Töökius

Külaline

Töökius

Postitus Postitas Külaline »

Kas kuskilt on võimalik leida ametlikku abi töökiusu vastu?
Külaline

Ei ole, päästab töökoha vahetus.
Külaline

Ma ilmselt olen eluvõõras ja kasvanud mentaliteediga "vait olla ja edasi teenida", aga mulle tundub et töökiusu teemat kasutatakse igasuguse mittemeeldiva situatsiooni puhul liiga kergekäeliselt. Kindlasti on ka tõsiseid töökiusu juhtumeid, siis oleks ilmselt mõistlik pöörduda tööinspektsiooni või juristi poole.
Ma olen töökiusu teemaga kokku puutunud just viimastel aastatel, kui järele mõelda, siis varasemalt oleks selleks isegi põhjust olnud. Mu kunagine ülemus sõi ühe töötaja välja usalduse kaotamise tõttu, hiljem veel ühe (selle puhul oli vast usalduse kaotamine ka põhjendatud), siis esitas minu vastu absurdse süüdistuse, kirjutasin lahkumisavalduse samal päeval. Hiljem küll vabandas, nõustusin töötama nii kaua kui mulle asendaja leitakse. Ma seda tegelikult töökiusuks ei pea (ehk see esimene juhtum oli, aga pigem mitte), ta olig ebastabiilne ja ei osanud olla juht.
Hijutisest ajast kui olen teises töökohas ja nüüdseks ise esmase astme juht, on üks uus töötaja pärast lahkumist süüdistanud nii minu ülemust kui ka mind töökiusamises, milles see täpselt seisnes ei tea. Puutusin temaga katseaja jooksul kokku vaid paar korda, minu ülesanne ei olnud talle tööülesandeid jagada, kontrollida ega kritiseerida. Minu ülemusel oli küll kunagi komme enne öelda ja siis mõelda, aga ta on juba aastaid madalam kui muru, ei julge enam isegi konstruktiivset tagasisidet anda.
Teine ja hilisem oli minu alluvuses olevate töötajate vahel, mõlemad on oma erialal väga professionaalsed, üks oli kauem töötanud, teine tuli aasta tagsi. Uuem tulija hakkas teist ärgitama, ütle et sulle on seda vaja ja uuemat arvutit vaja jms, kohati neil tööülesanded kattuvad. Vanemal olijal sobis nii nagu oli olnud. Sellega nad just sõpradeks ei saanud ja mingi aja pärast hakkas üks neist mulle kaebusi esitama stiilis, et töökiusamine, tema ütles mulle nii või tuli koridoris vastu naa. Praeguseks on olukord maha rahunenud, aga ma pole väga kindel, et jälle ei plahvata. Minu meelest seal kiusamist pole, lihtsalt inimesed ei meeldi üksteisele ja ei oska seda normaalselt lahendada.
Külaline

https://www.ti.ee/asutus-uudised-ja-kon ... e-saatmine
Külaline

no see töökius on nii subjektiivne. kui asja üldse lahti seletada ei soovi, on ainus nõu - otsi parem töö, kus sind hinnatakse.
Külaline

Olles piisavalt kaua ilmas elanud, olen kaotanud igasuguse usu mingisuguse müstilise nn ametliku abi saamise võimalikkusse. Jah, pealtnäha on küll olemas mingid toredad riigi tissi otsas parasiteerivad kõlavate nimedega asutused, aga reaalsuses neist kasu pole. Põhiline, mida neile teha meeldib, on lihtsalt istuda su vastas ja lasta sul rääkida. Noh, räägi ja räägi, kirjelda neile oma emotsioone. See on üldjuhul kõik.

Samal ajal see töökiusaja kiusab sind ikka samamoodi edasi. Isegi lepitusteenust saab kasutada ainult siis, kui ka teine osapool sellega nõus on - aga kiusaja tavaliselt keeldub sellest. Noh, võib-olla juhtub jõuluime ja selle asutuse töötaja võtab ühendust su töökohaga. Ilmselgelt kiusaja ei tunnista eales, et "Jaa, ma kiusan teda, sest mulle lihtsalt meeldib!" Vaid selle asemel valib ta taktika, et parim kaitse on rünnak ja hakkab sind ennast vastu mustama, saavutades olukorra, kus sind ennast süüdlaseks tembeldatakse ja öeldakse, et "ühesugused olete mõlemad".

Seega, reaalsuses pead ikka ise asjad lahendama, mingi müstiline väljaspoolt tulev "abistaja" seda ei tee. Tõendeid tuleb koguda ja juhtumid fikseerida. Võid rääkida kiusajaga otse, hea kui ruumis viibivad ka sind toetavad kolleegid. Eelnevalt võid kolleegidele vaikselt märku anda, mis toimub. Tegelikult kiusajad ei taha tähelepanu ja tihti piisab juba sellest, kui nende tembud lagedale tiritakse. Ning kui see ei aita, siis ei jää ilmselt üle muud kui paluda enda üleviimist kiusajast kaugemale või lähed üldse ära.
Külaline

Siin vastajad soovitavad töökoha vahetamist ja kiusajast kaugemale minemist. Ma ei saa aru miks pole võimalik kiusaja endaga midagi ette võtta? Miks selline kiusamise õigustamine?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 10:59 Siin vastajad soovitavad töökoha vahetamist ja kiusajast kaugemale minemist. Ma ei saa aru miks pole võimalik kiusaja endaga midagi ette võtta? Miks selline kiusamise õigustamine?
Et sinutaolised kaebajad ei ruuliks
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 10:59 Siin vastajad soovitavad töökoha vahetamist ja kiusajast kaugemale minemist. Ma ei saa aru miks pole võimalik kiusaja endaga midagi ette võtta? Miks selline kiusamise õigustamine?
Aga paku välja mõni konstruktiivne moodus, kui oskad.
PS: keegi siin ei õigusta kiusamist.
Külaline

Minu eelmises töökohas oli küll üks 60 aastane juhiabi, kes konkreeselt kiusas osasid inimesi. Ülemuste ees oli mesimagus, peeti hindamatuks raudvaraks, aga tegelikult oli õelust täis. ja võttiski lihtsalt mõne inimese ette ja sõi välja. Mõnega läks tal aastaid aega, aga ta ei jätnud seni, kuni oli oma eesmärgi saavutanud. Ta oli väga võimukas inimene, aga ei olnud karjääri teinud, siis talle meeldis mõelda, et on hall kardinal, kes niite tõmbab. Ja osade ülemustega ta manipuleeris tõesti. Osad juhid ei teinud temast välja, panid paika, aga osadele istus pähe ja manipuleeris. Minu arust ta tegi seda oma lõbuks, ega mingit suurt eesmärki polnudki. Ja selline uss suudab tegelikult päris palju kahju teha. Läbi nägid teda ainult need, kes olid pikemat aega töötanud, aga tegelikult tõendeid ei olnud, sest ta töötlses inimesi lihtsalt nii kavalalt. Vaikselt rääkis taga, valetas, varjas informatsiooni, võttis teiste inimeste tehtud töö eest au enda peale, viskas uutele inimsetele kaikaid kodaratesse, sest rääkis neile ebaõiget juttu jne, jne. Näiteks rääkis uuele inimesele, et sa ei meeldi sellele ülemusele, ütles sinu kohta seda ja teist. Tegelikult polnud üldse tõsi. Ütles näiteks inimesele, et ülemus käskis sul seda või teist teha, tegelikult ülemus oli öelnud just vastupidist. Neid näiteid oli lihtsalt väga palju. Mina läksin sealt ka lihtsalt minema, sest nii vastik oli see kõik, kuigi mind ta otseselt ei kiusanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 23:30 Minu eelmises töökohas oli küll üks 60 aastane juhiabi, kes konkreeselt kiusas osasid inimesi. Ülemuste ees oli mesimagus, peeti hindamatuks raudvaraks, aga tegelikult oli õelust täis. ja võttiski lihtsalt mõne inimese ette ja sõi välja. Mõnega läks tal aastaid aega, aga ta ei jätnud seni, kuni oli oma eesmärgi saavutanud. Ta oli väga võimukas inimene, aga ei olnud karjääri teinud, siis talle meeldis mõelda, et on hall kardinal, kes niite tõmbab. Ja osade ülemustega ta manipuleeris tõesti. Osad juhid ei teinud temast välja, panid paika, aga osadele istus pähe ja manipuleeris. Minu arust ta tegi seda oma lõbuks, ega mingit suurt eesmärki polnudki. Ja selline uss suudab tegelikult päris palju kahju teha. Läbi nägid teda ainult need, kes olid pikemat aega töötanud, aga tegelikult tõendeid ei olnud, sest ta töötlses inimesi lihtsalt nii kavalalt. Vaikselt rääkis taga, valetas, varjas informatsiooni, võttis teiste inimeste tehtud töö eest au enda peale, viskas uutele inimsetele kaikaid kodaratesse, sest rääkis neile ebaõiget juttu jne, jne. Näiteks rääkis uuele inimesele, et sa ei meeldi sellele ülemusele, ütles sinu kohta seda ja teist. Tegelikult polnud üldse tõsi. Ütles näiteks inimesele, et ülemus käskis sul seda või teist teha, tegelikult ülemus oli öelnud just vastupidist. Neid näiteid oli lihtsalt väga palju. Mina läksin sealt ka lihtsalt minema, sest nii vastik oli see kõik, kuigi mind ta otseselt ei kiusanud.
Miks te teda paika ei pannud ja suuska ei andnud? Te ju kõik teadsite ja vaikisite?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 23:30 /.../ Neid näiteid oli lihtsalt väga palju. Mina läksin sealt ka lihtsalt minema, sest nii vastik oli see kõik, kuigi mind ta otseselt ei kiusanud.
Tänaseni töötab ühes üsna prominentses asutuses selline juht, mitte juhiabi. Kusjuures ta isegi ei tee seda, mida ta teeb, paljudel juhtudel teadlikult manipuleerivalt, vaid arvatavasti on tal mingi isiksusehäire.

