Igal lapsevanemal peab olema plaan B puhuks, kui temaga midagi juhtub. Vanasti olid selleks ristivanemad. Saada laps, suutmata luua tugivõrgustikku, on vastutustundetu.
Külaline

Igal ühel ei ole töötuid sugulasi.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 18:18 Igal ühel ei ole töötuid sugulasi.
Ja sa ei võtaks oma õe või tütre või hea sõbranna last hoida, kui ta oleks hädas? Töötu või mitte töötu? Jubedaid inimesi on olemas ikka.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 18:18 Igal ühel ei ole töötuid sugulasi.
Väga kurb, kui inimesel tugivõrgustikku üldse ei ole. Enamusel lastel on siiski lisaks emale ka isa, vanavanemad, tädid-onud. Ja kamba peale hoitakse see laps ka ära, kui ema tervisega midagi juhtub. Selleks ei pea töötu olema - klapitatakse aegu, millal keegi tööl peab olema, võetakse puhkust või makstakse lapsehoidjale. See juhtumine võib ju ka olla päris fataalne, no siis ikka peab kas isa või keegi teine lähedastest lapse üles kasvatama. Ja kui neid ei ole, siis tõesti ei olegi muud variani kui lastekodud-kasupered.
Külaline

Mina ise olen oma lapsed ära hoidnud ka haigest peast. Ega keegi pole huvi tundnud, et ema haige ja kas sa saad ka hakkama. Kõige tõsisem kogemus oli emakaeemalduse opp tsüsti tõttu, haav jooksis kõhul ühest küljest teiseni välja. Neli päeva olin haiglas morfiiniunes ja viienda hommikul koju tulles hakkasin kohe samal päeval lastega tegelema, järgmisel hommikul istusin juba autorooli ja sõidutasin nad lasteaeda jne.

Neid haigusi, millega peab üle 10 päeva kas haiglas või täiesti siruli olema, on õnneks ikka vähe. Äärmisel juhul, kui turvavõrgustikku pole, siis otsiks ilmselt mõne usaldusväärse lapsehoidjate kodulehe kaudu lapsele hoidja ja võtaks talle palga maksmiseks kasvõi laenu/müüks miskit maha.

Käisin kunagi õpingute kõrvalt Tallinna väikelastekodus praktikal ja seal oli üks 8-kuune tüdruk, kellest kasvatajad rääkisid, et peres jäi ema haigeks ja pidi kolmeks nädalaks haiglasse minema, isa aga polnud nõus oma tütre eest hoolitsema ja tõi ta senikauaks lastekodusse.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 13:55Alla 12-aastase lapse põetamine või alla 19-aastase kindlustatud inimese põetamine, kellel on puue.
Kuni 60 päeva
(esmase hoolduslehe alguse kuupäev on alates 15.05.2024.a.)
Mu meelest on see väga hea muudatus. Ikka väga palju annab juurde, kui lapsel on raskem haigus. Enne oli kuni 14-aastane ja maksimaalselt 14 päeva.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Tuuletu ja 9 külalist