Kes meist siis külalistele majutust pakub

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kes meist siis külalistele majutust pakub

Postitus Postitas Külaline »

https://puhavaimu.ee/uudised/taize-paev ... 1-01-2025/
Külaline

Ja miks see sind huvitab? Pakuvad ilmselt koguduse liikmed. Mina ei paku, ei teadnudki sellest enne teema avamist, kuigi mu esivanemad on olnud Pühavaimu koguduse liikmed ilmselt üsna algusest peale ja kuni Jaani kiriku valmimiseni. Praguseks pole sealgi enam kedagi. Mulle õldse tundub, et Tallinna vanad kogudused on muutunud selliseks "must be" kohtadeks, kuhu need kes jõululaupäeval ainult kirikussse sattuvad peavad ilmtingimata kuuluma. Toomkogudus on ilmselt 100% uus, Pühavaimus olid kunagi linnavaldade (Kakumäe, Haabersti, Viimsi jms piirkonnad) elanikud (enamasti talupojad).
Külaline

Päevakavast jääb mulje, nagu oleks tegu mingi lobbyüritusega. Miks nad ikkagi siia usukaugesse Eestisse tulevad?

"Keskpäevaks liiguvad noored Tallinna kesklinna suurematesse kirikutesse lõunapalvustele ning seejärel toimuvad samas piirkonnas töötoad ning õhtul suur ühine palvus Tondiraba jäähallis. Kas me leiame palves osaduse laulu, rahu ja vaikuse läbi?"
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Dets 2024 22:53 Päevakavast jääb mulje, nagu oleks tegu mingi lobbyüritusega. Miks nad ikkagi siia usukaugesse Eestisse tulevad?

"Keskpäevaks liiguvad noored Tallinna kesklinna suurematesse kirikutesse lõunapalvustele ning seejärel toimuvad samas piirkonnas töötoad ning õhtul suur ühine palvus Tondiraba jäähallis. Kas me leiame palves osaduse laulu, rahu ja vaikuse läbi?"
Lugesin ja mulle jäi mulje, et siin plaanitakse seda, mida Taize'sse reisinud palverändurid seal teevad või vähemalt ligi 20 aastat tagasi tegid (käisin seal 2005. aastal).
Üleüldiselt on Eesti ehk usukauge, aga mulle tundub, et need, kes on usklikud (ja ega neidki nüüd vaid paar tükki pole), on seda ikka hulka põhjalikumalt ja läbimõeldumalt kui riikides, kus usk on osa kultuurist (ehk puudub sisuliselt valikuvabadus).
Külaline

Ei soovita umbluulaste ja kelmide tegevust toetada, see on moraalselt vale. Eriti arvestades, et katoliiklased on lisaks veel ka kuritegelik organisatsioon, kes organiseeritult soodustab pedofiiliat, varjab pedofiile ja vaigistab ohvreid.
Külaline

Igasugune kampaania korras usku pöörata üritamine on nõme ja ütleks, et ka ebaeetiline. Lennatakse vilede ja tuledega peale, lootes, et rahvas selle välise sära ja mesimagusa jutu peale usku pöörab.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Dets 2024 23:41 Igasugune kampaania korras usku pöörata üritamine on nõme ja ütleks, et ka ebaeetiline. Lennatakse vilede ja tuledega peale, lootes, et rahvas selle välise sära ja mesimagusa jutu peale usku pöörab.
Olen pidanud end siiani suht usuleigeks inimeseks, aga viimasel ajal toimuv on läinud ikka üle võlli. Koolis võib mõni lapsevanem tagajalgadele tõusta, kui kohustusliku kirjanduse nimekirjas on lastepiibel, ent samas ei julge keegi midagi ütelda, kui tähestikuseltskond juba lasteaias maimikuid oma usku pööramas käib. Tegelikult on ka nende liikumisel praegu olemas kõik ususekti tunnused.

