Hilisem koolipäeva algus ja lasteaias vabatahtlik lõunauni
Loomulikult on pikk päevauni justnimelt nõuka-aja jäänuk Eesti lasteaedades, aga see ei tähenda automaatselt, et lõunauni kui selline on alati ebavajalik või tingimata halb nähtus. See lihtsalt on praegu veel meie kultuuri eripära ja siiani sobinud kõige paremini kõige suuremale osale ühiskonnast. Kui enam ei sobi (tundub, et see aeg hakkab kätte jõudma), siis ongi täiesti normaalne senist tava muuta. Ei pea kohe tormama lastelt unevõimalust täiesti ära võtma, aga normaalne on otsida veidi paindlikumaid lahendusi, vaadata, kuidas need toimivad.
Ühiskondades, kus on tavaks, et lapsed lähevad väga vara magama (nt Põhjamaad, aga ka Suurbritannias jm), näiteks 19.00 ajal õhtul, siis saavadki mudilased oma unetunnid ööunega täis.
Eestis lähevad lapsed magama ideaalis 21.00, aga tõstke käsi, kelle mitu tundi lõunaund maganud laps päriselt kell 21 magab? Pakun, et enamasti uinuvad koolieelses eas lapsed pigem 22 ajal, suvel isegi veel hiljem. Kui nii hilja magama minna ja hommikul vara ärgata, siis loomulikult ei piisa ainult ööune tundidest.
Küsimus on, kas kogu ühiskonna uneharjumuste muutmiseks peab pihta hakkama just lasteaiast? Või õigemini, ma saan aru, et kui lasteaeaiad kaasa ei tule ja sunnivad lapsi 2-3 tundi magama, siis ei saa keegi, kes tahab, oma ööund normaalsemaks muutagi, sest laps lihtsalt pole õhtuks piisavalt unine - aga kui lasteaiad selle suure muutuse ära teevad ja tõesti enam lõunaund ei paku, siis kas ülejäänud ühiskond endas ka leiab motivatsiooni muutuda selliseks, et hakkamegi kõik kollektiivselt oma mudilasi kell 18.30 ööuneks ette valmistama, et nad hiljemalt 19.30 juba magaksid? Luban pühalikult, et mina isegi ei ürita! Paljudes peredes tullakse siis alles töölt koju, ühist pereaega jääks väga väheks. Põhjamaades ja Lääne-Euroopas on üpris levinud osaline tööaeg, mistõttu saadakse lapsed juba varasel pärastlõunal lasteaiast ära tuua ja nendega koos olla, Eestis on sellist luksust siiski veel vähestel. Ka mõtteviis on siin pigem selline, et tahan ise puhata, rahus poes käia ja oma tassi täita (mis kõik ongi vahel vajalikud tegevused), las laps olla seni rahus lasteaias. Ma ei usu, et see mõtteviis ja perede harjumused nii drastiliselt muutuks.
Samas praegune süsteem on ikkagi ka ajast ja arust. Lapsed vihkavad lõunaund lasteaias ja need, kes ise võibolla ei vihkakski, hakkavad ikkagi vihkama, sest sõbrad ju ka ei taha magada. Mu meelest oleks väga okei, kui alates 4-aastastest oleks lõunaune pikkus maksimaalselt 1 tund ja kes magama ei jää, saaks rahus voodist välja ronida ja teha midagi muud. Selleks on vaja aga inimesi ja ruumi lasteaeda juurde.
Ühiskondades, kus on tavaks, et lapsed lähevad väga vara magama (nt Põhjamaad, aga ka Suurbritannias jm), näiteks 19.00 ajal õhtul, siis saavadki mudilased oma unetunnid ööunega täis.
Eestis lähevad lapsed magama ideaalis 21.00, aga tõstke käsi, kelle mitu tundi lõunaund maganud laps päriselt kell 21 magab? Pakun, et enamasti uinuvad koolieelses eas lapsed pigem 22 ajal, suvel isegi veel hiljem. Kui nii hilja magama minna ja hommikul vara ärgata, siis loomulikult ei piisa ainult ööune tundidest.
