Just, mõni on mitme riigi kodanik ja kellele need organis sellisel juhul kuuluksid? Eriti juhul, kui inimene juhuslikult suri riigis, mille kodanik ta polnud.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 02:11Mis riigile?Tõutäkk kirjutas: ↑06 Okt 2024 01:27Seadustega on võimalik ju igasugu asju reguleerida.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 00:37 Aga miks ei võiks iga surnu vara olla vabalt kasutatav leidja heaks? Praegu sa ei tohi võtta surnu panditaarat ka omale, arvad et neerudega peaks olema teisiti? Kes leiab see kasutab?
Nt pärandvaraga. Praegu oled automaatselt pärija, kui just notaris sooviavaldust ei tee pärandvarast loobumise kohta. Enne tuli ikka pärijaks saamiseks notaris avaldus teha ja selleks pidid ka tõendama, et just sina oled pärija.
Aga organid poleks ikka nii, kes leiab see kasutab vaid nii, et peale surma kuuluksid organid riigile, kui enne surma pole terviseportaalis sellele keeldu pandud.
Elundidoonorlus. Miks ei võiks olla automaatselt?
-
Külaline
-
Külaline
Jah, igast jama võib tulla sellest.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 12:27Just, mõni on mitme riigi kodanik ja kellele need organis sellisel juhul kuuluksid? Eriti juhul, kui inimene juhuslikult suri riigis, mille kodanik ta polnud.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 02:11Mis riigile?Tõutäkk kirjutas: ↑06 Okt 2024 01:27
Seadustega on võimalik ju igasugu asju reguleerida.
Nt pärandvaraga. Praegu oled automaatselt pärija, kui just notaris sooviavaldust ei tee pärandvarast loobumise kohta. Enne tuli ikka pärijaks saamiseks notaris avaldus teha ja selleks pidid ka tõendama, et just sina oled pärija.
Aga organid poleks ikka nii, kes leiab see kasutab vaid nii, et peale surma kuuluksid organid riigile, kui enne surma pole terviseportaalis sellele keeldu pandud.
Ütleme näiteks, sureb vene saadik surnuks keset eesti maad? Eesti riik arvab selle oma varaks ja monteerib seest tühjaks. Aga Puutin kirjutab: tagastage meie suursaadik! Kuradi fašistid, natsid ja lurjused (teate küll, ta ütleb meie kohta neid sõnu), saatsime teile suursaadiku, aga teie meile ainult mingi väikese. Ja seest tühja.
Tagastage meie suursaadik!
-
Külaline
Sellisel juhul võiks äkki sobida ka lihtsalt kohvritäis elundeid.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 12:35 Jah, igast jama võib tulla sellest.
Ütleme näiteks, sureb vene saadik surnuks keset eesti maad? Eesti riik arvab selle oma varaks ja monteerib seest tühjaks. Aga Puutin kirjutab: tagastage meie suursaadik! Kuradi fašistid, natsid ja lurjused (teate küll, ta ütleb meie kohta neid sõnu), saatsime teile suursaadiku, aga teie meile ainult mingi väikese. Ja seest tühja.
Tagastage meie suursaadik!
-
Külaline
Et nagu suva venelaste omi Lasnamäelt? Ega suursaadik pole mingi lego.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 13:07Sellisel juhul võiks äkki sobida ka lihtsalt kohvritäis elundeid.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 12:35 Jah, igast jama võib tulla sellest.
Tagastage meie suursaadik!![]()
-
Külaline
No aga ta keha kuulub ikkagi ju talle, mis sest et surnud? Kui eraldi testimendiga (st sooviavaldusega terviseportaalis) pole teada andnud, et jagab oma omandi riigile, siis kuulub see pärijatele- ehk nemad saavad otsustada, mis sellega teha. Nagu ka kadunukese majaga jne.
-
Külaline
Selle aja peale, kui pärijate ring selgub, on laip juba ammu roiskunud. Sellest on siis kasu ainult laibaussidel.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 14:10No aga ta keha kuulub ikkagi ju talle, mis sest et surnud? Kui eraldi testimendiga (st sooviavaldusega terviseportaalis) pole teada andnud, et jagab oma omandi riigile, siis kuulub see pärijatele- ehk nemad saavad otsustada, mis sellega teha. Nagu ka kadunukese majaga jne.
-
Teadjanaine
Eesti on minu teada Skandinaavia ja Soomega ja vbl veel mõnede riikidega mingis ühises doonorvõrgustikus, nii et kui nt Rootsis kopse vaja, siis võid Eestis sussid püsti visata, aga kui seal mõni abivajaja eelisjärjekorras on, siis sinna nad lennutatakse. Ja vastupidi muidugi ka.
-
Külaline
See järjekord on ikka märksa keerulisem. Võid ju eelisjärjekorras olla, aga see ei tähenda veel kuidagi, et doonor just sulle sobiv on.Teadjanaine kirjutas: ↑06 Okt 2024 16:41 Eesti on minu teada Skandinaavia ja Soomega ja vbl veel mõnede riikidega mingis ühises doonorvõrgustikus, nii et kui nt Rootsis kopse vaja, siis võid Eestis sussid püsti visata, aga kui seal mõni abivajaja eelisjärjekorras on, siis sinna nad lennutatakse. Ja vastupidi muidugi ka.
-
Külaline
See oleks ju haiglatele jube suur lisakoormus, kui hakatakse kõikki haiglas surnuid esiteks läbi testima, kas on kellelegi sobiv doonor. Ja lisaks peab ju ka kuntslikult seda surnut "elus" hoidma, kuniks leitakse inimene, kellele ta oleks võimalik doonort.