Kuidagi palju esineb tänapäeval radikaliseerumist - ja seda kõikvõimalikel elualadel. Piisab, et tekiks keegi väga karismaatiline juht, kes siis koondab enda ümber jüngreid, pannes võimalikult paljusid uskuma, et "meie oleme kõik, mida vajad!" Ja noored ning hapra vaimuga inimesed jooksevad tormi.

Kogu selle hulluse taustal tundub kristlus mulle veel kõikse mõistlikuma alternatiivina. Vähemalt on tegemist aastasadade vältel äraproovitud usuga, mida on palju risti-rästi läbi uuritud ja enam-vähem teada, millega siin pistmist on. Loodus ei salli tühja kohta - kui sa üht usku ei ole, siis asendad sa harilikult selle millegi teisega - ja küsimus on selles, kas see teine on parem või mitte.
Külaline

See Taize kogunemine on üliäge üritus, mida on peetud aastakümneid. Noored üle Euroopa kogunevad aasta lõpul ühte Euroopa linna, milleks seekord on Tallinn. Toimuvad noortepärased tegevused sh ei ole rõhk klassikalisel usukuulutamisel, pigem koosolemisel ja ühtehoidmisel, kristlik-inimlikul headusel. Kogu üritus on noortele väga madala eelarvega, sisuliselt vaid kohalesõidu kulu. See annab paljudele võimaluse tulla, kohtuda omavahel ja kunagi ehk tagasi tulla või jagada head sõna Tallinnast.
Jah, muidugi ollakse Eestis vähem valmis avama oma koduuksi võhivõõrastele, ollakse reserveeritumad ja ka usuleiged. 90ndate noored aga ehk mäletavad, Taizesse soit olematu eelarvega oli paljudele esimene “välismaareis”. Mul isiklikult on hea meel, et see aastavahetuse noortekogunemine ja noortetöö jätkuvalt elab.
Külaline

Olen ise ka 90.-tel kahest Taize noortekogunemisest osa võtnud - Itaalias ja Hispaanias.

Kuna Eestist ei saadud piisavalt palju noori usklikke kokku, et bussi täita, siis pakuti võimalust ka mitteusklikele. Ausalt öeldes, ega me usuüritustele palju ei jõudnud, sest tahtsime välismaad ja vaatamisväärsusi näha ning seega kolasime eestlaste kambaga terved päevad linna mööda ringi. Tänapäeval, kui noored sõidavad mööda maailma (see on nii tavaline), võibolla keegi ei kujuta ette, aga meile, üleminekuaja lastele, oli 90.-tel Taize noortekogunemine võimalus üliodavalt reisile saada, seega haarasime võimalusest kinni. Elasime peredes. Itaalia pere oli väike (vanemad +1 laps), majutuses oli eestlaste seltskond. Hispaania pere oli suurpere, viis või kuus last, elasid linnalähedases asulas suures majas, majutati kahte seltskonda välismaalasi - eestlased ühes toas ja poolakad teises toas.Tõeline segasumma. Aga kõik olid väga lahked. Päevasel ajal sõime suures linnas suures hallis ülessoojendatud sõdurikonserve, õhtuks läksid kõik oma perekondade juurede ja õhtusöök anti pere poolt.

Meil küll jäid toredad mälestused.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Dets 2024 11:40 Olen ise ka 90.-tel kahest Taize noortekogunemisest osa võtnud - Itaalias ja Hispaanias.

Kuna Eestist ei saadud piisavalt palju noori usklikke kokku, et bussi täita, siis pakuti võimalust ka mitteusklikele. Ausalt öeldes, ega me usuüritustele palju ei jõudnud, sest tahtsime välismaad ja vaatamisväärsusi näha ning seega kolasime eestlaste kambaga terved päevad linna mööda ringi. Tänapäeval, kui noored sõidavad mööda maailma (see on nii tavaline), võibolla keegi ei kujuta ette, aga meile, üleminekuaja lastele, oli 90.-tel Taize noortekogunemine võimalus üliodavalt reisile saada, seega haarasime võimalusest kinni. Elasime peredes. Itaalia pere oli väike (vanemad +1 laps), majutuses oli eestlaste seltskond. Hispaania pere oli suurpere, viis või kuus last, elasid linnalähedases asulas suures majas, majutati kahte seltskonda välismaalasi - eestlased ühes toas ja poolakad teises toas.Tõeline segasumma. Aga kõik olid väga lahked. Päevasel ajal sõime suures linnas suures hallis ülessoojendatud sõdurikonserve, õhtuks läksid kõik oma perekondade juurede ja õhtusöök anti pere poolt.

