Talveaeg!

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 21:31
Anonymous kirjutas: 28 Okt 2024 18:59Mis mõttes hoida talveaega ja minna varem tööle? Mis sellise lolluse mõte oleks? Et öelda uhkusega, läksin kell 7 hommikul tööle?
Kui kell 7 lähed tööle, saad tund aega varem vabaks ja õhtust valget aega kauem nautida. Suveajal lähme kõik sisuliselt kell 7 tööle talveaja järgi ja keegi ei nurise. Kui kellal number teine, siis kohe lollus ja liiga vara aga kui jääme suveajale ja lähme kell 8 tööle, siis pole probleemi? :D
Mina just suveajal tunnen, et ei taha nii vara tööle minna. Muidu, kui tõused normaalsel ajal, nii talveaja järgi kell 8 (lapsena magasin 10-ni, aga nüüd täiskasvanuna niikaua magada ei suuda), läheb päev tõusvas joones ja õhtupoolik on just kõige parem aeg. Aga ka talveaja järgi kell 7 on normaalsem tõsusta kui suveaja järgi kell 7. Natuke küll kergendab, et suvel on hommikul valge, aga meelsamini tõuseks suvel talveaja järgi.

See mitte kellaeeramine - mina küll ei mäleta, et polaaröö või midagi jubedat olnud oleks, ju siis mulle sobis.

Nagu keegi rääkisin siin oma päritolupere elurütmist, et keegi tõusis üles kel 5 ja hakkas toimetama. Minu meelest on sellien elurütm lihtsalt jube.
Varahommik on kõige parem maha magada. Jah, võib küll varahommik ilus olla suvel - aga pärast, kui keskpäev kätte jõuab, oled juba unine kapsas.
Kunagi proovisin hommikul jooksmas käia. Joosta oli raskem ja pärast (kui oli pestud, riided selga pandud ja söödud), hakkaks tekkima unine ja väsinud tunne. See liiga varasest tõusmisest ja varahommikul ebasobivalt tugevast pingutusest tekkinud uni ja väsimustunne jäigi kogu päevaks.
Samas, õhtuse jooksmise korral joosta kergem, õhtul sai veel midagi lugeda ja järgmiseks hommikuks väsimus välja magatud.

Eks jah, inimesed on erinevad. Mõnele ei anna ülivarajane hommikune sportimine kuidagi halvasti tunda.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 21:34
Et päike jäi nagu kuhugi lameda maa serva taha kinni või misasja sa tahad öelda? Tund aega kell siia-sinna ja see muudab suve polaarööks? Tulge mõistusele. See kellakeeramine mõjub inimeste IQ peale, siit teemast selgelt näha.
No kui sul pole vahet, kas tund edasi või tagasi, siis las olla kell edasi lükatud. Sa toimeta oma asju ikka nii kuidas tahad.
Tulge mõistusele. See kellakeeramine mõjub inimeste IQ peale, siit teemast selgelt näha.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 22:52
Juhuks, kui sa pole märganud, siis meie laiuskraadidel on suvel valged ööd. Ja talvel on suurem osa ööpäevast pime. Vahet pole, kuhu seda kella keerad või ei keera.
No siis pole sul ju vahet mis aeg on. Las olla siis aastaringselt suveaeg.

Ma ei saa aru sellest fenomenist, et hakatakse jahuma mingist vööndiajast, et teadlased ja puha. Vanasti teadlased ütlesid, et päike tiirles ümber maa. Aga tuli välja, et ega ikka ei tiirle küll. Mis sa arvad et päike tõuseb ja loojub. Ega ikka ei tõuse ja ei looju päike midagi. Päike on ikka sealsamas kus ta on.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 23:13
Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 21:34
Et päike jäi nagu kuhugi lameda maa serva taha kinni või misasja sa tahad öelda? Tund aega kell siia-sinna ja see muudab suve polaarööks? Tulge mõistusele. See kellakeeramine mõjub inimeste IQ peale, siit teemast selgelt näha.
No kui sul pole vahet, kas tund edasi või tagasi, siis las olla kell edasi lükatud. Sa toimeta oma asju ikka nii kuidas tahad.
Tulge mõistusele. See kellakeeramine mõjub inimeste IQ peale, siit teemast selgelt näha.
Mõjub-mõjub, kui inimene ei tee enam vahet, kas elurütm liigub alatasa tunni edasi-tagasi, või kas suvi muutub polaarööks, nii et valget aega enam üldse pole ja talvel on veel vähem.
Just niimoodi mõjubki.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 01:07 Just niimoodi mõjubki.
Loodad, et keegi sinuga vaidlema hakkaks?
Õnneks on EL kes nõuab kallaleeramist.
Külaline

Talveajal olles saab ärgata enan-vähem valgel ajal. Ja teha tööd valgel ajal. Aga vabal ajal on pimedat aega rohkem :(
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:44
Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:09
iiR kirjutas: 27 Okt 2024 16:53Minu meelest on ka naljakas, kui talveaja pooldajad põhjendavad oma eelistust sellega, et see on ju vööndiaeg ja "meie loomulik aeg". Tegelikkuses pole muidugi mingit "loomulikku aega" olemas või õigemini pole olemas universaalselt loomulikku aega, kellaajad on täiesti inimeste endi välja mõeldud ja kokkuleppelised.
Nii? Vööndiajas ollaksegi normaalses päevarütmis, mis siin nii naljakat peaks olema? Võtke inimestelt kellad ära ja nad tulevadki omadega vööndiaega.
Ei soovi püsivat suveaega, parem keerutame seda edasi, on vähemalt pool aastat normaalset aega. Samas saab ka teine pool rahuldatud oma teise poole suvise ajaga.
Nii et palun jätkame keeramisega.
Ah et "normaalne" aeg. No mina tahaks praegu magama minna, näiteks.
No see on sinu väljamõeldud probleem. Läksin eelmisel nädalal 1.15 magama, lähen nüüd samuti. Mul pole kunagi mingit vahet, kas keeratakse või mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 08:22 Talveajal olles saab ärgata enan-vähem valgel ajal. Ja teha tööd valgel ajal. Aga vabal ajal on pimedat aega rohkem :(
Mul vastupidi. Tööd võin teha pimedas, aga vaba aeg tahaks valget aega rohkem. Praegu lõppeb töö juba pimedas.
Suvel kui tahaks randa minna, siis peale tööd saab veel päikese ja soojaga minna, kui talveajas, siis randa minnes juba päike liiga madalal.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 22:52
Külaline kirjutas: 28 Okt 2024 20:39 Just ikka nagu polaaröö oli, et valgust suvel ka polnud, talvest rääkimata. Suvel õhtud ka pimedad nagu öö.
Juhuks, kui sa pole märganud, siis meie laiuskraadidel on suvel valged ööd. Ja talvel on suurem osa ööpäevast pime. Vahet pole, kuhu seda kella keerad või ei keera.

Ma ei saa aru sellest fenomenist, et kui mingid teadlased, kes teemat on aastakümneid uurinud, selgitavad üksipulgi lahti, miks vööndiaeg on tervisele tohutult palju kasulikum, siis ikka korrutavad mingid tüübid nagu papagoid oma suveõhtutest.
Noh, puhtalt uneaja mõttes (et saabki n-ö kauem magada talvel) võibki talveaeg olla näiliselt kasulikum tervisele. Seepärast meeldib see ka mõnele uneteadlasele, et uneaeg siis nende meelest pikeneb pisut. Aga vastukaaluks on tund aega vähem valgust õhtul peale kooli/töö lõppu, mis tähendab tund aega vähem aktiivset õuesviibimist ja potentsiaalset kehalist aktiivsust inimestele, kes seda muidu teeksid. Ja see on tervisele kahtlemata kahjulik. Seda poolt aga uuritud ega arvestatud pole. Iga teadlane uuribki oma kitsast valdkonda, oma kitsa uurimisobjekti mõju. Mingit laiapindset uuringut, mis arvestaks püsivalt talve/suveaega jäämise mõju, Eestis igatahes tehtud pole. Seega pole sul mingit mõtet viidata, justkui oleks terve hulk teadlasi, kes on tõestanud ja üksipulgi lahti seletanud, kuidas ikka vööndiaeg on tohutult palju kasulikum kui suveaeg. Üldse pole küsimus ainult tund aega hämaramates suveõhtutes, vaid aasta ringi on siis õhtud terve tunni võrra pimedamad ju, tund aega õues viibimist ja aktiivset liikumist on aga justnimelt see hädavajalik miinimum, mis inimene peaks oma päevakavva mahutama. Praegu, kui talveaeg on ainult 5 kuul aastast, õnnestub enamikul aastast siiski peale kooli ja tööd veel valget aega maksimaalselt ära kasutada, aga kui talveaeg oleks ka ülejäänud 7 kuul, siis muutuks olukord kohe kehvemaks. Sest tööaeg lõppeb ju ikka nt kell 17. Ja mingit pointi poleks ju jääda talveajale, aga hakata kõiki tegevusi (kooli, töö jm algus- ja lõpuajad) ettepoole tõstma nagu on nt Soomes, kus algavadki tööd ja koolid varem. Nende puhul saan ma talveaja eelistamisest aru küll, sest neil vastabki elukorraldus enamvähem meie suveaja omale.
Külaline

iiR kirjutas: 29 Okt 2024 10:52Noh, puhtalt uneaja mõttes (et saabki n-ö kauem magada talvel) võibki talveaeg olla näiliselt kasulikum tervisele. Seepärast meeldib see ka mõnele uneteadlasele, et uneaeg siis nende meelest pikeneb pisut.
Ma ei ole kunagi sellest väitest aru saanud. Kuidas see uneaeg pikeneb? Ainult kella keeramise päeval on ju päev tund aega pikem ja selle lisa tunni võib magamisele kulutada. Ülejäänud aja on ju päev ikka 24h pikk ning ega tööpäeva pikkus talvel lühemaks muutu. Kohustused ja hobid jäävad ka ju samaks ning uneaja pikkus siis ka. Lihtsalt kui kell 17 töö lõpetada, siis oli juba eile õues pime ja ilmselgelt õuesoleku aeg lüheneb. Ja asendub toas istumise ajaga. Äkki mõni siis läheb ka varem magama, aga enamik inimesi seda pigem ei tee.
Külaline

iiR kirjutas: 29 Okt 2024 10:52Ja mingit pointi poleks ju jääda talveajale, aga hakata kõiki tegevusi (kooli, töö jm algus- ja lõpuajad) ettepoole tõstma nagu on nt Soomes, kus algavadki tööd ja koolid varem.
Kui siin viimati suurem arutelu oli kellakeeramise lõpetamiseks, siis tekkis probleem sellega, et Soome tahtis jääda talveajale ja Eesti suveajale. EL aga nõudis, et ajavööndi jooned jääksid loogiliselt, mitte ei hüppaks järjest suve- ja talveaja vahel edasi-tagasi. Eks kui see kunagi päriselt ära tehakse, siis peame ikkagi ühe või teise kasuks otsustama ja kui peaks talveaeg Soome mõjul peale jääma, oleks mõistlik ka tööpäeva algust vastavalt nihutada.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 11:39
iiR kirjutas: 29 Okt 2024 10:52Noh, puhtalt uneaja mõttes (et saabki n-ö kauem magada talvel) võibki talveaeg olla näiliselt kasulikum tervisele. Seepärast meeldib see ka mõnele uneteadlasele, et uneaeg siis nende meelest pikeneb pisut.
Ma ei ole kunagi sellest väitest aru saanud. Kuidas see uneaeg pikeneb? Ainult kella keeramise päeval on ju päev tund aega pikem ja selle lisa tunni võib magamisele kulutada. Ülejäänud aja on ju päev ikka 24h pikk ning ega tööpäeva pikkus talvel lühemaks muutu. Kohustused ja hobid jäävad ka ju samaks ning uneaja pikkus siis ka. Lihtsalt kui kell 17 töö lõpetada, siis oli juba eile õues pime ja ilmselgelt õuesoleku aeg lüheneb. Ja asendub toas istumise ajaga. Äkki mõni siis läheb ka varem magama, aga enamik inimesi seda pigem ei tee.
Mul paar nädalat kindlalt väheneb. Magama lähed uue aja järgi, ärkad ikka vana aja järgi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: augustikass ja 6 külalist