Vaesus või teadlikkus?

vana hea klassika
Külaline

Vaesus või teadlikkus?

Postitus Postitas Külaline »

Lugesin Õhtulehest, et kommimüüjatel turul läheb kehvasti. Põhjuseks peavad nad rahva kehva rahalist seisu. Ka muude kaupade müüjatel üldse pole kiita ajad.toitlustuses ka kehvad ajad. Ikka rahva ostujõu langus põhjuseks.
Mis te arvate, kas on nii, et rahvas on vaene? Või on muutunud hoopis teadlikumaks tarbijaks? TAI soovitab lastel ja ka täiskasvanutel magusat piirata. Asja ära viskamise asemel püüdke enne parandada. "Sa oled seda väärt" hüüdlause asemel on nüüd räägitud palju inveteerimisest ja raha kogumise mõttest. Mu tuttav räägib, et mõtleb nii- läheks välja sööma? Ei, teeme ise ja paneme raha, 10e, investeerimiskontole. Kohvi teeme termoses kodust kaasa, mitte ei osta väljas. Samuti saab ka tervislikuma söögi ise tehes. Äkki polegi rahvas nii vaene, vaid hoopis on muutunud teadlikumaks. Kui ma vaatan oma riidekappigi- kas mul vaja midagi juurde? Ei ole. Mul on nii palju asju, et vaikselt müün neid maha. Siit ka annab majandusele põntsu" teise ringi" tekkimine ja teadlikum tarbimine? Asjad tuleb lõpuni kasutada. Mis te sellest vaesuse teemast arvate põhjusena?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Eks on nii vaesus kui teadlikkus. Kes on vaesemaks muutunud, kes teadlikumaks.
Külaline

Mina võin enda kohta öelda, et olen vaesemaks muutunud ja hirm on tuleviku ees, sest kõik maksutõusud pole ju veel rakendunudki. Palga kohta öeldi, et sel aastal ei tõuse.
Külaline

Mina arvan et natuke on teadlikkus tõusnud st reklaamitakse korduvkasutust ja räägitakse palju kiirmoe kahjulikusest planeedile. Teine asi mida ma enda juures olen täheldanud on et vanuse edenedes (olen 52) kaob ka huvi endale palju riideid kokku osta. Väljas söömise suhtes on sama - kunagi nooremana kui raha vähe oli oli see luksus mida endale alati lubada ei saanud. Nüüd nagu niiväga ei viitsi ja enda tehtud toidud maitsevad ka väga hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 09:42 Mina arvan et natuke on teadlikkus tõusnud st reklaamitakse korduvkasutust ja räägitakse palju kiirmoe kahjulikusest planeedile. Teine asi mida ma enda juures olen täheldanud on et vanuse edenedes (olen 52) kaob ka huvi endale palju riideid kokku osta. Väljas söömise suhtes on sama - kunagi nooremana kui raha vähe oli oli see luksus mida endale alati lubada ei saanud. Nüüd nagu niiväga ei viitsi ja enda tehtud toidud maitsevad ka väga hästi.
Olen küll pisut noorem, kuid tunnen samamoodi. Lisaks on üldse vähe riideid, mida osta tahaks, sest kas on tegumood veider ja ebasobiv minu jaoks - nt need laiad nabani kampsikud või ki leiadki sobiva eseme, on materjal selline, mida lihtsalt ei taha - akrüül, polüester jmt jura.

Väljas söömas käia õnnestub töistel puhkudel nii korra paari kuu tagant ja minu jaoks on see täiesti piisav.

Suuremas pildis aga on kindlasti oma osa ka selles, et inimesed muretsevadki tuleviku pärast ja needki, kel raha on, ei kipu seda vasakule ja paremale laiaks lööma. Eks on ka neid investeerimishuvilisi, kuid need ei moodusta kindlasti valdavat osa ühiskonnast. Alles ju nägime II pensionisamba laiaks löömise aegset tarbimisbuumi.
Külaline

Ma usun, et ennekõike vaesus. Varasemalt oleks ehk piinlik, aga praegu on mittetarbimine kasulik ka keskkonnale.
Saan keskmist palka, hädas otseselt ei ole, aga väga mures küll. Mõtlen alternatiividele, mh kolimisele.
Kui läheb sõjaks siis... Kas keegi läheb vabatahtlikult kupja eest sõtta?
Külaline

Pildi järgi ei saanud aru, aga kui nad müüvad neid Ukraina komme, siis need on ju täiesti söömiskõlbmatud! Ainult ilus läikiv paber, aga sisu on täielik p.sk. Ülimagusad ja "šokolaad" või misiganes asi see on, jääb suulae ja hammaste külge kinni. Algul paar korda ostsin, nüüd olen jälle Kalevi toodete juures tagasi - vähemalt ma tean, mis ma saan.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 10:59 Mõtlen alternatiividele, mh kolimisele.
Ma mõtlen, et see peab peast vähe pehme olema, kes meie juhtiva klanni kaitsmiseks oma naha turule viib! Maksumaksjaid pigistatakse igast otsast, aga omal käib tants ja trall edasi - raha kulutatakse endiselt laia käega vasakule ja paremale. Iga päev loed ja vihastad, aga mitte midagi ei muutu.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 08:43 Lugesin Õhtulehest, et kommimüüjatel turul läheb kehvasti. Põhjuseks peavad nad rahva kehva rahalist seisu. Ka muude kaupade müüjatel üldse pole kiita ajad.toitlustuses ka kehvad ajad. Ikka rahva ostujõu langus põhjuseks.
Mis te arvate, kas on nii, et rahvas on vaene? Või on muutunud hoopis teadlikumaks tarbijaks?
Mul on väga hea meel, kui näen, kuidas inimesed parandavad esemeid, selle asemel, et neid lihtsalt ära visata. Olen ise ka taas hakanud sokke nõeluma ja muid, kasutamist väärivaid esemeid parandama. Olen üldse suur taaskasutuse fänn.

Valmistan väga palju kodus süüa, ülejääk läheb karbiga sügavkülma. Hiljem hea tööle kaasa võtta. Ma pole juba aastaid tööjuures lõunat ostnud ja sellega hoian iga päev kokku 8-10 eurot. Toidukraami ostan kord nädalas, nii jäävad ära emotsioonistud. See puudutab ka magusat. Seda olen kõvasti piiranud mitte rahalistel vaid tervislikel põhjustel. Poes olles väldin teadlikult magusariiulit, tean enda puhul, et kui mul kodus magusat ei ole, siis spetsiaalselt ma selle pärast poodi minema ei hakka.

Seega arvan, et ju on asi ka teiste puhul ikka teadlikkuse tõusus, mitte otseses vaesuses. Raskematel aegadel ongi mõistlik prioriteete seada ja selekteerida vajalik mittevajalikust. Selle üle on mul küll hea meel.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:03Ukraina komme,
Kus, millised need on?
Külaline

Vaesus...asi, millest ma aru ei saa, on see, et kui rahvas on vaene, kuidas on kaubanduskeskuste parklad ikka nii täis? Ma pean end kehvaks parkijaks. Ja väga keeruline on kohta leida, kus oleks ruumi parkida. Mõtlen küll, et vaesus peaks ju olema, aga ei paista autode rohkuse näol. Kortermajade juures sama. Nii palju autosid ikka. Samas mine tea, äkki nad lihtsalt on jätnud autod sinna seisma
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:30 Vaesus...asi, millest ma aru ei saa, on see, et kui rahvas on vaene, kuidas on kaubanduskeskuste parklad ikka nii täis? Ma pean end kehvaks parkijaks. Ja väga keeruline on kohta leida, kus oleks ruumi parkida. Mõtlen küll, et vaesus peaks ju olema, aga ei paista autode rohkuse näol. Kortermajade juures sama. Nii palju autosid ikka. Samas mine tea, äkki nad lihtsalt on jätnud autod sinna seisma
Ära siis mine tipptunnil poodi. Muide, ka vaesem inimene tahab vahepeal süüa.
Võrreldes toiduhindadega ei maksa see autoront suurt midagi.
Külaline

Eks mõtle kui palju kaub. keskuses töötajaid on ja ka nemad käivad autodega.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:30 Vaesus...asi, millest ma aru ei saa, on see, et kui rahvas on vaene, kuidas on kaubanduskeskuste parklad ikka nii täis? Ma pean end kehvaks parkijaks. Ja väga keeruline on kohta leida, kus oleks ruumi parkida. Mõtlen küll, et vaesus peaks ju olema, aga ei paista autode rohkuse näol. Kortermajade juures sama. Nii palju autosid ikka. Samas mine tea, äkki nad lihtsalt on jätnud autod sinna seisma
Mina käin seal lihtsalt jalutamas, harva ostan midagi peale toidu.
Külaline

Enam ei ole brändide ihalust, noored ostavad kaltsukatest omale riideid.
Elanikkond vananeb, vanad tarbivadki vähem.
Eesti elanikkond vähenes 5000 inimese võrra viimase aastaga, tegelikult põliselanikest veel rohkem, sest vähenemist katsid põgenikud, aga palju need rahavarudeta põgenikud ikka ostavad.
Külaline

Inimesed tarbivad muid asju lihtsalt. Umbes 300 miljoni eest tehti spordiennustusi eelmine aasta, umbes 500 miljoni eest tarbiti alkoholi. Võrdluseks näiteks raamatuid müüdi 55 miljoni eest, sama palju osteti samas lotopileteid. Teatritesse jäeti vähem raha kui lotopiletitesse. Toidukullerite peale kulutati kaks korda rohkem kui raamatute peale Jne jne. Ei tundu väga teadlikud valikud.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 10:59 Ma usun, et ennekõike vaesus. Varasemalt oleks ehk piinlik, aga praegu on mittetarbimine kasulik ka keskkonnale.
Saan keskmist palka, hädas otseselt ei ole, aga väga mures küll. Mõtlen alternatiividele, mh kolimisele.
Orja mõtteviis, muidugi ori ei lähe kupja eest kuhugi ja kodumaad orjal ei ole. Kodanik oma riigi eest läheb küll. Ehk siis vastus sulle - vaata, kuidas kasvab Kaitseliidu ja Naiskodukaitse liikmete arv. Nemad lähevad kindlasti. Pluss ka muud. Aga ega sind vaja polegi, sinust polekski kasu, ainult viriseksid.

Teemasse ka. Mina magusat ei osta üldse ja mitte rahapuudusest, vaid väldin suhkrut ja valget jahu, kus saan. Väljas söömas käin, see on nauding, las ta olla. Muu tarbimise osas olen kogu aeg olnud üsna tagasihoidlik, vanuse kasvades see üha süveneb. Vaesust ei näe ma enda ümber eriti kuskil, mis ei tähenda, et ma selle olemasolu eitaks - aga mingit plahvatuslikku kasvu ka ei näe. Kuidas on seis Eesti äärealadel, seda ma muidugi ei tea, küllap seal on hullem.
Külaline

Raamatuid osta tundub nagu mõttetu või vanamoodne suhtumine. Ei pea raamatut ju omama. Ikka 20e on keskmine hind. Saab laenutada. Saab lugeda lugerist, Ikka poole odavam.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:23
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:03Ukraina komme,
Kus, millised need on?
Nt need https://www.kommipomm.ee/tooted/sokolaadikompvekid/

Müüakse lahtisena Maximates, A1000, Grossi jne. Olen ka ostnud ja samuti kahjuks pidanud pettuma. Meeleldi ostaks Ukraina toodangut, aga no..😥
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2025 11:30Vaesus...asi, millest ma aru ei saa, on see, et kui rahvas on vaene, kuidas on kaubanduskeskuste parklad ikka nii täis?
Arvad, et vaesed üldse enam ei söö? Või et jalutavad Kapa-Kohilast nüüd jalgsi linna, maal ju enam poode ei ole.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist