Sõnumeid valmistoitude valmistajatele

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Sõnumeid valmistoitude valmistajatele

Postitus Postitas Külaline »

Otse kirjutamine ei toimi ja mõnikord viitsib meedia foorumites arutatut võimendada, samuti on järgnevad kõigest mõned kohe pähe tulevad näited, eega:

Kallid valmistoitude valmistaja, palun ärge pange igale poole nii palju suhkrut, soola ja äädikat. Ning naatriumglutamaat unustage üldse ära. See rõve kipitav tunne, mille naatriumglutamaat suhu jätab, on lihtsalt jälk.

Hea meelega ostaks Coopi porgandidalatit - näeb ahvatlev välja, on nuba valmis riivitud. Muudkui osta ja söö. Aga ei saa, sest see on nii rõvedalt ära magustatud, et rohkem kui ühte ampsu ei suuda süüa. Igasugusest tervislikkusest on ka seetõttu adi kohe kaugel.

Coopi tervisesalat - miks nii palju äädikat?

Coopi kapsarullid. Naatriumglutamaadi maitse tapab igasuguse soovi seda kraami endale suhu panna.

Salvesti ja eel hullem, Põltsamaa supid, eriti just borš - no milleks ometi nii suhkrused?

Salvesti pastakastmed - jällegi liigmagususe tõttu söögikõlbmatud.

Kui ma tahan midagi magusat, siis ma ostan magustoite. Aga palun, palun ärge toppige kamaluga suhkrut igapäevastesse soolastesse toitudesse. Ja muude toitudega on ju ka nii, et kes soovib, saab maitseaineid, sh suhkrut lisada. Aga katsu sa neid ära võtta toidust.
Külaline

Olen nõus. Just seepärast püüangi võimalikult palju toite ise valmistada. Ehkki saan ka tootjatest aru - liigse suhkru, äädika ja soola kogustega püütakse tavaliselt ära peita ebakvaliteetse tooraine maitset.
Külaline

Mina arvan ka, et lihtsam oleks ise üks porgand ära riivida, mitte seda valmissalatit osta.
Külaline

Ehk neil on säilivuse pärast suhkru, soola, äädika normid?
Miks Salvesti supid kõik nii rõveda maitse ja haisuga on, ka siis kui seal maitsetugevdajat kirjas ei ole?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2025 21:41 Ehk neil on säilivuse pärast suhkru, soola, äädika normid?
Miks Salvesti supid kõik nii rõveda maitse ja haisuga on, ka siis kui seal maitsetugevdajat kirjas ei ole?
Ma arvan et selle rõveda maitse, haisu ja järelmaitse annab ikkagi maitsetugevdaja. Suhkur, sool ja äädikas on need mis nad on. Mina kunagi ostsin ka valmissuppe näiteks suvel maakodus kiiresti valmistamiseks, aga selle õudse järelmaitse tõttu enam ammu ei osta. Ja salvesti kastmed on kõik õudsad, Felixi omad samas mitte (vähemalt need mida ma ostnud olen), neil ei teki seda rõvedat järelmaitset. Valmiskoogid Rimi omad näiteks on jäledalt magusad, olen üsna kindel et mitte liigsest suhkrust vaid mingist suhkruasendajast. Ma võin tükksuhkrut vabalt närida kui magusaisu on või šokolaadi, aga näiteks jogurti- või toorjuustu- või marjakoogist eeldaks midagi muud kui tulimagusat maitset või no müügegi siis teelusikatäis korraga sest rohkem ei taha.
Külaline

No ma ei tea. Salvestist meeldib päris mitu asja, eriti Mehhiko pada. Pole ka suppides mingit erilist magusust ega vastikut järelmaitset täheldanud. Vahel, kui teen, siis lisan maitseaineid keetmisel ja puistan taldrikus värske rohelisega üle.
Poest salateid pole kunagi ostnud.
Külaline

Aga minu küsimus tootjatele on: mis takistab teil ometigi valmistamast enam-vähem samasuguseid toite nagu kodus perenaised valmistavad? Ja ärge tulge rääkima oma tavapärast refrääni, et põhjuseks olla parem säilivus vms. See ei ole ju nii!

Okei, v-o pasteedi puhul saan veel aru, kui sinna on lisatud säilitusaineid, sest ilma nendeta pasteet tõesti ei säili. Küll aga jääb arusaamatuks tohutu hulk e-aineid, mida sinna tavaliselt samuti lisatud on. Mis on nende mõte?

Mina ise kuumutan kodus sügiseti täpselt samamoodi supipõhju ja panen neid purkidesse ning sahvrisse. Puhastesse purkidesse ja korralikult kuumutatuna pandult seisavad need köögiviljasegud suurepäraselt vähemalt aasta, kui mitte kauemgi. Kuid mina ei kasuta üleliigset soola, suhkrut ega naatriumglutamaati, rääkimata säilitusainetest. Ja ometigi need hoidised seisavad! Milles on siis asi, et tootjad oma konservid kõiksugu ainetega üle kuhjavad, kui piisab vaid normaalsest toorainest, steriilsest keskkonnast ja õigest kuumutamisest???
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 09:31 Aga minu küsimus tootjatele on: mis takistab teil ometigi valmistamast enam-vähem samasuguseid toite nagu kodus perenaised valmistavad? Ja ärge tulge rääkima oma tavapärast refrääni, et põhjuseks olla parem säilivus vms. See ei ole ju nii!

Okei, v-o pasteedi puhul saan veel aru, kui sinna on lisatud säilitusaineid, sest ilma nendeta pasteet tõesti ei säili. Küll aga jääb arusaamatuks tohutu hulk e-aineid, mida sinna tavaliselt samuti lisatud on. Mis on nende mõte?

Mina ise kuumutan kodus sügiseti täpselt samamoodi supipõhju ja panen neid purkidesse ning sahvrisse. Puhastesse purkidesse ja korralikult kuumutatuna pandult seisavad need köögiviljasegud suurepäraselt vähemalt aasta, kui mitte kauemgi. Kuid mina ei kasuta üleliigset soola, suhkrut ega naatriumglutamaati, rääkimata säilitusainetest. Ja ometigi need hoidised seisavad! Milles on siis asi, et tootjad oma konservid kõiksugu ainetega üle kuhjavad, kui piisab vaid normaalsest toorainest, steriilsest keskkonnast ja õigest kuumutamisest???
Maitsetugevdajat tuleb sellepärast panna, et tooraine on kehv, mis tootjad kasutavad. Kui maitsetugevdajat ei pane, pole sellel toidul maitset, sest kõike pannakse nii vähe kui võimalik ja lisatakse sisse igasugust odavat sodi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 01:15 No ma ei tea. Salvestist meeldib päris mitu asja, eriti Mehhiko pada. Pole ka suppides mingit erilist magusust ega vastikut järelmaitset täheldanud. Vahel, kui teen, siis lisan maitseaineid keetmisel ja puistan taldrikus värske rohelisega üle.
Poest salateid pole kunagi ostnud.
Salvesti kanasupil on küll rõve kõrvalmaitse. Boršil ja seljankal jälle ei ole. Veel kannatab süüa pilaffi. Praekapsas on ka normaalse maitsega. Muid purgitoite ma nüüd viimastel aastatel proovinud ei ole.
Külaline

Hawthoriacooperi kirjutas: 19 Jaan 2025 10:37Kuule, siin on vist mingi 300 kasutajat. 😂😂😂😂😂
Mis meedia? Redditis passivad päriselt elu24 ajakirjanikud, sinna tee postitus.
Meid on niii vähe?? nendestki 300-st ehk ainult 10% aktiivseid. Nüüd saan aru miks siin nii igav on.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 09:31 Aga minu küsimus tootjatele on: mis takistab teil ometigi valmistamast enam-vähem samasuguseid toite nagu kodus perenaised valmistavad? Ja ärge tulge rääkima oma tavapärast refrääni, et põhjuseks olla parem säilivus vms. See ei ole ju nii!

Kas oskad tuua näiteid nendest "ainetest"? Huvipärast hakkasin uurima koostiseid ja tegelikult pole nagu väga vigagi, eriti kui on köögiviljahoidised ja väheste komponentidega.
Külaline

Ma ei taha äädikat salatites. Olen ka küsinud, et miks pannakse. Meestele maitsevat. No ehk tõesti. Naised hoolivad oma tervisest rohkem, ei ostagi neid salateid. Mehed ostavad ja neile maitseb. Äkki on äädikas see imeasi, mis teeb köögivilja maitsvaks. Köögvili on ju tervislik.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 09:36

Maitsetugevdajat tuleb sellepärast panna, et tooraine on kehv, mis tootjad kasutavad. Kui maitsetugevdajat ei pane, pole sellel toidul maitset, sest kõike pannakse nii vähe kui võimalik ja lisatakse sisse igasugust odavat sodi.
Ma sööks pigem seda odavat sodi ja lisaks maitserohelist, pipart või soola juurde kui taluks selle maitsetugevdaja maitset. Seda juhul kui mul on vaja kiiresti või piiratud tingimustes mingi söödav asi sooaks teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 13:59

Kas oskad tuua näiteid nendest "ainetest"? Huvipärast hakkasin uurima koostiseid ja tegelikult pole nagu väga vigagi, eriti kui on köögiviljahoidised ja väheste komponentidega.
Kusjuures Salvest näiteks ei kasuta säilitusaineid vaid ongi kuumutatud ja steriliseeritud ja seisab toatemperatuuril aastaid. Kanasupil nt on selgelt kirjas, et ilma säilitusaineteta- millest "rõve" maitse tuleb, ei tea, äkki juursellerist :D
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 10:35
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 13:59

Kusjuures Salvest näiteks ei kasuta säilitusaineid vaid ongi kuumutatud ja steriliseeritud ja seisab toatemperatuuril aastaid. Kanasupil nt on selgelt kirjas, et ilma säilitusaineteta- millest "rõve" maitse tuleb, ei tea, äkki juursellerist :D
Ma vaatasin Põltsamaa mõnda purgitoodet ja ei silmanud ka midagi hullu aga kõiki koostiseid muidugi ei ole vaadanud. Seega endiselt ootan, et millised need rohkelt keemiat sisaldavad tooted on.
Külaline

Miks maitsetugevdajaga toitu inimesed ikka veel ostavad?
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2025 12:06 Miks maitsetugevdajaga toitu inimesed ikka veel ostavad?
Ehk sai eespool juba kirjeldatud, kiireks eineks näiteks. Minu pensionärist ema, kes ise enamsti poes ei käi enam (pikk maa bussipeatusesse minna ja raske tassida), hoiab ka tavaliselt ühte purgisuppi kodus varuks juhuks kui keegi lastest teda poodi viia ei saa ja varutud toit hakkab otsa lõppema. Muidu ikka keedab ja küpsetab ise.
Põhjuseid võib erinevaid olla, see pole praegu teemaks. Teemaks on ülemaitsestamine ja kas ehk saaks ilma maitsetugevdajateta (ehk rõveda järelmaitseta).
Seoses emaga ja lisatava keemiaga toidus tuli veel üks asi meelde, kui viimati poes käsisime ja ta moosi valis pudru peale (keedab ka ise mõned purgid, aga need saavad juba talvel enamasti otsa), siis ütles et seda halba moosi enam ei osta. Tegemist oli lõpumüügiga ja ma oletasin, et pigem väljub antud poe sortimendist. Moos oli küll üsna kahvatut värvi, aga kas moos peab erkpunane olema? Kodune moos kui liiga palju suhkrut eoi pane, on ka kahvatuvõitu. Sel hetkel ma ei taibanud küsida, kas moos oli maitselt halb või välimuselt?
Värvi-ja maitse- ja ma ei tea mis tugevdajaga tooted mõjuvad tarbijale atraktiivselmat, ostad ju ka pigem roosat kui halli liha? Mis siis et roosa saavutamiseks on keemiat lisatud.
Külaline

Ma olen ka mõtisklenud, millest see rõve maitse tuleb. Sest mina olen seda tundnud ka siis, kui pole lisatud maitsetugevdajat, aga ikka imelik maitse on mõnel purgitoidul juures.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 06:58 Ma olen ka mõtisklenud, millest see rõve maitse tuleb. Sest mina olen seda tundnud ka siis, kui pole lisatud maitsetugevdajat, aga ikka imelik maitse on mõnel purgitoidul juures.
Kanasupil on sees näiteks pärmiekstrakt, mis on looduslik maitsetugevdaja ja peaks siis "maitseid" parandama ja andma umamise meki.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Jaan 2025 06:58Ma olen ka mõtisklenud, millest see rõve maitse tuleb. Sest mina olen seda tundnud ka siis, kui pole lisatud maitsetugevdajat, aga ikka imelik maitse on mõnel purgitoidul juures.
Mõne Salvesti purgitoidu hais meenutab seda kui vanasti maal sea soolikate vahel olevat rasva sulatati. Seda sulatati koera/kassi toidu valmistamiseks, Salvest söödab seda vist inimestele.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Kirile ja 6 külalist