Talveaeg!

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 15:28
Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 14:43Ja mind häiriks jälle väga, kui tuleks lapsed talvehommikul kottpimedasse külma öösse saata, päike tõuseks alles 10 paiku. Suveaeg talvel siiski ei sobi, samuti nagu vööndiaeg suvel. Olen kellakeeramise poolt.
Kool algab üldjuhil kell 8. Pole vahet, kas on talveaeg või suveaeg, mitu kuud aastas on sel ajal pime nagunii. Ja juhuslikult langeb koolis käimise arg ka sellele perioodile.
Küll aga oleks lastele abiks kui nad vähemalt valges saaks koolist tulla. Aga talveaeg võtab ka selle ära.
Vastasin juba enne samasisulisele kommentaarile, ei hakka kordama. Ja praegusel ajal kool küll enam "üldjuhul" kell 8 ei alga. Minu lastel algab näiteks juba aastaid 8.45 või 9 ja olen kuulnud, et paljudes teistes koolides on ka kooli algust hilisemaks nihutatud, mis on loomulikult ülimalt mõistlik.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 15:44Vastasin juba enne samasisulisele kommentaarile, ei hakka kordama. Ja praegusel ajal kool küll enam "üldjuhul" kell 8 ei alga. Minu lastel algab näiteks juba aastaid 8.45 või 9 ja olen kuulnud, et paljudes teistes koolides on ka kooli algust hilisemaks nihutatud, mis on loomulikult ülimalt mõistlik.
Minu lastel on jälle alati kell 8 hakanud. Ja ülimalt mõistlik on see ainult algklassides. Hiljem tähendab hilisem algus ka hilisemat koolipäeva lõppu ja kui sinna otsa veel mõni trenn või huviring panna, siis lapsed enne üheksat õhtul koju ei jõuagi. Ja mina ise ei käi juba ammu kooli, aga iga kell eelistan, et tööpäeva lõppedes veel veidike valget aega oleks. Hommikul pole sellest mõnest minutist heledamast ajast nagunii mingit kasu. Istud tööl ja tuled põlevad. Väga loodan, et see totter kellakeeramine varsti lõpeb ja oleme terve aasta suveajal.
Kellaeg ja vööndiaeg on nagunii kokkuleppelised asjad mitte kuskilt universumist meile määratud.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 15:53
Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 15:44Vastasin juba enne samasisulisele kommentaarile, ei hakka kordama. Ja praegusel ajal kool küll enam "üldjuhul" kell 8 ei alga. Minu lastel algab näiteks juba aastaid 8.45 või 9 ja olen kuulnud, et paljudes teistes koolides on ka kooli algust hilisemaks nihutatud, mis on loomulikult ülimalt mõistlik.
Minu lastel on jälle alati kell 8 hakanud. Ja ülimalt mõistlik on see ainult algklassides. Hiljem tähendab hilisem algus ka hilisemat koolipäeva lõppu ja kui sinna otsa veel mõni trenn või huviring panna, siis lapsed enne üheksat õhtul koju ei jõuagi. Ja mina ise ei käi juba ammu kooli, aga iga kell eelistan, et tööpäeva lõppedes veel veidike valget aega oleks. Hommikul pole sellest mõnest minutist heledamast ajast nagunii mingit kasu. Istud tööl ja tuled põlevad. Väga loodan, et see totter kellakeeramine varsti lõpeb ja oleme terve aasta suveajal.
Kellaeg ja vööndiaeg on nagunii kokkuleppelised asjad mitte kuskilt universumist meile määratud.
Sellest pole küll praegu teema, aga hilisem koolipäeva algus ei pea muidugi tähendama hilisemat koolipäeva lõppu. Mul kolme lapsega aastatepikkused kogemused kooli algusega kell 8.45 või 9 (erinevates koolides). Koolipäeva annab edukalt struktureerida nii, et päev saab hiljem alata ja mõistlikul ajal lõppeda, ka söögivahetund on seejuures normaalse pikkusega. Näiteks, minu kaheksandikul algab kool kell 9, lõpeb kell 15.15, jõuab enne trenni veel kodust läbi põigata ja on trennist tagasi umbes 17.45. Kooli algus kell 8 oleks minu meelest õudne. Mis kell see laps siis juba ärkama peab?

Nagu eespool kirjutasin, pooldan mina mitmel põhjusel kellakeeramist. Aga kui see lõpetataks, olen nõus, et mõistlikum oleks jääda suveaega.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 15:53
Mitte täiesti. Kokkuleppeline on kellaaja tähistamine ja ööpäeva algus- ja lõpppunkti kellaaeg. Aga suuremas plaanis on ajatähistused välja kujunenud just nimelt universaalse kosmosereegli ehk maa pöörlemise ja tiirlemise järgi. Kui oleks puhas kokkulepe, polekski maailmas mingeid vööndiaegu. Need aga on, ja põhjusega. Mingil ajal hakati neid aegu lihtsalt heast peast lõhkuma. See on maksnud aastakümnete kaupa hulgaliselt traumasid ja inimtegevuse häireid, mida keegi ei suvatse tunnistada. Ja mida tänahommikune leht ei kirjuta, seda pole olemas, loomulikult.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 08:36 Kuidas saab tänapäeval veel ootamatult tulla - telefonid, telekad ja kõik muud nutividinad hüppavad täitsa ise õigesse aega.
Nii saabki. Kui vidinatel automaatselt õiged kellaajad, siis ei pruugi teadagi, et vahepeal midagi muutus.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 16:15Mitte täiesti. Kokkuleppeline on kellaaja tähistamine ja ööpäeva algus- ja lõpppunkti kellaaeg. Aga suuremas plaanis on ajatähistused välja kujunenud just nimelt universaalse kosmosereegli ehk maa pöörlemise ja tiirlemise järgi. Kui oleks puhas kokkulepe, polekski maailmas mingeid vööndiaegu. Need aga on, ja põhjusega. Mingil ajal hakati neid aegu lihtsalt heast peast lõhkuma. See on maksnud aastakümnete kaupa hulgaliselt traumasid ja inimtegevuse häireid, mida keegi ei suvatse tunnistada. Ja mida tänahommikune leht ei kirjuta, seda pole olemas, loomulikult.
Ööpäeva pikkus tuleneb maa pöörlemisest. Kellaaeg kui selline on aga puhas inimeste leiutis ning kosmosega pole sel mingit pistmist. Ühtne kellaaeg on üsna uus leiutis, seda läks vaja raudtee arenguga seoses. Enne elatigi lihtsalt päikese rütmis. Vööndiaeg on justnimelt kokkulepe, sest on lihtsam kui omavahel seotud piirkond on ühes ajas. Tartus tõuseb päike 10 minutit varem kui Tallinnas, väga raske oleks tänapäeval päikese järgi aega arvestada.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Minu meelest on ka naljakas, kui talveaja pooldajad põhjendavad oma eelistust sellega, et see on ju vööndiaeg ja "meie loomulik aeg". Tegelikkuses pole muidugi mingit "loomulikku aega" olemas või õigemini pole olemas universaalselt loomulikku aega, kellaajad on täiesti inimeste endi välja mõeldud ja kokkuleppelised. Osale inimestest lihtsalt sobibki rohkem päeva varem alustada (ja lõpetada) ja teistele teistpidi. Mõlemate põhjused on ühtviisi "loomulikud" - ja täiesti subjektiivsed.

Minule meeldib hommikuti magada küll, aga olen aru saanud, kui oluline on mu jaoks võimalikult kaua püsiv õhtune valgus, st kasutan pigem ära seda valgust, mis päeva teises pooles kauem püsib, mitte hommikust - lähen peale tööd veel aeda toimetama, koera või lastega jalutama, olen ka niisama meeleldi õues. Ja nii sügisel, talvel kui kevadel annaks see tund aega pikemalt püsiv valgus mulle õuesolekuks aega juurde. Varahommikusest valgusest on mul aga üsna ükskõik, ma kas olen tööl (suva, kas siis valgeneb natuke kiiremini või aeglasemalt) või magan kella 9-ni, kui pole vaja kuhugi minna, seega ärgates on igatahes valge või kohe valgeks minemas. Teistel inimestel võib aga olla teistsugune päevarütm ja eelistused, nt lähevadki hommikul metsajooksu või suusaringi tegema kell 7.30 ja pärastlõunaid veedavad toas - neil suva, kui sügisel kiiremini pimedaks läheb ja eelistavadki pigem talveaega seetõttu.

Seega ma pooldan kellakeeramist või äärmisel juhul siis püsivalt suveajale jäämist. Või tegelikult võiks keerata kella kevadel POOL TUNDI ette, siis elaksime täpselt suve- ja talveaja vahepealses ajas edaspidi :D

Kõige ahistavam on minu jaoks aga see, kui augustis äkki õhtud kiiresti pimedamaks hakkavad muutuma - õues on veel nii soe ja mõnus, aga õhtud lõigatakse järsult nii ära. Sel aastal oli sptembris sama. Ja kui oleks veel talveaeg augustis-septembris, siis oleks kohe eriti nutune mu meelest - peale tööpäeva lõppu jääks õuesolemise nautimiseks ikka liiga napilt aega.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 11:51 Aitäh teema eest! Meenutasite, et mul on nüüd üks keeramist vajav kell. Kas peab suure ringiga keerama või võin tunni tagasi keerata?
Tiksuvat kella ei tohi vastupäeva kruttida. Seekord on patereiga töötava kellaga lihtne- tunniks ajaks patarei välja ja kell ongi õige :)
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 16:55
Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 11:51 Aitäh teema eest! Meenutasite, et mul on nüüd üks keeramist vajav kell. Kas peab suure ringiga keerama või võin tunni tagasi keerata?
Tiksuvat kella ei tohi vastupäeva kruttida. Seekord on patereiga töötava kellaga lihtne- tunniks ajaks patarei välja ja kell ongi õige :)
Mina olen kogu aeg keeranud ja pole mitte midagi juhtunud.
Külaline

iiR kirjutas: 27 Okt 2024 16:53Minu meelest on ka naljakas, kui talveaja pooldajad põhjendavad oma eelistust sellega, et see on ju vööndiaeg ja "meie loomulik aeg". Tegelikkuses pole muidugi mingit "loomulikku aega" olemas või õigemini pole olemas universaalselt loomulikku aega, kellaajad on täiesti inimeste endi välja mõeldud ja kokkuleppelised.
Nii? Vööndiajas ollaksegi normaalses päevarütmis, mis siin nii naljakat peaks olema? Võtke inimestelt kellad ära ja nad tulevadki omadega vööndiaega.
Ei soovi püsivat suveaega, parem keerutame seda edasi, on vähemalt pool aastat normaalset aega. Samas saab ka teine pool rahuldatud oma teise poole suvise ajaga.
Nii et palun jätkame keeramisega.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:09
iiR kirjutas: 27 Okt 2024 16:53Minu meelest on ka naljakas, kui talveaja pooldajad põhjendavad oma eelistust sellega, et see on ju vööndiaeg ja "meie loomulik aeg". Tegelikkuses pole muidugi mingit "loomulikku aega" olemas või õigemini pole olemas universaalselt loomulikku aega, kellaajad on täiesti inimeste endi välja mõeldud ja kokkuleppelised.
Nii? Vööndiajas ollaksegi normaalses päevarütmis, mis siin nii naljakat peaks olema? Võtke inimestelt kellad ära ja nad tulevadki omadega vööndiaega.
Ei soovi püsivat suveaega, parem keerutame seda edasi, on vähemalt pool aastat normaalset aega. Samas saab ka teine pool rahuldatud oma teise poole suvise ajaga.
Ah et "normaalne" aeg. No mina tahaks praegu magama minna, näiteks.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:44
Mine siis, kes sind keelab. Mina lähen täna rahumeeli kell 23 ja saan ilma unerohuta oma tunnid täis magatud.
Külaline

See loomulik vööndiaeg ongi kõigil erinev. Osad ärkavad enne kukke ja koitu, teised põõnavad südamerahus poole päevani. Mina ja mu mees oleme täiesti erinevad - tema ärkab ka nädalavahetuseti 8 ajal, samas kui mina enne 11 kunagi silmi lahti ei saa. Magama lähen ka enamasti hiljem. Seetõttu eelistangi suveaega, kus kauem on valge. Varajane valgus pigem häirib mind ja pean kasutama pimendavaid ruloosid, et oma und täis magada saaks.
Siin ei ole mingit õiget ja valet või normaalset, ongi igaühe jaoks erinev.
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

iiR kirjutas: 27 Okt 2024 10:12
Inimene kirjutas: 27 Okt 2024 09:04 Mina küll oma lemmikloomale sellist üllatust ei korraldaks.
Ma jälle ei harjutaks ealeski oma lemmikloomi mingil ülikindlal ajal minutipealt süüa saama või õue minema - mu elu pole kunagi nii raudpoltkindlas graafikus, et selline punktuaalsus kätte maksma ei hakkaks ja asjatult stressi tekitaks kõigile osapooltele.
Mina polegi oma kassile kindlaid kellaaegu sisse harjutanud. Tema harjutas need mulle. My cat isn't spoiled. I'm just well trained.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 16:41
Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 16:15Mitte täiesti. Kokkuleppeline on kellaaja tähistamine ja ööpäeva algus- ja lõpppunkti kellaaeg. Aga suuremas plaanis on ajatähistused välja kujunenud just nimelt universaalse kosmosereegli ehk maa pöörlemise ja tiirlemise järgi. Kui oleks puhas kokkulepe, polekski maailmas mingeid vööndiaegu. Need aga on, ja põhjusega. Mingil ajal hakati neid aegu lihtsalt heast peast lõhkuma. See on maksnud aastakümnete kaupa hulgaliselt traumasid ja inimtegevuse häireid, mida keegi ei suvatse tunnistada. Ja mida tänahommikune leht ei kirjuta, seda pole olemas, loomulikult.
Ööpäeva pikkus tuleneb maa pöörlemisest. Kellaaeg kui selline on aga puhas inimeste leiutis ning kosmosega pole sel mingit pistmist. Ühtne kellaaeg on üsna uus leiutis, seda läks vaja raudtee arenguga seoses. Enne elatigi lihtsalt päikese rütmis. Vööndiaeg on justnimelt kokkulepe, sest on lihtsam kui omavahel seotud piirkond on ühes ajas. Tartus tõuseb päike 10 minutit varem kui Tallinnas, väga raske oleks tänapäeval päikese järgi aega arvestada.
Ühesõnaga, sa kirjutad praktiliselt kõigele alla, mis ma rääkisin. :D Huvitav, et sa sellest ise aru ei saa? Kellakeeramisega aga üritatakse meid sellest loomulikust ajast välja nihutada.
Külaline

iiR kirjutas: 27 Okt 2024 16:53 Minu meelest on ka naljakas, kui talveaja pooldajad põhjendavad oma eelistust sellega, et see on ju vööndiaeg ja "meie loomulik aeg". Tegelikkuses pole muidugi mingit "loomulikku aega" olemas või õigemini pole olemas universaalselt loomulikku aega, kellaajad on täiesti inimeste endi välja mõeldud ja kokkuleppelised.
iiR oma tuntud headuses ... Tuli uudist kuulutama.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 18:02Ühesõnaga, sa kirjutad praktiliselt kõigele alla, mis ma rääkisin. :D Huvitav, et sa sellest ise aru ei saa? Kellakeeramisega aga üritatakse meid sellest loomulikust ajast välja nihutada.
Huvitav on hoopis, et sa millestki aru ei saa ja üritad väita, et kõik sinuga nõus on.
Puust ja punaseks - mingit vööndiaega pole looduses olemas. See on kõik puha inimeste väljamõeldis. Ja nagu ka siit näha, siis inimeste enda sisemised rütmid on erinevad ja sellest tulenevalt ka erinevad eelistused nn. vööndiaja suhtes. Minu aktiivseim ja produktiivseim aeg on õhtupoole. Mingi valemiga ei suudaks ma näiteks hommikul enne tööd veel trenni minna ja seetõttu eelistan pikemat valget aega õhtul. Sina ilmselt oled hommikuinimene ja kell 9 õhtul juba põõnad.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:49
Külaline kirjutas: 27 Okt 2024 17:44

Mine siis, kes sind keelab. Mina lähen täna rahumeeli kell 23 ja saan ilma unerohuta oma tunnid täis magatud.
Et siis sinu keha on tuksis ja seetüttu peavad teised talveajale keerama.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 18:30 inimeste enda sisemised rütmid on erinevad ja sellest tulenevalt ka erinevad eelistused nn. vööndiaja suhtes.
Täpselt. Ma tahaks suveaega, sest armastan hommikuti kaua magada ja ei taha, et vara valgeks läheb. Kes aga tõuseb vara, sellele just sobib, et hommik valge oleks. Igal oma eelistused.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Okt 2024 18:30rütmid on erinevad ja sellest tulenevalt ka erinevad eelistused nn. vööndiaja suhtes. Minu aktiivseim ja produktiivseim aeg on õhtupoole. Mingi valemiga ei suudaks ma näiteks hommikul enne tööd veel trenni minna ja seetõttu eelistan pikemat valget aega õhtul. Sina ilmselt oled hommikuinimene ja kell 9 õhtul juba põõnad.
Lapsena tundsin juba, et olen sündinud täiesti valesse suguvõssa. Vanaema ärkas kell 5. Hakkas kohe toimetama - linnavanaema. Ei mingeid lüpstavaid lehmi. Isa ärkas kell 5 - hakkas samuti askeldama. Ja raadiot kuulama. Kõrvaklappe tal kahjuks polnud.
Ja no vähe sellest, et mu mees ärkab 4 ja 5 vahel, terve lapsepõlve ärkas ka üks mu lastest kell 5! Küll ma üritasin harjutada igatmoodi, õhtuti kauem üleval hoida, ei midagi.
Ma ise olen täiesti õhtu-inimene, kuigi võiksin ju harjunud olla ka kell 5 tõusma. Laske hommikul 10ni magada. Vähemalt. Paremini töötan ka pärastlõunast alates. Pigem istul õhtul kell 10 arvuti taha ja teen kõik asjad ära, mis järgmiseks lõunaks vaja, mitte ei alusta hommikul.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 10 külalist