Toitudega seotud valeteadmised

vana hea klassika
Külaline

Toitudega seotud valeteadmised

Postitus Postitas Külaline »

Milliste valearusaamadega olete teie kokku puutunud?

Käisime tuttavaga hiljuti ühes Hiina restoranis söömas. Ei olnud Chopsticks, vaid üks välismaa restoran, kuid toidud suht sarnased nagu Eestis asuvates Hiina restoranides.

Sõime kõhud täis. Portsud olid suured. Lõpus pisut ägisesin, et nüüd sai küll liiga palju... Selle peale tuttav ütles, et aga sellest ei ole ju midagi. Et see on vähemalt väga tervislik söök.

Vaidlesime, aga tema jäi enda arvamuse juurde.

Tuli meelde, et ka varem olen kuulnud teistelt inimeselt (kõik mehed) seda arvamust, et Hiina toit on väga tervislik.

Ma ei ole Hiinas käinud ja ei tea, kuidas seal riigis koha peal süüa tehakse. Võib-olla riigis koha peale tehaksegi teistmoodi süüa?
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Et kõige tervislikum hommikusöök on puder, et (magus poe)jogurt on tervislik, ei teata, et puuviljades on nii palju suhkrut ning et neid väga palju tarbides on absoluutselt võimalik kaalus juurde võtta, keedukartulit samas demoniseeritakse... Siis vanemad inimesed sageli lastele kommi andes põhjendavad, et no aju peab natuke suhkrut ka saama, teadvustamata, et selle suhkru saab aju leivast, saiast, piimast, puuviljadest, köögiviljadest jne kätte.

Aga ülaltoodule vaatamata mu meelest ongi okei süüa või anda lastele putru ja vahel ka poejogurtit või kommi, rääkimata puuviljadest - lihtsalt võttagi arvesse, et need on nagu magustoidud kõik. Igatahes nende asjadega seoses mu meelest on sageli valeteadmisi inimestel.
Külaline

iiR kirjutas: 05 Okt 2024 11:58 Et kõige tervislikum hommikusöök on puder, et (magus poe)jogurt on tervislik, ei teata, et puuviljades on nii palju suhkrut ning et neid väga palju tarbides on absoluutselt võimalik kaalus juurde võtta, keedukartulit samas demoniseeritakse... Siis vanemad inimesed sageli lastele kommi andes põhjendavad, et no aju peab natuke suhkrut ka saama, teadvustamata, et selle suhkru saab aju leivast, saiast, piimast, puuviljadest, köögiviljadest jne kätte.

Aga ülaltoodule vaatamata mu meelest ongi okei süüa või anda lastele putru ja vahel ka poejogurtit või kommi, rääkimata puuviljadest - lihtsalt võttagi arvesse, et need on nagu magustoidud kõik. Igatahes nende asjadega seoses mu meelest on sageli valeteadmisi inimestel.
Jogurtid on kõik ära rikutud kahjuks. Poes jogurti nime all müüdav toode on tegelikult räige suhkru ja tärklise sisaldusega, neid asju ei tohiks jogurtis üldse olla. Sama hea kui panna viinapudelisse kisselli.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 11:53 Nii on jah. Naised on toiduasjades suht rumalad, herkulo putru lasteaia lastele oskavad keeta. Head kokad on KÕIK mehed.
Dim sum on kõige parem hiina asi. See viib küll keele alla. Kantonis on üks 12-kordne suur maja täis ainult dim sum restorane, neid on sadu. See on nende toit.
Sa ei saa isegi termast aru.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 11:21 Tuli meelde, et ka varem olen kuulnud teistelt inimeselt (kõik mehed) seda arvamust, et Hiina toit on väga tervislik.
Hiina toidus on palju juurvilju või köögivilju, nende toidud on hästi rohelised. Mingi burgeriga võrreldes on nad kindlasti tervislikumad.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 12:40
Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 11:21 Tuli meelde, et ka varem olen kuulnud teistelt inimeselt (kõik mehed) seda arvamust, et Hiina toit on väga tervislik.
Hiina toidus on palju juurvilju või köögivilju, nende toidud on hästi rohelised. Mingi burgeriga võrreldes on nad kindlasti tervislikumad.
Tõsi. Aga samas kasutavad nad väga paljudes toitudes ja suppides nuudleid(muna, riisi, klaas- kõik tärklisega samamoodi). Need on samaväärne tavalise kartuliga.
Nad kasutavad väga vähe töödeldud toiti. Seega sellesmõttes on tervislikum küll aga kalorsuse poolest on samaväärne meie tavalise kastme kartuliga või lihapraega.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 12:30
Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 11:53 Postitus on kustutatud
Ise sa ei saa aru. Olen Hiinas palju rännanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:04
Tõsi. Aga samas kasutavad nad väga paljudes toitudes ja suppides nuudleid(muna, riisi, klaas- kõik tärklisega samamoodi). Need on samaväärne tavalise kartuliga.
Nad kasutavad väga vähe töödeldud toiti. Seega sellesmõttes on tervislikum küll aga kalorsuse poolest on samaväärne meie tavalise kastme kartuliga või lihapraega.
Tärklis on ju organismile vajalik. Ülekaalulisuse vältimiseks tuleb rohkem füüsilist aktiivsust rakendada ja koguseliselt vähem süüa.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:08