Muidugi eesmärk oleks õilis aga ma arvan, et see ei oleks mitte üheski riigis lihtsalt ja kiirelt teostatav, kui iga surnu automaatselt organidoonoriks oleks.
Muidugi eesmärk oleks õilis aga ma arvan, et see ei oleks mitte üheski riigis lihtsalt ja kiirelt teostatav, kui iga surnu automaatselt organidoonoriks oleks.
Mul on igastahes juba paar aastat tagasi linnuke kasti pandud, et võtku, mida võtta annab. Mis mul neist ikka enam, aga mõnele ehk veel sobivad.
-
Külaline
Kuule, valdav enamus ju neist ei sobigi doonoriks. Neid, kes sobivad pole sugugi nii palju, et neid nüüd testida ei jõusks.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 16:49 See oleks ju haiglatele jube suur lisakoormus, kui hakatakse kõikki haiglas surnuid esiteks läbi testima, kas on kellelegi sobiv doonor. Ja lisaks peab ju ka kuntslikult seda surnut "elus" hoidma, kuniks leitakse inimene, kellele ta oleks võimalik doonort.
-
Külaline
Ma ju kirjutasingi, et kui KÕIK automaatselt oleks doonorid, siis ei jõuaks.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 17:49Kuule, valdav enamus ju neist ei sobigi doonoriks. Neid, kes sobivad pole sugugi nii palju, et neid nüüd testida ei jõusks.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 16:49 See oleks ju haiglatele jube suur lisakoormus, kui hakatakse kõikki haiglas surnuid esiteks läbi testima, kas on kellelegi sobiv doonor. Ja lisaks peab ju ka kuntslikult seda surnut "elus" hoidma, kuniks leitakse inimene, kellele ta oleks võimalik doonort.
Neid, kes nõusoleku on andnud neid ongi ju hetkel väga vähe.
-
Külaline
Minul on kenasti Patsiendiportaali kõik linnukesed pandud, et ma keeldun elundidoonorlusest. Ka mu lapsed teavad seda. Nii et minu organitega on korras, keegi neid endale ei raba. Ei kista mult neere, maksa, südant ega kopse välja, ei kougi mu silmade sarvkesti keegi välja. Kui nüüd Tõutäkule see ei sobi, on see tema enda isiklik probleem, vaadaku vajadusel mujalt.
-
Külaline
Doonorid on ju hea tervisega noored inimesed. See tähendab, et nendega peab ootamatult õnnetus juhtuma. Õnneks seda nii tihti ei juhtu. Hädiseid ja haigeid aga on väga palju. Isegi kui kõigil kusagil linnukesed, siis ei muudaks see praktiliselt midagi. Doonriks saamiseks tuleb neil ka surma saada.
-
Külaline
Ja lisaks veel see, et vb jah doonor on enda arust terve elu terve ja tugev aga suremise hetkel ei pruugi see enam nii olla. Võib olla suretakse nii äkki vähki või on mõni muud nakkus/haigus, mis teeb doonoriks olemise võimatuks. Ja surra tuleks ka nii, et pärast oled veel sobiv. See on ju tegelt vaid minutite/tundide küsimus, kui oranid doonorluseks kõlblikud on.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 18:12 Doonorid on ju hea tervisega noored inimesed. See tähendab, et nendega peab ootamatult õnnetus juhtuma. Õnneks seda nii tihti ei juhtu. Hädiseid ja haigeid aga on väga palju. Isegi kui kõigil kusagil linnukesed, siis ei muudaks see praktiliselt midagi. Doonriks saamiseks tuleb neil ka surma saada.
Eks sellepärast need doonoororganite ootejärjekorrad pilad ongi, et seal on nii palju kriteeriume, mis välistavad ka vabatahlikult loa andnud. Ja kui ongi terve, siis mittesobiv veregrupp jms asjad ikka võivad asja ära nullida.
-
Külaline
Ma sain väga hästi aru, mida sa kirjutasid. Sa ei saanud jälle kohe üldse aru, mida ma ütlesin. Proovime siis veel.
Vahet pole, kas kõik on automaatselt doonorid, kõik lihtsalt ei sobi doonoriks. On terve hulk kaasuvaid haigusi nt. mis välistavad selle. Mitte keegi ei hakka automaatselt neid testima, nende doonoriks olemine on juba ennetavalt välistatud isegi kui nad ise selleks on nõusoleku andnud.
-
Külaline
Sellisel juhul jaa välistatakse kohe, kui see info kusagil kirjas on. Aga surma hetkel ju ei pruugita seda teada. Inimene isegi vb ei tea. Seega kontrollima peab nii või naa.Külaline kirjutas: ↑06 Okt 2024 18:33Ma sain väga hästi aru, mida sa kirjutasid. Sa ei saanud jälle kohe üldse aru, mida ma ütlesin. Proovime siis veel.
Vahet pole, kas kõik on automaatselt doonorid, kõik lihtsalt ei sobi doonoriks. On terve hulk kaasuvaid haigusi nt. mis välistavad selle. Mitte keegi ei hakka automaatselt neid testima, nende doonoriks olemine on juba ennetavalt välistatud isegi kui nad ise selleks on nõusoleku andnud.
-
Külaline
Jutt oli ju kõigi haiglas surnute kohta. Haiglas ilmselgelt ju teatakse, mis põhjusel need inimesed on haiglas. Uurima peab siis ju ainult traumadega teadvuselt saabunud inimesi. Ja ka neil on olemas digilugu koos eelnevate diagnoosidega. Ja olenevalt traumast välistab juba trauma ise igasuguse doonurluse. Ühesõnaga, ei oleks mingit koormuse suurenemist, sest peab uurima, kas sobib doonoriks. Seda juba tehakse praegu + on vaja nõusolekut.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: kaegu ja 6 külalist