Hiina keel on putonghua. Ja ei, mandariini murretes ei ole r-i. Nii et täitsa loogiliselt mõeldes, mina küll ei paneks toidu nimeks midagi, mis algab häälikuga mida ma öelda ei oska. Näiteks ramen.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 21:30Mis asi on hiina keel? Tegelt ka. Mandariins on r olemas, ja seda ka kuidagiviisi öeldakse. Samamoodi võiks öelda, et inglased ei oska mõnda tähte öelda, kuna mõnes sõnas on see hääletu. Nt k, know.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 11:53Jumal küll mis harimatus. Sa ei tea hiina köögist mitte midagi kui sa räägid üleolevalt "ramenid ja pelmeenid". Ma ütlen sulle lihtsalt kaugeks vihjeks, et hiina keeles ei sisaldu "r" - häälikut. Hiinlased ei suuda seda öelda.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 11:32 See "Hari ennast!" postitaja oleks võinud kirjutamise aja kokku hoida ja aknast välja vaadata. Väga ebaviisakas! Ma olen läbinud hiina toidu faasi, rohkem küll rõhusin Korea variantidele, aga oskan nüüdseks teha päris paljutki. Marion Grasby fb-s ja instas on sellel alal mu lemmik.
Isegi Notorious Foodie (suht tipptegija ja hea vaadata Fb-s ja IG-s), kes teeb kõike, paneb oma hiina toitudesse maitsetugevdajaid, need on tema "hiinakate" retseptides sees. Jah, on tervislikke asju nagu igas köögis, aga enamasti on sealne toit siiski riisi-nuudlipõhine lisanditega. Tervisliku alla liigitaksin sealsest köögist eelkõige erinevad kalaroad ja mereannid, hapendatud tooted - kimchi erinevad variandid. Ramenid, pelmeenid ja erinevalt paneeritud kanad kastmetes on nn fast comfort food - kiire, odav ja lihtne kõhutäide. Seepärast on ka igas linnas hiinakas, nagu sa ütlesid, aga viltu läksid selle väitega, et hiinaka olemasolu teeb linna linnaks. Ei tee, usu mind.
Sinu maailmapilt on nagu Platoni Sümpoosionis kirjeldatud lõkketule valguses langevad varjud koopa seinal.
Toitudega seotud valeteadmised
-
Külaline
-
Külaline
Ei söö ise ega tea kedagi, kes sööks putru moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 21:12Puder moosiga (mannapuder, kaerahelbepuder, hirsipuder) on küll pigem magusttoit. Tatra- ja kruubipuder mitte.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 20:32Puder on magustoit? Piim, kaerahelves, sool ja või, millest nt kaerashelbepuder koosneb, on magustoit? Või piim, manna ja või? Vesi, tatar, sool ja või? Kruubid, vesi, sool ja või? Sellist asja kuulen nüüd küll esmakordselt.iiR kirjutas: ↑05 Okt 2024 11:58
Aga ülaltoodule vaatamata mu meelest ongi okei süüa või anda lastele putru ja vahel ka poejogurtit või kommi, rääkimata puuviljadest - lihtsalt võttagi arvesse, et need on nagu magustoidud kõik. Igatahes nende asjadega seoses mu meelest on sageli valeteadmisi inimestel.
-
Külaline
Mis ei tõesta, et nii ei tehta.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 22:14Ei söö ise ega tea kedagi, kes sööks putru moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 21:12Puder moosiga (mannapuder, kaerahelbepuder, hirsipuder) on küll pigem magusttoit. Tatra- ja kruubipuder mitte.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 20:32
Puder on magustoit? Piim, kaerahelves, sool ja või, millest nt kaerashelbepuder koosneb, on magustoit? Või piim, manna ja või? Vesi, tatar, sool ja või? Kruubid, vesi, sool ja või? Sellist asja kuulen nüüd küll esmakordselt.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 22:14Ei söö ise ega tea kedagi, kes sööks putru moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 21:12Puder moosiga (mannapuder, kaerahelbepuder, hirsipuder) on küll pigem magusttoit. Tatra- ja kruubipuder mitte.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 20:32
Puder on magustoit? Piim, kaerahelves, sool ja või, millest nt kaerashelbepuder koosneb, on magustoit? Või piim, manna ja või? Vesi, tatar, sool ja või? Kruubid, vesi, sool ja või? Sellist asja kuulen nüüd küll esmakordselt.
Mannaputru, riisiputru, kaerahelbeputru on eluaeg söödud moosiga, kus te elanud olete. Hommikupuder on elementaarne ja seda just mõnusa koduse moosiga.
-
Külaline
Pole kunagi hommikuputru söönud va sõjavägi.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:01
Mannaputru, riisiputru, kaerahelbeputru on eluaeg söödud moosiga, kus te elanud olete. Hommikupuder on elementaarne ja seda just mõnusa koduse moosiga.
-
Külaline
See on sinu probleem, kui neid moosiga sööd. Pole eales söönud, milleks magusat plönni sisse ajada, kõiki neid putrusid ainult soolaselt ja võiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:01
-
Külaline
Tõesti? Pole kunagi kuulnud, et näiteks mannapudrule pannakse moosisilm? Või näiteks riisipudrule?Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 22:14Ei söö ise ega tea kedagi, kes sööks putru moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 21:12Puder moosiga (mannapuder, kaerahelbepuder, hirsipuder) on küll pigem magusttoit. Tatra- ja kruubipuder mitte.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 20:32
Sa ei ole kunagi lasteaias käinud? Ei ole kunagi haiglas olnud?
-
Külaline
No aga see on ju lihtsalt valikute küsimus. Mina isiklikult ei armasta ka üldse hommikuputrusid. Küll aga tean täiesti kindlalt, et teatud putrusid süüakse moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:18See on sinu probleem, kui neid moosiga sööd. Pole eales söönud, milleks magusat plönni sisse ajada, kõiki neid putrusid ainult soolaselt ja võiga.
-
Külaline
Loomulikult olen kuulnud. Küll aga pole moosiga söömist ei enda peres ega sõpradega koos olles seda kunagi näinud.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:39Tõesti? Pole kunagi kuulnud, et näiteks mannapudrule pannakse moosisilm? Või näiteks riisipudrule?
Sa ei ole kunagi lasteaias käinud? Ei ole kunagi haiglas olnud?
-
Külaline
Jah, osad söövad. Normaalne on siiski süüa soolaselt ja võiga. Lapsepõlves olid kõik pudrud võiga. Nüüd täiskasvanueas sööme vaid kaerahelbeputru või kruubiputru, muidugi võiga. Tatraputru võiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:41No aga see on ju lihtsalt valikute küsimus. Mina isiklikult ei armasta ka üldse hommikuputrusid. Küll aga tean täiesti kindlalt, et teatud putrusid süüakse moosiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:18See on sinu probleem, kui neid moosiga sööd. Pole eales söönud, milleks magusat plönni sisse ajada, kõiki neid putrusid ainult soolaselt ja võiga.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 23:01
Rõve oleks hommikut magusaga alustada. Puder moosiga on loomulikult magustoit, mitte normaalne tervislik hommikueine.
-
Külaline
Miks siis võisilm on pudru peal tervislikum kui sama väike kodune moosisilm?
Mille poolest lörtsakas küllastunud rasva lomp keset putru + sool on tervislikum valik magusast, seletad ehk? Kui sa siin ennast juba "normaalsuse" etaloniks pakkusidKülaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 00:07
Jah, osad söövad. Normaalne on siiski süüa soolaselt ja võiga. Lapsepõlves olid kõik pudrud võiga. Nüüd täiskasvanueas sööme vaid kaerahelbeputru või kruubiputru, muidugi võiga. Tatraputru võiga.
-
Külaline
Sool käib moosiga söödavasse putru samuti. Maisihelbeid täiskasvanud inimesed ei söö. Vast 90-ndatel oli see komme.Barbara kirjutas: ↑07 Okt 2024 07:47Mille poolest lörtsakas küllastunud rasva lomp keset putru + sool on tervislikum valik magusast, seletad ehk? Kui sa siin ennast juba "normaalsuse" etaloniks pakkusidKülaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 00:07
Jah, osad söövad. Normaalne on siiski süüa soolaselt ja võiga. Lapsepõlves olid kõik pudrud võiga. Nüüd täiskasvanueas sööme vaid kaerahelbeputru või kruubiputru, muidugi võiga. Tatraputru võiga.
Paljud söövad putru ka marjadega ja teevad pudru üldse kliidega või tangudega. Ja selline puder või puder üleüldse on igatahes tuhat korda tervislikum valik näiteks mingite maisihelveste või muude krõbinate asemel.
-
Külaline
Ma hommikuti pudruga oma pead ei vaeva. Olgu moosiga või ilma, täidab see kõhtu väga lühikest aega. Teen hommikuti kohvi kõrvale korraliku kattega täistera võileiva ja kõht on lõunani rahul. Samas pudruga on juba tund hiljem tunne, et tahaks midagi süüa.
-
Külaline
Mul sama. Rukkileiva 2 poolikut 100g lõhefilee, frillise ja 2 keedumunaga. Puder on laupäeva hommikuti, kaerahelbepuder kliidega-piima ja võiga.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 08:40 Ma hommikuti pudruga oma pead ei vaeva. Olgu moosiga või ilma, täidab see kõhtu väga lühikest aega. Teen hommikuti kohvi kõrvale korraliku kattega täistera võileiva ja kõht on lõunani rahul. Samas pudruga on juba tund hiljem tunne, et tahaks midagi süüa.
-
Külaline
Aga söögi siis esimest korda lõuna aega. Milleks seedimist mingi süsivesikupommiga hommikul ärritada? Kõht läheb nii või teisiti lõuna ajal tühjaks, sõid sa seda võileiba või mitte.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 08:40 Ma hommikuti pudruga oma pead ei vaeva. Olgu moosiga või ilma, täidab see kõhtu väga lühikest aega. Teen hommikuti kohvi kõrvale korraliku kattega täistera võileiva ja kõht on lõunani rahul. Samas pudruga on juba tund hiljem tunne, et tahaks midagi süüa.
-
Külaline
Mina söön hommikusöögiks 2 võileiba, aga hommikusöök ongi kell 12. Tõusen 8. Lõuna vahemikus 17-19 ja õhtusöök 21.00Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 09:08Aga söögi siis esimest korda lõuna aega. Milleks seedimist mingi süsivesikupommiga hommikul ärritada? Kõht läheb nii või teisiti lõuna ajal tühjaks, sõid sa seda võileiba või mitte.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 08:40 Ma hommikuti pudruga oma pead ei vaeva. Olgu moosiga või ilma, täidab see kõhtu väga lühikest aega. Teen hommikuti kohvi kõrvale korraliku kattega täistera võileiva ja kõht on lõunani rahul. Samas pudruga on juba tund hiljem tunne, et tahaks midagi süüa.
-
Külaline
Arusaamatu kommentaar. Vahe on hommikusöögi sisus, kellele puder, kellele miski muu. Lõuna tuleb lõuna ajal. Lihtsalt tahtsid ära panna? Kohe parem tunne? Äkki peaksid sööma siiski, inimesed on kurjad, kui kõht on tühi.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 09:08Aga söögi siis esimest korda lõuna aega. Milleks seedimist mingi süsivesikupommiga hommikul ärritada? Kõht läheb nii või teisiti lõuna ajal tühjaks, sõid sa seda võileiba või mitte.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2024 08:40 Ma hommikuti pudruga oma pead ei vaeva. Olgu moosiga või ilma, täidab see kõhtu väga lühikest aega. Teen hommikuti kohvi kõrvale korraliku kattega täistera võileiva ja kõht on lõunani rahul. Samas pudruga on juba tund hiljem tunne, et tahaks midagi süüa.
-
külaline
Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 09:36Miks seda oma ja eheda peale ei orienteeruta - põhjus on ka selles, et ise KOGU söödava toidu kasvatamine on ikkagi päris suur töö.Andy kirjutas: ↑06 Okt 2024 09:09Ma ei usu naiivselt midagi, ma saan aru ja teadvustan endale, et päris puhast toitu ei saa nagunii. Mul pole probleemi osta toitu tavapoodidest ja enamus ajast seda teengi, lisaks sellele võimalusel ostan kas siis turult, vihatud tuttavalt talunikult või mittetuttavatelt talunikelt. Mind ajendas kirjutama see kommentaar, et poekaup on kõik saasta ja mürki täis mille peale andsin soovituse siis otsida alternatiivseid viise toidu hankimiseks või oma toit ise kasvatada. Kui ükski neist siinsetele ei sobi, siis ei jää muud üle kui nälgida ilmselt. Aga oleme ausad, enamuse inimeste jaoks on lihtsam oma lidli valmiskotletid õliga pannile visata või macist woltida ja vinguda ning vabandada oma kehvi toitumisharjumusi välja väitega, et kõik on nagunii mürk. Puhtalt toituda on keeruline aga paremini toituda ei ole keeruline.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 09:04
Näiteks minu mehe vanaema (ja ka ema/isa) kasvatasid enamus söödavat ise ja tegid toidu algainetest ise (peeti sigu, tapeti ja soolati tünni, muidugi olid ka muud koduloomad ja -linnud, aed, peenramaa). Samas meenutab mees alati, et see tähendas seda, et peale palgatööd algas vanaemal ja vanematel teine tööpäev - loomad/linnud talitada, lüpsta... Maha said istuda alles õhtul väsinuna - ja siis tuli magama minna ka, sest järgmine päev jälle väga varaüles ja otsast pihta. Suvi ei tähendanud puhkust, vaid pikki varavalgest hilisõhtuni päevi - loomadele talvesööt varuda jne. Tööealistena oli ikka eriti ränk tamp (no õnneks 55 sai ema pensionile, siis jäi ainult oma majapidamine).
Samas, minu linnainimesest vanaemad (samuti vanemad) ei pidanud mingeid loomi, kõik oma võid, hapukoored, keefirid, piimad, liha, leiva ja juurikad ostsid poest (mõnda kaupa ka turult). Kasutati ka pooltooteid, näit. supi sisse läksid sügavkülmutatud pakist lihapallid, pelmeenid. Ei rabatud nii palju, aega oli ka puhkamiseks, meelelahutuseks, üritustel käimiseks... Suvi, kui palgatöölt sai puhkust, oli mõnusaks suvitamiseks (suvilas täiskasvanud ärkasid vist kuskil kell 9 ja lapsed vedasid ennast voodist välja 10 paiku), natuke linnainimese aiandust tehti ka - lilli, tilli, maasikaid, marjapõõsaid, marjad-õunad keedeti suhkruga moosiks/mahlaks. Kõige selle juures ei tundu, et need teised ehk linnalikumad inimesed oma kergema elu ja poetoidu peal oleks kuidagi keskmiselt haigemad, lühema elueaga vms.
Ühesõnaga, tekib küsimus, et kas selle "ikka päris puhta toidu" tagaajamine tasub ära - ma ei mõtle siin niivõrd rahaliselt, vaid tervise mõttes, eluea mõttes? Paned oma vaba aja kinni kõige selle loomatalitamise, lihakeha soolamise ja kammaiaa peale ja siis pärast mõni linnaprovva, kes "ei investeerinud" oma vaba aega rügamisse ja puhkas ja käis teatris, elab sama kaua või teeb tervise/eluea osas koguni ära? Ebaaus, eks?
Ilmselt seetõttu, et paljud ei usu "ikka selle päris puhta" toidu kasvatamsse/tagaajamisse tehtava vaimse ja füüsilise investreeringu kaljukindlat tasuvust, paljud ei tegele ka sellega. Ostetaksegi poetoitu ja kui kuskilt turult, "mittetuttavalt talunikult" ostetuna mõni asi tundub maitsvam ja kvaliteetsem (mis ei tähenda siiski, et see raudkindlalt "ikka päris puhas" oleks alati) kui poe masstoit - siis ka seda. Püütakse menüü koostis enam-vähem tervslikuna hoida (et oleks juurikaid, täistera - kiudaineid) - ja...
Muidugi, kui menüü ja KOGUSED on ikka nagu Ameerika kaalulangetussaadete paksudel (+ autoga treppi ehk ülivähene liikumine) , siis enamuse inimeste keha ei peaks seda valu vastu, rasvuks üle 100kg ja tekiks ka igasugu "elustiili" hädad. Ja mida enam inimesi hakkab toituma nagu Ameerika kaalulangetussaadete paksud, seda kehvem on nn. rahvatervis jne. Nii et seos toitumise ja rahvatervise vahel on olemas, ainult et mis tasemel (st. kui paigast ära peab inimese toitumine juba olema), et ilmneks oluline seos - vat see on küsimus...
Ma usun, et sa siiski oled ennegi kuulnud, et pudrule pannakse üsna levinult peale moosi-marju ja päris paljud eelistavad ainult soolaga tehtud pudrule suhkru ja/või soolaga tehtud magusamat purtu? Selline söök annab magustoidu mõõdu välja küll.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 20:32Puder on magustoit? Piim, kaerahelves, sool ja või, millest nt kaerashelbepuder koosneb, on magustoit? Või piim, manna ja või? Vesi, tatar, sool ja või? Kruubid, vesi, sool ja või? Sellist asja kuulen nüüd küll esmakordselt.iiR kirjutas: ↑05 Okt 2024 11:58
Aga ülaltoodule vaatamata mu meelest ongi okei süüa või anda lastele putru ja vahel ka poejogurtit või kommi, rääkimata puuviljadest - lihtsalt võttagi arvesse, et need on nagu magustoidud kõik. Igatahes nende asjadega seoses mu meelest on sageli valeteadmisi inimestel.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Kirile, Triibu ja 8 külalist