Vaesus või teadlikkus?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 08:20 Kui nüüd on lugeda olnud inimeste jäätmekäitlusest, siis jällegi tekib küsimus vaesuse suhtes. Koduses majapidamises visatavat ära väga palju toitu või toidujäätmeid. Kui rahvas oleks nii vaene nagu arvatakse, siis ei saaks toidujäätmeid ju tekkida? Ok poodides saab seda tekkida, sest rahvas on vaene või teadlik, ei osta ära nii palju toitu. Enne kukub kuupäev. Aga kodudes, kuidas neid jäätmeid saab tekkida? Ma ei mõtle siin kartulikoori.
Minu arust mõeldakse siin toidujäätmete all just nimelt kartulikoori. Kui mistahes biolagunevasse konteinerisse piiluda, siis vaatavad seal vastu koduses majapidamises toiduvalmistamisel tekkinud jäägid.
Kui poes vähem hoolikalt valida, siis rändab ostukotti kindlasti mõni tomat, õun või mandariin, mille kodus ära viskad. Kaalika koorid ju ära, nuikapsa samuti jne.
Leib, sai lähevad kähku hallitama, kui jahul seeneeosed juba sees. Jällegi, kust tarbija peaks seda ette nägema.
Mäletan mingit Laseri eksperimenti, kus prooviti banaanikoored ka ära praadida. No pole ju mõistlik.

Minu jaoks esitletakse kodumajapidamistes tekkivate toidujäätmete hulka draama tekitamiseks. Numbrid vastavad tõele, aga sisu ei eksponeerita. Peamine, et saaks selle kliimasoojenemise jälle kuidagi artiklisse torgata.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 08:16
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 23:23 Ei osta Ukraina toodangut põhimõtteliselt.
Venemaa toodangut ostad?
Ühegi tibla oma ei osta.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 09:10 alahoidlikkus ja oskus valida mitmest halvast parim - väikerahvastel on olukordi, kus see töötab paremini (kuigi see ei pole kõige efektsem), midagi pole teha. Mingi kellegi teispoolsusesse saatmine ei paku mulle grammi võrra kah lohutust, kui samal löödaks ka meie omi mättasse. Kes tagab pärast rahvuse elujõu ja edasikestmise, kui noorem/tegusam osa lastakse maha lüüa, ah?
Ja sa arvad, et kui russ tuleb, siis see noorem ja tegusam osa jääb kenasti ellu, saab eestikeelset haridust ning on vaba hingega? Nalja teed, Putin saadab nad kõik esimese asjana Venemaa eest kahurilihaks kuhugi. Ja seda viga, et Eesti rahvas ning kultuur ellu jäetaks, nad uuesti ei tee. Vaata marisid ja muid "vennasrahvaid". See saab olema meie saatus. Mitte efektsuses pole asi, vaid selles, et alalhoidlikkus ei vii praegu mitte kuhugi. Ainus tee on vastu hakata.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 10:42
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 09:10 alahoidlikkus ja oskus valida mitmest halvast parim - väikerahvastel on olukordi, kus see töötab paremini (kuigi see ei pole kõige efektsem), midagi pole teha. Mingi kellegi teispoolsusesse saatmine ei paku mulle grammi võrra kah lohutust, kui samal löödaks ka meie omi mättasse. Kes tagab pärast rahvuse elujõu ja edasikestmise, kui noorem/tegusam osa lastakse maha lüüa, ah?
Ja sa arvad, et kui russ tuleb, siis see noorem ja tegusam osa jääb kenasti ellu, saab eestikeelset haridust ning on vaba hingega? Nalja teed, Putin saadab nad kõik esimese asjana Venemaa eest kahurilihaks kuhugi. Ja seda viga, et Eesti rahvas ning kultuur ellu jäetaks, nad uuesti ei tee. Vaata marisid ja muid "vennasrahvaid". See saab olema meie saatus. Mitte efektsuses pole asi, vaid selles, et alalhoidlikkus ei vii praegu mitte kuhugi. Ainus tee on vastu hakata.
Oravad ja Eesti 200 tahtsid ju meie väed Ukrainasse saata. Et lähevad ja peksavad venemaa laiali. Kiviaega. Mõistlik. Punkt lääneriikidelt käes. Ainult, et see punkt läks lollide ja ogarate listi. Nohh üks pluss kahh. Kaja röökis Brüsselisse. On temast nüüd üldse keegi midagi kuulnud? Nüüd peremehed selgeks asjad teinud. Siin sa ei haugu.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 11:24 Oravad ja Eesti 200 tahtsid ju meie väed Ukrainasse saata. Et lähevad ja peksavad venemaa laiali. Kiviaega. Mõistlik. Punkt lääneriikidelt käes. Ainult, et see punkt läks lollide ja ogarate listi. Nohh üks pluss kahh. Kaja röökis Brüsselisse. On temast nüüd üldse keegi midagi kuulnud? Nüüd peremehed selgeks asjad teinud. Siin sa ei haugu.
Kui palju tobedat teksti ja paksu sülge paaris lauses.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 11:38
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 11:24 Oravad ja Eesti 200 tahtsid ju meie väed Ukrainasse saata. Et lähevad ja peksavad venemaa laiali. Kiviaega. Mõistlik. Punkt lääneriikidelt käes. Ainult, et see punkt läks lollide ja ogarate listi. Nohh üks pluss kahh. Kaja röökis Brüsselisse. On temast nüüd üldse keegi midagi kuulnud? Nüüd peremehed selgeks asjad teinud. Siin sa ei haugu.
Nii halvustavad nartsissistid ja psühopaadid. Oled endaga rahul?
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 11:44
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 11:38
Nii halvustavad nartsissistid ja psühopaadid. Oled endaga rahul?
Mina halvustan sõnu. Sina halvustad inimesi. Nartsissisti ja psühhopaati meenutab siiski sinu, mitte minu suhtumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 22:38 Tõesti pole ammu juba komme ostnud. Viimased, mis ostsin, olid Kalevi Kirju koera kommid, ja need ongi head, aga kallid. Järgmiseks ostsin 2 pakki küpsist soodushinnaga ja tegin neid komme ise, viimased veel hetkel külmkapis. Ühest küljest hoidsin päris mitu eurot kokku, teisest küljest majanduse elavnemisele kaasa ei aidanud.
No näete, ehe näide vaesusest (tegelikult kokkuhoidlikkus, miks maksat sama asja eest rohkem)+leidlikkusest. 200gr neid komme on 3.-, selle eest saab peaaegu kilojagu materjali, millest seda kommi ise teha (küpsised, või, marmelaad, kakao) 5X odavamalt ja miinus palmiõli ja kräpp :)
Külaline

Need kommid ei ole minule kunagi meeldinud, aga korralikku šokolaadi ikka ise ei tee.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 08:20 Kui nüüd on lugeda olnud inimeste jäätmekäitlusest, siis jällegi tekib küsimus vaesuse suhtes. Koduses majapidamises visatavat ära väga palju toitu või toidujäätmeid. Kui rahvas oleks nii vaene nagu arvatakse, siis ei saaks toidujäätmeid ju tekkida? Ok poodides saab seda tekkida, sest rahvas on vaene või teadlik, ei osta ära nii palju toitu. Enne kukub kuupäev. Aga kodudes, kuidas neid jäätmeid saab tekkida? Ma ei mõtle siin kartulikoori.
Sa sööd ära munakoored ja kartulikoored, mandariinikoored jne? On toiduvalmistamisel tekkivad jäätmed, on söögikõlblik toit, mida visatakse ära ja on riknenud (säilivusaja ületanud) toit, mida visatakse ära, need on väga erinevad asjad.
Kuigi jah, toidu äraviskamine on järjest suurenenud- eks hea aeg paneb laristama ja teeb lohakamaks- ostan, kui ei meeldi või jääb seisma, pillun minema. Kui raha on vähem, siis tekib ka vähem läbimõtlemata oste ja üritatakse ostetu ära kasutada, aga eelmise aasta statistika seda veel ei näita: https://majandus.postimees.ee/8105382/5 ... diku-vorra
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 08:26
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 08:16
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 23:23 Ei osta Ukraina toodangut põhimõtteliselt.
Venemaa toodangut ostad?
Kas põhimõttelisus on Ukraina, kui riigi suhtes? Või kauba tervislikkuse või kvaliteedi pärast? Sama olen kuulnud öeldavat ka vahel Poola või Hiina kaupade suhtes.
Eelkõige just kauba kvaliteedi pärast, aga ka muudel põhjustel, mida siin lahkama ei hakka. Samamoodi väldin Hiina kaupa ja mitte mingil juhul ei tarbi kaupu, mis tulevad Iisraelist. Vene kaupu pole ammu kohanud. Vene pood on siin olemas, aga seal müüakse palju Valgevene, Ukraina ja muude slaavi riikide toodangut.
Külaline

Külaline kirjutas: Oravad ja Eesti 200 tahtsid ju meie väed Ukrainasse saata. Et lähevad ja peksavad venemaa laiali. Kiviaega. Mõistlik. Punkt lääneriikidelt käes. Ainult, et see punkt läks lollide ja ogarate listi. Nohh üks pluss kahh. Kaja röökis Brüsselisse. On temast nüüd üldse keegi midagi kuulnud? Nüüd peremehed selgeks asjad teinud. Siin sa ei haugu.
Oravad elavad üldse nagu mingis teises reaalsuses. Nad müüks kogu Eesti kohe NATO-le maha, kui saaks. Täiesti küündimatu ja silmakirjalik poliitika, mida nad ajavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 09:26
Minu arust mõeldakse siin toidujäätmete all just nimelt kartulikoori. Kui mistahes biolagunevasse konteinerisse piiluda, siis vaatavad seal vastu koduses majapidamises toiduvalmistamisel tekkinud jäägid.
Kui poes vähem hoolikalt valida, siis rändab ostukotti kindlasti mõni tomat, õun või mandariin, mille kodus ära viskad. Kaalika koorid ju ära, nuikapsa samuti jne.
Leib, sai lähevad kähku hallitama, kui jahul seeneeosed juba sees. Jällegi, kust tarbija peaks seda ette nägema.
Mäletan mingit Laseri eksperimenti, kus prooviti banaanikoored ka ära praadida. No pole ju mõistlik.

Minu jaoks esitletakse kodumajapidamistes tekkivate toidujäätmete hulka draama tekitamiseks. Numbrid vastavad tõele, aga sisu ei eksponeerita. Peamine, et saaks selle kliimasoojenemise jälle kuidagi artiklisse torgata.
Mul on sama tunne. Ma ei usu, et biojäätmed jäätmejaamas sedasi ära sorteeritakse, et saaks nüüd täpselt öelda, palju sellest oleks olnud söömiskõlblik toit. Mul on biojäätmetele eraldi väike prügikast toas ning seda tühjendan ülepäeva, kui u. 10-15 liitrine biolagunev kott saab täis. Söödavat toitu on seal tõesti minimaalselt, enamus ikka toidujäätmed.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 13:50
Külaline kirjutas: Oravad ja Eesti 200 tahtsid ju meie väed Ukrainasse saata. Et lähevad ja peksavad venemaa laiali. Kiviaega. Mõistlik. Punkt lääneriikidelt käes. Ainult, et see punkt läks lollide ja ogarate listi. Nohh üks pluss kahh. Kaja röökis Brüsselisse. On temast nüüd üldse keegi midagi kuulnud? Nüüd peremehed selgeks asjad teinud. Siin sa ei haugu.
Oravad elavad üldse nagu mingis teises reaalsuses. Nad müüks kogu Eesti kohe NATO-le maha, kui saaks. Täiesti küündimatu ja silmakirjalik poliitika, mida nad ajavad.
Mis asi see NATO sinu arust on, et sellele saab lausa riike müüa?
Külaline

enda pealt näen, et sööme üsna sama palju nagu varem, aga kärusse satuvad rohkem soodushinnaga tooted. Liha sööme vähem, juurikaid ja köögivilju rohkem. Valmiskookide asemel küpsetan ise rohkem.
Ära ei viska toitu riknemise tõttu peaaegu üldse - aga bioprügi kast saab ikka ruttu täis - kui menüüs juurviljad, siis loogiline nii.
Leivad-saiad säilivad külmikus väga hästi, vahel hoian ka sügavkülmas.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 13:01 No näete, ehe näide vaesusest (tegelikult kokkuhoidlikkus, miks maksat sama asja eest rohkem)+leidlikkusest. 200gr neid komme on 3.-, selle eest saab peaaegu kilojagu materjali, millest seda kommi ise teha (küpsised, või, marmelaad, kakao) 5X odavamalt ja miinus palmiõli ja kräpp :)
Mis kilojagu matrjali sa 3 eruo eest saad? Poes hindasid oled ikka vaadanud? Võipakk maksab juba ise 2.50, küpsisepakk 80-90 senti.
Külaline

Ma ostsin Ukrainas toodetud diivani endale(on24-st). Ja ma pole veel elus suuremat käkerdist näinud. Üks oli oli vigane juba kokku pannes. Mul polnud aega ega viitsimist reklamatsiooniks, sest oli kiirelt vaja kasutisse võtta. Lagunema hakkas juba poole aastaga ja nüüd ei ole võimalik enam isegi lahtikäivat magamisosa kasutada, sest vajub kokku tagasi. Kvaliteet 0 🥹🥺
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 10:42 Ja sa arvad, et kui russ tuleb, siis see noorem ja tegusam osa jääb kenasti ellu, saab eestikeelset haridust ning on vaba hingega? Nalja teed, Putin saadab nad kõik esimese asjana Venemaa eest kahurilihaks kuhugi. Ja seda viga, et Eesti rahvas ning kultuur ellu jäetaks, nad uuesti ei tee. Vaata marisid ja muid "vennasrahvaid". See saab olema meie saatus. Mitte efektsuses pole asi, vaid selles, et alalhoidlikkus ei vii praegu mitte kuhugi. Ainus tee on vastu hakata.
Ära nüüd üle ka pinguta, eks. Ei tule see sinu suur hirmus Putin Baltikumi üle võtma, tal on muudki teha. Näiteks paljude eestlaste suure iidoli USA-ga Ukrainas proxysõda pidada. Selle sõja põhjused on geopoliitilised ja mingit maailmavallutamise plaani Putin ei pea.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 17:51
Külaline kirjutas: 20 Jaan 2025 10:42 Ja sa arvad, et kui russ tuleb, siis see noorem ja tegusam osa jääb kenasti ellu, saab eestikeelset haridust ning on vaba hingega? Nalja teed, Putin saadab nad kõik esimese asjana Venemaa eest kahurilihaks kuhugi. Ja seda viga, et Eesti rahvas ning kultuur ellu jäetaks, nad uuesti ei tee. Vaata marisid ja muid "vennasrahvaid". See saab olema meie saatus. Mitte efektsuses pole asi, vaid selles, et alalhoidlikkus ei vii praegu mitte kuhugi. Ainus tee on vastu hakata.
Ära nüüd üle ka pinguta, eks. Ei tule see sinu suur hirmus Putin Baltikumi üle võtma, tal on muudki teha. Näiteks paljude eestlaste suure iidoli USA-ga Ukrainas proxysõda pidada. Selle sõja põhjused on geopoliitilised ja mingit maailmavallutamise plaani Putin ei pea.
Justjust geopoliitilised. Seesama huvi on tal ka Balti riikide vastu - Läänemeri. Mis prioriteetide järjestus tal on, Must meri on tal ka valulaps, seda me ei tea. Aga listis on kindlasti ka Läänemeri. Ära ole liiga optimistlik.
Külaline

Ukraina kommidest rääkides, siis see on küll mu arust päris hea, maitseb nagu snickers :)

Pilt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Tuuletu ja 9 külalist