Ebameeldiv intsident tänaval, seotud lemmikloomaga

vana hea klassika
Külaline

Ebameeldiv intsident tänaval, seotud lemmikloomaga

Postitus Postitas Külaline »

Nädal tagasi juhtus mul Tartus autoga sõites selline asi. Sõitsin vaiksel tänaval, millel kaks eraldatud sõidurida ja nende vahel haljasriba. Minu ees sellel haljasalal jalutas noor tütarlaps (18? 20?) ja tal oli fleksirihma küljes väiksemat sorti siledakarvaline koer. Tundus selline noor koer, sest oli elavate liigutustega ja tiris aeg-ajalt rihma. Kui ma hakkasin autoga nendega kohakuti jõudma, see tüdruk äkki peatus ja lõi koera jalaga. Too põrkas rihma otsas meetrikese eemale ja vastu puud, õnneks vist mitte kuigi tugevasti, aga siiski lausa põrkas eemale puutüve vastu. Ma vaatasin, et tagant keegi ei sõida, jäin seisma ja lasin akna alla. Tüdruk vaatas kiiresti vilksamisi minu poole, siis kiiresti pööras pea ära, arvan, et sai aru, et ma nägin. Ta oli sellise väga tõsise, väsinud ja kuidagi vihase ilmega, aga vbl see oli tema tavaline ilme, kust mina tean. Kui teda kõnetasin, siis ta vaatas otse minu poole. Dialoog:
M:Te lõite koera jalaga?
T: See ei ole teie asi, ma tean ise, kuidas oma koera kasvatan.
M: See ei ole kasvatamine, see on väärkohtlemine?
T: Ärge hakake peale. See ei ole teie asi (kõrgendatud häälel).
Auto tuli tagant ja mul polnud muud teha kui edasi sõita.
Mul on sellest juhtumist nii paha tunne. Tahtsin lihtsalt ära rääkida ja tegelikult ka küsida, kas selline asi kuulub äkki tõesti kasvatamise juurde, aga ma siiski kahtlen. Ja paha on seepärast, et näed midagi, aga reaalselt teha, muuta, kedagi aidata ei saa, lihtsalt sõida edasi ja ongi kõik.
Külaline

Oleks võinud selle postituse mõnesse Tartu Facebooki gruppi teha ning tüdrukut, koera ja piirkonda detailselt kirjeldada. Siis võib keegi ära tunda ja tüdruk tõmbab ehk veidi tagasi.
Tahtsin lihtsalt ära rääkida ja tegelikult ka küsida, kas selline asi kuulub äkki tõesti kasvatamise juurde, aga ma siiski kahtlen.
Kas sa last kasvataksid teda jalaga lüües? Koera puhul on löömine samasugune väärkohtlemine.
Külaline

Mul oli hiljuti sarnane juhtum. Seisin autoga foori taga, jalakäijatel oli roheline tuli, mingi vanem proua läks oma väikese karvase koeraga üle tee, kõigepealt koperdas koerale otsa, seejärel võttis kutsu sülle ja hakkas teda lööma. Ma sõitsin edasi, aga siiamaani kripeldab.
Külaline

Väga hea, et sa sekkusid ja pöörasid koeraomaniku tähelepanu väärkohtlemisele. Võib-olla hakkab mõtlema, et niiviisi loomaga käituda pole õige. Vahel piisab juba kõrvalseisja märkusest. Aitäh, et sa ei olnud looma kannatuste suhtes ükskõikne.
Külaline

See lause-see pole teie asi, tegelege oma asjadega, ma tean ise kuidas ma midagi teen, hangi endale elu. See teeb nõutuks, kuidas teha selgeks et see pole ikka ok?
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 08:35 See lause-see pole teie asi, tegelege oma asjadega, ma tean ise kuidas ma midagi teen, hangi endale elu. See teeb nõutuks, kuidas teha selgeks et see pole ikka ok?
See polegi sinu asi.
Külaline

See on vägagi kaaskodanike asi. Täpselt nii peaks üks normaalne ühiskond toimima, et inimesed märkavad, lähevad vahele ja vajadusel aitavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 10:55 See on vägagi kaaskodanike asi. Täpselt nii peaks üks normaalne ühiskond toimima, et inimesed märkavad, lähevad vahele ja vajadusel aitavad.
Keegi pole sinu abi palunud.
Külaline

Mis see koerapeksja näoilme sinna puutus? Ise olid sel hetkel puhanud, naeratav ja lahke? Autoaknast tänitamine selliste käitumist kindlasti ei paranda, näidanud siis ette, kuidas korrektne kasvatamine välja näeb, kui see sinu jaoks nii oluline oli.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 08:23 Väga hea, et sa sekkusid ja pöörasid koeraomaniku tähelepanu väärkohtlemisele. Võib-olla hakkab mõtlema, et niiviisi loomaga käituda pole õige. Vahel piisab juba kõrvalseisja märkusest. Aitäh, et sa ei olnud looma kannatuste suhtes ükskõikne.
Arvatavasti mõjub see siiski umbes sama tõhusalt, kui keskmine netikommentaar suudab sinu maailmavaadet muuta. Võibolla sai neiuke hoopis veel vihasemaks ja koer sai kodus topelt koosa.
Andy
Kontakt:

Postitus Postitas Andy »

Koerapeksja juba siia kommenteerima jõudnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 10:55 See on vägagi kaaskodanike asi. Täpselt nii peaks üks normaalne ühiskond toimima, et inimesed märkavad, lähevad vahele ja vajadusel aitavad.
Mina ei pea sellist jälgimisühiskonda üldse õigeks. Ma ei tee ise kunagi täiskasvanud inimestele märkusi ja ei soovi, et ka mulle tehakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 12:40
Mina ei pea sellist jälgimisühiskonda üldse õigeks. Ma ei tee ise kunagi täiskasvanud inimestele märkusi ja ei soovi, et ka mulle tehakse.
ma kohe päris kindlasti sekkun, kui märkan loomadele suunatud vägivalda. Tatikal võtan kratist kinni, täiskasvanuga suhtlen, filmin ja vajadusel kutsun politsei. Muidugi sekkuks ka siis, kui keegi klobiks oma last - aga seda pole ette tulnud.
See pole mingi jälgimisühiskond, vaid südametunnistusega ühiskond.
Külaline

See, mida mina kirjeldasin pole jälgimisühiskond. See on tavaline inimlik hoolimine. Ilma selleta kaotaks ühiskond oma inimliku pale, selle, mis teeb ühe kogukonna elamisväärseks. Loomulikult on veel palju asju, mis tõstavad kogukonna väärtust, aga üksteise hädas märkamine on üks alustalasid.

Nõustun, et täiskasvanud inimest pole mõtet kasvatama hakata, aga antud juhul tegi TA õigesti, saates signaali, et märkas väärkohtlemist. Sama teeme me ju laste puhul, kui märkame ja läheme appi hätta sattunud lapsele.
Külaline

Vaata, et sul endal või mõnel su lähedasel ei teki olukorda, kus ollakse abivajaja rollis ja soovitakse et kaaskodanikud oleks sekkunud, mitte pilgu eemale pööranud ja kiirelt edasi läinud, sest pole nende asi. Kuigi saan aru, et sulle meeldiks elada ebaturvalises ühiskonnas, kus ükskõik mis sorti vägivalla peale, olgu see füüsilisel, seksuaalsel kujul vms, keeratakse pea kõrvale ja tehakse, nagu pole midagi nähtudki. Vähemalt pole jälgimisühiskond!
Külaline

Inimesed, kes iseendagagi hakkama ei saa ja oma viha looma peal välja elavad, ei peaks looma võtma. Ega nad ise loomast paremad ei ole ka.
Külaline

Päriselt? Keegi peksab sinu juuresolekul imikut, kägistab vanainimest, lõikab kajakal tiibu küljest ja sina lähen tuimalt mööda? Jälk inimene.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 14:36
Päriselt? Keegi peksab sinu juuresolekul imikut, kägistab vanainimest, lõikab kajakal tiibu küljest ja sina lähen tuimalt mööda? Jälk inimene.
Politsei ei soovita ise õigusrikkumise sekkuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 14:42

Peale eilset Kuuuurija lugu tõesti ei julgeks ka ise enam sekkuda, kuigi õnneks ma ei ole selliseid tõsiseid olukordi pealt näinud. Looma väärkohtlemise puhul võimalusel filmiks/pildistaks eemalt inimest ning edastaks selle materjali politseile/loomakaitsele.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 14:42

Aga appi nad ka ei tule. Politsei oma tegematajätmisega soosib kahjuks omakohut.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 7 külalist