Küsimus on, kas kogu ühiskonna uneharjumuste muutmiseks peab pihta hakkama just lasteaiast? Või õigemini, ma saan aru, et kui lasteaeaiad kaasa ei tule ja sunnivad lapsi 2-3 tundi magama, siis ei saa keegi, kes tahab, oma ööund normaalsemaks muutagi, sest laps lihtsalt pole õhtuks piisavalt unine - aga kui lasteaiad selle suure muutuse ära teevad ja tõesti enam lõunaund ei paku, siis kas ülejäänud ühiskond endas ka leiab motivatsiooni muutuda selliseks, et hakkamegi kõik kollektiivselt oma mudilasi kell 18.30 ööuneks ette valmistama, et nad hiljemalt 19.30 juba magaksid? Luban pühalikult, et mina isegi ei ürita! Paljudes peredes tullakse siis alles töölt koju, ühist pereaega jääks väga väheks. Põhjamaades ja Lääne-Euroopas on üpris levinud osaline tööaeg, mistõttu saadakse lapsed juba varasel pärastlõunal lasteaiast ära tuua ja nendega koos olla, Eestis on sellist luksust siiski veel vähestel. Ka mõtteviis on siin pigem selline, et tahan ise puhata, rahus poes käia ja oma tassi täita (mis kõik ongi vahel vajalikud tegevused), las laps olla seni rahus lasteaias. Ma ei usu, et see mõtteviis ja perede harjumused nii drastiliselt muutuks.
Samas praegune süsteem on ikkagi ka ajast ja arust. Lapsed vihkavad lõunaund lasteaias ja need, kes ise võibolla ei vihkakski, hakkavad ikkagi vihkama, sest sõbrad ju ka ei taha magada. Mu meelest oleks väga okei, kui alates 4-aastastest oleks lõunaune pikkus maksimaalselt 1 tund ja kes magama ei jää, saaks rahus voodist välja ronida ja teha midagi muud. Selleks on vaja aga inimesi ja ruumi lasteaeda juurde.
-
Külaline
Ja loomulikult peaks selle kõik kinni maksma maksumaksja.
Millises lasteaias on 3 tundi lõunaund? Nimeliselt palun, mitte et "minu lasteaed", et saaks järgi kontrollida. Mitte sõim, st alla kolme-aastaste laste rühm.
Millises lasteaias on 3 tundi lõunaund? Nimeliselt palun, mitte et "minu lasteaed", et saaks järgi kontrollida. Mitte sõim, st alla kolme-aastaste laste rühm.
-
Külaline
Kui lasteaia päevakava on selline:Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:17 Ja loomulikult peaks selle kõik kinni maksma maksumaksja.
07.00 - 08.30 laste lasteaeda tulek, valiktegevused
08.30 - 09.15 HOMMIKUSÖÖK
09.00 - 09.30 ettevalmistus õppetegevusteks
09.30 - 11.15 õppetegevused
11.15 - 11.25 ettevalmistus õueminekuks
11.25 - 12.25 viibimine õues, mängud, jalutuskäigud
12.15 - 12.30 ettevalmistus lõunasöögiks
12.15 - 13.15 LÕUNASÖÖK
13.00 - 15.00 päevane puhketund
15.00 - 15.55 mängud, valiktegevused
15.20 - 16.00 ÕHTUOODE
16.10 - 19.00 osavõtt huvialaringidest, individuaalne töö lastega, mängud toas või õues, kojuminek
18.00 - 19.00 VALVERÜHM
...siis vabalt võib olla, et magama hakatakse sättima juba 12.30 ja nii mõnigi põõnab puhkeaja järgse mänguaja ka maha ehk kuni õhtuooteni ca 15.30 või veelgi kauem.
-
Külaline
Mida sa utreerid. Lapsed söövad kaks käiku (mitte ei kugista paari minutiga), käivad järjekorras WC, pesevad käsi, loputavad suud, mõni käib veel WCs, võtavad rahumeeli riidest lahti ja otsivad oma pidažaamat või kaisukat taga, või proovivad pjsteise öösärke selga, sibavad ühest kohast teise, lobisevad jne. Ega see sul sõjakool ole, kus iga tegevus 30 sek aega võtab. Mõni uneleb rahumeeli 15 min potil.Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:28Kui lasteaia päevakava on selline:Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:17 Ja loomulikult peaks selle kõik kinni maksma maksumaksja.
07.00 - 08.30 laste lasteaeda tulek, valiktegevused
08.30 - 09.15 HOMMIKUSÖÖK
09.00 - 09.30 ettevalmistus õppetegevusteks
09.30 - 11.15 õppetegevused
11.15 - 11.25 ettevalmistus õueminekuks
11.25 - 12.25 viibimine õues, mängud, jalutuskäigud
12.15 - 12.30 ettevalmistus lõunasöögiks
12.15 - 13.15 LÕUNASÖÖK
13.00 - 15.00 päevane puhketund
15.00 - 15.55 mängud, valiktegevused
15.20 - 16.00 ÕHTUOODE
16.10 - 19.00 osavõtt huvialaringidest, individuaalne töö lastega, mängud toas või õues, kojuminek
18.00 - 19.00 VALVERÜHM
...siis vabalt võib olla, et magama hakatakse sättima juba 12.30 ja nii mõnigi põõnab puhkeaja järgse mänguaja ka maha ehk kuni õhtuooteni ca 15.30 või veelgi kauem.
Ausalt, mul on tunne, et iga lapsevanem peaks vähemalt nädala lasteaias töötama, saaks mingi reaalsema pildi ette ja ehk õpitakse ka alandlikkust. Suurem osa vanemaid ei suuda oma ühte lastki poes või bussis kantseldada, aga lasteaia teemal on kõik eksperdid ja loomulikult lasteaed teeb kõik valesti.
-
Külaline
See ei vasta tõele. Kunagi oli tõesti nii, aga mitte enam. Ka töötu ja lastega kodus olema vanema laps võib olla kogupäevahoius.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 17:50 Samuti on nii, et kui töölepingut ette näidata pole(mõlemal vanemal peab täiskoha jaoks tööleping olema või kui käiakse koolis), ei saa laps olla aias kauem, kui 20h nädalas. Ise siis valid, et kas iga päev 4h või 3 täispikka päeva.
Ja nii on ka eralasteaedades. Ja aiakoht töölepingu olemasoluga leitakse 2 nädalaga, ilma töökohata on ooteaeg 4 kuud.
-
Külaline
Mina ei maganud lasteaias, aga täitsa kindlalt mäletan, et ma olin ainuke selline. Kõik teised magasid nagu notid. Jah oli piinarikas niisama voodis vahtida. Õnneks sain väikse venna ja siis lubas ema mul juba lõuna ajal ära koju tulla. Mujal maailmas pannase tõesti lapsed väga varakult magama ja siis on vanemad rahulik õhtu. Eestis näeb õhtul hilja toidupoes kärude ja väikelastega vanemaid. Jonnivad, nutavad, ma ei tea miks vanemad enda elu keeruliseks elavad.
-
Bämbi
Tegelikult vajab 4aastane laps 11 või rohkem unetundi, 5aastane 10-11 unetundi ja 6aastane 10 unetundi ööpäevas. Kui kõik koolilapsed saaks ka kella 9ks kooli minna, siis võiks perede keskmine ärkamisaeg olla 7.30-8.00 ja ka lapsteaialapsed, kes kell 21 magama lähevad, saaks une täis.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 13:25 Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
2020 aastal ilmus Novaatoris artikkel, kus viidati USA uuringutele, mille järgi 3-5 aastased lapsed vajavad 10-13 tundi und ja 6-13 aastased 9-11 tundi. Üldist päevakava arvestades on üsna keeruline ilma lõunauneta piisavalt palju uneaega kätte saada.
Lihtsa matemaatika alusel vajab (lasteaia)laps keskmiselt 12 tundi und ööpäevas. Keskmine kontoritöötaja on tööl 9-17, laps siis lasteaias 8:30-8:45 kuni 17:15-17:30 (ehk 8,5 kuni 9 tundi). Kui laps kodus perega hommikust sööb, siis äratus ilmselt hiljemalt 7:30. Õhtul võiks koju jõuda 17:30-18:00 (ja seda siis kui ei lähe poodi ega mänguväljakule nagu paljud teevad). Järele jääb ca 1,5 tundi, mille jooksul peaks valmistama ja sööma õhtusöögi, rahunema päeva emotsioonidest ja magama jääma. Ausalt öeldes raskeks läheb, meie peres kipub vajalik kodus olemise aeg olema 2, pigem isegi 3 tundi. Paraku pole ka ilmselt suuremal osal vanematest võimalust lapse lasteaiapäeva lühemaks ka teha.
Mis puudutab lapse lasteaeda viimist isegi siis kui on võimalik laps koju jätta... Minu jaoks on ületamatu argument lapse areng, mida ma ei saa ega oska kodus sellisel määral arendada. Eelkõige sotsiaalne areng ja teiste omavanustega suhtlemine.
Laste magamajäämisel mängib väga suurt rolli ka ärkamise aeg. Näiteks 3aastase lapse ärkveloleku aknad on kuskil 6-6,5 tundi. Ehk siis selleks, et lapst jääks lasteaias kell 13 magama, peaks ta hommikul ärkama 6.30-7.00. Kui laps ärkab hiljem, siis tal ei saagi uni kell 13 tulla ja tema voodisse surumine on lapse piinamine.
Paljud päevaune pooldajad hakkavad kohe ärritunult rääkima, kui kasulik on päevauni ja kuidas nende lapsed päevaund vajavad. Väga tore. Ega keegi üritagi teie lastelt päevaund ära võtta. Lihtsalt soovitakse, et nende perede lapsed, kus otsustatakse, et laps päevaund ei vaja, ei peaks lasteaias kohustuslikult 2 tundi ja rohkemgi voodis lebama. Hetkel jääb mulje, et lapse õigus magada on suurem ja olulisem kui lapse õigus päevaund mitte teha.
-
Külaline
Kõik kolmesed magavad juba enne ühte. Sest lasteaia päevakava on tunduvalt intensiivsem, kui ühe lapse kodune päevakava.Bämbi kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:06Tegelikult vajab 4aastane laps 11 või rohkem unetundi, 5aastane 10-11 unetundi ja 6aastane 10 unetundi ööpäevas. Kui kõik koolilapsed saaks ka kella 9ks kooli minna, siis võiks perede keskmine ärkamisaeg olla 7.30-8.00 ja ka lapsteaialapsed, kes kell 21 magama lähevad, saaks une täis.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 13:25 Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
2020 aastal ilmus Novaatoris artikkel, kus viidati USA uuringutele, mille järgi 3-5 aastased lapsed vajavad 10-13 tundi und ja 6-13 aastased 9-11 tundi. Üldist päevakava arvestades on üsna keeruline ilma lõunauneta piisavalt palju uneaega kätte saada.
Lihtsa matemaatika alusel vajab (lasteaia)laps keskmiselt 12 tundi und ööpäevas. Keskmine kontoritöötaja on tööl 9-17, laps siis lasteaias 8:30-8:45 kuni 17:15-17:30 (ehk 8,5 kuni 9 tundi). Kui laps kodus perega hommikust sööb, siis äratus ilmselt hiljemalt 7:30. Õhtul võiks koju jõuda 17:30-18:00 (ja seda siis kui ei lähe poodi ega mänguväljakule nagu paljud teevad). Järele jääb ca 1,5 tundi, mille jooksul peaks valmistama ja sööma õhtusöögi, rahunema päeva emotsioonidest ja magama jääma. Ausalt öeldes raskeks läheb, meie peres kipub vajalik kodus olemise aeg olema 2, pigem isegi 3 tundi. Paraku pole ka ilmselt suuremal osal vanematest võimalust lapse lasteaiapäeva lühemaks ka teha.
Mis puudutab lapse lasteaeda viimist isegi siis kui on võimalik laps koju jätta... Minu jaoks on ületamatu argument lapse areng, mida ma ei saa ega oska kodus sellisel määral arendada. Eelkõige sotsiaalne areng ja teiste omavanustega suhtlemine.
Laste magamajäämisel mängib väga suurt rolli ka ärkamise aeg. Näiteks 3aastase lapse ärkveloleku aknad on kuskil 6-6,5 tundi. Ehk siis selleks, et lapst jääks lasteaias kell 13 magama, peaks ta hommikul ärkama 6.30-7.00. Kui laps ärkab hiljem, siis tal ei saagi uni kell 13 tulla ja tema voodisse surumine on lapse piinamine.
Paljud päevaune pooldajad hakkavad kohe ärritunult rääkima, kui kasulik on päevauni ja kuidas nende lapsed päevaund vajavad. Väga tore. Ega keegi üritagi teie lastelt päevaund ära võtta. Lihtsalt soovitakse, et nende perede lapsed, kus otsustatakse, et laps päevaund ei vaja, ei peaks lasteaias kohustuslikult 2 tundi ja rohkemgi voodis lebama. Hetkel jääb mulje, et lapse õigus magada on suurem ja olulisem kui lapse õigus päevaund mitte teha.
Samamoodi, kui nt täiskasvanu peab tunni rasket intensiivset koosolekut ja tahaks pärast seda lihtsalt natuke pikutada ja end koguda.
-
Bämbi
Nõus, et paljud 3aastased vajavad veel lasteaias päevaund. Aga on see siis argument selleks, et ka suuremad lapsed peaks magama? Või et magama peaks ka need 3aastased lapsed, kes magada ei soovi või kelle vanemad ei soovi, et nad lasteaias magaks? See päevaund lõõskav kolmene võib kodus ööunne jääda alles südaöö paiku, pannes terve pere kannatuse proovile. Õpetajad on lasteaias nii õnnelikud - aga teie laps on ju esimene, kes päevaunne jääb, miks te arvate, et ta päevaund ei vaja!? Magabki päevaund hästi, sest laps on südaööni üleval ja öised unetunnid jäävad päevaune tõttu napiks.Külaline kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:17Kõik kolmesed magavad juba enne ühte. Sest lasteaia päevakava on tunduvalt intensiivsem, kui ühe lapse kodune päevakava.Bämbi kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:06Tegelikult vajab 4aastane laps 11 või rohkem unetundi, 5aastane 10-11 unetundi ja 6aastane 10 unetundi ööpäevas. Kui kõik koolilapsed saaks ka kella 9ks kooli minna, siis võiks perede keskmine ärkamisaeg olla 7.30-8.00 ja ka lapsteaialapsed, kes kell 21 magama lähevad, saaks une täis.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 13:25 Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
Samamoodi, kui nt täiskasvanu peab tunni rasket intensiivset koosolekut ja tahaks pärast seda lihtsalt natuke pikutada ja end koguda.
-
Külaline
Katsuge oma argumentidega kuidagi järjekindlamad olla.Bämbi kirjutas: ↑22 Juun 2024 07:50Nõus, et paljud 3aastased vajavad veel lasteaias päevaund. Aga on see siis argument selleks, et ka suuremad lapsed peaks magama? Või et magama peaks ka need 3aastased lapsed, kes magada ei soovi või kelle vanemad ei soovi, et nad lasteaias magaks? See päevaund lõõskav kolmene võib kodus ööunne jääda alles südaöö paiku, pannes terve pere kannatuse proovile. Õpetajad on lasteaias nii õnnelikud - aga teie laps on ju esimene, kes päevaunne jääb, miks te arvate, et ta päevaund ei vaja!? Magabki päevaund hästi, sest laps on südaööni üleval ja öised unetunnid jäävad päevaune tõttu napiks.Külaline kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:17Kõik kolmesed magavad juba enne ühte. Sest lasteaia päevakava on tunduvalt intensiivsem, kui ühe lapse kodune päevakava.Bämbi kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:06
Tegelikult vajab 4aastane laps 11 või rohkem unetundi, 5aastane 10-11 unetundi ja 6aastane 10 unetundi ööpäevas. Kui kõik koolilapsed saaks ka kella 9ks kooli minna, siis võiks perede keskmine ärkamisaeg olla 7.30-8.00 ja ka lapsteaialapsed, kes kell 21 magama lähevad, saaks une täis.
Alguses väidetakse, et kolmest ei saa lõunaunne panna, sest ta peab uuesti uinumiseks 6-6,5 tundi üleval olema.
Ja nüüd on siis see kolmene õhtul 11 tundi üleval ja ikka ei maga...
Kuigi, kui lasteaias kell 3 üles ärgatakse, ongi järgmiseks uneks aeg 21-21.30
-
Bämbi
Lapsed on erinevad. Mõni magab pärast 6tunnist ärkvelolekut, teine jaksab 12 tundi jutti ärkvel olla. Ilmselgelt ei vaja pikalt ärkvel olla jaksav laps päevaund.Külaline kirjutas: ↑22 Juun 2024 08:51Katsuge oma argumentidega kuidagi järjekindlamad olla.Bämbi kirjutas: ↑22 Juun 2024 07:50Nõus, et paljud 3aastased vajavad veel lasteaias päevaund. Aga on see siis argument selleks, et ka suuremad lapsed peaks magama? Või et magama peaks ka need 3aastased lapsed, kes magada ei soovi või kelle vanemad ei soovi, et nad lasteaias magaks? See päevaund lõõskav kolmene võib kodus ööunne jääda alles südaöö paiku, pannes terve pere kannatuse proovile. Õpetajad on lasteaias nii õnnelikud - aga teie laps on ju esimene, kes päevaunne jääb, miks te arvate, et ta päevaund ei vaja!? Magabki päevaund hästi, sest laps on südaööni üleval ja öised unetunnid jäävad päevaune tõttu napiks.Külaline kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:17
Kõik kolmesed magavad juba enne ühte. Sest lasteaia päevakava on tunduvalt intensiivsem, kui ühe lapse kodune päevakava.
Alguses väidetakse, et kolmest ei saa lõunaunne panna, sest ta peab uuesti uinumiseks 6-6,5 tundi üleval olema.
Ja nüüd on siis see kolmene õhtul 11 tundi üleval ja ikka ei maga...
Kuigi, kui lasteaias kell 3 üles ärgatakse, ongi järgmiseks uneks aeg 21-21.30
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:49
Mida sa utreerid. Lapsed söövad kaks käiku (mitte ei kugista paari minutiga), käivad järjekorras WC, pesevad käsi, loputavad suud, mõni käib veel WCs, võtavad rahumeeli riidest lahti ja otsivad oma pidažaamat või kaisukat taga, või proovivad pjsteise öösärke selga, sibavad ühest kohast teise, lobisevad jne. Ega see sul sõjakool ole, kus iga tegevus 30 sek aega võtab. Mõni uneleb rahumeeli 15 min potil.
Ausalt, mul on tunne, et iga lapsevanem peaks vähemalt nädala lasteaias töötama, saaks mingi reaalsema pildi ette ja ehk õpitakse ka alandlikkust. Suurem osa vanemaid ei suuda oma ühte lastki poes või bussis kantseldada, aga lasteaia teemal on kõik eksperdid ja loomulikult lasteaed teeb kõik valesti.
-
Külaline
Oled ise lasteaiaõpetaja, et tead? Seesama, kes eelpool väitis, et lapsed kindlasti lasteaia kell üks veel ei maga, sest iga liigutus võtab nii kaua aega?Külaline kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:17
Kõik kolmesed magavad juba enne ühte. Sest lasteaia päevakava on tunduvalt intensiivsem, kui ühe lapse kodune päevakava.
Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:49
Mida sa utreerid. Lapsed söövad kaks käiku (mitte ei kugista paari minutiga), käivad järjekorras WC, pesevad käsi, loputavad suud, mõni käib veel WCs, võtavad rahumeeli riidest lahti ja otsivad oma pidažaamat või kaisukat taga, või proovivad pjsteise öösärke selga, sibavad ühest kohast teise, lobisevad jne. Ega see sul sõjakool ole, kus iga tegevus 30 sek aega võtab. Mõni uneleb rahumeeli 15 min potil.
-
Külaline
Olen tudengiajal suvevaheaegadel töötanud jah. Vanematele politseid kutsunud, lapsele kiirabi (sest vanem ei pidanud vajalikuks teavitada, et lapsel on 1.tüübi diabeet ja sai hüpo), iga teine õhtu kauem istunud, sest mõni laps on ära unustatud, aga jah eelkõige 20 last riietanud, lahti riietanud, potitanud, magama pannud, üles võtnud jneKülaline kirjutas: ↑22 Juun 2024 16:44Oled ise lasteaiaõpetaja, et tead? Seesama, kes eelpool väitis, et lapsed kindlasti lasteaia kell üks veel ei maga, sest iga liigutus võtab nii kaua aega?Külaline kirjutas: ↑21 Juun 2024 21:17
Samamoodi, kui nt täiskasvanu peab tunni rasket intensiivset koosolekut ja tahaks pärast seda lihtsalt natuke pikutada ja end koguda.Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2024 09:49
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Google [Bot] ja 8 külalist