Eesti riigiäpp tuleb kolmekeelne – miks ja kui kaua veel?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 04 Nov 2024 12:12 Kommentaaride kustutamine käib täie hooga..huvitav, üks inimene võib arvamust avaldada ja teine mitte... Ja hullem tsensuur kui teie paljukirutud nõukaajal- kommentaarid mis ei meeldi modedele, kustutatakse. Kõik peavad olema ühel arvamusel ..huvitav, foorumi nimi on arutle.ee, aga arutleda tohib ainult nii et kõik kirjutavad ühtemoodi arvamusi.
Äkki Venemaal on parem, mis, provo?
Külaline

Ütlesin,et kui oleks palgaline, oleks mul normaalne elu ja ei mingit vahet, mis riigikord on
Külaline

Ja mis mure sul siis on seoses sissetulekuga? Ise siin ülistasid esivanemaid, kes olid vallasandid, kellele miski korda ei läinud. Töökate inimeste ja oma kodumaa patrioote mõistad sa hukka. Ela siis vaeselt nagu esivanemad ja hoia oma arvamus enda teada Sinu sõnul kõige õigem eluviis.
Külaline

Anonymous kirjutas: 04 Nov 2024 12:58Kõike ta teab. Ta on lihtsalt palgaline provokaator.
Ei usu, et ta rahagi selle eest saab.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Nov 2024 13:23 Ja mis mure sul siis on seoses sissetulekuga? Ise siin ülistasid esivanemaid, kes olid vallasandid, kellele miski korda ei läinud. Töökate inimeste ja oma kodumaa patrioote mõistad sa hukka. Ela siis vaeselt nagu esivanemad ja hoia oma arvamus enda teada Sinu sõnul kõige õigem eluviis.
Aga nõukaajal nad polnud enam vaesed ega "vallasandid". Seega kui Venemaaga normaalsed kaubandussuhted luua, ei oleks siin ka mingit toimetulekukriisi inimestel.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Nov 2024 16:13
Aga nõukaajal nad polnud enam vaesed ega "vallasandid". Seega kui Venemaaga normaalsed kaubandussuhted luua, ei oleks siin ka mingit toimetulekukriisi inimestel.
Kuna nõukaajal olid kõik võrdselt "vallasandid" ei tundnud keegi end teistest viletsamatena lihtsalt. Sul tegelikult ei ole õrna aimugi, kuidas praegusel venemaal inimesed elavad. Ja seda võrreldes nende meie kõige suuremas "toimetulekukriisis vallavaestega".
Külaline

