Emotsioonid seoses pensioniga

vana hea klassika
Tigger
Kontakt:

Postitus Postitas Tigger »

Külaline kirjutas: 27 Dets 2024 21:13 Need elu asendavad tegevused on masendavad, üksi olles ei tajugi oma vanust, aga teisi vanu nähes küll.
Kas kusagil kontoris konutamine on "elu" , mille asendamine on masendav? 🤪
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tigger kirjutas: 27 Dets 2024 22:08
Külaline kirjutas: 27 Dets 2024 21:13 Need elu asendavad tegevused on masendavad, üksi olles ei tajugi oma vanust, aga teisi vanu nähes küll.
Kontoris on lõbus, mugav, soe ja 2000 eurot pealekauba.
Külaline

Kontoris oled siiski nooremate inimeste seas ja tunned ennastki elusana ning tööasjadele keskendudes pole aega mõelda masendavaid mõtteid, mis üksi kodus vahtides kindlasti pähe kipuvad.
Külaline

Loodan, et kui olen pensionär, siis käin täiega tööl edasi. Püüan vähemalt kuni vanuseni 80. Ei kujutaks ette, et konutan kodus koti peal. Aeda pean ma nii ehk naa terve elu. Metsa- ja aiasaaadusi kogun ka igal aastal. No, aga sellest kõigest jääb veel nii palju aeg ja jaksu üle ju.

Lapselapsed? Hetkel veel neid ei ole. Aga, kui oleks, siis raudselt mahutaks nad oma segasummaelu sisse ilusti ära. Ilma, et peaks palgatööd kaotama.
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

paljud vastajad muretsevad, et hakkab igav. ma mõtlesin pisut järele ja lisaksin veel eelpool toodule - reisime paaril korral aastas, rohkem töö ei luba, võiks muidugi rohkem. mulle meeldib joonistada, lugeda, viltida, heegeldada, lapitekke teha. perekonnaga suhtlemine võtab oma aja, koeraga jalutamine. metsas fotojahi pidamine on päris ajamahukas. vahel käime kinos, külas, kontsedil, teatris. talvel puhastame suure tiigi ja uisutame vahel kogu vahmiiliga, vahel mehega kahekesi. talvel käin veel ujumas ja joogas. sõbrannadega kohvikus. no ja kui veel tööle ka peab jõudma, läheb ajaga kitsaks :)
Külaline

kana kirjutas: 28 Dets 2024 00:11 paljud vastajad muretsevad, et hakkab igav. ma mõtlesin pisut järele ja lisaksin veel eelpool toodule - reisime paaril korral aastas, rohkem töö ei luba, võiks muidugi rohkem. mulle meeldib joonistada, lugeda, viltida, heegeldada, lapitekke teha. perekonnaga suhtlemine võtab oma aja, koeraga jalutamine. metsas fotojahi pidamine on päris ajamahukas. vahel käime kinos, külas, kontsedil, teatris. talvel puhastame suure tiigi ja uisutame vahel kogu vahmiiliga, vahel mehega kahekesi. talvel käin veel ujumas ja joogas. sõbrannadega kohvikus. no ja kui veel tööle ka peab jõudma, läheb ajaga kitsaks :)
Väga nunnu, aga sulle teadmiseks, et tööl käimine pole kohustuslik. Tõenäoliselt on sul raha ning investeeringuid piisaalt, et oma elustiili toita, sest pension on nii tilluke, et selle eest ei tee midagi. Jää kohe koju ja tsilli. Milleks tööl käia, kui ei soovi ja vaja ka pole? Mul pole vaja, aga käin, sest meeldib, pensionini veel 15 aastat.
Külaline

Peab jürgenile kirjutama, et osadel veel raha liiga palju.
Külaline

kana kirjutas: 28 Dets 2024 00:11 paljud vastajad muretsevad, et hakkab igav. ma mõtlesin pisut järele ja lisaksin veel eelpool toodule - reisime paaril korral aastas, rohkem töö ei luba, võiks muidugi rohkem.
No pensionist ei reisi sa eriti kuskile! Kõik teevad siin nii suuri plaane nagu jätkuks ka pensionil olles senine elulaad. Te ikka teate, millises suurusjärgus pension on? Arvestades pidevaid hinnatõuse on hea, kui selle 700 euroga arved makstud ja kõhu täis saab. Ja ehk 50 - 100 eurot kuus kõrvale panna. Mis ka kohe ära kulub, kui mõni kodumasin läbi läheb, lemmikloom haigestub või hambad parandamist vajavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 07:08
kana kirjutas: 28 Dets 2024 00:11 paljud vastajad muretsevad, et hakkab igav. ma mõtlesin pisut järele ja lisaksin veel eelpool toodule - reisime paaril korral aastas, rohkem töö ei luba, võiks muidugi rohkem.
No pensionist ei reisi sa eriti kuskile! Kõik teevad siin nii suuri plaane nagu jätkuks ka pensionil olles senine elulaad. Te ikka teate, millises suurusjärgus pension on? Arvestades pidevaid hinnatõuse on hea, kui selle 700 euroga arved makstud ja kõhu täis saab. Ja ehk 50 - 100 eurot kuus kõrvale panna. Mis ka kohe ära kulub, kui mõni kodumasin läbi läheb, lemmikloom haigestub või hambad parandamist vajavad.
Selleks on ju terve elu olnud aega koguda.
Külaline

Praegune pensionär alustas tööelu rublaajal. Siis tuli eesti kroon ja siis euro. Arva ära, mitu korda raha väärtus selle aja jooksul kukkunud on.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 10:42 Praegune pensionär alustas tööelu rublaajal. Siis tuli eesti kroon ja siis euro. Arva ära, mitu korda raha väärtus selle aja jooksul kukkunud on.
Lapsed...
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 10:51
Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 10:42 Praegune pensionär alustas tööelu rublaajal. Siis tuli eesti kroon ja siis euro. Arva ära, mitu korda raha väärtus selle aja jooksul kukkunud on.
Lapsed...
Pole need lapsed ka rikkad kõik. Päris raske on oma eluaset soetada, lõhkilaenanuid on palju. Või kes elavad üürikorteris. Eestlane on üldiselt üsna vaene ja helget pensionipõlve vähestel.
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 00:32
kana kirjutas: 28 Dets 2024 00:11 paljud vastajad muretsevad, et hakkab igav. ma mõtlesin pisut järele ja lisaksin veel eelpool toodule - reisime paaril korral aastas, rohkem töö ei luba, võiks muidugi rohkem. mulle meeldib joonistada, lugeda, viltida, heegeldada, lapitekke teha. perekonnaga suhtlemine võtab oma aja, koeraga jalutamine. metsas fotojahi pidamine on päris ajamahukas. vahel käime kinos, külas, kontsedil, teatris. talvel puhastame suure tiigi ja uisutame vahel kogu vahmiiliga, vahel mehega kahekesi. talvel käin veel ujumas ja joogas. sõbrannadega kohvikus. no ja kui veel tööle ka peab jõudma, läheb ajaga kitsaks :)
Väga nunnu, aga sulle teadmiseks, et tööl käimine pole kohustuslik. Tõenäoliselt on sul raha ning investeeringuid piisaalt, et oma elustiili toita, sest pension on nii tilluke, et selle eest ei tee midagi. Jää kohe koju ja tsilli. Milleks tööl käia, kui ei soovi ja vaja ka pole? Mul pole vaja, aga käin, sest meeldib, pensionini veel 15 aastat.
nojah, ma tean. aga....kena oleks ju omada tervisekindlustust. jaa, ma tean, et ka selle võib ise osta, aga pensioni väärtusliku lisana on see lihtsalt olemas. ja kui me mehe pärast peame juba niikuinii linna sõitma, lähen käin ka parem veidi tööl. kuigi mulle meeldiks rohkem, kui me üldse ei peaks linna sõitma, kui ei tahaks. ma tean ka seda, kui suur on riiklik pension ja ma ei ole nii naiivne, et sellest reisimist planeerin. lihtsalt tundub kuidagi ebaõiglane, et mu vanaema jäi pensionile viiekümneselt ja ema viiekümne viieselt ja mul on optimistlik lootus kuukümneviieselt jääda - kui siiski.
Külaline

Jah, aga tol ajal ei saanud 99% inimestest oma lapsi 40+ vanuses, seega on nende tööelu 15-20 aastat olnud puhtalt enesele elamine.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Dets 2024 22:46
Kontoris oled siiski nooremate inimeste seas ja tunned ennastki elusana ning tööasjadele keskendudes pole aega mõelda masendavaid mõtteid, mis üksi kodus vahtides kindlasti pähe kipuvad.

Mul pole otseselt midagi töötegemise vastu. Noorte inimeste vastu pole ka midagi. Küll aga ei meeldi mulle kiire elutempo, mida kaasaja nn. karjäärielu ( "ole efektiivne", ei tohi olla mugavusstsoonis" ) peale surub.

Mul pole kunagi näit. suvepuhkuse ajal igav hakanud. Kunagi (kui ma ei olnud veel pereinimene) olin töötu ja kuude kaupa üksi kodus (no mitte päris just ei istunud, liikusin ikka ka). Mõned isegi küsisid murelikult minu käest, et kuidas siis niimoodi elad, mis sa teed üldse. Aga minul oli meeleolu täitsa hea (tundus, nagu oleks mingi pikk mõnus puhkus käimas) ja tegemist jagus nagu küllaga. Mingit masendust ei olnud üldse (jah, ebakindlust, et kuidas/millal uue töö saan, nats oli, aga ma püüdsin selles osas ka endale öelda, et rahu, küll asjad laabuvad).

Mulle meeldib aeglane elu. Midagi sellist, nagu Tätte elab Vilsandi saare peal või nagu Kihnu memmed elavad (kes 80.-tes endiselt oma majapidamisi peavad). See tundub mulle hästi kvaliteetne elu.

Mul on juba praegu, keskealisena rahulikum töö. Muidugi on selliseid tänapäeval vähemaks jäänud ja palk on madalam (sellega tuleb arvestada)rahulikel töökohtadel. Otseselt pensioniiga ei oota (sest eks oled siis ju vanem) , aga ei karda ka.

Kuna pensioniga seostub mulle aeglase eluga (teed omas tempos, keegi tagant ei aja), siis selles mõttes ma oleks ju ideaalne pensionäritädi ;) Kuna tegelen ka praegu aiaga, siis mingi aed võiks ilmselt olla, teeks endale süüa, suhtelsk teiste pensionäridega, käiks kultuuriüritustel, loeks raamatuid. Kui tervist/elujõudus oleks, võiks ka palgatööl käia, aga kindlasti peaks olema rahulik töö siis. Mingit närveldamise/karjääritamise tööd kindlasti ei tahaks, selle asemel eelistaks täiskodune olla.
Külaline

Miks arvate, et vanad enam väga reisida tahavad?
Külaline

Ja igasugu uhketest reisidest jms. luksuselust pensionieas oleks ma valmis loobuma. Hakata nende reiside ja luksuse nimel kõigepealt rikkaks saama (stressama, rabelema) - tänan, ei .

Mulle piisaks aeglasest elust oma kodukandis. Hobisid saab olla pensionäril ka odavamaid.
Külaline

Mul tädi on üksik pensinär(oma lapsi pole, meest ka mitte) aga venna kaks last, kellest mina üks ja minu ja õe lapsed.
Tema käib tööl veel edasi, et ome konte liikumas hoida. Samuti käib ta väga palju kontsertitel ja lähireisidel(baltikum) rohkem kui mina nüüd 35-selt 😆.
Paari sõbranna ja oma penskarite grupiga. Restoranides ka käivad.
Aga eks tal raha on ka sellepärast kõrvale pandud, et oma lapsi pole. Meie vennalapsed ka ei küsi. Ainult sünnipäeva kinke teeb meile ja meie lastele.
Suur maja tal hooldada ja suudab isegi vaikselt remonti teha(mitte ise, palkab töömehe).
Pensioni saab kõik kõrvale panna, sest palgast üksikuna elab ära. Saab miinimum palkka.
Ta pigem kurdab, et aega jääb vahel päevas puudu. Töökoha poolt on tal igasuguseid üritusi, kuhu ka tema kaasatakse(erakooli koristaja).
Külaline

kana kirjutas: 27 Dets 2024 13:34 mõtlen siin, et paljud inimesed arvavad, et pensionile jäämisega on elu läbi. mina olen viimased paarkümmend aastat unistanud, et saan pensionile jääda ja oma asjadega tegelema hakata.
Kas see pole terve elu jooksul pähe tulnud, et korraldaks oma elu selliselt, et terve elu saaks oma asjadega tegeleda? Ma ei kujuta ette, et terve elu rühman siis mingeid mõttetusi teha ja unistan aastakümneid, et vanuigi avaneks võimalus endale elada?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Dets 2024 12:41 ei meeldi mulle kiire elutempo, mida kaasaja nn. karjäärielu ("ole efektiivne", ei tohi olla mugavusstsoonis") peale surub.
Sa oled sellest efektiivsuse ja mugavusstsoonist välja tulemise mõttest valesti aru saanud. See tähendab ikkagi seda, et sa ei magaks oma elu maha, ei raiskaks seda, vaid teeksid midagi nende annete ja oskustega, mis sul on. Saavutaksid midagi toredat, mida sa väärid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Tuuletu ja 9 külalist