Kõrgematele juhtidele on probleemi kordi ja kordi tõstatatud, kuid ei midagi.
Külaline

Miks te teda paika ei pannud ja suuska ei andnud? Te ju kõik teadsite ja vaikisite?
Sest mingeid tõendeid ei olnud ja ülemused nägid teda täiesti teise pilguga. Kui mõni asi tuli välja, siis ta ültes, et vabandust, tõesti eksisin. Näiteks ütles ülemusele, et seda inimest polnud eile pool päeva tööl. Tegelikult oli, ülemus seda ka üle ei küsinud, võttis lihtsalt negatiivse infona teadmiseks. Ta lihtsalt pidevalt õõnestas teatud inimeste enesekindlust ja mainet ülemuste silmis. Ei andnud käske edasi, pärast ütles, et vabandust, unustasin. Kui keegi talle midagi ütles selle käitumise kohta, siis eitas kõike, naeratas mesimagusalt ja ütles inimesele, et oi, sulle ainult tundub, ma pole mitte midagi sellist teinud. Ja pärast rääkis teistele, et vaesekesel on vist stress, talle tundub, et kõik kiusavad teda.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2025 21:08 Kas kuskilt on võimalik leida ametlikku abi töökiusu vastu?
Kui muu pole aidanud, siis ülemuse jutule minek. Juhul, kui kiusaja ise su ülemus pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2025 07:31
Külaline kirjutas: 04 Jaan 2025 23:30 /.../ Neid näiteid oli lihtsalt väga palju. Mina läksin sealt ka lihtsalt minema, sest nii vastik oli see kõik, kuigi mind ta otseselt ei kiusanud.
Tänaseni töötab ühes üsna prominentses asutuses selline juht, mitte juhiabi. Kusjuures ta isegi ei tee seda, mida ta teeb, paljudel juhtudel teadlikult manipuleerivalt, vaid arvatavasti on tal mingi isiksusehäire.

See on sinusuguste saamatute luul. Sinutaolised kaebavad, valetavad jne. Kõik on haklvad mitte sina
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2025 04:02
Külaline kirjutas: 05 Jaan 2025 07:31

See on sinusuguste saamatute luul. Sinutaolised kaebavad, valetavad jne. Kõik on haklvad mitte sina
Paistab, et isiksusehäirega õeluskott ise on ka siia jõudnud? Miks muidu nii valulik reaktsioon.

Muide, kui sa juhuslikult juht oled, siis seda enam on põhjust sellise reaktsiooni osas eneseanalüüsi teha.
Külaline

Millise töökiusuga tööinspektsioon jutule võtab?
Külaline

Guest kirjutas: 03 Sept 2025 22:07 Millise töökiusuga tööinspektsioon jutule võtab?
Pead esitama ametliku kaebuse tööinspektsioonile. Siis on tööinspektsioonil vähemalt kohustus asja kontrollida. Mis muidugi kaebuse esitaja jaoks midagi positiivset ei tähenda.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Sept 2025 22:49
Guest kirjutas: 03 Sept 2025 22:07 Millise töökiusuga tööinspektsioon jutule võtab?
Pead esitama ametliku kaebuse tööinspektsioonile. Siis on tööinspektsioonil vähemalt kohustus asja kontrollida. Mis muidugi kaebuse esitaja jaoks midagi positiivset ei tähenda.
Kui on piisavalt tõendeid, siis ei tähenda see ka tööandja jaoks midagi positiivset.
Eks töötajad kipuvadki alandlikult ära kannatama, sest isegi kui saavad TIs õiguse, lahti lastakse varsti nagunii.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2025 21:08 Kas kuskilt on võimalik leida ametlikku abi töökiusu vastu?
mis on töökius? ülemus käsib sul oma tööülesandeid korralikult täita? jäid hiljaks ja pandi pahaks? töökaaslane naeris su kontsakingad välja?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist