Iga päev üks heategu

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 08:08 Mõtlen, millised tegevused on üldse heateod? Mul pole õnnestunud eluski vist ühtegi päris tõelist heategu teha. Ainult väikesed ja "tühised" teod, nagu siingi juba öeldud. Üleliigse annetamine, vahel tööl olnud hoolivam ja teinud rohkem, kui töökohustus ette näeb, käinud naabri kassi toitmas kui naabrid reisil.
Ja sulle tundub nende tegevuste põhjal, et oled suur heategija?! Mitte lihtsalt inimene, töökaaslane ja naaber?
Külaline

kui tood kellelegi naeratuse näole, siis see on ka heategu.
Külaline

Suur heategu on see, kui jätad siin arutle-lehel kellelegi tigedal või üleoleval toonil nähvamata ja suudad arutledes püsida teema piires ilma isiklikuks sõimajaks muutumata. Teiste vaimse tervise säästmine on suurim heategu ega maksa midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 08:08 käinud naabri kassi toitmas kui naabrid reisil.
Mõelge, mis oleks olnud kui poleks kassi toitmas käinud.
See naabritele ikka väha suur heategu. On mul õigus?
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 16:10
Vanasti olid need tavalised heanaaberlikud suhted: üks toitis teise kassi, teine kastis esimese lilli või võttis paki vastu, kui naabrit kodus ei olnud. Ja jagati naabriga aiasaaduseid, mis endal üle jäid. Või laenati raha, kui häda käes, aga palgapäev kaugel. Samuti laenati naabrile leiba või soola või mõnda kodumasinat. Lihtsalt oldigi sellised inimesed. Nüüd on kõik suured heategijad. Täiesti kummaline.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 16:33
Vanasti olid need tavalised heanaaberlikud suhted: üks toitis teise kassi, teine kastis esimese lilli või võttis paki vastu, kui naabrit kodus ei olnud. Ja jagati naabriga aiasaaduseid, mis endal üle jäid. Või laenati raha, kui häda käes, aga palgapäev kaugel. Samuti laenati naabrile leiba või soola või mõnda kodumasinat. Lihtsalt oldigi sellised inimesed. Nüüd on kõik suured heategijad. Täiesti kummaline.
Osad inimesed vist ei tea sõna "heategu" tähendust. Muudkui jauravad siin, et üks või teine asi pole heategu. Jah, naabrile leiva ja soola andmine on heategu. Naabri lillede kastmine on heategu. Naabrile aiasaaduste andmine on heategu. Heategu ei pea olema mingi võimas elumuutev tegevus, heategu võib olla päris pisike ja tühine tegevus, mille teed kellegi teise heaks.

heategu - tegu kellegi heaks, kasuks, abistamiseks
https://sonaveeb.ee/search/unif/dlall/d ... tegu/1/est
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 17:41
Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 16:33
Osad inimesed vist ei tea sõna "heategu" tähendust. Muudkui jauravad siin, et üks või teine asi pole heategu. Jah, naabrile leiva ja soola andmine on heategu. Naabri lillede kastmine on heategu. Naabrile aiasaaduste andmine on heategu. Heategu ei pea olema mingi võimas elumuutev tegevus, heategu võib olla päris pisike ja tühine tegevus, mille teed kellegi teise heaks.

heategu - tegu kellegi heaks, kasuks, abistamiseks
https://sonaveeb.ee/search/unif/dlall/d ... tegu/1/est
See on bartertehing-sina mulle, mina sulle. Kui ikka vastu ei saa, küll need väiksed heateod ka lõpevad (kii me ei räägi nüüd voodihaigest või vansinimesest).
Külaline

Anonymous kirjutas: 21 Okt 2024 16:33üks toitis teise kassi, teine kastis esimese lilli või võttis paki vastu, kui naabrit kodus ei olnud. Ja jagati naabriga aiasaaduseid, mis endal üle jäid. Või laenati raha, kui häda käes, aga palgapäev kaugel. Samuti laenati naabrile leiba või soola või mõnda kodumasinat. Lihtsalt oldigi sellised inimesed. Nüüd on kõik suured heategijad. Täiesti kummaline.
Minu arust ka on need heateod. Heast tahtest teed neid. Kui keegi lausa käsib mind neid tegema, kuigi ma ei taha, siis need ei ole heateod. Siis on sundteod.
Külaline

Heategu on siis, kui ei oodata midagi vastu.
Teedki heast südamest. Olgu see siis õunte jagamine või riiete/mööbli/toidu annetamine.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 20:04 Heategu on siis, kui ei oodata midagi vastu.
Teedki heast südamest. Olgu see siis õunte jagamine või riiete/mööbli/toidu annetamine.
Sellega nõus, aga see ei tähenda ometi seda, et sulle lausa ninna karatakse ja lõristataksel, et hoopis sulle tehti teene, et oma õuntest lahti saad. Või öeldakse, et no mis see siis ära pole, õudne asi siis, et andsid midagi. Ega sa oma teo eest päris negatiivseid emotsioone ka vastu ei pea saama.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 20:58
Külaline kirjutas: 21 Okt 2024 20:04 Heategu on siis, kui ei oodata midagi vastu.
Sellega nõus, aga see ei tähenda ometi seda, et sulle lausa ninna karatakse ja lõristataksel, et hoopis sulle tehti teene, et oma õuntest lahti saad. Või öeldakse, et no mis see siis ära pole, õudne asi siis, et andsid midagi. Ega sa oma teo eest päris negatiivseid emotsioone ka vastu ei pea saama.
Ninna kargavad ikka need, kes sellest aru ei saa. Kargajate arust ongi see tühine. Aga see on nende probleem 🙂

Mina isiklikult tunnen, et ka pisiasjad loevad. Mitte vaid see, et ma kellelegi oma neeru pean annetama, et heateo linnuke kirja saada. Või suur rahasumma annetuseks.

Tänapäeva ühiskonna probleem ongi see, et ei osta olla tänulik ka lihtsate asjade eest. Ja ma ei ole üldse vanur. Olen 35. Üks päev sõbranna tegi ootamatu üllatuse(lapsele) ja ma tõesti olin tänulik.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Okt 2024 00:01
Ninna kargavad ikka need, kes sellest aru ei saa. Kargajate arust ongi see tühine. Aga see on nende probleem 🙂

Mina isiklikult tunnen, et ka pisiasjad loevad. Mitte vaid see, et ma kellelegi oma neeru pean annetama, et heateo linnuke kirja saada. Või suur rahasumma annetuseks.

Tänapäeva ühiskonna probleem ongi see, et ei osta olla tänulik ka lihtsate asjade eest. Ja ma ei ole üldse vanur. Olen 35. Üks päev sõbranna tegi ootamatu üllatuse(lapsele) ja ma tõesti olin tänulik.
Ja mul on tunne, et sa pole kunagi jagamismajandusega kokku puutunud ja seetõttu teed igas asjast elevandi. Või polegi keegi sulle kunagi midagi andnud ja siis oled ülevoolavalt tänulik. Ning ei, ma ei pea seda tühiseks, vaid et see ongi igapäevane elu.
Külaline

a mul on tunne, et sa pole kunagi jagamismajandusega kokku puutunud ja seetõttu teed igas asjast elevandi. Või polegi keegi sulle kunagi midagi andnud ja siis oled ülevoolavalt tänulik. Ning ei, ma ei pea seda tühiseks, vaid et see ongi igapäevane elu.
Paljudel inimestel ongi vajalik teha tänulikkuse harjutusi, et märgata, kui palju nende heaks teised teevad, nii pereliikmed kui võõrad ja kui palju nad teistelt saavad. On hulgaliselt inimesi, kes peavad seda iseenesestmõistetavaks, et neid aina aidtakse, viiakse, tuuakse, antakse. Aga tegelikult see pole iseenesestmõistetav. Keegi ei pea sulle midagi andma, sinu heaks tegema. Aga sellised inimesed märkavad seda alles siis, kui nende pereliikmed, töökaaslased, tuttavad jne väsivad sellest tänamatusest ja enam sinu heaks asju ei tee.
Külaline

Minul jooksevad alati 2 tänapäevast suhtumist-õpetust omavahel sõlme.
Oska öelda Ei.
Oska olla tänulik.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Okt 2024 08:43
a mul on tunne, et sa pole kunagi jagamismajandusega kokku puutunud ja seetõttu teed igas asjast elevandi. Või polegi keegi sulle kunagi midagi andnud ja siis oled ülevoolavalt tänulik. Ning ei, ma ei pea seda tühiseks, vaid et see ongi igapäevane elu.
Paljudel inimestel ongi vajalik teha tänulikkuse harjutusi, et märgata, kui palju nende heaks teised teevad, nii pereliikmed kui võõrad ja kui palju nad teistelt saavad. On hulgaliselt inimesi, kes peavad seda iseenesestmõistetavaks, et neid aina aidtakse, viiakse, tuuakse, antakse. Aga tegelikult see pole iseenesestmõistetav. Keegi ei pea sulle midagi andma, sinu heaks tegema. Aga sellised inimesed märkavad seda alles siis, kui nende pereliikmed, töökaaslased, tuttavad jne väsivad sellest tänamatusest ja enam sinu heaks asju ei tee.
Miks sa mulle moraali loed? Ma teen igapäevaselt midagi, ma ei pane seda lihtsalt suure kella külge.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Olen Sinuga väga nõus. Ma ei oota mingit ülevoolavat tänu, kuid samas ei oota ma ka lõrinat.

Sai kunagi vesteldud ühe nõiaga. Päris kuulsa nõiaga, kelle nimi enamikule eestimaalastest ilmselt vähemalt tuttav. Ta rääkis inimühiskonna toimimise varjatud reeglitest. Üks olulisemaid reegleid on näiteks see, et abi tuleb anda siis, kui seda küsitakse. Oma abi/heateo pealepressimine ei ole mingi abi, vaid mõttetu ajaraisk, halvemal juhul vägivald abistatava vastu.

Teine reegel on, et abi või heateo eest tuleb tänada. See sulgeb energeetilise ringi. Kujutlege ise nt sellist olukorda: te pakute vanakesele bussis istet, vanake istub ja noogutab Sinu poole, korraks naeratades. Teie pilgud kohtuvad, te naeratate mõlemad ja sa tunned, et sul on hea olla. See ongi energeetilise ringi sulgemine.

Ent kujutlegem nüüd olukorda, kus pakute vanurile istet, too heidab sulle põlgliku pilgu ja räntsatab istmele, jäädes tigedalt aknast välja põrnitsema. Nüüd te tunnete end veidi kehvasti, imelik kripeldav tunne on sees. See on märk sellest, et energeetiline ring jäeti sulgemata. Sama seaduspära toimib ka paarisuhtes, töökollektiivis ja kõikjal mujalgi. Üldiselt kõik inimesed tajuvad neid kirjutamata reegleid, kui nad pole just üles kasvanud sotsiaalses isolatsioonis.
Külaline

Tahaks küll teha iga päev vähemalt ühe heateo. Aga ei tule pähe, mida võiks teha. Sest nagu on öeldud, ega heategu on vaja teha ka enda pärast. See andvat ka endale hea tunde.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 06:57 Tahaks küll teha iga päev vähemalt ühe heateo. Aga ei tule pähe, mida võiks teha. Sest nagu on öeldud, ega heategu on vaja teha ka enda pärast. See andvat ka endale hea tunde.
Lihtne heategu on juba näiteks see, kui kohvi ostes lased selle panna oma kruusi, säästes papptopse. Või kodus pesumasinat tööle pannes täidad selle normaalselt, lubatud piires, mitte ei keeruta kolm tundi vaid ühte särgikest. Kui valid poes vähema pakendiga toote ja väldid 100-grammiseid vorstiviilude pakke. Selliseid väikseid ja lihtsaid asju on meie päevad täis.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 06:57 Tahaks küll teha iga päev vähemalt ühe heateo. Aga ei tule pähe, mida võiks teha. Sest nagu on öeldud, ega heategu on vaja teha ka enda pärast. See andvat ka endale hea tunde.
Mine riisu lehti. Istuta mugullilli järgmiseks aastaks. Pese aknaid.
Külaline

Heateo tegemine on see, kui sa jätad teisele inimesele halvasti ütlemata.

Endal oli kunagi töökollektiivis sihuke kolleeg, kes muutis terve töökeskkonna üpris mürgiseks. Pidevalt halvustas, sildistas, rääkis seljataga teistest halba. Ja kui keegi julges suu lahti teha selle koha pealt, nii kähvas kohe: "Pöördu psühholoogi juurde!" Jah, neid, kes tema tõttu psühholoogi juurde läksid, oli isegi päris mitu. Ja mitte keegi neist ei saanud psühholoogilt abi, kuna probleemi põhjus ehk too kõigi teiste psühholoogile saatja eksisteeris ju kollektiivis ikka edasi. See, kes ise kõige rohkem psühholoogi vajas, sinna ei läinud, küll aga oli varmas ajama sinna kogu aeg teisi.

Vaimne tervis ei ole tegelikult spetsialistide käes, vaid see algab meist endist. See algab minust ja sellest, kuidas ma hommikul oma meest või last või kolleegi või trennikaaslast tervitan, ja levib edasi. Mingi spetsialist kabinetis üks tunnike kuus (või nädalas) ei tee midagi, vaid meie vaimse tervise loob meid ümbritsev elu ja meid ümbritsevad kaaslased. Tahtes oma kolleegi vaimset tervist säästa, jäta talle halvasti ütlemata ja seljataga ussitamata - nii lihtne see suurelt osalt ongi!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 6 külalist