Meil küll jäid toredad mälestused.
Sama siin, ka ma olen 90ndatel kahel Taize kogunemisel käinud- Itaalias ja Prantsusmaal. Ühtlasi olid need mu esimesed välisreisid, olin koos oma tulevase abikaasaga, oleme mõlemad ateistid ja kuigi käisime paar korda mõnel usulisel üritusel ka, siis üldiselt me lihtsalt seksisime kogu selle aja. Väga toredad mälestused ka mul.
Külaline

Külaline kirjutas: Sama siin, ka ma olen 90ndatel kahel Taize kogunemisel käinud- Itaalias ja Prantsusmaal. Ühtlasi olid need mu esimesed välisreisid, olin koos oma tulevase abikaasaga, oleme mõlemad ateistid ja kuigi käisime paar korda mõnel usulisel üritusel ka, siis üldiselt me lihtsalt seksisime kogu selle aja. Väga toredad mälestused ka mul.
Nüüd ma tunnen juba, et olen vist millestki heast ilma jäänud. Muudkui aga käidi ja tehti ja seksiti. Aga mina? Ma muidugi olin alates 1992 suve teisest poolest ise ka Eestist ära, nii et vbl on selles asi.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2025 19:17Sama siin, ka ma olen 90ndatel kahel Taize kogunemisel käinud- Itaalias ja Prantsusmaal. Ühtlasi olid need mu esimesed välisreisid, olin koos oma tulevase abikaasaga, oleme mõlemad ateistid ja kuigi käisime paar korda mõnel usulisel üritusel ka, siis üldiselt me lihtsalt seksisime kogu selle aja. Väga toredad mälestused ka mul.
Eks seda reisimise võimalust kasutati toona ära jah, kuigi usklik ei oldud. Vahet pole, et saaks lihtsalt välismaale. Huvitav on see, et kas siis Eestis ei olnud head kohta seksimiseks, et selleks pidi välismaale sõitma või välismaa õhk mõjus seksiisule toniseerivalt? :D
Külaline

Kuidas te selle usuvärgi leidsite?
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2025 19:54 Kuidas te selle usuvärgi leidsite?
Mina ei olegi seda üles leidnud. Ju pole minu rida mingeid muinasjutte uskuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2025 23:34
Mina ei olegi seda üles leidnud. Ju pole minu rida mingeid muinasjutte uskuda.
Ju küsiti ikka nende käest, kes kunagi Taize kaudu reisimas käisid.
Külaline

Kui sa reise silmas pead, siis vähemalt 90ndatel, kui ma käisin, olid mõned ülikoolikaaslased, kes olid selle organisatsiooniga kuidagi seotud (võib-olla kohalike kirikute kaudu) ja need orgunnisid neid reise. Ja see oli täiesti tavaline, et seltskond ei olnud usklikud- vast loodetigi, et äkki mõni pöördub. Aga kui sa "usuvärgi" all pead silmas usku, siis seda ma ei leidnudki- pigem vastupidi, olen nüüdseks veendunud, et kõik religioonid on kelmus ja halvemal juhul organiseeritud kuritegevus (mitte ainult majanduskuritegude, vaid ka seksuaalkuritegide sooritamiseks). (Tagantjärele leian, et raamat "Luul jumalast" mõjutas mu arusaama religioonist ikka palju rohkem kui 2 toredat Taize reisi.)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], libakägu, Roosad tulbid ja 12 külalist