Mati kirjutas: 03 Nov 2024 23:56
Külaline kirjutas: 03 Nov 2024 14:40 Pigem häirib inglise, kui vene keel! Nii seal, kui üldiselt. Täiega närvi ajab see veneviha ja russofoobia, nagu mingi krdi natsikari ..inglise keele igalpool levimisest pole mingit probleemi, aga vot üks rahvus ja nende keel on tehtud tagakiusatavaks :O Krdi nõmedad juba ausõna! Soomes on kaks riigikeelt- ja see teine pole isegi inglise keel!- meil võiks sama olla. Samuti on aastasadu elanud meil siin venekeelsed inimesed, nagu Soomes rootslased!
Nõustun. See russofoobia on täiesti üle mõistuse läinud. Eriti hulluks läks, kui sõda puhkes. Vene keelt kasutada ei tohi, vene artiste kuulata ei tohi, kui seda teed, oled Putinikallistaja ja sõja pooldaja. Täiesti pekkis.
Ma mingil määral oskan vene keelt ja erialaselt saan enamiku asju räägitud. Kui mõnda sõna ei tea, sis tavaliselt saab käsitlusega mingi teise sõnastuse, millest ma aru saan, mõnikord harva ei saa ka ja siis aitavad vene keelt emakeelena rääkivad kolleegid.
Aga peale sõja puhkemist ma enam ei taha rääkida vene keeles ja enamasti ei räägigi, kasutan seda ainult äärmisel juhul. Enamasti suhtlemegi venekeelsete klientidega kas mõlemad eesti keeles (sel juhul olen nõus ka venekeelsete sõnadega appi tulema kui minu juttu ei mõisteta) või siis mina eesti keeles ja klient vene keeles, enamasti saame ka üksteisest aru, klient kordan üle vene keeles, mida ma talle õtlesin ja mina siis noogutan et ja või siis ütlen ei ja kordan veelkord kuni mõlemad ühte moodi aru saavad. Need kes po-russki peale lendavad suunan veve keelt kõnelevate kolleegide poole või kui sellest ka aru ei saa, siis vaadaku ise kuidas hakkama saavad (midagi eluohtlikku pole).
Ingliskeelsed oleme ise ära hellitanud, aga nendega suhtlen ka peale esimest tervitust inglise keeles kui ikka eesti keelest aru ei saa. Nemad pole tavaliselt ülbed ja võtavad kasvõi telefonis google translate lahti. Samas me peaks ikka esimese suhtluskeelena kasutama eesti keelt kuigi inimene on teise nahavärviga või selgelt mitte eesti päritolu välimusega. Ja alles siis minema üle inglise keelele kui on selgelt aru saada, et sind ei mõisteta. Kui tuleb süsimust aafriklane, oskab öelda tere, aitäh, ma tahan.., tunneb numbreid, ütleb ma õpin eesti keelt (ja seda kõike eesti keeeles), siis me võiks kaasa aidata ja temaga nii palju eesti keeeles rääkida kui võimalik.
Kas äpp peaks olema õldse mingis muus keeles? Tänapäeval on see automaatne tõlkimine nii tavaline. Ma olen näinud inglise keelt kõnelevaid (ilmselt siis elamisloaga või EL kodanikke) kasutamas eesti.ee eestikeelset versiooni ja sealt vaevata õiget kohta leidmas. Kas riigiäpiga on midagi teistmoodi?
Külaline

Eesti riigi kodanikuks saab meil ainult eesti keele oskaja. Kellele seda venekeelset riigiäppi õieti tehakse? Vene riigi kodanikele või? Kus nüüd ajakirjandus on, kes muidu iga asja üles nopib? See on esikülje lugu.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Nov 2024 22:43 Eesti riigi kodanikuks saab meil ainult eesti keele oskaja. Kellele seda venekeelset riigiäppi õieti tehakse? Vene riigi kodanikele või? Kus nüüd ajakirjandus on, kes muidu iga asja üles nopib? See on esikülje lugu.
No riigis elab veel hulga jorsse, kes pole kodanikud. Need peaks ka aru saama asjadest.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Nov 2024 23:17
Külaline kirjutas: 06 Nov 2024 22:43 Eesti riigi kodanikuks saab meil ainult eesti keele oskaja. Kellele seda venekeelset riigiäppi õieti tehakse? Vene riigi kodanikele või? Kus nüüd ajakirjandus on, kes muidu iga asja üles nopib? See on esikülje lugu.
No riigis elab veel hulga jorsse, kes pole kodanikud. Need peaks ka aru saama asjadest.
Ei pea. Kui need jorsid ei saa aru, siis nad ei tahagi aru saada. Kui tahaks, siis saaks. Oma ihaldatud maal saavad kõigest aru, mingu sinna. Või kasutagu vähemalt rahvusvahelist keelt siis aru saamiseks.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 00:08
Külaline kirjutas: 06 Nov 2024 23:17
Ei pea. Kui need jorsid ei saa aru, siis nad ei tahagi aru saada. Kui tahaks, siis saaks. Oma ihaldatud maal saavad kõigest aru, mingu sinna. Või kasutagu vähemalt rahvusvahelist keelt siis aru saamiseks.
Ok, tegelikult ma olen sinuga nõus, eriti kuna tõlke programmid on saadaval .
Tehke raisk riigikeeles see värk ja ülejäänud õppigu või käigu perse. Make Estonia great again!
Külaline

Support the country you live in or live in the country you support
Külaline

Anonymous kirjutas: 07 Nov 2024 00:24Ok, tegelikult ma olen sinuga nõus, eriti kuna tõlke programmid on saadaval .
Tehke raisk riigikeeles see värk ja ülejäänud õppigu või käigu perse. Make Estonia great again!
MEGA!
Külaline

Anonymous kirjutas: 07 Nov 2024 00:24Make Estonia great again!
Anonymous kirjutas: 07 Nov 2024 00:28MEGA!
The problem is Estonia has never been greater than it is today, though.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 07:52
Anonymous kirjutas: 07 Nov 2024 00:24Make Estonia great again!
Anonymous kirjutas: 07 Nov 2024 00:28MEGA!
The problem is Estonia has never been greater than it is today, though.
Aga Petseri? Jaanilinn?
Lahinguväljal näeme, raisk.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Nov 2024 16:26
Kuna nõukaajal olid kõik võrdselt "vallasandid" ei tundnud keegi end teistest viletsamatena lihtsalt. Sul tegelikult ei ole õrna aimugi, kuidas praegusel venemaal inimesed elavad. Ja seda võrreldes nende meie kõige suuremas "toimetulekukriisis vallavaestega".
Kuidas nad siis seal venemaal täna elavad? Ega ometi savionnides?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 15:09
Külaline kirjutas: 04 Nov 2024 16:26
Ega palju ei puudu.
Mine vaata järgi, ihaldad ju sinna. Ja ära tagasi tule. Venelasi ja venemeelseid meil niigi palju.
Külaline

https://www.youtube.com/watch?v=15hIGxUMKjQ
https://www.youtube.com/watch?v=dLCc60VDArM

Või vaata sügaval venemaa karuperses elavate laste-noorte tiktok videoid, pöörates erilist tähelepanu just neid ümbritsevale keskkonnale, kodudele, majadele jne.

Milline on hinnatase venemaa kolkapoodides ja kui suured on nende lihttööliste palgad ja pensionid? Kui palju on sealsetes suurlinnades kodutuid (sh. lapsi)?

Inimene, kes siin enda arust vireleb vaesuses, ei ole venemaa kolgaste vaesust võimeline ettegi kujutama. Oma iroonia ja "savionnid" võid sinnasamusesse pista kust oma propagandat õitsvast venemaast leiad.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 17:05
https://www.youtube.com/watch?v=15hIGxUMKjQ
https://www.youtube.com/watch?v=dLCc60VDArM

Või vaata sügaval venemaa karuperses elavate laste-noorte tiktok videoid, pöörates erilist tähelepanu just neid ümbritsevale keskkonnale, kodudele, majadele jne.

Milline on hinnatase venemaa kolkapoodides ja kui suured on nende lihttööliste palgad ja pensionid? Kui palju on sealsetes suurlinnades kodutuid (sh. lapsi)?

Inimene, kes siin enda arust vireleb vaesuses, ei ole venemaa kolgaste vaesust võimeline ettegi kujutama. Oma iroonia ja "savionnid" võid sinnasamusesse pista kust oma propagandat õitsvast venemaast leiad.
Hetkel sa küll "haukusid vale puu all"-googelda, mis see kõnekäänd tähendab. Aga miks sa näitad vaid maaelu- kas siis linnasid Venemaal polegi? Väiksemaid linnasid näiteks..
Ja kuskohast ma teada saaks, mis summas seal on palgad või pensionid ja hinnatase?
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Nov 2024 19:43
Hetkel sa küll "haukusid vale puu all"-googelda, mis see kõnekäänd tähendab. Aga miks sa näitad vaid maaelu- kas siis linnasid Venemaal polegi? Väiksemaid linnasid näiteks..
Ja kuskohast ma teada saaks, mis summas seal on palgad või pensionid ja hinnatase?
Google ei aita? Vene foorumid? Kohalikega suhtlemine?
Kui ise endale huvipakkuvaid andmeid ei oska leida, siis ega teised foorumlased pea ka lusikaotsaga putru nokavahele toppima.

Sellest savionnide kommentaarist ja siin mõnedest eelnevatest, venemaa head elu kiitvatest kommentaaridest jääb vägisi mulje, et venemaa elu-oluga ollakse kursis vaid propagandavideote ja mõnede keskklassi moskoovikute vlogide tasandil. Fakt on see, et elujärg keskmisel venemaalasel on kehvem kui meil siin. Millegipärast istuvad ju ka need, kel vene pass taskus siin vait kui kuldid rukkis ja ei tee putini kojukutsuvaid huikeid kuulmagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline