Talveaeg!
-
Külaline
Mina oleks ka pea-aegu olnud see inimene, kes hommikul tund aega varem poe ukse taha oleks läinud, õnneks oli mu käekell öösel vsit telefoniga infot vahetanud ja näitas hommikul juba õiget aega. Läksin siis uuesti magama, et tund aega hiljem toimetama asuda ja enne tööpäeva algust veel poest läbi ka käia.
Ma üldse ei saa neist talveaja inimestest aru, no talvel ehk ongi mõnusam valges ärgata, aga seee et juba lõunast pimedaks läheb ka algklassilastel, neid üdse ei häiri, ehk neil lapsed kusagil ringides ja trennides ei käigi. Aga see, et näiteks 1. septembril tõuseb p'äike kell 6.18 Tallinnas ja loojub kell 20.22, siis kui paljud tõusevad veidi peale 6 ja lähevad magama veidi peale 20? Talveaja puhul eeldaks siis tõusmist ja magamaminekut tund aega varem, uneajaks jääks üle 8 tunni? Ma ei tea eestis ühtegi ametit, mis sellises rütmis toimetaks (ehk mõned põllumajandusega tegelejad on, aga erandid ei peaks kogu riigi euluolu määrama). Või mis argumendid veel vööndiaja pooldajatel on? Minu meelest peaks inimese aktiivse aja maksimum aasta lõikes langema maksimaalselt valgele ajale, arvestama peaks tavapärast tööpäeva (tööinimesi on rohkem) kui ka koolipäeva allgust ja lõppu aasta lõikes.
Ma üldse ei saa neist talveaja inimestest aru, no talvel ehk ongi mõnusam valges ärgata, aga seee et juba lõunast pimedaks läheb ka algklassilastel, neid üdse ei häiri, ehk neil lapsed kusagil ringides ja trennides ei käigi. Aga see, et näiteks 1. septembril tõuseb p'äike kell 6.18 Tallinnas ja loojub kell 20.22, siis kui paljud tõusevad veidi peale 6 ja lähevad magama veidi peale 20? Talveaja puhul eeldaks siis tõusmist ja magamaminekut tund aega varem, uneajaks jääks üle 8 tunni? Ma ei tea eestis ühtegi ametit, mis sellises rütmis toimetaks (ehk mõned põllumajandusega tegelejad on, aga erandid ei peaks kogu riigi euluolu määrama). Või mis argumendid veel vööndiaja pooldajatel on? Minu meelest peaks inimese aktiivse aja maksimum aasta lõikes langema maksimaalselt valgele ajale, arvestama peaks tavapärast tööpäeva (tööinimesi on rohkem) kui ka koolipäeva allgust ja lõppu aasta lõikes.
-
Külaline
Me kõik elame omaenda elurütmi järgi ja pole vahet, kas kella keeratakse või mitte, kõigil on ebamugav, kui peab nt tööd alustama ajal, mis ta enda sisemise kellaga ei sobi. Mõnele sobib tund hiljem paremini, teine tahaks juba 3 h varem alustada.
Tore, et paljud saavadki omaenda vajadustest lähtuvalt töögraafiku koostada.
See ajavööndist tulenev kokkuleppeline kellaaeg on paljudele lihtsalt ebameeldiv kohustus mingil üldiselt tunnustatud ajal teovõimeline olla.
Paljud meist käivad reisimas ja suudavad oma keha juba paari päevaga õigesti funktsioneerima saada ja end täitsa hästi tunda, olgu siis kell Aasias 5 h varasem või Ameerikas 8 h hilisem. Kellel kergem, kellel raskem.
Tore, et paljud saavadki omaenda vajadustest lähtuvalt töögraafiku koostada.
See ajavööndist tulenev kokkuleppeline kellaaeg on paljudele lihtsalt ebameeldiv kohustus mingil üldiselt tunnustatud ajal teovõimeline olla.
Paljud meist käivad reisimas ja suudavad oma keha juba paari päevaga õigesti funktsioneerima saada ja end täitsa hästi tunda, olgu siis kell Aasias 5 h varasem või Ameerikas 8 h hilisem. Kellel kergem, kellel raskem.
-
Külaline
Sügisene kellakeeramine on minu jaoks jube raske, kevadisega tulen paremini toime.
-
Külaline
Mina eriliselt aru ei saa sellest kella keeramisest.
Ma sellesmõttes olen öökull, et see tund, siia sinna ei mängi rolli. Hommikune vara ärkamine on alati raske
Põõnaks hea meelega vähemalt kella 10ni ja enne 12 lähen väga harva magama.
Esimene laps ärkas väilsena mul kell 6. Vot see oli piin. Nüüd teismelisena on samuti öökull nagu mina. Hommikul tahaks magada ja õhtul vara und ei tule.
Teine laps nüüd õnneks on minu moodi. Beebina magasime kella 10ni ja nüüd venitab headel päevadel kella 9ni välja
.
Ma sellesmõttes olen öökull, et see tund, siia sinna ei mängi rolli. Hommikune vara ärkamine on alati raske
Põõnaks hea meelega vähemalt kella 10ni ja enne 12 lähen väga harva magama.
Esimene laps ärkas väilsena mul kell 6. Vot see oli piin. Nüüd teismelisena on samuti öökull nagu mina. Hommikul tahaks magada ja õhtul vara und ei tule.
Teine laps nüüd õnneks on minu moodi. Beebina magasime kella 10ni ja nüüd venitab headel päevadel kella 9ni välja
-
Külaline
Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
Mitte kunagi ei taha, kordan mitte kunagi ei taha suvel vööndiaega.
-
Külaline
Siis avastasid poliitikud, et augustis läheb liiga vara pimedaks. Ei näe enam õhtul golfi mängida.Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
-
Külaline
Minu arust oli see ka ikka väga jube aeg.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:10 Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
-
Külaline
Suvi oli nagu POLAARÖÖ? Selgita seda imelist nähtust, palun.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:15Minu arust oli see ka ikka väga jube aeg.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:10 Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
-
Külaline
Need, kes seda mäletavad, peavad olema hiljemalt 70-ndatel sündinud, sest kellakeeramine algas just siis, oli veel ENSV. Mina mäletan. Ja mäletan seda ka, et mingi kellakeeramine ei tulnud mõttessegi, me polnud kuulnudki sellisest jamast iial. Seega me kindlasti ei saanud piinelda selle käes, et suvi oli nagu polaaröö, mida iganes see ka ei tähendaks. Suvi oli suvi, talv oli talv, ja mitte keegi ei mõelnud, et oh, miks küll kella ei keerata, küll on jube aeg! Millal küll taibatakse kella keerama hakata!?Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:10 Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
Vastupidi, kui see algas, müüdi seda meile täpselt samasuguse idiootliku propagandaga kui täna, ainult et me olime siis lapsed ja ei osanud veel seda arvustada. Aga täiskasvanuna seda õigustada, no ma ei tea.
-
Külaline
Mina olen 80ndate keskpaigas sündinud ja mäletan ka, kuna 2000 - 2001 ka kella ei keeratud. Väga ebameeldiv oli.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:40Need, kes seda mäletavad, peavad olema hiljemalt 70-ndatel sündinud, sest kellakeeramine algas just siis, oli veel ENSV. Mina mäletan. Ja mäletan seda ka, et mingi kellakeeramine ei tulnud mõttessegi, me polnud kuulnudki sellisest jamast iial. Seega me kindlasti ei saanud piinelda selle käes, et suvi oli nagu polaaröö, mida iganes see ka ei tähendaks. Suvi oli suvi, talv oli talv, ja mitte keegi ei mõelnud, et oh, miks küll kella ei keerata, küll on jube aeg! Millal küll taibatakse kella keerama hakata!?Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:10 Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
Vastupidi, kui see algas, müüdi seda meile täpselt samasuguse idiootliku propagandaga kui täna, ainult et me olime siis lapsed ja ei osanud veel seda arvustada. Aga täiskasvanuna seda õigustada, no ma ei tea.
Eestis mindi esimest korda suveajale 14. juulil 1917 (hiljem veel mõlema Saksa okupatsiooni ajal 1918 ja 1941–1944 ja siis üle hulga aja 1. aprillil 1981). Aastatel 2000–2001 Eestis suveaega ei kasutatud.
Alates 2002. aastast on Eesti läinud suveajale üle märtsi viimasel pühapäeval kell 03:00 (01:00 UTC) ning kellaosutid tuleb nihutada ühe tunni võrra edasi. Suveaja lõpp on olnud oktoobri viimasel pühapäeval kell 04:00 öösel (01:00 UTC) ning siis tuleb kellaosutid nihutada ühe tunni võrra tagasi.
https://et.m.wikipedia.org/wiki/Suveaeg
-
Külaline
Meie riigi elukorraldusega sobib kõige paremini suveaeg. Soomlased seevastu alustavad oma tööpäeva tund aega varem ja sooviksid jääda pigem talveajale. Kui peaks talveaeg jääma, oleks mõistlik alustada ka meil tööpäeva varem, et oleks aega võimalikult kaua valget aega nautida, mitte istuda terve valge aja nelja seina vahel, kuhu pimedas minnakse ja tullakse.
-
Külaline
Mis mõttes hoida talveaega ja minna varem tööle? Mis sellise lolluse mõte oleks? Et öelda uhkusega, läksin kell 7 hommikul tööle?Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:57 Meie riigi elukorraldusega sobib kõige paremini suveaeg. Soomlased seevastu alustavad oma tööpäeva tund aega varem ja sooviksid jääda pigem talveajale. Kui peaks talveaeg jääma, oleks mõistlik alustada ka meil tööpäeva varem, et oleks aega võimalikult kaua valget aega nautida, mitte istuda terve valge aja nelja seina vahel, kuhu pimedas minnakse ja tullakse.
-
Külaline
Nõuka ajal oli talvel nagu praegune suveaeg ja suvel nagu 2x suveaeg. Muidugi siis ei piinelnud polaaröö käes.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:40 Seega me kindlasti ei saanud piinelda selle käes, et suvi oli nagu polaaröö, mida iganes see ka ei tähendaks. Suvi oli suvi, talv oli talv, ja mitte keegi ei mõelnud, et oh, miks küll kella ei keerata, küll on jube aeg! Millal küll taibatakse kella keerama hakata!?
Vana Tarandi peaministri aeg kella ei keeratud ja olidki nagu polaaröös.
Õnneks tuli euroopaliit ja hakati kella keerama. Vähemalt suvel on rohkem õhtuti valgust.
-
Külaline
Nõukaajal oli suvel valge, seda mina mäletan. See aeg, kui jäädigi talveaega, oli lühidalt, aga mäletan küll, et oli pime ja jube, absoluutselt ei meeldinud.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 19:19Nõuka ajal oli talvel nagu praegune suveaeg ja suvel nagu 2x suveaeg. Muidugi siis ei piinelnud polaaröö käes.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:40 Seega me kindlasti ei saanud piinelda selle käes, et suvi oli nagu polaaröö, mida iganes see ka ei tähendaks. Suvi oli suvi, talv oli talv, ja mitte keegi ei mõelnud, et oh, miks küll kella ei keerata, küll on jube aeg! Millal küll taibatakse kella keerama hakata!?
Vana Tarandi peaministri aeg kella ei keeratud ja olidki nagu polaaröös.
Õnneks tuli euroopaliit ja hakati kella keerama. Vähemalt suvel on rohkem õhtuti valgust.
-
Külaline
Siin vist on jah midagi ikka segi aetud. Polaatöö on ikka see, kui valgeks ei lähe ja polaarpäev, kui pimedaks ei lähe.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:34Suvi oli nagu POLAARÖÖ? Selgita seda imelist nähtust, palun.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 18:15Minu arust oli see ka ikka väga jube aeg.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 17:10 Need kes mäletavad kui eestis oli suvel vööndiaeg, need teavad, et suvi oli nagu polaaröö. See oli nagu õuduste öö.
-
Külaline
Just ikka nagu polaaröö oli, et valgust suvel ka polnud, talvest rääkimata. Suvel õhtud ka pimedad nagu öö.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 20:09Siin vist on jah midagi ikka segi aetud. Polaatöö on ikka see, kui valgeks ei lähe….
-
Külaline
-
Külaline
Kui kell 7 lähed tööle, saad tund aega varem vabaks ja õhtust valget aega kauem nautida. Suveajal lähme kõik sisuliselt kell 7 tööle talveaja järgi ja keegi ei nurise. Kui kellal number teine, siis kohe lollus ja liiga vara aga kui jääme suveajale ja lähme kell 8 tööle, siis pole probleemi?
-
Külaline
Et päike jäi nagu kuhugi lameda maa serva taha kinni või misasja sa tahad öelda? Tund aega kell siia-sinna ja see muudab suve polaarööks? Tulge mõistusele. See kellakeeramine mõjub inimeste IQ peale, siit teemast selgelt näha.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 20:39Just ikka nagu polaaröö oli, et valgust suvel ka polnud, talvest rääkimata. Suvel õhtud ka pimedad nagu öö.
-
Külaline
Juhuks, kui sa pole märganud, siis meie laiuskraadidel on suvel valged ööd. Ja talvel on suurem osa ööpäevast pime. Vahet pole, kuhu seda kella keerad või ei keera.Külaline kirjutas: ↑28 Okt 2024 20:39 Just ikka nagu polaaröö oli, et valgust suvel ka polnud, talvest rääkimata. Suvel õhtud ka pimedad nagu öö.
Ma ei saa aru sellest fenomenist, et kui mingid teadlased, kes teemat on aastakümneid uurinud, selgitavad üksipulgi lahti, miks vööndiaeg on tervisele tohutult palju kasulikum, siis ikka korrutavad mingid tüübid nagu papagoid oma suveõhtutest.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 18 külalist