Tärklis on ju organismile vajalik. Ülekaalulisuse vältimiseks tuleb rohkem füüsilist aktiivsust rakendada ja koguseliselt vähem süüa.
Jah. Aga millegipärast peetakse vot seda kartulit hirmsasti pahaks😃 et tärklisepomm ja ajab paisuma.
Riis on tegelikult veel suurem kaloripomm. Ometi ka riisiroogasid peetakse "tervislikumaks".
Võtame näiteks sushi. Ka peetakse megatervislikuks toiduks
Sushiriis on lisaks veel magus ja veel suurem kaloriallikas, kui tavaline riis.
Külaline

Toiteväärtuse puhul ei saa arvestada ainult kaloreid, vaid süsivesikute-valkude-rasva suhet ning toidust saadavaid vitamiine-mineraale, kiudainesisaldust jm. Selles osas on köögiviljadega hiina nuudli-riisi jm road kindlasti etemad, kui meie tavaline kartul-kaste või lihapraad, kuhu heal juhul võetakse mingi lusikatäis kurgi-tomati salatit juurde. Kõige tervislikumaks köögiks peetakse hoopis aga Jaapani kööki, kus põhirõhk on köögiviljadel ja mereandidel. See peegeldub ka rahvastikus- keskmine eluiga kõrge, ülekaalulisust väga vähe, südame-veresoonkonnahaigusi vähe.
Mulle viskab viimasel ajal facebooki feedi postitusi mingist eesti "koduse toidu" grupist, mille liige ma ei ole aga ilmselt siis mingi reklaam vms. No see lobi, mida koduses süüakse, on ausaltöeldes kohutav- "kodune toit" on tänapäeval ka pooles pudelis õlis praetud poe valmiskotletid ja viinerid, sinna juurde rasvas ujuvad kartulid, ketsupid-majoneesid, heal juhul mingisugune kurgijupp kõrvale lõigatud ja võileivad, mille võikiht on leivast paksem.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:12

Jah. Aga millegipärast peetakse vot seda kartulit hirmsasti pahaks😃 et tärklisepomm ja ajab paisuma.
Riis on tegelikult veel suurem kaloripomm. Ometi ka riisiroogasid peetakse "tervislikumaks".
Kartul kindlasti ei ole halb aga kartulit kiputakse palju niiöelda paljalt sööma, ning sellisel juhul on see toiteväärtus kindlasti madalam, kui riisiroogadel. Meie kasutame peres kindlasti riisi rohkem kui kartulit aga me ei söö seda kunagi paljalt. Tavaliselt on riisiroas suurema mahuga muna-köögiviljad-proteiin (kana-liha). Sushisid on ka väga palju erinevaid, ei saa üldistada, et sushi ei ole või on tervislik. Väga suur vahe on mingil kaubamaja "krabi"(makra) tempura makil ja sashimil.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:30
Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:12
Kartul kindlasti ei ole halb aga kartulit kiputakse palju niiöelda paljalt sööma, ning sellisel juhul on see toiteväärtus kindlasti madalam, kui riisiroogadel. Meie kasutame peres kindlasti riisi rohkem kui kartulit aga me ei söö seda kunagi paljalt. Tavaliselt on riisiroas suurema mahuga muna-köögiviljad-proteiin (kana-liha). Sushisid on ka väga palju erinevaid, ei saa üldistada, et sushi ei ole või on tervislik. Väga suur vahe on mingil kaubamaja "krabi"(makra) tempura makil ja sashimil.
Ka kvaliteetsest toidust läheb inimene paksuks. Kõik on seotud toidukogustega palju sööd.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 13:06
Mine ja jäägi sinna. Ikka sa ei saa aru.
Külaline

Teema on nt, kas tärklis on kasulik, kahjutu või kahjulik. Sina jaurad, et mehed on paremad kokad ja dim sum on parim. Saad vahest aru?
Oh, ja hiina söök oleks puhas jama, kui nad ei kasutakse igas asjas maitsetugevdajaid, nt msg. Sulle on tekitatud kunstlik sõltuvus. Sa isegi ei tea enam, mis on hea. Mazel tov.
Külaline

Ilmselt sõltub väga palju konkreetsest toidust. Mina näiteks klassikalist kana magushapus kastmes küll tervislikuks ei peaks - seal on päris palju nii suhkrut kui rasva. Ei usu, et selle toiteväärtus parem oleks kui tavalisel kartulil ja hakklihakastmel.
Pigem võib Hiina toidu puhul olla see teema, et seda traditsiooniliselt süüakse pulkadega - väiksemad ampsud ja aeglasem söömine, mis laseb kehal selgemalt teada anda kunas kõht täis saab.
Külaline

Mina pean tervislikuks pigem Vahemere kööki: seal kasutatakse palju kvaliteetset oliiviõli, juustu, rõhk on värskel mahedalt maitsestatud kalal ja köögiviljal.

Hiina toidud minu silmis teab mis tervislikud küll pole. Hiina toidud on tihti täis naatriumglutamaati.
Väljavõte netist: Naatriumglutamaati kasutatakse ohtralt Hiina toitudes ning ei ole üllatav, et üks uuring selle mõju kohta inimestele on tehtud just Hiinas. Uuringus osales 752 tervet 40–59-aastast inimest maapiirkondadest, kes valdavalt valmistasid kodus süüa. Neile öeldi, et nad hakkaksid toidule lisama kindlat kogust naatriumglutamaati. Leiti, et maitsetugevdajat kasutanud inimeste kehamassiindeks oli uuringuperioodi möödudes kõrgem ning ülekaalulisuse risk oluliselt tõusnud.

Teiseks kasutatakse Hiina toitudes ülipalju nuudleid, mis samuti ei ole just tervislikem valik. Palju on väga teravamaitselisi ja ülevürtsitatud toite. Vahel söön, aga tihti küll hea ei ole.
Külaline

Kui rääkida toidu kogustest, siis eks muidugi ole tervislikum toit alati parem. Seda siis olukorras, kui istute koos restoranis ja lasete roogadel hea maitsta, süües mõnevõrra üle. Siis on muidugi parem süüa üle köögiviljadest kui näiteks rasvastest krõpsudest.

Jogurtite osas olen nõus - neis on liiga palju suhkrut. Ülesuhkrustatud toitude osas tekib mul alati kahtlus, mis põhjusel nad ülemagustatud on - tekib mulje, et selle abil püütakse varjata viletsat kvaliteeti, mis muidu maitsest kohe välja tuleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 15:56 Mina pean tervislikuks pigem Vahemere kööki: seal kasutatakse palju kvaliteetset oliiviõli, juustu, rõhk on värskel mahedalt maitsestatud kalal ja köögiviljal.

Hiina toidud minu silmis teab mis tervislikud küll pole. Hiina toidud on tihti täis naatriumglutamaati.
Väljavõte netist: Naatriumglutamaati kasutatakse ohtralt Hiina toitudes ning ei ole üllatav, et üks uuring selle mõju kohta inimestele on tehtud just Hiinas. Uuringus osales 752 tervet 40–59-aastast inimest maapiirkondadest, kes valdavalt valmistasid kodus süüa. Neile öeldi, et nad hakkaksid toidule lisama kindlat kogust naatriumglutamaati. Leiti, et maitsetugevdajat kasutanud inimeste kehamassiindeks oli uuringuperioodi möödudes kõrgem ning ülekaalulisuse risk oluliselt tõusnud.

Teiseks kasutatakse Hiina toitudes ülipalju nuudleid, mis samuti ei ole just tervislikem valik. Palju on väga teravamaitselisi ja ülevürtsitatud toite. Vahel söön, aga tihti küll hea ei ole.
Jaa, tegin just teismelise soovil magushaput kana riisiga ja see kogus suhkrut, äädikat ja tärklist on ise tehes ikka silmiavav. Vahemere köök on kordades tervislikum, kui pitad, gyrod ja pizzad välja jätta.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2024 14:13

Teema on nt, kas tärklis on kasulik, kahjutu või kahjulik. Sina jaurad, et mehed on paremad kokad ja dim sum on parim. Saad vahest aru?
Oh, ja hiina söök oleks puhas jama, kui nad ei kasutakse igas asjas maitsetugevdajaid, nt msg. Sulle on tekitatud kunstlik sõltuvus. Sa isegi ei tea enam, mis on hea. Mazel tov.
Aga seleta siis ära miks inimesed Hongkongis elavad kõige kauem terves maailmas? Hongkongi kantoni köök on maailmakuulus ja eriti just dimsum.
Külaline

Niinimetatud tervislik toitumine ongi kogum valeteadmisi. Mis on tervislik ja mis mitte, selle tähendus muutub iga aastakümne järel. Munad on kord supertoit, kord ohtlikud kolesteroolipommid, mida maksimaalselt süüa 2 tk nädalas. Süsivesikud pahad, süsivesikud head. Sööge taimeõli, ei parem sööge searasva ja võid jne.

Arvan, et toit mõjutab meie tervist palju vähem, kui oleme harjunud tänu toiduainetetööstuse reklaamile arvama.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kaegu ja 6 külalist